Niestety Twój sprzęt nie jest kompatybilny z m42 (brak ostrości na nieskończoność i brak pomiaru światła). Nawet jak dokupisz przejściówkę z soczewką to z pomiaru światła nici... Był to też jeden z powodów dla których wybrałem Canona
Widzę że nikt nie otwiera zdjęć więc zachęcam do kliknięcia w zdjęcie (one są dużo większe). Najlepiej skopiować na dysk i oglądać na ciemnym ekranie.
Właściwie to każde zdjęcie najlepiej oglądać na "pełnym ekranie"
Pomogła: 1 raz Wiek: 35 Dołączyła: 18 Mar 2006 Posty: 215 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-12-04, 19:26
mmmm! excellent! ehhh też uwielbiam robić zdjęcia kwiatów,roślin-ogólnie rzecz biorąc przyrody jednak mając zwykłą cyfrówke moge jedynie pomarzyć o takich efektach...
_________________ Koniec jest już w początku, a jednak brnie się dalej...
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2007-01-04, 21:17
No to jeszcze dwa kwiatki
[ Dodano: 2007-01-04, 20:23 ]
Koniecznie na ciemnym tle pełnego ekranu
1. ciekawe kompozycyjnie... ładnie wypatrzone, ale... trochę więcej miejsca bym z lewej zostawił - co najmniej tyle ile z prawej... mniej obcinałbym także z dołu - zostawiłbym nieco więcej przestrzeni dla nie rowiniętych jeszcze pączków w tle... być może użyłbym także mniejszej przysłony, bo głębia przydałaby się troszkę większa ale ogólnie ok
2. tu już lepiej z głębią ostrości, ale pojawił się bałagan w tle... samo tło bym znacznie przyciemnił, co stanowiłoby naturalną "ramkę" wokół kwiatka... trochę przeszkadza mi i odwraca uwagę nie rozwinięty pąk - nie jest już tak zgrabnie i ze smakiem umieszczony w kadrze jak na pierwszym zdjęciu... na płatkach pojawiło się także lekkie przepalenie, ale akceptowalne, wiec do tego chyba tylko na siłę musiałbym się doczepić... a skoro wcześniej wspomniałem o ramce, to jakaś gustowna, delikatna obwódka wokół kadru podkreśliłaby jeszcze bardziej kwiat...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum