Mała czarna nie jest zła. Ja piję raczej dla smaku niż dla pobudzenia bo jakoś nie czuję się specjalnie ożywiony po kawie. Co do szkodliwości to z pewnością mniej szkodzi nam sama kawa niż to ,,coś" do niej czyli cukry w dużych ilościach...
Czyli bzdurą jest że ciasteczka i placuszki babuni które wcinamy do kawy zawierają jakikolwiek cukier a tłuszcze to już w ogóle. I to wcale nam nie szkodzi ;] A nawet jeśli ten cukier w kawie zapobiega wypłukiwaniu magnezu to nadal jest cukier który w nadmiarze i po długotrwałym użytkowaniu szkodzi na pewno
Uprzedzę następnego posta oczywiście że można pić samą kawę ale z pewnością częściej pijemy ją zajadając się ciastkiem taki zwyczaj przynajmniej panuje u mnie w domu…
Kruk, poczytaj mądre wywody specjalistów. Mną się nie kieruj, ale wróć za chwilę i przyznasz mi rację.
Miałem na myśli głównie to, że kawa słodzona dużo mniej szkodzi na organizm aniżeli ta bez cukru.
Za "Charakterami 2/07" :
Ludzie reagują rozmaicie na zawartą w kawie kofeinę: jedni stają się nerwowi, a inni przeciwnie- odprężają się. Niewiele jednak wiadomo było o skutkach długotrwałego nałogu kofeinowego. Obecnie, dzięki badaniom Kennetha Kendlera, dyrektora Virginia Institute for Psychiatric and Behavioral Genetics okazało się, że ludzie pijący pięć lub więcej filiżanek parzonej kawy dziennie są dwukrotnie bardziej od umiarkowanych amatorów małej czarnej narażeni na ataki paniki, przewlekłe stany niepokoju i depresję.
.... ja srednio pije 2 kawy dziennie, rano to podstawa dnia, i popoludniu do czegos slodkiego
Kawa rozpuszczalna to jest największy shit jaki może być. Jest w niej najwięcej chemii i odpadów pochodzących z produkcji kawy, poza tym moim zdaniem w ogóle nie ma smaku. Jeżeli kawa to tylko zwykła, najlepiej świeżo mielona w młynku, mocna i bez cukru
A ja podczas "turystycznych wypadów wakacyjnych" bardzo przekonałam się do kawy 3 w 1, szczególnie Maxwell House i Nescafe. Prosta w przygotowaniu, szybko sie robi, pobudza niewyspany organizm i nawet nie jest taka zła w smaku. Miałam pełno tych saszetek w plecaku.
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-02-17, 17:38
Ja ostatnio mam staly przepis na kawke
Rozpuszczalna - dobra gatunkowo, jak np. Nescafe Alta Rica, dwie porządne łyżeczki.
Kubek zalewam do połowy wrzątkiem, a drugą połówę mlekiem i do tego 3-4 łyżeczek cukru.
Mniam
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum