Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 07 Gru 2008 Posty: 164 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Osjaków
Wysłany: 2010-05-17, 16:57 Powódź Wieluń? Stan alarmowy ponownie przekroczony
Post aktualizowany
2010-05-27 19:51
Poziom wody ciągle się obniża i prawdopodobnie już jutro spadnie poniżej 4 metrów. Obecnie wodowskaz w Osjakowie wskazuje 408 cm.
Popowodziowy krajobraz nie prezentuje się najlepiej. Rzeka zostawiła po sobie butelki, puszki, folie i mnóstwo innych śmieci, a nawet domowe meble. Widać to wyraźnie na dziś wykonanych zdjęciach.
Trójwymiarowa panorama rozlewiska Warty i Osjakowa (z niedzieli) na stronie głównej: http://osjakow.info/
2010-05-22 12:11
Według danych IMGW nie odnotowano większych zmian w poziomie wody w Osjakowie. Dzisiaj wodowskaz o godz. 6 rano wskazywał 480 cm. To zaledwie o 1 cm więcej niż wczoraj. Natomiast Różnica między stanem wody w czwartek i piątek wyniosła aż 84 cm.
Edit: o godz. 15 IMGW na swoich stronach zamieścił informację o prognozowanym spadku stanu wody w Osjakowie, Działoszynie i Burzeninie.
Zdaje się, że to już fala kulminacyjna. Z tego co słyszałem od Waldemara Jabłonki (Komendant Gminny OSP w Osjakowie) i pracownika z ODGW Poznań poziom wody nie powinien wzrosnąć. Pan Jabłonka dodał, że w Osjakowie rozlewisko Warty jest nieco większe niż w 1997 roku, z kolei na Felinowie zasięg wody jest raczej mniejszy.
Jak podaje jeden z użytkowników osjakow.info - Hack stan wody przed północą wynosił 469 cm. O północy wybrałem się ponownie nad Wartą i sfotografowałem te same miejsca, co 12 godzin wcześniej. Niewiele na zdjęciach widać, jednak da się zauważyć, że poziom wody znacznie wzrósł, mniej więcej o pół metra! Widać to wyraźnie na przykładzie fotografii płotu u Państwa Stolarczyków (przy klubie sportowym) oraz wału przeciwpowodziowego na rogu ulic Kościelnej i "Nad Wartą", do którego w południe brakowało około 10 metrów, a teraz dosięgła go już woda.
Podobno stan wody osiągnął 450 cm, sam nie mogę tego sprawdzić, bo skala na wodowskazie w Osjakowie kończy się na 390 cm. IMGW informacje o wysokości wody pobiera automatycznie.
Na stronie Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej o godzinie 13:55 pojawiło się nowe ostrzeżenie dotyczące naszego regionu: http://pogodynka.pl/ostrzezeniahydro.php
Wykonałem ok. 200 zdjęć. Jutro albo jeszcze dziś mam zamiar wybrać się na mały spływ pontonem i zrobić więcej zdjęć.
Ilość wody w rzece stale wzrasta, w niektórych miejscach Warta wystąpiła z brzegów. Ścieżka pieszo-rowerowa prowadząca przez wyspę z Osjakowa do Dębiny także została zalana.
O godzinie 12 na wodowskazie w Osjakowie poziom wody wynosił ok. 345 cm.
Ponownie stan alarmowy na Warcie w Osjakowie został przekroczony. Jak widać na zdjęciach zamieszczonych poniżej poziom wody osiągnął blisko 300 cm. Stan ostrzegawczy i alarmowy wynoszą odpowiednio 260 i 280 cm.
Według danych hydrologicznych zamieszczonych w serwisie IMGW (www.pogodynka.pl) aktualizowanych o godzinie 6 rano poziom wody w ciągu doby wzrósł o 25 cm (z 254 cm do 279 cm), po kolejnych 12 godzinach mamy niemal 3 metry.
ul. Kolejowa : woda powoli wdziera się do piwnic niektórych mieszkańców.
ul. Wojska Polskiego : woda powoli wdziera się do piwnic niektórych mieszkańców.
ZALECANE : wyłączenie pieców, w celu uniknięcia tzw. zniszczenia rozpalonych pieców.
NIE POTWIERDZONE INFO :
Na ul. Biedal woda podobno wdziera się do domów/bloków.
ja widziałem jak straż pożarna jechała w stronę turów, Kurów czy Skomlin.
Może pora budować kanalizację z głową lub też w przypadku terenów południowej polski : wały na miane 21 wieku lub zbiorniki retencyjne aby móc pomieścić sporą część wody ? Bo to co mamy to stanowczo za mało.
Syla W trakcie przeprowadzki do Wielunia SuperStar
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum