Wysłany: 2009-01-10, 15:44 XVII FINAŁ WOŚP w Wieluniu
W najbliższą niedzielę tj. 11.01.2009r. już po raz 17-sty zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy.
Tym razem po wielu konsultacjach, dyskusjach i spotkaniach, Fundacja Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy ustaliła temat kolejnego, XVII Finału. Tematem tym jest profilaktyka w dziedzinie wczesnego rozpoznania chorób nowotworowych u dzieci.
Temat brzmi:
WCZESNE WYKRYWANIE NOWOTWORÓW U DZIECI.
Na ulice Wielunia wyruszy prawie 200 wolontariuszy.
Policja przypomina wszystkim, a w szczególności najmłodszym kwestującym, aby zachowali rozwagę i rozsądek.
Cytat:
W szczególności należy:
• unikać miejsc mało uczęszczanych przez ludzi, takich jak podwórka, bramy, parki i skwery (zwłaszcza po zapadnięciu zmierzchu);
• nie chodzić samotnie; najlepiej zbierać datki w towarzystwie innych osób;
• w razie napadu nie starać się za wszelką cenę ratować zawartości skarbonki, pamiętając, że życie i zdrowie jest wartością nadrzędną; postarajmy się zapamiętać jak najwięcej szczegółów mogących później pomóc zidentyfikować sprawcę;
• jak najszybciej powiadomić Policję o popełnionym przestępstwie; jeśli napastnik ucieka – alarmować otoczenie krzykiem;
• w wypadku podejrzenia zaistnienia niebezpieczeństwa – nie wahać się, natychmiast powiadamiać Policję.
Zaangażowanie Policji w zapewnieniu porządku podczas kolejnych finałów WOŚP i przestrzeganie przez kwestujących podstawowych zasad bezpieczeństwa pozwoliło na zredukowanie incydentów wymierzonym przeciwko osobom prowadzącym zbiórki. W 2006 roku przypadków takich było 130, w 2007 – 37, w ubiegłym roku – już tylko 23.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2009-01-11, 12:24
Stan na godzine 12:00
Po licytacji w RZW jest już 13 tys. 910 zł. o 14:00 na placu dobitka
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
17.600 zł - za tyle wylicytowano 15 serduszek oraz gadżety w wieluńskim sztabie Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Przez dwie godziny pomiędzy 10 a 12 licytacja odbywała się na antenie Radia Ziemi Wieluńskiej. Słuchacze okazali się bardzo hojni, wylicytowali w sumie na kwotę 13.910 zł. Dogrywka tradycyjnie już nastąpiła na Placu Legionów.
Największe emocje jeszcze na antenie towarzyszyły licytacji złotego serduszka z nr. 1 i to właśnie ono zostało zlicytowane najwyżej bo za 3.000 tys zł. Cała kwota uzbierana w tym roku będzie wyższa kiedy zostaną podliczone pieniądze z puszek wolontariuszy. Dopiero wtedy poznamy tegoroczny wynik finansowy wieluńskiego sztabu Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Więcej na ten temat już jutro w naszych serwisach informacyjnych.
...nie podoba mi się uczynienie charytatywnej zbiórki propagandowym show na wzór peerelowskiego “Banku miast”. Telewizje wypychają sobie ramówki, żądne reklamy firmy i osoby publiczne popisują się poparciem dla słusznej akcji, aby tylko uszczknąć coś z jej sławy, a państwo czuje się całkiem już zwolnione z konstytucyjnego obowiązku zapewnienia obywatelom usług medycznych; po co się wysilać, reformować czy naprawiać, skoro jest Owsiak?
Najgorsze zaś wydaje mi się traktowanie WOŚP przez rzesze prostych Polaków jako swego rodzaju alibi dla własnej bierności. Nie ma się co chwalić, że nigdzie na świecie nie ma takiej potęgi jak WOŚP. Bo w krajach cywilizowanych są tysiące mniejszych takich organizacji, a nie jedna wielka. Od pewnego czasu systematycznie zmniejsza się odsetek Polaków deklarujących gotowość zaangażowania w działalność społeczną, w tym charytatywną. Wystarczy wykupić serduszko i sprawa odfajkowana.
http://www.rp.pl/temat/2.html
Ale najlepsze w tym artykule jest słowotwórstwo.
Krytykując WOŚP popełnia się "myślozbrodnię"!
W USA są stany, w których za przekleństwo wypowiedziane w radiu czy telewizji można zapłacić wiele tysięcy dolarów grzywny.
Tymczasem w Polsce używanie najgorszych przekleństw należy do swego rodzaju mody w licznych programach mediów elektronicznych, przykładem są choćby "wiązanki", jakimi posługiwał się przy różnych występach Jerzy Owsiak, czy "popisy" Agnieszki Chylińskiej i Kuby Wojewódzkiego.
Może Zygmunt masz i po części rację, ale ja z innej beczki. Mnie wczorja najbardzie podobała się wypowiedź w TVP Info wypowiedź Maleńczuka. Faktycznie to żenujące, żeby na tego typu cel organizować akcję na taką skalę. To jest obowiązek państwa aby to zapewnić, a akcja WOŚP pokazuje tylko w jak koszmranym stanie jest Polska.
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-01-12, 17:29
fordo napisał/a:
Faktycznie to żenujące, żeby na tego typu cel organizować akcję na taką skalę. To jest obowiązek państwa aby to zapewnić
A moim zdaniem takie procesy się mogą toczyć równolegle, Owsiak kupuje swoje, państwo kupuje swoje. Sumując, wychodzi tylko na dobre naprawdę bardzo poważnie chorym dzieciom.
Nie rozumien ludzi, którzy tylko krytykuja, a nie widza dobra. Jaki Owsiak jest to nikomu do tego, to rockendrollowiec i wielbiciel dobrej zabawy. Nie przeszkadza mu to jednak pomagać. Niedowiarków odsyłam do szpitali gdzie działa sprzęt WOŚP (także w naszym wieluńskim) i niech zapytaja dzieci co myślą o Jurku.
A niech sobie robi show i festiwale, a tutaj chodzi o cos innego. Gdyby nie ta akcja to w leczeniu dzieci nie bylibyśmy przodujacym krajem. Przez 17 lat nagromadzono tyle sprzetu, że państwo nawet przez pół wieku by tyle nie zdołało kupić.
Ja tradycyjnie skusiłam się na smsy. Jestem za i zawsze dam choć złotówkę.
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-01-12, 20:06
Oczywiście w 100% od samego początku popieram inicjatywę Jurka Owsiaka, i zawsze coś tam od siebie wrzucam do puszek.
Ale w związku z tegorocznym zamieszaniem, które wynikło przy okazji różnych zespołów muzycznych, które życzyły sobie sporych kwot pieniężnych za umilanie nam tego dnia, mam taką własną refleksję.
O WOŚP wiedzą już wszyscy i wszystko, więc być może tych pieniędzy byłoby jeszcze więcej, gdyby ten dzień „finału” przebiegł bardziej spokojnie. Bez tych wszystkich dodatkowych kosztów związanych z oprawami imprez w miastach i miasteczkach, bez fajerwerków, które choć bardzo widowiskowe, to jednak kosztowne. Wiem że jakiś dodatkowych kosztów nie unikniemy, ale gdyby zminimalizować te, bez których dałoby się przeżyć ów dzień, to kto wie, może byłoby jeszcze więcej kasy. Co o tym myślicie?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Ostatnio zmieniony przez Panterka 2009-01-13, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-01-12, 20:46
miko 005, koszty organizacji takich imprez ponoszą głównie sponsorzy, którzy dzięki temu chcą się wypromować wśród osób, które się na nich bawią. W Wieluniu organizatorzy chyba nic od siebie nie dołożyli, wszystko pokryli sponsorzy. Pokaz fajerwerków z tego co wiem też był sponsorowany. Więc ja jestem za utrzymaniem tego w obecnej formie
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-01-12, 21:36
Również popieram pomysł WOŚP, choć nie popieram pana Owsiaka.
Trochę nie jasno to wyglądało, gdy wyzywał artystów inwektywami za to, że biorą pieniądze za koncert, a on tak naprawdę żyje z pieniędzy WOŚP. Wstyd powinno być Owsiakowi za takie słowa. To święte prawo artysty, żeby wziąć ile mu się należy jeśli tylko chce. Owsiak często powtarza, że nie należy nikomu wchodzić w sumienie. Jednak tego w praktyce nie uprawia.
Czy poza Owsiakiem, ktokolwiek inny jest wam znany, jako organizator WOŚP?
Nie mówię o naszym lokalnym "Owsiaku", ale czy w skali ogólnopolskiej nikt inny nie przysłużył się na tyle, aby go "wypromować"?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum