Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 427 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2009-02-18, 10:22
Lustrzanką nie robi się standardowych zdjęć
_________________ Conversations don't get any better as you get older
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2009-02-18, 10:31
Polecam stronę optyczne.pl (chociaz coponiektórzy wyśmiewają tą stronę )
Jest tam dużo testów obiektywów a także dużo opinii użyszkodników. Poczytaj a może tam znajdziesz cos co cie zainteresuje... a moze niekniecznie coś nikonowskiego. Może jakaś Sigma albo Tamron.
Albo Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS (mam go i jestem b.zadowolony) ten akurat ma stabilizacje w obiektywie i jest droższy,
test: http://www.optyczne.pl/88...Wst%C4%99p.html
ale jest tez bez stabilizacji Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC o polowe tańszy (ok.800PLN)
A to nie jest obiektyw dołączany w zestawie do D60?
Jest, ale Jaro zastanawia się nad tym i nad tym bez VR ale z ED. Tak jak ja pisałem: tu nie ma zbytnio wyboru i wielkiej różnicy pomiędzy tymi dwoma obiektywami. Ale jeśli już z tych miałbym wybierać, to tak jak pisałem Ci jaro na Prv: ten z VR.
Wysłany: 2009-02-18, 14:32
Zamiast tego Nikkora wolałbym wziąć coś jaśnieszego ze stałym światłem 2,8 niezaleznego producenta np Sigmę. Jasny obiektyw zapewni możliwośc pracy z głębią ostrości a równiez będzie substytutem tego VRa. Chociaz z drugiej strony te Nikkory sa chwalone. Masz ciężki wybór.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 104 Postawił 5 piw(a) Skąd: EWI/EL
Wysłany: 2009-02-18, 14:36
Witam, ja do D80 mam podpiętą Sigmę 18-50 f2.8 EX DC Macro HSM która zastąpiła mi kitowego Nikkora 18-55. W niedalekiej przyszłości planuję jednak przesiąść się na Nikkora 18-200 z VR. Miałem okazje już go testować na D60 i to jest TO ! Myślę że taki właśnie obiektyw będzie i dla Ciebie najlepszą propozycją, ponieważ jest to uniwersalne szkło na każdą okazję (wycieczki, imprezy itd.).
P.S. Z obiektywami niezależnych producentów jest tak że może wystąpić zjawisko FF/BF (front focus / back focus) czyli ostrzenia przed lub za punktem na którym ostrość ustawiliśmy. O ile w przypadku Sigmy można szkło i puchę wysłać do kalibracji w serwisie to już Tamron w ogóle nie daje takiej możliwości. Z Nikonami najlepiej gadają Nikkory.
W niedalekiej przyszłości planuję jednak przesiąść się na Nikkora 18-200 z VR.
Też polecałem Jarowi ten obiektyw. Tylko, że 18-55 sprzedawane są w zestawie z D60 za około 1600zł A ten 18-200 będzie sam pewnie kosztował ponad 2000zł
Ja też kupiłem Nikona D60 z obiektywem AF-S DX NIKKOR 18-55 mm f/3,5-5,6G VR i rozglądam się za innym obiektywem ale zarazie chyba się wstrzymam bo ceny są szokujące. W ubiegłym tygodniu skorzystałem z możliwości kupienia tego aparatu w media bez Vat ale nie patrzyłem za obiektywami teraz ceny są o wiele wyższe. WW obiektyw sigma 18-200 ze stabilizacją na allegro można było kupić za 1399 zł parę dni później już kosztowały w granicach 1700. Więc na tę chwilę się wstrzymuję z zakupem obiektywu poczekam na obniżkę kursu walut. Mam nadzieję, że wtedy stanieją. A co do aparatu to jest super
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum