Wysłany: 2007-10-10, 07:08 Korwin-Mikke i jego polityka wobec niepełnosprawnych
onet napisał/a:
Korwin-Mikke obraził niepełnosprawne dziecko
Janusz Korwin-Mikke
TVN24
"Dziennik": Kandydat na posła Janusz Korwin-Mikke podczas prawyborów we Wrześni miał szydzić z niepełnosprawnych dzieci. Jak się wyraził, "w klasach integracyjnych dzieci zdrowe przejmują schorzenia od chorych". Potem powiedział niepełnosprawnej dziewczynce: nie puściłbym swojego dziecka do klasy z dziećmi niepełnosprawnymi.
Słow polityka UPR słuchała działaczka Partii Kobiet, która stała obok niepełnosprawnej córki, poruszającej się na wózku inwalidzkim. Oburzona kobieta powiedziała, by Korwin-Mikke popatrzył jej córce w twarz i powtórzył swe słowa. – I on to zrobił. Podszedł do tej biednej dziewczynki i powiedział jej w twarz, że nie puściłby swego dziecka do jednej klasy z dzieckiem niepełnosprawnym – relacjonuje jeden ze świadków wydarzenia Łukasz Naczas, polityk SLD.
- Powiedziałam mu, że to on jest chory, bo zionie nienawiści - mówi matka dziewczynki. A on na to: to pani jest chora, bo jest pani zarażona śmiercią – opowiada matka dziewczynki. Po kilku minutach Korwin-Mikke miał zapytać dziewczynkę: A ty ćwiczysz na lekcjach wychowania fizycznego? Przecież ty nie jesteś w stanie ćwiczyć na WF. Ona odpowiedziała, że ćwiczy. Korwin zapytał: Ale jak? Na wózku?
Politycy, wśród nich Manuela Gretkowska, Joanna Kluzik-Rostkowska i Jolanta Szczypińska, są wstrząśnięci. Korwin Mikre mówi, że nie uważa, by skrzywdził dziewczynkę. – Całkiem miło nam się rozmawiało, dopóki jej matka nie przerwała – powiedział.
W słowa polityka UPR nie wierzy Roman Giertych. – Bardzo dziwna sytuacja. Nie wierzę, aby to powiedział – mówi szef LPR. Giertych przypomniał także, że jako minister edukacji był zwolennikiem klas integracyjnych, ponieważ uwrażliwiają dzieci – czytamy w "Dzienniku".
To jest jeden z powodów dlaczego nigdy nie zagłosuję na Unię Pilityki nieRealnej!!!
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-10, 07:56
gregg, zastanawiam się tylko dlaczego nie zamieściłeś również wersji drugiej strony - tj. JKM:
Cytat:
Teraz o wczorajszym incydencie, o którym mi doniesiono - w programie p.Jana Pospieszalskiego. P.Manueli Gretkowskiej z Partii Ekshibicjonistek chodziło na pewno o to, że we Wrześni moje przemówienia przerywał - a właściwie: zagadywał jednym potokiem słów - jakiś patafian z LiD-u. W pewnym momencie zaczął wrzeszczeć, że chcę wyrzucić ze szkół niepełnosprawne dzieci. Odparłem na to, że to bzdura - nie chcę tylko, by pod przymusem "integrowano" dzieci tych rodziców, którzy sobie tego nie życzą. Zacząłem nawet (zamiast powiedzieć poPiSowo: "Spieprzaj patafianie!") wyjaśniać: dlaczego. Na co podleciała jakaś narwana Partyjna Kobieta i zaczęła mnie ciągnąc do stoiska Partii Ekshibicjonistek żądając, bym podszedł do ich namiotu i powiedział to w oczy jej córce, siedzącej na wózku inwalidzkim. Poszedłem. Powiedziałem. Była to miła panienka, bardzo inteligentna na oko - gdy jednak zadałem jej pytanie, czy chodzi na WF (odparła twierdząco) i zacząłem pytać, jak może np. grać w piłkę ze zdrowymi dziećmi, matka zaczęła wrzeszczeć, że nie pozwala mi zarażać jej dziecka faszystowskimi ideami i mam sobie iść precz. Mała była najwyraźniej rozczarowana, bo chciała podyskutować - ale, cóż: decyzja matki jest dla nas, konserwatystów, obowiązująca.
Oczywiście nie wiemy jak było naprawdę i jakie dokładnie tam słowa padły. Tym niemniej przyzwoitość nakazuje zamieścić w takim przypadku relację obu stron. I właśnie z powodu tej przyzwoitości (czy raczej jej braku u niektórych) nigdy nie zagłosuję na SLD, LiD
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-10, 08:19
ourson napisał/a:
gregg, zastanawiam się tylko dlaczego nie zamieściłeś również wersji drugiej strony - tj. JKM:
Przecież w artykule jest zamieszczona wypwiedź Korwina więc jest równiez przedstawiona wersja drugiej strony.
onet napisał/a:
...Korwin Mikre mówi, że nie uważa, by skrzywdził dziewczynkę. – Całkiem miło nam się rozmawiało, dopóki jej matka nie przerwała – powiedział.
Oprócz tego wiedziałem że znajdzie się jakiś obrońca który napisze cos takiego jak Ty.
Z drugiej strony ja się zastanawiam dlaczego nie podałeś źródła skąd Ty masz tą informację.
Co do przyzwoitości (czy raczej braku u niektórych) to się nie wypowiem. Szkoda gadać.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2007-10-10, 08:42
Nie wiem dlaczego ale Korwin zawsze wydawał mi się mało "realnym" politykiem. Nigdy nie budził we mnie zaufania. Raczej jest dla mnie "ciekawostką polityczną" niż kandydatem na którego można oddać głos.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-10, 08:55
gregg, przeoczyłem rzeczywiście źródło, moja wina. Cytat który przytoczyłem pochodzi z dokładnie tego samego artykułu, który Ty zacytowałeś. Po prostu wkleiłeś z artykułu ten fragment który był dla Ciebie wygodny... a ja tylko dokleiłem jego drugą część na forum, tak aby każdy mógł przeczytać co o tej sytuacji mówi sam Korwin-Mikke.
gregg napisał/a:
Oprócz tego wiedziałem że znajdzie się jakiś obrońca który napisze cos takiego jak Ty.
Ja nie bronię nikogo - po prostu uznałem, że warto przytoczyć również drugą część artykułu, którą Ty pominąłeś.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-10, 09:06
Nie pominąłem żadnej części artykułu. W momencie kiedy go cytowałem był właśnie w takiej formie w jakiej go cytowałem. To że Onet zrobił później wklejkę z blogu Korwina nie wiedziłem (stąd mój wpis że nie podałeś źródła)
Tak sobie myślałem widząc nagłówek, kto to mógł zamieścić... Nie myliłem się
Generalnie sprawa dość dziwna. Jakaś roztrzęsiona feministka i rzekoma krzywda dla niepełnosprawnej dziewczynki... A co do integracji, JKM powiedział, że przymuszanie rodziców do czegokolwiek jest niedopuszczalne. Edukacja dziecka leży w dobru rodziców, a nie urzędnika państwowego.
Cytat:
A merytorycznie: nie pozwalamy grać na boisku lub tłuc się na ringu chłopcom z dziewczętami - i słusznie, bo przewaga fizyczna jest za duża. Otóż różnica między zdrową dziewczyną, a inwalidką na wózku, jest znacznie większa...
gregg
Wszystko można napisać tak, żeby nasunąć czytelnikowi kto jest zły, a kto jest dobry.
Nie wiem co to jakieś obiektywne relacje palanta(Łukasza Naczasa) z SLD, który wcześniej się wydzierał podczas przemówienia JKM.
A właściwie to nie wiem po co ten krzyk:
Cytat:
To jest jeden z powodów dlaczego nigdy nie zagłosuję na Unię Pilityki nieRealnej!!!
I tak nikt nie słyszy i generalnie kogo to obchodzi że nie zagłosujesz...
Proszę nieco tonować swoje wypowiedzi. Wyjasnienie gregg'a wydaje mi się wiarygodne, tak samo jak argumentacja oursona. Odmienne zdania na pewne tematy nie mogą być powodem do obrażania lub też ignorowania kogokolwiek.
red
[ Dodano: 2007-10-10, 13:21 ] Red
Ten palant, to był w cytacie powyżej, więc tylko się powtórzyłem.
-------------------------------------------------------------------------------------
Co do JKM, to akurat nie jest jego 1wszy problem z kłamliwymi oskarżeniami:
Cytat:
Korwin-Mikke wygrywa w sądzie z Wrzodakiem
Sąd Okręgowy w Warszawie nakazał Zygmuntowi Wrzodakowi przeprosić Janusza Korwin – Mikke za kłamstwa jakoby ten „jeszcze nie tak dawno głosował w Sejmie przeciwko ustawie o życiu poczętym”. Decyzją sądu Wrzodak musi sprostować tę informację i przeprosić Korwina-Mikke na łamach "Rzeczpospolitej" w ciągu 48 godzin od uprawomocnienia się orzeczenia.
Orzeczenie zostało wydane w trybie wyborczym.
Sąd wydał również decyzję o zakazie rozpowszechniania kłamliwych informacji oraz obciążył Wrzodaka kosztami procesowymi.
Janusz Korwin-Mikke startuje do Sejmu z 1 miejsca listy Komitetu Wyborczego LPR w Gdańsku, natomiast Wrzodak ubiega się o mandat z list Samoobrony w Rzeszowie.
Ostatnio był proces z 3 sędziami, którzy próbowali podważyć decyzję sądu niższej instancji jakoby pewna osoba była w SB. Była mowa w GW
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-10, 15:52
Myślałem, że JKM jest normalniejszym człowiekiem. Teraz jedno widzę - to idiota. Co mu przeszkadzają dzieci niepełnosprawne w klasach integracyjnych??
Żeby była jasność (cytuję jego słowa):
ourson napisał/a:
nie chcę tylko, by pod przymusem "integrowano" dzieci tych rodziców, którzy sobie tego nie życzą.
to świadczy, że jest idiotą
ourson napisał/a:
gdy jednak zadałem jej pytanie, czy chodzi na WF (odparła twierdząco) i zacząłem pytać, jak może np. grać w piłkę ze zdrowymi dziećmi,
to tym bardziej
ourson napisał/a:
Mała była najwyraźniej rozczarowana, bo chciała podyskutować
z dzieckiem niepełnosprawnym dyskutować czy ćwiczy na wf czy nie?? szympans by się domyślł chyba, nie??
poza tym słowa :
ourson napisał/a:
jakiś patafian z LiD-u
,
ourson napisał/a:
P.Manueli Gretkowskiej z Partii Ekshibicjonistek
świadczą o wielkiej kulturze
Jedno jest pewne na blogu próbuje się wybielić. Bardziej wiarygodne są relacje ludzi, którzy obserwowali to wydarzenie z boku. Jeśli potwierdziłoby się, że faktycznie takich bzdur nagadał, to to jest skandal i należy takiego człowieka politycznie odesłać do trumny raz na zawsze.
Wysłany: 2007-10-10, 17:03
gregg, przepraszam. Artykuł był datowany 7:35, Twój post 8:08. Więc uznałem, że czytałeś ten sam artykuł.
siwy_, to nie ja jestem autorem powyższych cytatów.
siwy_ napisał/a:
Cytat:
nie chcę tylko, by pod przymusem "integrowano" dzieci tych rodziców, którzy sobie tego nie życzą.
to świadczy, że jest idiotą
A niby dlaczego ma to świadczyć że jest idiotą? Rodzic powinien móc wyrazić swoje zdanie na ten temat i szkoła powinna jego zdanie uszanować. To rodzice są odpowiedzialni za wychowanie swoich dzieci.
siwy_ napisał/a:
z dzieckiem niepełnosprawnym dyskutować czy ćwiczy na wf czy nie?? szympans by się domyślł chyba, nie??
domyślił czego?
Sprawa zresztą trafi najprawdopodobniej przed Sąd. Janusz Korwin-Mikke skierował pozew przeciwko Axel-Springer (wydawcy Dziennika) dotyczący naruszenia jego dóbr osobistych.
Co to za relacja obiektywna jakiegoś członka LiD ??
A po 2-gie jak ourosn wspomniał, każdy rodzic ma prawo do wychowywania swojego dziecka tak jak uważa za słuszne. Bo albo się trzymamy pewnych zasad, albo stosujemy wyjątki i pokrętną logikę. Generalnie i tak większość rodziców posłałaby swoje dzieci do klas integracyjnych.
Ale należy szanować każde zdanie dawać wolność wyboru. Dobrze wiesz że jak chodziłeś do podstawówki, gimnazjum to i tak było wiele sytuacji o braku tolerancji wobec niepełnosprawnych.
Co do partii feministek, to kobiety te za bardzo nie wiedzą co chcą zmienić... Prędzej czy później wchłonie ich jakaś większa lewicowa partia.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Co JKM...
To chyba jest już jego 3 proces sądowy w tym roku.
1wszy to zniesławienie JKM przez Wrzodaka(Samoobrona), proces wygrany kilka dni temu.
2gi to sprawa sędziów sądu wyższego, którzy zmienili decyzję sądu niższej instancji o uznaniu jakiegoś gościa za SB-ka, na co JKM zgłosił sprawę do sądu mając dowody na oszukaństwo.
Kłamliwego artykułu w Dzienniku żaden polityk by nie odpuścił. A skoro tak Dziennik kocha niepełnosprawne dzieci to niech płaci im.
Co do zdania Mikke odnośnie wyboru przez rodziców, czy ich "normalne" dzieci mają uczęszczać do jednej klasy zintegrowanej z dziećmi z upośledzeniem jest dla mnie przejawem rasizmu, zarówno ze strony Korwina jak i rodziców, którzy nie życzą sobie, żeby ich aryjskie dzieci uczęszczały z dziećmi upośledzonymi. W czym te dzieci są winne? Dla mnie bardziej nienormalni (umysłowo) są rodzice tych "normalnych" dzieci. Dominika już poruszała na tym forum kwestię normalności. Kto tutaj jest normalny w tym wypadku? Myślę, że dla wielu z was jest to pytanie retoryczne.
Ja również uważam, że pan z muszką troszkę się zagalopował w swoich wypowiedziach.
Nazywanie kobiet od ekshibicjonistek nie przystoi żadnemu szanującemu się człowiekowi, który jest osobą publiczną. Ale może Januszek zapatrzył się na innych kolegów z sąsiednich partii? (gwałty, samoobrona, samogwałty...).
Samo kształcenie w szkole integracyjnej to korzyści dla dzieci zarówno zdrowych jak i chorych. Te pierwsze uczą się bezinteresownej pomocy, docenienia tego co mają, empatii, zrozumienia, akceptacji.
Te drugie przede wszystkim pomoc.
Nie ma możliwości zarażenia się niepełnosprawnością.
Wg mnie trochę przegiął z wypowiedzią, ale wracając do integracji. To JKM nie jest ani rasistą(fakt że czarnoskórzy mają połowę Nobli z fizyki co kiedyś podkreślił na swoim blogi) a tym bardziej samoobrona(o której już nawet nie pisze, woli pisać o wyczynach PiS czy też LiD).
Chodzi o trzymanie się zasad - wolności wyboru i podejmowania decyzji rodziców w sprawie edukacji ich dzieci. Albo się trzymasz zasad, które głosisz albo traktujesz je wybiórczo w zależności od sytuacji.
Z tymi ekshibicjonistkami, to plakat wyborczy Partii Kobiet i nagie członkinie partii daje różne skojarzenia, zresztą blog JKM, to jego prywatne przemyślenia.
Mateusz często powołujesz się na blogi polityków. Czy Ty wierzysz, że to oni sami tam skrobią? Być może się mylę, ale według mnie, to taki pic na wodę.
Nie byłam na żadnym z blogów polityków.
Nie jestem zwolennikiem Korwina i ostro z nim "ściąłem się" w Wieruszowie.
Jestem osobiście zaangażowany w działania służące "pokonywaniu barier".
Jednak zastanawia mnie atakowanie Korwina, a wcześniej Cejrowskiego, za wyrażanie przez nich prawa do "odmienności", np:prawa do tego, aby ktoś nie chciał:
oddawać organów,
traktować czarnoskórych na równi z białymi we wszystkich obszarach rzeczywistości,
traktować kobiety w taki sam sposób jak mężczyzn,
jeździć na oleju roślinnym, obowiązkowo domieszkowanym do benzyny,
nie dawać swojego dziecka do klas integracyjnych itp.
Uważam, że można nie zgadzać się z taką postawą, ale ludziom tym należy się taki sam szacunek jak tym, którzy tego typu postaw nie przejawiają.
Warunkiem tego szacunku jest to, że postawa ta jest ich osobistym wyborem, a nie przenosi się postawę żądania takich samych zachowań od innych ludzi, nawet bezpośrednio im podległych, nawet własnych dzieci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum