Wysłany: 2007-08-29, 06:17 Kaczmarek: Ziobro chciał podsłuchiwać wszystkich
Cytat:
Według relacji Kaczmarka Zbigniew Ziobro podpisał zgodę na dwa podsłuchy telefonów polityków. Od współpracowników domagał się, aby takich wniosków składano mu więcej. Po to, by w przyszłości móc tłumaczyć, że inwigilował wielu polityków, niezależnie od obozu politycznego. Choć nazwiska nie padły, to wiadomo, że jednym z dwójki podsłuchiwanych vipów miał być Andrzej Lepper - twierdzi DZIENNIK.
Dwóch ważnych polityków było podsłuchiwanych od początku roku - wynika z kolejnej rundy zeznań Janusza Kaczmarka odczytywanych przez marszałka Sejmu. Choć były minister spraw wewnętrznych i administracji nie wymienił nazwisk, to posłowie są przekonani, że chodzi m.in. o Andrzeja Leppera.
Ostatnim fragmentem odczytywanej na głos przez Ludwika Dorna lektury była właśnie wzmianka dotycząca podsłuchów dwóch ważnych polityków, które miały zostać im zaożone jeszcze przed 8 lutego. Jak ustalił DZIENNIK była to odpowiedź Kaczmarka na pytanie zadane podczas posiedzenia komisji ds. służb specjalnych przez posła Janusza Zemke (SLD).
"Jedyna wiedza, którą posiadam, pochodzi sprzed 8 lutego, kiedy jeszcze pracowałem w ministerstwie sprawiedliwości" - mówił Kaczmarek. "To ważna informacja. Dotąd Zbigniew Ziobro i Mariusz Kamiński zgodnie tłumaczyli, że nazwisko Leppera w tzw. aferze gruntowej pojawiło się po kilku miesiącach od wszczęcia operacji specjalnej, czyli w styczniu 2007 r. Teraz się okazuje, że w rzeczywistości od początku polowano na wicepremiera" - mówi DZIENNIKOWI jeden z posłów.
Wtedy też przedstawiciele LPR wnieśli o przerwanie obrad. Do dalszego odczytywania zeznań ma dojść po piątkowych wysłuchaniach przed komisją ds. służb specjalnych byłego szefa policji i dyrektora CBŚ. Co jeszcze zostało odczytane z zeznań Kaczmarka? Posłowie usłyszeli, że według byłego ministra sugestie o dokonanie przecieku w lipcu pojawiły się wobec szefa policji Konrada Kornatowskiego (bo udzielał zgodny na użycie policyjnego śmigłowca dla CBA) oraz szefa CBŚ Jarosława Marca (bo jego policjanci także znali elementy operacji CBA). Były minister skarżył się też na działania agentów ABW i CBA, którzy mieli nadużywać prawa podczas przeszukiwania jego mieszkania.
"Po tym, co usłyszeliśmy, Zbigniew Ziobro powinien udzielić wyjaśnień przed komisją ds. służb specjalnych, a nie na konferencjach prasowych" - ocenia Julia Pitera, posłanka PO.
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymała Janusza Kaczmarka - podała TVN 24. Informacja jeszcze nie została potwierdzona. ABW odmawia komentarza, ponieważ rzecznik Agencji jest na urlopie. Do zatrzymania doszło około godziny 7.
Jak podało TOK FM do zatrzymania doszło w mieszkaniu reżysera Sylwestra Latkowskiego. Latkowski informował wcześniej na swojej stronie internetowej, że wkrótce spotka się z Kaczmarkiem. Kaczmarek długo rozmawiał z Latkowskim, a nad ranem weszły służby, które zatrzymały byłego szefa MSWiA.
RMF FM podało, że najprawdopodobniej wraz z nim został zatrzymany były komendant główny policji Konrad Kornatowski. Informacja ta została potwierdzona przez znajomych komendanta. - Rozmawiałem kilka minut temu z Januszem Kaczmarkiem. Zarzuca mu się utrudnianie postępowania przygotowawczego - powiedział pełnomocnik Kaczmarka Wojciech Brochwicz na antenie TVN24. - Zostanie przewieziony do prokuratury, gdzie usłyszy zarzuty. Potem najprawdopodniej prokuratura będzie dążyć do aresztowania przez sąd - dodał.
Widziałem film z zatrzymania Kaczmarka w mieszkaniu Sylwestra Latkowskiego - powiedział Tomasz Twardowski z TVN24.
źródło:onet.pl
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-30, 08:30
Ciekawe - więc to jednak nie stek bzdur i kłamstw tylko faktycznie tajemnice państwowe? Dziwne, że jeszcze wczoraj Ziobro stwierdził, że zarzutów Kaczmarkowi postawić żadnych nie można.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Dziwne, że jeszcze wczoraj Ziobro stwierdził, że zarzutów Kaczmarkowi postawić żadnych nie można.
A jednak:
Cytat:
Kaczmarek i Kornatowski zatrzymani przez ABW
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymała Janusza Kaczmarka i Konrada Kornatowskiego. Powód? Utrudnianie postępowania prokuratorskiego. Jeszcze dziś mogą usłyszeć zarzuty. Według "Wprost", zatrzymano też Jaromira Netzla, prezesa PZU. Jest przesłuchiwany.
Netzel zeznaje w sprawie przecieku w aferze gruntowej - podaje "Wprost".
ABW zatrzymała Kaczmarka o godz. 7 rano. Funkcjonariusze weszli do mieszkania reżysera Sylwestra Latkowskiego. Chwilę porozmawiali z byłym szefem MSWiA, potem wyprowadzili go i odwieźli samochodem do prokuratury. "Chodzi o utrudnianie śledztwa w sprawie przecieku o akcji Centralnego Biura Antykorupcyjnego w resorcie rolnictwa" - zdradził Informacyjnej Agencji Radiowej pełnomocnik Kaczmarka, mecenas Wojciech Brochwicz. Jeszcze dziś Kaczmarek i Kornatowski mogą usłyszeć zarzuty.
"Jestem przesłuchiwany" - powiedział tylko Janusz Kaczmarek przez telefon radiu RMF. Potem się rozłączył.
TVN24 pokazała zatrzymanie Kaczmarka, zarejestrowane telefonem komórkowym. Na nagraniu widać, jak agenci wyprowadzają byłego szefa MSWiA z mieszkania Latkowskiego.
Sprawy nie chcą komentować ani policja, ani prokuratura, ani Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego.
Były komendant główny policji Konrad Kornatowski oraz były szef Centralnego Biura Śledczego mieli jutro zeznawać przed sejmować komisją do spraw specjalnych. Wcześniej posłowie przesłuchali Janusza Kaczmarka. Były szef MSWiA obciążał ministra sprawiedliwości. Twierdził między innymi, że Zbigniew Ziobro zlecał zakładanie podsłuchów dziennikarzom i politykom.
Źródło: dziennik.pl
Zatrzymanie byłego Prokuratora Generalnego + byłego Komendanta Głównego Policji = afera jakiej jeszcze dotąd w naszym kraju nie było...
"Wprost": Jaromir Netzel został zatrzymany
Jaromir Netzel
TVN24
Jaromir Netzel, szef PZU został zatrzymany i przewieziony do prokuratury - dowiedział się "Wprost".
Zatrzymanie ma związek z przeciekiem ws. afery gruntowej.
[ Dodano: 2007-08-30, 10:06 ]
A więc aresztowano Kaczmarka za utrudnianie sledztwa (onet), zarzut smieszny, ale wystarczy, zeby nie dopuscic do powstania komisji sledczej w najblizszym czasie i zmusic SLD do zaglosowania za samorozwiazaniem.
[ Dodano: 2007-08-30, 11:41 ]
Cytat:
Obie odpowiedzi są dramatyczne. Pierwsza świadczy o tym, że partia, która uchodziła za najskuteczniejszą w tropieniu przestępców, zatrudniła u siebie, na najwyższych stanowiskach, całą armię gangsterów. I to ich kompromituje, pokazuje, że są całkowicie nieskuteczni.[...]
Wersja druga jest jeszcze gorsza. To świadczyłoby o tym, że w emocjach rządzącym puściły wszelkie blokady. Bo używają narzędzi, które są niebezpieczne. Musimy dostać dowody na to, że były formalne poważne powody do zatrzymania tych ludzi. Musimy dostać precyzyjne odpowiedzi na bardzo wiele pytań.
[...] Ale jeszcze bardziej niezbędne jest zakończenie bytu tego parlamentu, który jest już całkowicie niefunkcjonalny. Dlatego mimo wszystko, najpierw powinny się odbyć wybory. Jak najszybciej. Bo grozi nam z jednej strony totalny chaos w Sejmie, z drugiej, trudne do przewidzenia ruchy Zbigniewa Ziobro, który najwyraźniej pogubił się - pisze Igor Janke w salonie24.pl.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-30, 15:00
Cytat:
Janusz Kaczmarek został zatrzymany. Będę dziś łaskawy i uwierzę w wersję Ziobry i ABW. Układ został wykryty. Tylko co z tego wynika?
Wystarczy tylko krótka lista:
1. Janusz Kaczmarek - szef MSWiA, prokurator krajowy z ramienia PiS - oskarżony o spowodowanie przecieku, zatrzymany przez ABW pod zarzutem mataczenia
2. Konrad Kornatowski - szef Policji, prokurator z ramienia PiS, zatrzymany przez ABW pod zarzutem mataczenia
3. Jarosław Marzec - szef CBŚ, z ramienia PiS, poszukiwany przez ABW w celu zatrzymania zapewne pod zarzutem mataczenia
4. Jarosław Netzel - szef PZU, z ramienia PiS, podejrzewany o malwersacje, będący w kręgu podejrzeń w sprawie przecieku, zatrzymany przez ABW pod zarzutem mataczenia
5. Andrzej Lepper - wicepremier rządu PiS, powołany przez Lecha Kaczyńskiego, podejrzewany o korupcję, podejrzewany o składanie fałszywych zeznań, zamieszany w aferę dotyczącą wykorzystywania seksualnego
6. Kazimierz Marcinkiewicz - premier z ramienia PiS, Jarosław Kaczyński określa jego wypowiedzi jako bzdury i brednie, sekretarz klubu PiS podejrzewa, iż były premier wypowiada się w mediach w stanie upojenia alkoholowego
7. Marek Jurek - Marszałek Sejmu z ramienia PiS, Jarosław Kaczyński określił go jako "agenta" lub "wariata"
8. Tomasz Lipiec - minister sportu z ramienia PiS, oskarżany o korupcję w MOSiRze
9. Roman Giertych - minister edukacji narodowej w rządzie PiS, oskarżany o konfabulacje, awanturnictwo i propagowanie anarchistycznych zachowań
10. Piotr Ryba - kandydat do Rady Nadzorczej TVP, współpracownik wicepremiera RP, oskarżony o korupcję, zatrzymany przez CBA
11. Andrzej Kryszyński - pracownik ratusza kierowanego przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego, rekomendowany przez Andrzeja Urbańskiego - szefa kancelarii prezydenta RP i prezesa TVP z ramienia PiS, oskarżony o korupcję, zatrzymany przez CBA
12. Artur Piłka - doradca Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, oskarżony o handel narkotykami, zatrzymany przez Policję
...
Podsumowując:
Minister Rządu RP - sztuk 4. Marszałek Sejmu RP - sztuk 1. Premier Rządu RP - sztuk 1. Prezes Ogromnej Spółki Państwowej - sztuk 1. Współpracownik Wicepremiera RP - sztuk 1. Współpracownik Prezydenta RP - sztuk 2. Szef Służby Policyjnej - sztuk 2.
Można mówić, że PiS się oczyszcza i takie tam bzdury. Ale pytam, co z tego? Co wynika z tego, że PiS łapie potencjalnych przestępców, aferzystów, dilerów, kłamców i anarchistów, agentów lub wariatów czy pijaków, skoro wcześniej sam wprowadził ich na salony.
Władza nie jest uczniem w szkole. O Władzy nie można powiedzieć, że jest cacy, bo jak mały Jasiu, który kiedyś dostawał same pały w szkole, teraz dostaje aż dwójki - znaczy postęp jest. Władzy PiSu nie powinno się oceniać przez pryzmat tego, co robiło SLD, bo nie takie były ambicje tej władzy. Władzę powinno oceniać się po tym, jak rządziła, kogo wprowadziła do rządów i czy realizowała swój program. PiS powinno się oceniać z perspektywy tego, co obiecywali - a obiecywali oczyszczenie. Nigdzie nie mówili, że najpierw nabrudzimy a później nie będziemy prostakami i po sobie posprzątamy.
PiS obiecywał rozliczenia rządów SLD, rozliczenia przestępczych działań, wyciągnięcie konsekwencji wobec aferzystów - wreszcie rozbicie układu. Dziś PiS rzeczywiście rozbija Układ - tylko jest to Układ wytworzony przez sam PiS. Nie ma żadnych wyroków, żadnych śledztw, które by naświetlały przekręty w obozie poprzedników. PiS niszczy to, co sam wyprodukował i od tego nie może uciec.
A rewolucja moralna, uczciwa władza, tanie państwo? Kto dzisiaj z PiS o tym pamięta? Widać zasady nie zawsze zobowiązują.
I to była analiza dzisiejszych zatrzymań w wersji przychylnej dla PiS. A analiza w wersji krytycznej? Ho, ho, ho... No, ale nie będę o tym pisał - w końcu dzisiaj jest dzień dobroci - dzisiaj wierzę PiS.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2007-08-30, 16:15
Z braku dostepu do TV przeczytalem wiadomoci z portali internetowych. Wskazuja na to, ze milosciwie nam panujacy popadli w obled. Za wszelka cene chca utrzymac sie przy wladzy. Jednoczesnie potierdza to wiarygodnosc Kaczmarka. Widocznie stal sie niebezpieczny dla obecnego "ukladu".
Przepraszam za brak polskich liter. Jestem za granica i korzystam z komputera z oprogramowaniem niemieckim.
Wysłany: 2007-09-01, 06:12 Zapisy podsłuchów "układu z Trójmiasta"
Cytat:
Kaczmarek, Kornatowski i Netzel na wolności.
Były szef MSWiA Janusz Kaczmarek, były komendant główny policji Konrad Kornatowski i były szef PZU Jaromir Netzel są już na wolności. Po niemal dwóch dobach od zatrzymania prokuratorzy wierzą, że wyciągnęli od nich na tyle dużo zeznań, by udowodnić im winę przed sądem.
Janusz Kaczmarek, Konrad Kornatowski oraz Jaromir Netzel usłyszeli już zarzuty za składanie fałszywych zeznań. Prokuratura pokazała dowody na to, że cała trójka kłamała w zeznaniach w sprawie przecieku z akcji Centralnego Biura Antykorupcyjnego w resorcie rolnictwa.
Zdaniem prokuratorów oskarżeni mijali się z prawdę celowo. Wszystko po to, by nie wyszło na jaw, kto zdradził Andrzejowi Lepperowi tajemnicę, że zasadza się na niego CBA. Z rozmów telefonicznych między panami - które ujawnili dziś prokuratorzy - wynika, że Kaczmarek, Kornatowski i Netzel dogadali się, że będą kłamać w tej sprawie, jeśli zainteresują się nimi organa ścigania.
Cytat:
Marzec, Netzel, Kornatowski, Kaczmarek, a nawet jego żona - te osoby pojawiają się na nagraniach. Ujawnione przez śledczych materiały z podsłuchów dowodzą według nich, że zamieszani w aferę ludzie tworzą układ rodem z Trójmiasta - nawzajem ostrzegają się, namawiają do fałszywych zeznań. Ujawniają tajne informacje o akcji CBA i chronią "dużego płatnika". To kryptonim Krauzego - twierdzą śledczy.
Rozmowy telefoniczne pochodzą w większości z 13 lipca 2007. W tym dniu były już szef CBŚ Jarosław Marzec zdradza b. szefowi policji Konradowi Kornatowskiemu, że agenci CBA chcą wejść do domu miliardera Ryszarda Krauzego. Ten przekazuje to Januszowi Kaczmarkowi. Później Kaczmarek dzwoni do Kornatowskiego i mówi mu o swoim przesłuchaniu w prokuraturze. Jak ujawnili śledczy, miał wtedy zeznać, że w hotelu Marriott spotkał się z ówczesnym szefem PZU Jaromirem Netzlem, a nie Ryszardem Krauzem.
Chwilę potem nieznany informator ostrzega Kornatowskiego, że agenci CBA szykują się, by wejść do domu Janusza Kaczmarka. Były komendant główny od razu jedzie do domu swego szefa i ostrzega jego żonę. Ostatnia rozmowa z 13 lipca to telefon od Kornatowskiego do Netzla. Ten mówi byłemu już szefowi policji, że wezwał go minister Ziobro na przesłuchanie. Kornatowski próbuje ubłagać go, by nie jechał zeznawać i poczekał parę minut. Na koniec prosi, by zapewnił alibi Kaczmarkowi.
Wszystkie te informacje są potwierdzone w ostatniej rozmowie z 16 sierpnia (Prokuratorzy ujawnili dzisiaj, że był to jeden z kluczowych dowodów, po analizie którego zdecydowano się na zatrzymania). Jaromir Netzel mówi tajemniczej Dorocie (dyrektor jednego z departamentów w PZU, zaufana osoba Netzla - ustalił TVN24), że wie, iż Kaczmarek używa go jako alibi. "Ja jestem alibi na wszystko. Nie mogę wszystkiego potwierdzać" - żali się.
Rozmowa pierwsza
Kornatowski umawia się z Netzlem na spotkanie
Kornatowski: Cześć koleżko drogi.
Netzel. Tak, cześć, cześć
Kornatowski: Wylądowałeś (...) tak?
Netzel: Tak, tak jest
Kornatowski: Słuchaj znajdziesz 5 minut w poniedziałek dla mnie?
Netzel: Tak po południu, dobra
Kornatowski: O? chyba się jakoś wydzwonimy dobra?
Netzel: No dobra dobra, coś się stało?
Kornatowski: Nic. Przysięgam. Jedna tylko prośba będzie do ciebie..
Netzel: No dobrze.
Kornatowski: Nawet, No, za łącznika robię (...). Do pogadania mamy jedno. Bardzo krótko
Netzel: No dobrze. To w poniedzialek dzwonię tak?
Kornatowski: To ja będę pilnował tego, ważne.
Netzel: Dobrze... OK.
Kornatowski: I co chciałem powiedzieć.... Tak wszystko w porządku? Ogarnąłeś się Jarku?
Netzel: A, a możesz powiedzieć, gdzie, gdzie ważne to jest?
Kornatowski: Jarek, no.... jakaś twoja rozmowa sprzed paru dni z kimś tam ważnym. Ale to ... naprawdę spoko.... bądź spoko... jest bezpiecznie. Jest tylko po prostu jeden ten.
Netzel: Rozumiem
Kornatowski: Jest ... wszystko naprawdę....
Netzel: No rozumiem.
Kornatowski: ... bezpiecznie. Nic się nie dzieje. Wszystko jest kontrolowane, kontrolowalne...
Netzel: Słyszałem, że się zrezygnowały z was?
Kornatowski: Co?
Netzel: Zrezygnowały pielęgniarki.
Kornatowski: O! bo ile można. (śmiech)
Netzel: (milczy)
Kornatowski: A przy tym wiesz, ja ci powiem... przy tym szumie medialnym, który teraz jest przy ... bylym wicepremierze to tam już nie ma racji bytu. Bo się tym (słowo wymoderowano) nikt nie interesuje Jarek, no.
Netzel: No tak.
Kornatowski: To wiesz. ...Już jest nowy temat dla mediów tam sranie w banie i tłuczenie plastikowymi butelkami po głowie to już nie jest hit, nie?
Netzel: Raczej nie
Kornatowski: No, A u ciebie w porządku. Zęby wyleczone?
Netzel: Tak jest.
Kornatowski: Dobra.
Netzel: No to w poniedziałek się widzimy, no?
Kornatowski: No to ja już się cieszę na spotkanie...
Netzel: Dobra.
Kornatowski: ...Jarku do zobaczyska, na razie cześć.
Netzel: Na razie cześć.
Rozmowa druga, 13 lipca godz. 19:51
Marzec zdradza Kornatowskiemu akcję CBA u Krauzego
Marzec pytał Kornatowskiego "czy ma czysty numer". Mówił mu też, że "u faceta z Gdyni takiego jednego, dużego a może największe pod płotem jest ekipa z C, chcą tam wejść", czyli do Ryszarda Krauzego przyjechała ekipa CBA. Kornatowski dopytywał się o kogo chodzi i mówił, że "nie rozumie grypsu".
Kornatowski: No cześć Jarku.
Marzec: No cześć, dojechałeś?
Kornatowski: No prawie.
Marzec: Ale no tak czy nie?
Kornatowski: No Mirek, Jarek, tak, no, to ci mówię prawie, bo nie jestem w domu
Marzec: Ale może jesteś gdzieś blisko w Gdańsku?
Kornatowski: Nie jestem w Gdyni Jarku.
Marzec: Eeee nie masz jakiegoś numerku, żeby mnie szybko podać?
Kornatowski: No nie mam, ale to przecież jest czyste, więc nawijaj
Marzec: Eeee, w tej chwili u takiego jednego dużego faceta, albo największego, pod płotem jest ekipa z firmy "C". I chcą wejść.
Kornatowski: A kto to jest w ogóle?
Marzec: Jak to kto to jest?
Kornatowski: Nie, ja zupełnie nie zrozumiałem tego grypsu
Marzec: Facet z Gdyni, największy,
Kornatowski: Ale najlepszy platnik, czy kurde....?
Marzec: Tak, tak, to ten
Kornatowski: No i?
Marzec: U niego jest ekipa z "C" pod płotem i chcą wejść. Na czynności.
Kornatowski: Żartujesz?
Marzec: No, od tego naszego debila, (słowo wymoderowano), łysego i ... Tak, wlaśnie tak
Kornatowski: Dobra, ale szef jest chyba (słowo wymoderowano), leci, dobra, zobaczę,
Marzec: I, i może być dla ciebie zrozumiałe, co opukiwano?
Kornatowski: A to jest pewna informacja? Co, jego nie ma? I nie wpuszcza, tak?
Marzec: Nie, no możesz zwetyfikować u Mariusza. Bo ja zostalem powiadomiony.
Kornatowski: Ale u Mariusza? Co ma Mariusz weryfikować?
Marzec: No, że jest to pewna informacja.
Kornatowski: No nie, ja tobie wierzę (...)
Marzec: No więc Mariusz o tym mnie pionfomował
Kornatowski: Aha, Mariusz S. rozumiem
Marzec: Tak, tak ten, który jest w tej chwili w...
Kornatowski: Ja z nim rozmawiałem, nic nie mówił.
Marzec: Ale to minutę temu.
Kornatowski: A o co im chodzi? nie możesz bliżej?
Marzec: Nie absolutnie nic bliżej.
Kornatowski: To jak dojadę do domu to ci podam numer taki ten kablowy, bo go nie pamiętam, bo mam nowy, na razie.
Rozmowa trzecia, 13 lipca godz.19:53
Kornatowski przekazuje informację o akcji CBA Kaczmarkowi
Kornatowski: Taka informacja: pod domem, tego... jak tam ... pana Ryśka z Gdyni
Kaczmarek: Aha
Kornatowski: Jest ekipa tego debila Jasińskiego i tam jakieś czynności mają robić.
Kaczmarek: No to ciekawe...
Kornatowski: No i teraz to może być, wiesz, jakby wiele rzeczy rozjaśniać
Kaczmarek: No, no dobra słuchaj.
Kornatowski: Przekazuję...
Rozmowa czwarta, 13 lipca godz.19:56
Do Kornatowskiego dzwoni Mariusz S.
Mariusz S. to szef wywiadu kryminalnego KGP - ujawnia prokuratura. Informuje o akcji CBA u Krauzego.
Kornatowski: Słuchaj. Co tam Mariuszek?
Mariusz S: To znaczy?
Kornatowski: Bo coś mi tutaj zameldował ten Jarek. W Gdyni.
Mariusz S: (Westchnienie) no, coś tam się dzieje. (..) znajomy dzwonił, że ktoś tam chce, do tego mistzra grubego dostać się do chaty.
Kornatowski: Ale mówisz o tym, kurde, którym grubym, bo tam, nie wiem, czy prawidłowo.
Mariusz S: Eee ten co hamował tam lata
Kornatowski: Eeee tenm gdzie tam piękny Jarek tam biega często?
Mariusz S:Słucham?
Kornatowski: Do prezesa, którko mówiąc
Mariusz S: Tak, tak
Kornatowski: A to jest pewne.
Mariusz S: Tak, tak
Kornatowski: Bo ja już to pchnąłem dalej.
Rozmowa piąta, 13 lipca godz. 20:27
Janusz Kaczmarek opowiada Kornatowskiemu o przesłuchaniu w prokuraturze
Zeznawał jako świadek w sprawie wycieku informacji o akcji CBA w Ministerstwie Rolnictwa. Wtedy również, jak twierdzi prokuratura, miał powiedzieć, że nie spotkał się z Ryszardem Krauze w hotelu Marriott. I stwierdzić, że widział się tam z Jaromirem Netzlem, byłym już szefem PZU.
Kaczmarek: Słuchaj, będę tylko mówił oględnie. Bo ja dzisiaj byłem przesłuchiwany, zadawano mi dziwne pytania. (...) Rozmawiałeś z tym krewnym? (...) No z tym, wiesz, co żeśmy rozmawiali, żebyś zadzwonił.
Kornatowski: Nie
Kaczmarek: Aha, no dobra.
Kornatowski: Nie, nie przepraszam, Ja z nim rozmawiałem. I umówiłem się z nim na rozmowę (wg prokuratury to dowód na to, że chodzi o Netzla i o to, że miał Kaczmarkowi zapewnić alibi. Na spotkanie z Netzlem Kornatowski umawia się podczas rozmowy pierwszej)
Kaczmarek: A to jeszcze lepiej.
Kornatowski: Rozmawiać czy nie?
Kaczmarek: Wydaje mi się, że tak, ale musisz bardzo uważać, bo ja nie wiem, o co chodzi.
Kornatowski: A o niego pytali?
Kaczmarek: O różne rzeczy.
Kornatowski: Nie mogę mówić, bo...
Kaczmarek: Dobra, może podjadę
Kornatowski: to tajemnica... O to, byłoby super.
Rozmowa szósta, 13 lipca 20:52
Kornatowski dostaje ostrzeżenie od nieznanego - jak dotąd - rozmówcy.
Ma powiedzieć "małżonce szefa" (chodzi o Honoratę K. - żonę ministra Kaczmarka), że agenci CBA przyjdą do niej do domu.
NN: Proszę tylko słuchać. Mówi pański znajomy od śrub w samochodzie. Od odkręconych. Jest prośba, żeby podjechał pan do małżonki szefa i powiedział, że może mieć gości z CBA.
Kornatowski: Dobra.
NN: tak, żeby podjechać i krótką informację przekazać.
Kornatowski: Dobra, już jadę.
Rozmowa siódma, 13 lipca 21:07
Kornatowski od razu jedzie do domu Honoraty K. Ale nie zna numeru lokalu, więc do niej dzwoni.
Kornatowski: Jaki Ty masz numer do domu, Honorata?
Honorata K. (żona Kaczmarka): Dwadzieścia.
Kornatowski: To za sekundkę dzwonię.
Rozmowa ósma, 13 lipca 22:25
To telefon od Kornatowskiego do Jaromira Netzla.
Były szef PZU mówi, że wezwał go minister Ziobro na przesłuchanie. Kornatowski próbuje powstrzymać go, by nie jechał zeznawać i poczekał parę minut. Na koniec prosi go, by zapewnił alibi Kaczmarkowi. "Jak raz widziałeś się z naszym kolegą z Gdyni, to się z nim widziałeś" - mówi Kornatowski.
Kornatowski: Gdzie ty jesteś?
Netzel: Jadę do Gdańska?
Kornatowski: Ale gdzie jesteś, powiedz mi.
Netzel: Tam, poproszono mnie w jedno miejsce.
Kornatowski: A o której będziesz?
Netzel: Z powrotem? W Gdyni? No nie wiem, jak tam porozmawiam, to wrócę. A co?
Kornatowski: A jaki czas przewidujesz?
Netzel: Nie wiem. Przecież tam poproszono w jakieś sprawie. Minister do mnie zadzwonił, żeby mnie przesłuchać.
Kornatowski: Aha, on do ciebie dzwonił dzisiaj?
Netzel: Przed chwilą. Już do niego jadę.
Kornatowski: Ja w tej sprawie do ciebie dzwonię.
Netzel: Pan minister Ziobro dzwonił. No to ja jadę.
Kornatowski: Aha! To Ziobro! Ty jesteś w Warszawie?
Netzel: Nie w Gdańsku, jadę na Kurkową.
Kornatowski: Wstrzymaj się z bólem.
Netzel: Czemu?
Kornatowski: No proszę cię.
Netzel: Nie mogę, powiedziałem, że będę.
Kornatowski: (słowo wymoderowano) no!
Netzel: Ale ja nic nie wiem, o co chodzi, no!
Kornatowski: Jarek, możesz chwilę gdzieś zaczekać.
Netzel: Powiedziałem, że będę. O, ale ja nic nie wiem.
Kornatowski: Nie o to chodzi.
Netzel: Przed chwilę zadzwonił i powiedziałem, że za dziesięć minut będę. Nie mogę teraz nie dojechać.
Kornatowski: W każdym razie... Ja ci zaraz z tego drugiego zadzwonię dobra? Masz jakiś inny telefon?
Netzel: Nie mam!
Kornatowski: Na policję jedziesz?
Netzel: Na Kurkową 8. Tam jest CBA.
Kornatowski: (słowo wymoderowano) jego mać!
Netzel: Ale ja naprawdę nic nie wiem
Kornatowski: Jarek, ja wiem, że nie wiesz. Pamiętaj jak raz, widziałeś się z naszym kolegą tu wspólnym z Gdyni (chrząknięcie) to się z nim widziałeś, nie.
Netzel: Ale ja wszystko wiem. Ja błagam ciebie, no!
Rozmowa dziewiąta, 16 sierpnia godz. 17:54
Dorota J.Z. rozmawia z szefem spółki, Jaromirem Netzlem.
Z rozmowy wynika, że były już szef PZU żalił się jej, że musi udzielać alibi (Kaczmarkowi - twierdzi prokuratura). Kobieta potwierdza jego słowa. Netzel skarży się: "Nie mogą wiecznie potwierdzać nieprawdy".
Netzel: Ja sobie tak usiadłem i mówię. On sobie moją osobą podniósł ciśnienie.
Dorota: No. Bo dla niego, ty jesteś dla niego duży atut. Z punktu widzenia, ja nie wiem, czy on ma wiedzę, czy nie ma wiedzy. Jaką on ma szczerze mówiąc, nie powiem, że gdzieś, ale on tym gra. Mówię ci - 200 proc.
Netzel: Ale w jakim sensie?
Dorota: W sensie, to był kontakt, rozumiesz? Ja nie wiem, czy tak jest, on tak jakby zaprzeczył temu, że ty jesteś na fali, wiesz, w kręgu. Ale co on myśli, to ja nie wiem.
Netzel: Ja nie mogę być w kręgu, bo mnie nie było, (słowo wymoderowano).
Dorota: No, ale ja mówię, jakie on przysługi oddaje, tak. Że on powoła się na samego diabła. Zresztą jak on topi wszystkich ludzi wokół. To już jest skrajna gra, po prostu - wiesz, no gra.
Netzel: Nie, no gra ewidentnie, strasznie (słowo wymoderowano), rozumiesz strasznie. Ja to jestem (słowo wymoderowano) alibi na wszystko, rozumiesz na wszystko.
Dorota: Tak, alibi na wszystko.
Netzel: Wiesz, ja nie mogę tak chodzić (słowo wymoderowano) i potwierdzać nieprawdę, tak jak on by sobie tego życzył. No przepraszam ciebie bardzo.
Dorota: Tak, tak
Netzel: Ja i tak zachowuję się (słowo wymoderowano) przyzwoicie, tak?
Dorota: No ty tak, ale on nie. Jarek zapewniam cię, w 100 procentach.
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2007-09-01, 07:44
Dokladnie. Teraz wyjasnienie tej calej sprawy to tylko kwestia czasu. Mnie sie wydaje, ze te akcje PiSu sa po to, zeby poki jeszcze maja wladze - pozamykac jak najwiecej przekretasow, zeby nie bylo problemu w nastepnej kadencji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum