Pomogła: 18 razy Wiek: 36 Dołączyła: 03 Lut 2006 Posty: 1016 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-07-07, 09:02 Kebab na os. Stare Sady
dziś zauważyłam ze w budynku przy ul. 18-go stycznie tam gdzie, znajduje się fryzjer i sklep mięsny znajduję się również lokal KEBAB wie ktoś może coś więcej na jego temat ??
Własnie na klatce znalazłam ulotkę, to wrzucam
skanuj0002.jpg
Plik ściągnięto 394 raz(y) 114,18 KB
skanuj0001.jpg
Plik ściągnięto 276 raz(y) 138,68 KB
_________________ W naturze człowieka leży rozsądne myślenie i nierozsądne działanie.
To jest bar, który raczej będzie funkcjonować na zasadzie baru szybkiej obsułgi. W środku są 2stoliki, gdyby jednak ktoś chciał usiąść. W swojej ofercie mają też frytki.
Do kebaba wegetariańskiego zamiast mięsa można dać falafle, przynajmniej takiego jadłem. Ale z kebabem to wspólnego ma tyle, że podobnie wyglądają i są dobre;)
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
syd, ja nie do Ciebie, ale żeby nie robić OT, to spróbuję jakoś niedługo i podzielę się wrażeniami.
Edit 21:18
Jadłem, średni, pieczywko dobre, podobno wyrabianie wygląda jak robienie gyrosa
Z tego co mi wiadomo, kebab to mięso mielone - różnego rodzaju, natomiast gyros to mięso zbite w jeden kawałek, okręcające się nad paleniskiem i ścinane w plasterki... ale może się mylę... bo przecież większość kebabów to gyros
Kebap to po turecku pieczone mięso. I tyle. Pieczone mięso można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej spotykane (w naszych okolicach):
* döner kebap - mięso pieczone na pionowym rożnie
* adana kebap - pieczone mięso mielone "oblepione" wokół płaskiego metalowego szpikulca
* şiş kebap - szaszłyk po prostu
W Polsce kebab oznacza zwykle döner kebap. Wpychanie tego do bułki wbrew pozorom nie jest obowiązkowe (BTW: to "cienkie ciasto" w Turcji nazywa się pide).
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2009-07-08, 20:21
No więc byłem, jadłem i oceniam:
Bułka super cienka i dobrze przypieczona nic dodać nic ująć.
Mięso niestety mogłoby się dłużej smażyć zimne i nie takie jak się oczekuje.
Surówki no cóż skromie i bez rozmachu w dwóch tych samych kebabach były w różnych ilościach.
Ogólnie dobre do zabicia głodu ale nie zostanę ich fanatycznym wyznawcą: "jadało się lepsze"
Też byłam i jadłam, można powiedzieć poprawny.
Najbardziej smakuje mi jednak na osiedlu Wyszyńskieego. No i tortilla super.
Nowy właścieciel lokalu serwuje to to z orginalnymi przyprawami i podaje(na życzenie) na talerzyku osobno miesko, surówki i grilowany chlebek, nie upaprolisz się i wszystko jest gorące. Jak z kolesiami idziemy to za 4 kebaby mamy 30 minut bilarda gratis.
To miejsce to wogóle się przeistoczyło w klimatyczną restauracyjkę. Dziwie się że sie nie reklamują i że nikt tu o tym nie pisał.
Auszra
Ostatnio zmieniony przez red 2009-07-09, 09:24, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum