Wysłany: 2008-08-04, 13:43 II Europejskie Święto Bursztynu 2008
Już po raz drugi jest organizowane w Wieluniu Europejskie Święto Bursztynu.
Poniżej podaję terminarz tego święta:
8 sierpnia 2008 (piątek) – Wieluń
Muzeum Ziemi Wieluńskiej
16.00 – Sympozjum międzynarodowe „Na bursztynowych szlakach”
18.30 – Odsłonięcie kamienia milowego Polskiego Szlaku Bursztynowego
19.00 – Otwarcie wystawy autorskiej Pana Mariusza Gliwińskiego pt.
„KOLOROWY ŚWIAT BURSZTYNU W JUBILERSTWIE”
9 sierpnia 2008 (sobota) – Wieluń ul. Podwale
12.00 – Rozpoczęcie Jarmarku „W kręgu bursztynu”
13.00 – Otwarcie wystawy poplenerowej pt.
„Nadwarciański szlak bursztynowy widziany oczami artysty” galeria ART DECO
15.00 – Konkursy i zabawy dla najmłodszych (prowadzenie Krakowski Teatr Iluzji „Mefisto”)
* wakacyjne warsztaty z bursztynem – dr Elżbieta Sontag (Uniwersytet Gdański)
* poszukiwanie „Złota Bałtyku” w piaskownicy
* bursztyn oczami dziecka – konkurs plastyczny - dr Barbara Wlaźlik (WSHE Łódź)
* jantarowe łamigłówki
* moda epoki rzymskiej – wybór bursztynowej księżniczki i jantarowego księcia -
WŁADCÓW SAMBII
* występ „włoskiego” zespołu „OLD TRADITIONAL JAZZ BAND”
OFICJALNE OTWARCIE II EUROPEJSKIEGO ŚWIĘTA BURSZTYNU 2008
Prowadzenie Radio Ziemi Wieluńskiej, Stowarzyszenie Polski Szlak Bursztynowy
W programie m.in.:
17.00 - Przemarsz kupców i wędrowców szlaku bursztynowego ulicami 725-letniego centrum
miasta Wielunia (wyruszamy z ulicy Podwale)
* Gościnne występy grup legionistów i gladiatorów z FANO (WŁOCHY)
* Prezentacja grup rekonstrukcyjnych „CORNELIUS GLADIATOR” z Lublina oraz „CEZAR”
z Rumii (Trójmiasto)
* Pokazy walk wojów AGENCJI ARTYSTYCZNEJ „SŁOWIAŃSKA”
* Antyczne obyczaje, przesądy i magia w wykonaniu Fundacji Promocji Kultury Antycznej
„Terra Operta”
* Scenki z życia dworu MIESZKA I
* Tradycyjna kuchnia WŁOSKA- degustacja potraw serwowanych przez kucharzy włoskich
z Fano
* Okolicznościowy koncert ORKIESTRY WOJSKA POLSKIEGO
* Gala pieśni i piosenki pt. „Z WŁOSKĄ NUTĄ NA BURSZTYNOWYM SZLAKU”
w wykonaniu artystów Teatrów:
o „WIELKIEGO” i „ROMA” z Warszawy
o „WIELKIEGO” z Łodzi
gościnnie parodysta WALDEMAR OCHNIA
prowadzenie: Aleksandra Chacińska, Michał Kruk i Jerzy Wolniak
* Wręczenie statuetek „MECENAS SZLAKU BURSZTYNOWEGO”
oraz nagrody głównej ufundowanej przez Biuro Turystyczne„BONUS”
(10 dniowy pobyt nad Adriatykiem dla dwóch osób)
* Warsztaty tańca celtyckiego prowadzone przez zespół „COMHLAN”
z Krakowa
* Występ zespołu „FLASH CREEP” (muzyka celtycka, szanty) KARAOKE – piosenki z wybrzeża (I.Santor, K. Krawczyk, R. Schubert)
* Konkursy i zabawy plebejskie dla publiczności, m.in.:
o „Bursztyn w stogu siana”
o „Jantarowe wybrzeże na tle JURAJSKIEJ PERŁY”
o „Zmagania o sakwę bursztynu”
* Włoska Feta w scenerii „płonących” murów miejskich Wielunia (zakończenie godz. 02:00)
10 sierpnia 2008 (niedziela) – Konopnica Grodzisko
15.00 - LEGENDA ZAMCZYSKA
* Pradziejowe spotkanie nad Wartą
* Inscenizacja napadu na karawanę kupiecką
* WYŚCIGI RYDWANÓW RZYMSKICH - grupa kaskaderów z Poznania –
„LUDUS GLADIATORIUS”
* Biesiada słowiańska w pasażu turystycznym w Konopnicy
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2008-08-10, 06:42
Co do tego Święta bursztynu,,,ciekawa jestem gdzie ten ktos (czyt.organizator) zostawił mózg...zamiast rozbic to na 2 dni,to wolał by do północy wył mi pod oknami jakis teatr a potem na dokładke dyskoteka,jestem wsciekła psy wyły,dzieci spać nie mogły,imprezka w samym centrum osiedla,debile...
Fajnie ze cos sie w Wieluniu dzieje ,ale jeszcze fajniej by było gdyby robili to z głowa ,bo ja serdecznie współczuje mieszkańcom najblizszych 2 bloków.....
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-08-10, 08:30
edzia i odziu napisał/a:
Co do tego Święta bursztynu,,,ciekawa jestem gdzie ten ktos (czyt.organizator) zostawił mózg...zamiast rozbic to na 2 dni,to wolał by do północy wył mi pod oknami jakis teatr a potem na dokładke dyskoteka,jestem wsciekła psy wyły,dzieci spać nie mogły,imprezka w samym centrum osiedla,debile...
Chyba nie było aż tak źle, skoro już o 7.42 pisałaś tego posta to znaczy że byłaś dostatecznie wyspana .
A święto jest rozłożone na dwa dni, dzisiaj jedziemy do Konopnicy, więc trochę nie rozumiem tych epitetów rzucanych pod adresem organizatorów .
Moim skromnym zdaniem było całkiem nieźle, frekwencja dopisała, pogoda też, można było skosztować kuchni włoskiej, wypić piwko, jednym słowem coś dla duszy i ciała.
Nie mniej mam tylko taką małą uwagę na przyszłość; jeśli scena w tym miejscu, to odrobinę wyżej powinna być zamontowana rampa. Przez rosnące tam ładne krzaczki ozdobne, nie z każdego miejsca była dobra widoczność. Acha i jeszcze jedna sprawa, przydałby się jednak trochę bardziej ścisły program z uwzględnieniem godziny rozpoczęcia występów poszczególnych artystów.
Ale ogólnie było naprawdę fajnie, cieszy fakt że te wieluńskie imprezy zaczynają nabierać profesjonalnego wyglądu .
No, to spotykamy się o 15.00 w Konopnicy .
PS. mam nadzieję glizda że nie przesadziłaś wczoraj z piwami i dzisiejszy ból głowy, a raczej jego brak pozwoli Ci na dalszą kontynuację imprezy nad Wartą .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Co do wczorajszej imprezki to ogólnie było zupełnie przyzwoicie. Korowód, szukanie bursztynów w piasku podobało sięmojej córci najbardziej, oprócz tego orkiestra Wojska Polskiego dała nieźle czadu
Brakło jednak tego czego na takiej masówce nie powinno: wc i koszy na śmieci.
Poza tym włoskie wino i spagetti było pyszne, a nasze hamburgery jak zwykle drogie
Nie przyrównując, ale za gofry z pudrem nad morzem płaciłam 2 zł a tutaj 3,50
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Fajnie ze cos sie w Wieluniu dzieje ,ale jeszcze fajniej by było gdyby robili to z głowa ,bo ja serdecznie współczuje mieszkańcom najblizszych 2 bloków.....
Myślę, że jedyne w tej kwestii co mogli organizatorzy zrobić, to wcześniej poinformować okolicznych mieszkańców, że impreza odbywająca się będzie trwała dłużej niż do 22:00. A może i to było naprawienie błędu z Dni Wielunia, które w tym roku właśnie skończyły się zbyt wcześnie?
Fajnie bylo, a tak glosno chyba az nie bylo ze spac sie nie dalo:)) Trzeba bylo okno zamknac:) Ale scena w tym miejscu to maly niewypal bo podczas pokazow przed scena ludzie ustawiali sie wzdluz ulicy i nie wszyscy mogli zobaczyc.
Ale fajnie ze wogole cos sie dzieje:))
_________________ Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
Jak dla mnie wczoraj było bardzo fajnie. A co do tego, że impreza była do poźna to fajny pomysł bo nie wiem czy zauważyliście, ale w weekend po 22 w naszym mieście nie ma już co robić.
Ostatnio zmieniony przez Chudyy 2008-08-11, 21:43, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum