Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-04-09, 13:37
Solaris użytkuje na virtualboxie doiopero sie zagłębiam
Natomiast windows, linux i freebsd mam w multiboocie na jednym dysku 500 GB
część mojej konfiguracji grub'a dotyczacy multibootu 3 systemów
Jezcze jakies pytania ??
Na windowsie sedze około 15lat
linux 10 lat
freebsd prawie 5
solaris króciutko 1-2 lat
ps
ekran wyboru systemu ma 4 linijki sfotografować ?
1. linux debian
2. linux debian tryb single user
3. freebsd 8
4 windows 7
Może ktoś zaskoczy mnie czymś?
W każdym razie na czym siądę na tym czuje się jak ryba w wodzie (oprócz łyndołs serwer)
Krótko mówiąc jeszcze bym wygospodarował 1 podstawową partycje /od windowsa 7 tą 100 Mb powiększył / i zainstalował 4 system jskiś unix, BSD-> NetBSD, OpenBSD, lub łyndołs xp
albo na partycji rozszerzonej dorzucił 5 system linux ze wspólną partycją swap z debianem
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-04-11, 14:50
Mateusz napisał/a:
Z jakiego systemu plików korzystasz? Na windows pewnie NTFS a reszta? EXT3/4?
Nie ma problemu z kopiowaniem plików z partycji na partycje?
Korzytasz może z wersji 64bitowej? Jeśli tak to jest zauważalna różnica wydajności?
Przeciesz wiesz że każdy system ma swój system plików
Systemy stoją na sys plików
Windows ntfs
linux ext3,xfs
freebsd ffs/ufs
Wsparcia dla Systemów plików pod systemem
we freebsd, linux jest wsparcie rw dla ntfs
we freebsd wsparcie rw dla ext3 linuxowego ale w trybie ext2 czyli bez jurnalingu
we freebsd wsparcie ro dla xfs linuxowego
pod freebsd ext4 brak
pod linux ufs/ffs brak
z ext4 nigdy nie korzystałem i długo nie bede korzystał.
co do współdzielenia danych pomiędzy 3 systemami na raz wybrał bym system plików fat32
ntfs teżź można ale przy kopiowaniu dużej ilości danych bardzo obciąża system (mówie o pracy pod linuxem)
pod freebsd współdziele pliki z linuxem jako xfs w trybie ro tylko, no ale co coś za coś.
co do systemów 64 bitowych to nie używam bo i po co na desktopie.... aby były wieksze komplikacje nie ma sensu. na serwer z dużą ilościa pamieci oki.
Kod:
yampress@freebsd8 %uname -a
FreeBSD freebsd8 8.0-RELEASE-p2 FreeBSD 8.0-RELEASE-p2 #0: Tue Jan 5 16:02:27 UTC 2010 root@i386-builder.daemonology.net:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC i386
yampress@freebsd8 %
Wysłany: 2010-04-11, 19:04
kitor
ja mam lennegoi instalowanego pare lat temu jak wyszedł. Do dziś działa bez jakichkolwiek upaków.
Poza tym spróbuj freebsd8 64 bity a napotkasz pare problemów. virtualbox, kodeki mplayera, nvidia
i inne.
Poza tym ja łyndołs użytkuje tylko do tego aby ściągnąć zdjęcia z pamięci mojego telefonu... bo jesli zapisuje na karcie pamięci to debian spokojnie wykrywa.
ekran startowy
bootsplash
ekran logowanie gdm
znalazłem błąd stary fstab linux
powinno być
Kod:
/dev/sda8 /media xfs defaults 0 2
zamiast
Kod:
/dev/sda8 /media ext3 defaults 0 2
takto jest jak się pliki konfiguracyjne przechowuje na serwerku
Ostatnio zmieniony przez yampress 2010-04-11, 19:08, w całości zmieniany 1 raz
Na Intel Core 2 system 32bit miał większą wydajność niż 64bit.
Liczyłem na to że przesiadka z 32 na 64 bity będzie z korzyścią....
A tu nic się nie zmieniło od kilku lat. Chyba tylko pod serwery i nic więcej.
[ Dodano: 2010-04-11, 20:11 ]
yampress napisał/a:
Poza tym ja łyndołs użytkuje tylko do tego aby ściągnąć zdjęcia z pamięci mojego telefonu... bo jesli zapisuje na karcie pamięci to debian spokojnie wykrywa.
Mi na w pełni klikalnym Ubuntu działa wszystko poza czytnikiem linii papilarnych, pamięć i karta SE C702 jest widziana przez system.
Jeszcze muszę tylko samemu zrobić "laptop mode" - automatyczne obniżanie częstotliwości grafiki i procka.
Wysłany: 2010-04-11, 19:13
łyndołs 64 bit sprzedaje się lepiej i więcej niż 32
Ja mam łyndołs z MSDNAA bo tak to bym wcale go nie użytkował. A skoro się ma to się z niego korzysta.
Trzeba czasami wejść popracować bo sie zapomni obsługi !!
Jak uzytkuje mnóstwo systemów n. in solaris NetBSD, OpenBSD, Debian Linux, PLD Linux i pare jeszcze to po czasie się zapomina podstaw konfiguracji
ale dwa przynajmniej znam bardzo dobrze: debian i freebsd
Mateusz napisał/a:
Mi na w pełni klikalnym Ubuntu działa wszystko poza czytnikiem linii papilarnych, pamięć i karta SE C702 jest widziana przez system.
masz dostęp do pamieci telefonu ?? nie mówie o karcie pamięci ??
Poza tym spróbuj freebsd8 64 bity a napotkasz pare problemów. virtualbox, kodeki mplayera, nvidia
i inne.
z modułem vboxa mam problem zarówno z x86 jak i amd64, nvidia niezależnie od tego czy lennny czy squeeze i jaka architektura to rosyjska ruletka, co do mplayera nie wiem bo vlc używam.
a no, czytnik lini papilarnych owszem nie działa, ale musiałbym sobie coś tam skompilować i w gdm'a wstawić, na razie takiej potrzeby nie miałem (w końcu pewnie się zbiorę bo przywykłem już do tego)
Akurat z kodekami czy nvidią na systemach 64bit problemów nie ma.
Problemy pojawiają się przy emulacji 64bit bibliotek dla aplikacji które są wyłacznie dla architektur 32bit np skype.
Jest to efektem ich niedopracowania.
Ja zawsze powtarzam nie chcesz miec problemów instaluj 32bit.
Wydajność na prockach AMD ponoć jest ciut większa ale niewspółmierna do problemów jakie mogą wystąpić jak ktoś będzie chciał mieć wszystko a ma o tym niewielkie pojęcie.
Wysłany: 2010-04-12, 08:51
kitor napisał/a:
z modułem vboxa mam problem zarówno z x86 jak i amd64, nvidia niezależnie od tego czy lennny czy squeeze i jaka architektura to rosyjska ruletka, co do mplayera nie wiem bo vlc używam.
jak instalujesz vboxa ??
dodałes userów do grupy virtualboxa ??
a ja uzywam mplayera i smplayer tylko i wyłącznie ma największe możliwości
Mateusz napisał/a:
Na starszej wersji Ubuntu 8.10 miałem czasem problem z wykrywaniem SE C702
Brat ma K750i i Ubuntu widzi wszystko(nie to co XP że trzeba było sterowniki instalować)
Widocznie odpowiednie sterowniki dodane są już jako patche na jajo. W debku niestety nie.
Mateusz czy mógłbyś mi pyknąć i wkleić wynik polecenia jako root
Kod:
lsmod
PROPONUJE ZOBACZYĆ NA MOJE ZRZUTY EKRANÓW FREEBSD I LINUX I ZOBACZYC NA CONKY OBCIAZENIE SYSTEMU.Freebsd mniej obciążą sprzet.. Ale nawet zaawansowani linuksiarze trzęsą portkami kiedy wymawia się słowo FreeBSD. No coż system bardzo stabilny przystosowany do pracy z wielkim obciążeniem ale bardzo wiele trzeba poświęcić czasu aby zrobić z tego wpełni działający idealnie desktop.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum