R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ourson
2009-05-11, 12:14
"Gwiazdowski: Zwolennicy euro robią z Polaków kretynów&
Autor Wiadomość
Dementi 
Dojeżdża PKSem
Bandyta z lasu

Wysłany: 2008-10-29, 22:02   "Gwiazdowski: Zwolennicy euro robią z Polaków kretynów&

Cytat:
"Gwiazdowski: Zwolennicy euro robią z Polaków kretynów".

Taka akcja, czyli chęć zmiany waluty na siłę w dobie kryzysu finansowego w dodatku brzydko mi pachnie. Oby przypadkiem nie okazało się, że Polska na tym straci, a zarobią jacyś "dobrze doinformowani" spekulanci. Kursy na sto procent będą jeszcze skakać. Poza tym wszystkim to myślę, żeby z tym Euro się wypchali, i że powinniśmy zostać przy własnej walucie, tak jak Brytyjczycy przy funcie. To dla naszej gospodarki póki co byłoby lepsze, bo moglibyśmy prowadzić własną politykę pieniężną. Media rzecz jasna w najbliższym czasie będą nas na siłę przekonywać do euro, a opinie krytyczne o euro będą rzadkością i wcale nie dlatego, że tych krytycznych opinii nie będzie.

Donek ze swoją KLD-UW-PO niech spada na drzewo. Już dość się Polska przez nich nacierpiała. Tyle lat rządzili i w kraju nadal bieda, że aż piszczy. Politykę rządu ocenia się po realnych sukcesach, a tych brak. W zamian tego mamy nieustające gadanie i ciągle podobnie brzmiące frazesy w stylu >musimy razem, by żyło się lepiej, Polacy powinni< etc. Na drzewo z tym cyrkiem.

PS Proszę sobie zerknąć również na to, czyli jak informują nas media. :wink:
Nie bądźmy kretynami.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-10-29, 22:11   

Gwiazdowski mówi, że nie walczy z euro tylko nie podobają mu się argumenty zwolenników wprowadzenia euro. A tak poza tym to niewiele z tego artykułu wynika.

Dementi napisał/a:
Taka akcja, czyli chęć zmiany waluty na siłę w dobie kryzysu finansowego w dodatku brzydko mi pachnie. Oby przypadkiem nie okazało się, że Polska na tym straci, a zarobią jacyś "dobrze doinformowani" spekulanci. Kursy na sto procent będą jeszcze skakać.

Kursy skaczą i dziś kiedy nie ma euro. A poza tym euro chcą wprowadzic w 2012 a mamy rok 2008. Jeszcze troche czasu zostało.

Dementi napisał/a:
Tyle lat rządzili i w kraju nadal bieda, że aż piszczy.

Nie przypominam sobie żeby Tusk rządził w Polsce. Ale może coś przespałem...
Poza tym chyba trzeba się wziąść do praqcy a nie czekać aż manna sama spłynie z nieba. Z takim podejściem to człowiek w żadnym kraju się nie dorobi.

Dementi napisał/a:
Politykę rządu ocenia się po realnych sukcesach, a tych brak.

Jakies sukcesy poprzedniego rządu?
Postaw piwo autorowi tego posta

Dementi 
Dojeżdża PKSem
Bandyta z lasu

Wysłany: 2008-10-29, 22:39   

red napisał/a:
Gwiazdowski mówi, że nie walczy z euro tylko nie podobają mu się argumenty zwolenników wprowadzenia euro. A tak poza tym to niewiele z tego artykułu wynika.
Bo pewnie chce być bardziej przekonujący w tym co mówi.

red napisał/a:
Dementi napisał/a:
Taka akcja, czyli chęć zmiany waluty na siłę w dobie kryzysu finansowego w dodatku brzydko mi pachnie. Oby przypadkiem nie okazało się, że Polska na tym straci, a zarobią jacyś "dobrze doinformowani" spekulanci. Kursy na sto procent będą jeszcze skakać.

Kursy skaczą i dziś kiedy nie ma euro. A poza tym euro chcą wprowadzic w 2012 a mamy rok 2008. Jeszcze troche czasu zostało.
Ja tu mam dobre informacje od ekonomisty, który zna się na rzeczy i mówi od siebie na forum, a nie w telewizji tak jak establishment sobie tego życzy. Tak więc odnośnie tej kwestii to na drzewo razem z cyrkiem Donka. :twisted:

red napisał/a:
Dementi napisał/a:
Tyle lat rządzili i w kraju nadal bieda, że aż piszczy.

Nie przypominam sobie żeby Tusk rządził w Polsce. Ale może coś przespałem...
Poza tym chyba trzeba się wziąść do praqcy a nie czekać aż manna sama spłynie z nieba. Z takim podejściem to człowiek w żadnym kraju się nie dorobi.
Tusk był czołową postacią w tych partiach, a one miały realny wpływ na to co się działo w Polsce. Jego kolesie zresztą też tam zasiadali. :twisted:

red napisał/a:
Dementi napisał/a:
Politykę rządu ocenia się po realnych sukcesach, a tych brak.

Jakies sukcesy poprzedniego rządu?
Znów Szanowny Kolega dobitnie dowodzi, że znajduje się pod wpływem propagandy. Lud został już tak wytresowany, że gdy tylko mówi się coś złego o PO to wszyscy jak zaczarowani zaraz odwracają wzrok i spoglądają w stronę PiS.

A realnych dokonań PiS-u było wiele. Podjęto rzeczywistą walkę z korupcją i zachodni inwestorzy zaczęli zjeżdżać do kraju. W rankingu Transparency International awansowaliśmy o kilka ładnych miejsc. Niestety media coś słabo o tym nie informowały. Następnie każdy dostał w końcu możliwość wykupienia sobie mieszkania spółdzielczego na własność. Po raz pierwszy podniesiono tak wysoko płace służbie zdrowia. Na ulicach zmniejszyła się przestępczość. Władza w końcu zerwała z kolesiostwem i nikt nie krył Lipca, ani Leppera. Dla zasad uczciwości zaryzykowano koalicję i mieliśmy wcześniejsze wybory. PiS miał wiele sukcesów tylko niektóre media skrupulatnie te sukcesy wyciszały jednocześnie nagłaśniając kłamstwa w stylu "państwo totalitarne" etc., za które do dzisiaj nikt nie przeprosił.

A teraz Ty wymień mi sukcesy Platformy?

red 
Moderator

Wysłany: 2008-10-29, 22:55   

Dementi napisał/a:
Ja tu mam dobre informacje od ekonomisty, który zna się na rzeczy i mówi od siebie na forum, a nie w telewizji tak jak establishment sobie tego życzy. Tak więc odnośnie tej kwestii to na drzewo razem z cyrkiem Donka.

Z tych twoich dobrych informacji mało co wynika. To czysta teoria spisku, typowa dla zakompleksionych zwolenników PIS. I prosiłbym nieco grzeczniej - ja cioe na drzewo póki co nie wysyłam.

Dementi napisał/a:
Tusk był czołową postacią w tych partiach, a one miały realny wpływ na to co się działo w Polsce. Jego kolesie zresztą też tam zasiadali.

Na tej samej zasadzie mógłbym powiedzieć, że Kaczory były kiedyś kumplami Wałęsy.

Dementi napisał/a:
A realnych dokonań PiS-u było wiele.

Piszesz głównie o walce z korupcją czyli tym na czym wybił się rząd PIS. Ale tak naprawde walka z korupcją nie polega na ganianiu przestępców w świetle kamer przez CBA tylko na upraszczaniu przepisów, po to, żeby żaden urzędnik nie miał pola do popisu. Zmniejszenia przestępczości nie zauważyłem. Co do wzrostu płac w służbie zdrowia musiałbym sprawdzić, ale skoro jest tak dobrze to dlaczego jest tak źle? A co do koalicji i wczesniejszych wyborów - najpierw wdano się w koalicję z przekrętami z Samoobroni i narodowcami z LPR, aby potem w obliczu bezradności zdecydować sie na wczesniejsze wybory. Rzeczywiscie - wielki sukces... W sumie to nie za wiele tych sukcesów.

Dementi napisał/a:

Wyprowadzenie polskich wojsk z bezsensownej dla nas wojny w Iraku uważam za wielki sukces.
Podobnie jestem zwolennikiem planowanej prywatyzacji w służbie zdrowia.
Co do reszty to nie odczułem żadnej konkretnej zmiany ale i tez nie oczekiwałem żadnych cudów - raczej normalności a nie dzielenia Polaków na tych co stali tu i tych co stali tam gdzie stało ZOMO.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2008-10-29, 23:17   

red napisał/a:

red, PO nie ma żadnego plany prywatyzacji służby zdrowia. Co najwyżej planuje komercjalizację szpitali. Nie ma ŻADNEGO planu odnośnie rozwiązania problemu płatnika NFZ - co na dłuższą metę jest znacznie poważniejszym problemem...

Dementi 
Dojeżdża PKSem
Bandyta z lasu

Wysłany: 2008-10-29, 23:55   

red napisał/a:
Zmniejszenia przestępczości nie zauważyłem. (...) Co do reszty to nie odczułem żadnej konkretnej zmiany ale i tez nie oczekiwałem żadnych cudów - raczej normalności a nie dzielenia Polaków na tych co stali tu i tych co stali tam gdzie stało ZOMO.
Zaprzeczasz Red oczywistym faktom. Statystyka wyraźnie pokazała, że za rządów PiS liczba przestępstw spadła i to mocno. W dodatku napisałeś, że niczego nie odczułeś - no może Ty nie, ale inni ludzie tak. Ranking Transparency International bazuje na opiniach ludzi, więc ludzie faktycznie zauważyli, że korupcji jest mniej. Jeśli masz problem z obserwacją otaczającego Cię świata, to nic Ci na to nie poradzę.

Poza tym pomijasz to co dla PO jest niewygodne. Nie wspomniałeś o umożliwieniu ludziom wykupienia mieszkań spółdzielczych praktycznie za bezcen. Nie wspomniałeś w swoim komentarzu o spadku korupcji dzięki czemu do Polski wreszcie zaczęli ściągać inwestorzy. W pewnym stopniu przyczyniło się to do wzrostu gospodarczego. Poza tym rząd PiS-owski miał jeszcze szereg innych sukcesów. Rozpoczęto program dożywiania dzieci (tzw. bary mleczne), podniesiono wysokość emerytur i rent, w końcu wstaliśmy z pozycji klęczącej wobec Rosji, bo rząd PiS miał odwagę twardo się przeciwstawić i zaangażować w sprawę UE. Sukces ten później "pijarowo" przypisał sobie Donald Tusk. Umocniliśmy naszą przyjaźń z Litwą, Łotwą, Ukrainą etc. dzięki czemu możliwa jest lepsza współpraca (oczywiście bez Ukrainy) w ramach UE - co jest dla nas ważne. Po prostu w pewnych badaniach stwierdzono, że pamięć polityczna przeciętnego człowieka sięga pół roku w tył i myślę, że podobnie jest z Tobą. Nie pamiętasz tych wydarzeń, a swoją ocenę opierasz na niepełnych informacjach i medialnym krzyku. Tylko to zostało Ci w pamięci.

red napisał/a:
Z tych twoich dobrych informacji mało co wynika. To czysta teoria spisku, typowa dla zakompleksionych zwolenników PIS.
Kiedy nie ma merytorycznych argumentów ze strony PO i zwolenników PO zwykle lecą wyzwiska. Tak też jest w Twoim przypadku. Platforma jak nie ma co powiedzieć to wysyła Niesiołowskiego, aby ten tymi swoimi godnymi politowania sformułowaniami zakrzyczał sprawę. Hm - parsknę tylko na to.

red napisał/a:
Wyprowadzenie polskich wojsk z bezsensownej dla nas wojny w Iraku uważam za wielki sukces.
Co do reszty to nie odczułem żadnej konkretnej zmiany ale i tez nie oczekiwałem żadnych cudów - raczej normalności a nie dzielenia Polaków na tych co stali tu i tych co stali tam gdzie stało ZOMO.
Faktycznie jest tych sukcesów sporo! Normalnie genialny rząd - po roku pracy, aż tyle osiągnięć. Coś niesamowitego! A największym cudem Platformy jest to, że pomimo takiej porażki nadal ludzie obdarzają ją poparciem. Innego wytłumaczenia na to niż propaganda nie potrafię znaleźć. Tylko dzięki propagandzie możliwe są takie cuda.

Mam jeszcze Red specjalnie dla Ciebie pewien cytat:

"Nie ma większych niewolników od tych, co błędnie myślą, że są wolni" - Goethe

Pozdrawiam.

red 
Moderator

Wysłany: 2008-10-30, 00:36   

Dementi napisał/a:
Statystyka wyraźnie pokazała, że za rządów PiS liczba przestępstw spadła i to mocno.

Przejrzałem statystyki policyjne i nie zauważyłem żadnej prawidłowości. Owszem - tu i ówdzie spadało, gdzieniegdzie wzrosło... Ogólnie tendencja jest spadkowa i akurat nie wiązałbym tego do końca z rządami PISu. Co do korupcji - ok, ranking TI zapewne pokazał że jest lepiej w odczuwaniu korupcji przez ludzi. Ale to nic dziwnego, skoro co drugi dzień Ziobro urządzał pokazową konferencję prasową.
Inwestycje zagraniczne były w Polsce, są i będą. Argument że za rządów PIS doszło do realizacji sporej ilości inwestycji wydaje mi się chybiony - żadna powaqżna firma nie decyduje się na inwestycje w ciągu roku czy dwóch.
Do reszty argumentów postaram odnieść sie jutro bo dziś nie mam już siły. Ale sam przyznasz, że jak na dwa lata to efekty pracy PIS nie są powalające.

Dementi 
Dojeżdża PKSem
Bandyta z lasu

Wysłany: 2008-10-30, 01:53   

red napisał/a:
Przejrzałem statystyki policyjne i nie zauważyłem żadnej prawidłowości.
To spójrz sobie jeszcze raz i postaraj się spojrzeć obiektywnie, a nie przez różowe okulary Platformy.

red napisał/a:
Co do korupcji - ok, ranking TI zapewne pokazał że jest lepiej w odczuwaniu korupcji przez ludzi. Ale to nic dziwnego, skoro co drugi dzień Ziobro urządzał pokazową konferencję prasową.

Po części muszę przyznać Ci rację Red, ale ludzie również mówili o spadku korupcji przede wszystkim dlatego, że na wszystkich tych typów z lepkimi łapami padł blady strach, bo wiedzieli, że przymykania oka na korupcję ze strony rządu PiS-u nie będzie. Ludzie odczuli także faktyczny spadek korupcji i nie wmówisz mi, że nie, bo takie kity to sobie można pociskać jedynie na wiecach PO.

red napisał/a:
Inwestycje zagraniczne były w Polsce, są i będą. Argument że za rządów PIS doszło do realizacji sporej ilości inwestycji wydaje mi się chybiony.

Ta. Znów statystyki wyraźnie przeczą temu co napisałeś. Dowodów i faktów nie da się tak łatwo zakrzyczeć.

Poniżej masz pełną listę dokonań:

Dokonania 2 lat rządów PiS

Cytat:
Poniżej publikuję statystykę, którą opracowałem dla zilustrowania i zobrazowania tego co dokonał PiS w ciągu tylko niespełna 2-ch lat rządów przy braku większości sejmowej i wymuszonej koalicji z LPR i Samoobroną.

1.Stopa bezrobocia spadła do 11,7% , a według sposobu liczenia UE do 7,2% (Eurobarometr) .

2.Liczba pracujących wzrosła od stycznia 2006 o 1,1mln .

3.Inflacja 2% r/r co przy średnim wzroście płac o 10,1% i kolejnym o 4% od lipca 2007 powoduje, że Polacy żyją coraz lepiej.

4.Złotówka bardzo mocna (1EUR=3,78zł, 1$=2,7zł).

5.Nastąpił gwałtowny wzrost zaufania inwestorów zagranicznych-tych prawdziwych inwestujących w gospodarkę.
Od stycznia do maja 2007 roku Polska odnotowała rekordową wielkość bezpośrednich inwestycji zagranicznych o łącznej wartości 6,4 mld EUR za 6 miesięcy. Polska awansowała na drugie miejsce w świecie (po Chinach) pod względem atrakcyjności dla inwestycji przemysłowych.

6.Firmy ratingowe : (Fitach Ratings, Moody's) podniosły rating dla Polski. (Moody's 2006-11-08 Moody's Investors Service ustaliła dla Polski rating długoterminowy `A2', Wiadomość z 18-01-2007r : Agencja Fitch Ratings, podniosła rating Polski dla zadłużenia w walucie zagranicznej do "A minus" z "BBB plus" Standard & Poor's podniosła rating do AAA-.)

7.PKB notuje wzrost najwyższy w historii (6,7% r/r lipiec 2007)

8.Produkcja przemysłowa wzrosła po lipcu 2007 10,7% r/r .

9.Gwałtownie wzrasta produkcja budowlana(60,8% r/r na koniec stycznia 2007)

10.Bardzo szybko rośnie liczba budowanych mieszkań(Warszawa, 23.02.2007 (ISB) - Liczba rozpoczętych mieszkań wyniosła w styczniu tego roku 8.818 i wzrosła o 219,4 proc., podał Główny Urząd Statystyczny (GUS) w piątek. ISB, pr /23.02.2007 15:46)

11.Eksport wzrósł w 2006r o 22,6%, i nadal szybko rośnie

12.Wynagrodzenia Polaków rosną szybko 9% przy inflacji 2% a od 1-07-2007 dalszy wzrost wynagrodzeń netto o 4% .

13.Wskaźniki giełdowe biją rekordy (WIG wrzesień2005=31884, dzisiaj wrzesień 2007=62610, wzrost o 100%)

14.Nastąpił bardzo duży spadek przestępczości (napady i rozboje -20,7% , kradzieże samochodów -40% w okresie kwiecień 2007-kwiecień 2006.

15.Deficyt budżetowy zmniejszono w 2006r do 25,5mld zł( z 32,5mld). Po dziewięciu miesiącach wynik budżetu będzie mieścił się w przedziale pomiędzy 100 mln zł nadwyżki a 100 mln zł deficytu,
wobec planowanego deficytu w wysokości 18,55 mld zł -poinformowała w piątek 28-09 PAP .

16.Wprowadzono pierwsze ustawy prorodzinne (becikowe, odpis od podatku 1200zł na dziecko ).

17.Rozwiązano WSI co wydawało się niemożliwe.

18. Rozpędzono spółdzielnie mieszkaniowe- prywatne folwarki prezesów rodem z SLD.

19.Spadł poziom korupcji i Polska `awansowała' z 70 na 61 miejsce w rankingu Transparency International. Zero tolerancji' dla korupcji pokazała ostatnia sprawa Lipca i Leppera.

20.Znacznie spadła ilość wypadków i ofiar śmiertelnych spowodowanych przez pijaków.

21.Polski naród rozpoznał faryzeuszy. Notowania AGORY spadły z 71zl/akcję do 40zł/akcję (-46%) z rekomendacją MILLENIUM na 30,5zł/akcja , a w stosunku do wzrostu WIG akcje AGORY spadły o dwukrotnie.

22.
Wreszcie zaczynają się z nami liczyć na Zachodzie, a Unia przyjęła nasze veto ze zrozumieniem i Niemcy (sic!) walczą w Moskwie o nasze mięso. Unia próbuje wprowadzić wspólną politykę energetyczną, o czym jeszcze rok temu nie chciała gadać. Będziemy organizować EURO2012. Polska stała się celem pielgrzymek prezydentów i premierów z całego Świata: z Chin, USA, Finlandii, Niemiec, Francji, Holandii, Włoch, Portugalii, Litwy, Armenii, Iraku, Izraela, Łotwy, Gruzji, Azerbejdżanu.

23. "Dziennik": Polacy są szczęśliwi - takie wyniki przynoszą najważniejsze w kraju badania jakości życia - Diagnoza Społeczna 2007. Naukowcy pod kierownictwem profesora Janusza Czapińskiego przepytali 18 tysięcy osób między innymi o poziom zadowolenia z życia. Wnioski są zadziwiające. Ocena całego naszego dotychczasowego życia jest najwyższa od czasu, kiedy Polska stała się wolnym krajem. 76 procent Polaków jest zadowolonych z sytuacji finansowej rodziny, gospodarczej kraju, nie boi się utraty pracy, patrzy w przyszłość z optymizmem.

24. PIS jako pierwszy i jedyny dotąd rząd obniżył koszty pracy o 4% od 1-07-2007r.

25. Czerwona hołota trzęsie się ze strachu, a ubecy z wściekłości. I pije na umór.

http://peb.pl/polityka-i-...rzadow-pis.html
Wytłuszczenie i kolor zrobione przeze mnie.

Także widzisz Red, te dokonania są i biją na głowę to co udało się osiągnąć do tej pory Platformie, która nie robiąc nic konkretnego próbuje nas jedynie zagadać. Przejrzyj wreszcie na oczy i zacznij rozmawiać na merytoryczne argumenty.

A jakie są dokonania Platformy po roku rządzenia? :twisted:
Nie ma praktycznie żadnych dokonań Platformy. Ciągle jest jedynie wyszukiwanie tematów zastępczych i próba zakrycia nieudolności. A normalność jest jedynie w mediach, bo to one kształtują rzeczywistość. Wyborcy PiS-u nie chcą medialnej normalności, a chcą tą rzeczywistą normalność, której po 1989 roku mieliśmy tylko przez 2 lata. Fakty mówią same za siebie.

A i nie wysilaj się jutro, bo naprawdę nie ma sensu, bronić zwykłych kłamstw i bredni o braku sukcesów za rządów PiS-u. Pewne media jedynie sprawiły, że tych sukcesów nie było widać.

Pozdrawiam.

PS Przypominam, że to nie jest wątek o PiS-ie, lecz o euro.

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2008-10-30, 13:02   

Dementi napisał/a:

W tej chwili widzę takie:
1. Wyjście z Iraku
2. Pakiet Szejnfelda
3. Duże podwyżki w budżetówce
4. Uproszczenie prawa zamówień publicznych
5. Kilkadziesiąt przyjętych tzw. "palikotówek" (ale nie wiem, czy cokolwiek weszło już w życie)
6. Program Orlik 2012 - imo za to naprawdę brawo!
7. Kwestia pomostówek - to nie weszło jeszcze w życie, ale obligatoryjnie wchodzi od 1. stycznia
8. Duże zakupy nowego sprzętu w policji
9. Skuteczne działanie CBA
10. Tarcza antyrakietowa + przekonanie do pomysłu mieszkańców (oglądałem relację ze
spotaknia Donka z mieszkańcami)
12. Zablokowanie tzw. "pakietu klimatycznego"
13. Dobra realizacja budżetu - po wrześniu deficyt tylko 4 mld
14. Korzystna nowelizacja ustawy o VAT
15. Narodowy Program Przebudowy Dróg Lokalnych (tzw. "schetynówek") - już działa, samorządy mogą się zgłaszać po dotacje
16. Weszła w życie ustawa o udostępnianiu informacji o środowisku i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na środowisko - odblokowanie dużych środków z UE
17. Ustawa o Bankowym Funduszu Gwarancyjnym (BFG), przewidująca podwyższenie do 50 tys. euro stuprocentowych gwarancji dla depozytów bankowych - weszła w życie
18. Nowa ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych - ustawa ma ułatwić i przyspieszyć tworzenie planów zagospodarowania przestrzennego, które porządkują rozwój miasta, określając, co i gdzie można budować. - czeka na podpis prezydenta
19. Rozporządzenie określające warunki włączania terenów prywatnych do specjalnych stref ekonomicznych(ułatwienie w rozszerzaniu SSE) - weszło w życie
20. Likwidacja poboru do wojska - wchodzi w życie od stycznia 2009
21. Nowelizacja ustawy Prawo upadłościowe i naprawcze - wprowadza możliwość tzw. "upadłości konsumenckiej"
Na razie mało tego, ale może się jeszcze rozkręcą...
Ostatnio zmieniony przez siwy_ 2008-12-17, 00:59, w całości zmieniany 10 razy  

Dementi 
Dojeżdża PKSem
Bandyta z lasu

Wysłany: 2008-10-30, 14:10   

Cytat:
ad 1. Wyjście z Iraku

To nie jest żaden sukces. W Iraku swoją misję już wypełniliśmy i nie było dalszego sensu tam siedzieć. Oni musieli w tym roku wyprowadzić wojska z Iraku, bo misja w Iraku dobiegła końca. Także to jest jedynie tworzenie nieistniejących sukcesów w celu zwiększenia ich liczby.

ad 2. Pakiet Szajnfelda

Cytat:
Konfederacja Pracodawców Polskich jest rozczarowana pakietem zmian ogłoszonym we wtorek przez wiceministra gospodarki Adama Szejnfelda, spodziewała się bowiem, że rząd Donalda Tuska zaproponuje zmiany radykalnie poprawiające warunki rozwoju przedsiębiorczości. Według KPP zaprezentowany projekt — podobnie jak wcześniej przygotowany przez PiS tzw. pakiet Kluski — nie usuwa barier utrudniających prowadzenie działalności gospodarczej. http://www.gazetapodatnik...uski-a_6734.htm

ad 3. Duże podwyżki w budżetówce

Cytat:
Podwyżki w budżetówce nie dla każdego

W budżecie na 2008 rok nie ma środków na 9,3 proc. podwyżki dla wszystkich. Tylko niektórym urzędnikom i funkcjonariuszom pensje wzrosną nawet o 10 proc., pisze "Gazeta Prawna".
http://praca.wp.pl/kat,18...ml?ticaid=16e06

ad 4. Uproszczenie prawa zamówień publicznych

Bodajże to była tylko nowelizacja do wcześniejszej ustawy PiS. :wink:

ad 5. Palikotówki

Nie jestem zorientowany w tej kwestii. To czy będzie to sukces oceni się dopiero w przyszłości. Niech to co weszło w życie zacznie działać.

ad 6. Program Orlik 2012

Cytat:
Bardzo drogie "Orliki"
Budowa boisk sportowych w ramach rządowego programu "Orlik 2012" okazała się znacznie droższa niż planowano - ocenia "Dziennik Polski". (...)

"Orlik" w Gdowie, oddany do użytku miesiąc temu jako pierwsze takie boisko w Małopolsce, kosztował blisko 1,7 mln zł. Gmina musiała wydać 1 mln zł. Koszty drugiego małopolskiego "Orlika" w Kasinie Wielkiej (gmina Mszana Dolna) przekroczyły 2 mln zł, a więc były dwukrotnie wyższe od przedstawianych przez rząd. Gmina wyłożyła z własnego budżetu 1,35 mln zł, czyli o milion więcej niż zakładano, gdy przystępowała do programu.
http://media.wp.pl/kat,37...,wiadomosc.html

Cytat:
Orlik 2012 tonie?
W Wadowicach, Stryszowie i Andrychowie pod znakiem zapytania stanęła budowa nowych boisk w ramach rządowego programu "Moje boisko Orlik 2012". W Oświęcimiu przystąpią do inwestycji w tym roku pod warunkiem, że Ministerstwo Sportu zgodzi się na rezygnację z budowy zaplecza pisze "Dziennik Polski".
http://biznes.interia.pl/...2-tonie,1180710

ad 7. Kwestia pomostówek - to nie weszło jeszcze w życie, ale obligatoryjnie wchodzi od 1. stycznia

Zgoda.

ad 8. Duże zakupy nowego sprzętu w policji

Modernizacja sprzętu i zakup nowego to obowiązek każdego rządu i takich rzeczy nie można poczytać jako konkretne osiągnięcie. Równie dobrze za zasługę można by im poczytać to, że raczą przesiadywać w Sejmie. :wink:

ad 9. Skuteczne działanie CBA

...które to chcieli zlikwidować; o którym wcześniej mówili, że jest be etc. Poza tym skuteczne działanie CBA to nie ich zasługa, a szefa CBA Mariusza Kamińskiego.

ad 10. Tarcza antyrakietowa + przekonanie do pomysłu mieszkańców (oglądałem relację ze spotaknia Donka z mieszkańcami)

Tarcza antyrakietowa to także zasługa rządu PiS, który rozpoczął rozmowy z Amerykanami. Przypisywanie wspólnych sukcesów wyłącznie jednej partii to próby manipulowania rzeczywistością w imię słupków sondażowych. Spotkanie też oglądałem i Tusk wcale nikogo nie przekonał. Próbował jedynie przekupić ludzi i wymusić na nich zmianę stanowiska obiecując im inwestycje w mieście. Na spotkaniu była mowa o dziurawych chodnikach, braku świetlicy etc. Tusk ma to wszystko załatwić, a mieszkańcy się tym zadowolić. I tak wyglądało to "przekonanie mieszkańców do pomysłu".

Chyba przypadkowo do liczby osiągnięć "dorobił się" jeden punkt, ale nie szkodzi. A z ostatnim punktem, czyli z budżetem to jeszcze zobaczymy jak będzie:

Cytat:
Wątpliwości ekspertów budzi natomiast założona w budżecie niska inflacja, która w przyszłym roku ma wynieść 2,9 proc. Z kolei wzrost gospodarczy ma być wysoki - aż 4,8 proc. "Prognozy nie wskazują na możliwość uzyskania w przyszłym roku inflacji średniorocznej w wysokości 2,9 proc." - uważa prof. Dariusz Filar, członek Rady Polityki Pieniężnej. "Moim zdaniem wzrost na poziomie 4,8 proc. to jest optymistyczna prognoza. Według naszych prognoz wyniesie 4,3 proc., może nawet mniej" - twierdzi Piotr Kalisz z Citibanku Handlowego.
http://www.dziennik.pl/go...kt_budzetu.html
Poza tym z budżetem jest tak, że jest on mocno naciągany. Wspomniany wcześniej brak środków na podwyżki, dopłaty z gmin dla Orlika etc.

Podsumowując to sukcesów PO wiele nie widać. Często są one naciągane, albo połowiczne. Walka z patologią w PZPN-ie to też kontynuacja wcześniejszych działań PiS-u.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2008-10-30, 19:21   

Co do Euro to jest gadniem niepowaznego, że będziemy gotowi do przyjęcia wspólnej waluty. Eksperci uważają, że w proponowanym terminie przyjęcia Euro da się je przyjąć w sposób sztuczny co odbije się na polskiej gospodarce i rynku finansowym. Niemożliwe wydaje się zmienienie waluty bez strat. Jak narazie NBP zapowiada, że jest potrzeba dłuższego planu drogowego dla Euro.

Jestem zwolennikiem wspólnej waluty, ale nie kosztem rozwoju polskiej godpodarki.

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2008-10-30, 19:31   

Dementi napisał/a:
ad 2. Pakiet Szajnfelda

Cytat:
Konfederacja Pracodawców Polskich jest rozczarowana pakietem zmian ogłoszonym we wtorek przez wiceministra gospodarki Adama Szejnfelda, spodziewała się bowiem, że rząd Donalda Tuska zaproponuje zmiany radykalnie poprawiające warunki rozwoju przedsiębiorczości. Według KPP zaprezentowany projekt — podobnie jak wcześniej przygotowany przez PiS tzw. pakiet Kluski — nie usuwa barier utrudniających prowadzenie działalności gospodarczej. http://www.gazetapodatnik...uski-a_6734.htm
Bo to jest podobno ten pierwszy etap "pakietu Szejnfelda", będzie jeszcze następny - to w nim między innymi zawarty będzie projekt tzw. "zero okienka", także spokonie
Dementi napisał/a:
ad 3. Duże podwyżki w budżetówce

Cytat:
Podwyżki w budżetówce nie dla każdego

W budżecie na 2008 rok nie ma środków na 9,3 proc. podwyżki dla wszystkich. Tylko niektórym urzędnikom i funkcjonariuszom pensje wzrosną nawet o 10 proc., pisze "Gazeta Prawna".
http://praca.wp.pl/kat,18...ml?ticaid=16e06
podwyżki były naprawdę znaczące (przynajmniej dla nauczycieli, to wiem na pewno - a i podobno w przyszłym ma być 2 x po 5 %)
Dementi napisał/a:
ad 6. Program Orlik 2012

Cytat:
Bardzo drogie "Orliki"
Budowa boisk sportowych w ramach rządowego programu "Orlik 2012" okazała się znacznie droższa niż planowano - ocenia "Dziennik Polski". (...)

"Orlik" w Gdowie, oddany do użytku miesiąc temu jako pierwsze takie boisko w Małopolsce, kosztował blisko 1,7 mln zł. Gmina musiała wydać 1 mln zł. Koszty drugiego małopolskiego "Orlika" w Kasinie Wielkiej (gmina Mszana Dolna) przekroczyły 2 mln zł, a więc były dwukrotnie wyższe od przedstawianych przez rząd. Gmina wyłożyła z własnego budżetu 1,35 mln zł, czyli o milion więcej niż zakładano, gdy przystępowała do programu.
http://media.wp.pl/kat,37...,wiadomosc.html

Cytat:
Orlik 2012 tonie?
W Wadowicach, Stryszowie i Andrychowie pod znakiem zapytania stanęła budowa nowych boisk w ramach rządowego programu "Moje boisko Orlik 2012". W Oświęcimiu przystąpią do inwestycji w tym roku pod warunkiem, że Ministerstwo Sportu zgodzi się na rezygnację z budowy zaplecza pisze "Dziennik Polski".
http://biznes.interia.pl/...2-tonie,1180710
Pomijam źle oszacowane koszty, ale musisz przyznać, że takiego programu poprawy infrastruktury sportowej jeszcze w Polsce nie było - wejdź na stronę orlika i zobacz liczbę budów (i ile zostało już ukończonych!)
Dementi napisał/a:
ad 10. Tarcza antyrakietowa + przekonanie do pomysłu mieszkańców (oglądałem relację ze spotaknia Donka z mieszkańcami)

Tarcza antyrakietowa to także zasługa rządu PiS, który rozpoczął rozmowy z Amerykanami. Przypisywanie wspólnych sukcesów wyłącznie jednej partii to próby manipulowania rzeczywistością w imię słupków sondażowych. Spotkanie też oglądałem i Tusk wcale nikogo nie przekonał. Próbował jedynie przekupić ludzi i wymusić na nich zmianę stanowiska obiecując im inwestycje w mieście. Na spotkaniu była mowa o dziurawych chodnikach, braku świetlicy etc. Tusk ma to wszystko załatwić, a mieszkańcy się tym zadowolić. I tak wyglądało to "przekonanie mieszkańców do pomysłu".
Nieprawdą jest, że próbował przekupić mieszkańców. Właśnie postawił sprawę jasno - że to jest sprawa narodowa. Na początku spotkania buczeli na niego, jak wychodził, ludzie bili brawo. Przyznaj, jeśli rzeczywiście oglądałeś :wink:
Dementi napisał/a:
A z ostatnim punktem, czyli z budżetem to jeszcze zobaczymy jak będzie:

Cytat:
Wątpliwości ekspertów budzi natomiast założona w budżecie niska inflacja, która w przyszłym roku ma wynieść 2,9 proc. Z kolei wzrost gospodarczy ma być wysoki - aż 4,8 proc. "Prognozy nie wskazują na możliwość uzyskania w przyszłym roku inflacji średniorocznej w wysokości 2,9 proc." - uważa prof. Dariusz Filar, członek Rady Polityki Pieniężnej. "Moim zdaniem wzrost na poziomie 4,8 proc. to jest optymistyczna prognoza. Według naszych prognoz wyniesie 4,3 proc., może nawet mniej" - twierdzi Piotr Kalisz z Citibanku Handlowego.
http://www.dziennik.pl/go...kt_budzetu.html
Poza tym z budżetem jest tak, że jest on mocno naciągany. Wspomniany wcześniej brak środków na podwyżki, dopłaty z gmin dla Orlika etc.

Pisałem o realizacji tegorocznego budżetu. Jaki będzie w przyszłym roku, zobaczymy...

Jeszcze się odniosę (postaram się obiektywnie) do osiągnięć rządu PiS, których rzeczywiście na DZIEŃ DZISIEJSZY jest ilościowo więcej niż rządu PO.

1. Rząd nie miał zbyt wielkiego wpływu na spadek bezrobocia - oprócz może wpływu wykorzystania środków unijnych - imo bardzo dobry minister G. Gęsicka!
2. to samo co w 1.
3. Inflacja - polityka monetarna - bank centralny, nie rząd
4. to samo co w 3.
5. noo powiedzmy, że się zgodzę, choć nie wiadomo, jaki wpływ miał na to rząd, bo to ciężkie do oszacowania
6. to samo co w 5.
7 - 13 to samo co w 1. i 2.
14. Tu racja - przykład konkretnego działania rządu - sądy 24h/d
15. Racja - dobra minister Gilowska
16. Racja (becikowego za bardzo nie popieram, ulgi - popieram)
17. Racja - trochę przy tym "rozpieprzono" działanie całego wywiadu, ale likwidacja WSI - sukces
18. Wykup na własność (jeśli o to w tym punkcie chodzi?) - sukces
19. Racja
20. Z tym się nie zgadzam - rząd nie zmieniał chyba prawa w tym zakresie, także to jest, nie wiem, przypadek?
21. Do tego się nie ustosunkuję, bądźmy poważni
22. Z tego punktu imo sukces to tylko problem wspólnej polityki energetycznej zainicjowany przez rząd
23. Rząd nie miał na to wpływu ;]
24. DUŻY sukces - brawo rząd!
25. Podobnie jak 21.
Wydaje mi się, że jestem obiektywny i na to samo liczę w dalszej dyskusji z Tobą.
Tak btw - ja uważam, że ostanie lata nie były/są (s)tracone (piszę o okresie od 2005). Generalnie cieszę się, że rządziły/rządzą rządy, które uważam za w miarę dobre. Może to taki syndrom zawiedzionego dziecka "POPiSu". Liczę, że traktujesz mnie poważnie :wink:

OgioN 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 2/7
Wysłany: 2008-10-30, 20:21   

siwy_ napisał/a:
podwyżki były naprawdę znaczące (przynajmniej dla nauczycieli, to wiem na pewno - a i podobno w przyszłym ma być 2 x po 5 %)

Możesz mi podać kwotowo, ile na rękę wynosiły te podwyżki????

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2008-10-30, 20:22   

OgioN napisał/a:
Możesz mi podać kwotowo, ile na rękę wynosiły te podwyżki????

gdzieś około 250 zł z tego co kojarzę

red 
Moderator

Wysłany: 2008-10-30, 22:57   

Dementi, nie zdążyłem odpowiedzieć a już wyręczył mnie siwy_.

Co do wskaźników gospodarczych, inflacji, bezrobocia - wydaj mi się, że duża zasługa korzystnych wyników gospodarczych tkwi w tym okresie w ogólnie dobrej konionkturze gospodarczej. Trzeba jednak przyznac, ze PIS nie zaszkodził tu zbytnio. Dodatkowo spadek bezrobocia to w dużej mierze wynik emigracji zarobkowej.
Przejrzałem statystyki policyjne. Począwszy od 2004 r. zmniejsza się przestępczość i wzrasta wykrywalność. Tak więc nie PIS pierwszy.
Ponadto jeden cytat:
Cytat:
Przestępczość w okresie I - IX.2008 - średnio prawie 250 przestępstw mniej każdego dnia
Przez dziewięć miesięcy 2008 r. Policja zarejestrowała 797 821 przestępstw stwierdzonych czyli o 7,6 proc. mniej niż w okresie styczeń - wrzesień 2007 r. Oznacza to, że średnio każdego dnia nie doszło do prawie 250 przestępstw. Szczególnie zmniejszyła się liczba przestępstw kryminalnych - o 8,7 proc. i wyniosła 539 343.
Jednocześnie ze spadkiem liczby przestępstw poprawiła się także ich wykrywalność - wzrosła o 1,3 proc. do poziomu 67,6 proc. Reguła ta dotyczy nie tylko przestępczości ogólnej, ale także kryminalnej - zanotowano wzrost do poziomu 53,8 proc. oraz gospodarczej - wzrost do poziomu 94,9 proc.

Na szczególną uwagę zasługuje:

duży spadek liczby zabójstw - o 14 proc. (ze wzrostem wykrywalności o 0,1 proc. do poziomu 94,3 proc), co oznacza, że było ich mniej o 86
bardzo duży spadek kradzieży samochodów - aż o 20,4 proc. (ze wzrostem wykrywalności o 4 proc. do poziomu 24,3 proc), co oznacza, że było ich mniej o 3.189
duży spadek kradzieży z włamaniem - o 14,8 proc (ze wzrostem wykrywalności o 2,1 proc do poziomu 32,2 proc.), co oznacza, że było ich mniej o 15.632
duży spadek kradzieży cudzej rzeczy - o 11,8 proc. (ze wzrostem wykrywalności o 1.7 proc. do poziomu 27,8 proc.), co oznacza, że było ich mniej o 20.928
spadek przestępstw rozbójniczych - o 5,5 proc. (ze wzrostem wykrywalności o 1,4 proc. do poziomu 66,8 proc.), co oznacza, że było ich mniej o 1.148,
bardzo duży spadek przestępstw zgwałcenia - o 19,6 proc. (ze spadkiem wykrywalności o 5,6 proc. do poziomu 81,4 proc.), co oznacza, że było ich mniej o 268
spadek przestępstw uszczerbku na zdrowiu - o 3,5 proc. (z niewielkim spadkiem wykrywalności o 1,9 proc. do poziomu 86,9 proc.), co oznacza, że było ich mniej o 371

Wzrosła niestety nieznacznie ogólna liczba bójek i pobić - o 2,2 proc czyli przestępstw tych było więcej o 222 (z niewielkim spadkiem wykrywalności o 0,6 proc. do poziomu 80 proc.). Jednocześnie zmniejszyła się liczba bójek i pobić z użyciem broni lub innego niebezpiecznego narzędzia o 11,3 %, (ze wzrostem wykrywalności o 0,4 proc. do poziomu 76,4 proc) czyli było ich mniej o 51.

http://www.policja.pl/por...j_kazdego_.html

Więc chyba nie taki diabeł straszny jak go malują...

Reasumując - dla mnie czy PIS czy PO to jeden czort. Wiem że jeśli sam sobie nie "zrobie dobrze" to żaden rząd mi nie zrobi. Jednak w moim odczuciu PO wygrywa pod względem wizerunkowym. Osobiście nie odczułem żadnej poprawy życia ani za rządów PISu, ani za rządów PO.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi