Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-03, 13:31
Cytat:
Jak Kaczyński mówi o układzie to bzdury gada takie, że chyba na głowę upadł, ale jak wy idący za postępem, nieomylni i zawsze mający rację zwolennicy POczciwej partii mówicie o układzie to oczywiście układ ten jest!
Gdzie napisałem, że nie ma "układów"? Umiesz to wskazać, czy zwyczajnie kłamiesz/manipulujesz?! To, że pojmuję układy zupełnie inaczej niż Kaczyński (który zgrubsza za układ uważa wszystko co ma inne zdanie niż on sam) nie oznacza, że nie wierzę w ich istnienie w ogóle. Rozczarowałeś mnie poziomem dedukcji, uciekasz się do taniej demagogii.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 230 Skąd: z lasu
Wysłany: 2007-10-03, 15:19
Tomek napisał/a:
Gdzie napisałem, że nie ma "układów"?
Mea culpa! Pardon! Rzeczywiście nie stwierdziłeś nigdzie w swoim poście, że nie ma układów, jednak ogólnie Platforma i znaczna część jej zwolenników twierdzi, że Kaczyński walczy z układem którego nie ma - stąd moje słowa stricte te: "Jak Kaczyński mówi o układzie to bzdury gada takie, że chyba na głowę upadł"... Zwracam honor jeśli twierdzisz, że jakiś układ był.
Wracając do tematu rozmowy to na moje pytanie (w skrócie): Dlaczego przez cały czas myślisz, że CBA = PiS? - odpowiedziałeś: Odpowiedź jest prosta - bo ich szefem jest Mariusz Kamiński, polityk (...) - tym samym stwierdzając, że jest jakiś układ!! Przecież jeśli twierdzisz, że partia polityczna steruje służbami państwowymi (pal sześć, że niemając dowodów) poprzez M. Kamińskiego to faktycznie stwierdzasz, że jest jakiś układ i to układ stworzony przez PiS. To są bardzo poważne zarzuty i chciałbym abyś nieco rozjaśnił mi tą kwestię, chyba że (i zapewne) jest tak jak pisałem wcześniej tzn. "ale jak wy idący za postępem, nieomylni i zawsze mający rację zwolennicy POczciwej partii mówicie o układzie to oczywiście układ ten jest! Ba, układ ten musi być, bo wy tak powiedzieliście, a jesteście nieomylni w swoich POglądach i moc jest z wami"! Więc jak to jest z tym układem stworzonym przez PiS?
_________________ Chcesz być lepiej doinformowany? Przeczytaj sobie o KŁAMCACH
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-03, 15:46
Nie napisałem również że CBA = PiS, to nadinterpretacja z Twojej strony. Uważam jednak, że CBA nie jest przejrzystą instytucją, ponieważ:
CBA jest kierowane przez wiernego człowieka PiS, nie mającego doświadczenia w kierowaniu czymkolwiek, nie wspominając już o kontaktach (w sensie doświadczeń) ze służbami. Ta instytucja jest zbyt uzależniona od partii rządzącej, aby budziła moje zaufanie. Jestem nawet ZA podniesieniem jej uprawnień, ale jestem przede wszystkim za całkowitym odpolitycznieniem tej instytucji. W przypadku kiedy jedna osoba ma taką władzę (i jeszcze może być w każdym momencie odwołana przez premiera), to sorry, ale nie wierzę, że "w niej jest czyste dobro", a to ma być jedyny gwarant tej uczciwości. To idealna sytuacja do powstania korupcji.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 230 Skąd: z lasu
Wysłany: 2007-10-03, 16:11
Tomek napisał/a:
Nie napisałem również że CBA = PiS, to nadinterpretacja z Twojej strony. Uważam jednak, że CBA nie jest przejrzystą instytucją, ponieważ:
CBA jest kierowane przez wiernego człowieka PiS, nie mającego doświadczenia w kierowaniu czymkolwiek, nie wspominając już o kontaktach (w sensie doświadczeń) ze służbami. Ta instytucja jest zbyt uzależniona od partii rządzącej, aby budziła moje zaufanie. Jestem nawet ZA podniesieniem jej uprawnień, ale jestem przede wszystkim za całkowitym odpolitycznieniem tej instytucji. W przypadku kiedy jedna osoba ma taką władzę (i jeszcze może być w każdym momencie odwołana przez premiera), to sorry, ale nie wierzę, że "w niej jest czyste dobro", a to ma być jedyny gwarant tej uczciwości. To idealna sytuacja do powstania korupcji.
O doświadczeniu napisałeś... Na chwilę obecną M.Kamiński to doświadczenie zapewne już ma! Zresztą ludzie muszą kiedyś zdobyć doświadczenie, bowiem jak się ciągle sadza kogoś z doświadczeniem na stanowisku to w końcu tego doświadczenia braknie, bo przecież ileż tak można? Poza tym to M.Kamiński jest człowiekiem przede wszystkim uczciwym (jak to mawiają najwyższej próby), niesłychanie elokwentnym i tak dalej. Myślę, że jest na właściwym miejscu. Oczywiście wyciągając wnioski z tzw. sprawy Kaczmarka mogę być w błędzie - czego wykluczyć nie mogę, jednak jest to mało prawdopodobne. To, że zwycięska partia obsadza stanowiska swoimi ludźmi jest w pełni normalne i tak być powinno, ponieważ wtedy w pewnym stopniu wyborca ma wpływ na to kto będzie sprawował daną funkcję. Inne rozwiązania mogą prowadzić do pewnych patologii i nadużyć. Nie wiem, ale kogo byś chciał widzieć jako decydującego o takim stanowisku jeśli nie wybranego w demokratycznych wyborach premiera? Wskaż lepsze rozwiązanie, które nie prowadziłoby do nadużyć etc.
_________________ Chcesz być lepiej doinformowany? Przeczytaj sobie o KŁAMCACH
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-03, 21:37
Coraz ciekawsze pomysły mają...
Cytat:
CBA uzyska bezpośredni dostęp do informacji, jakie ZUS gromadzi o 25 milionach Polaków. Premier złamał konstytucję - uważa prof. Marek Safjan b. prezes Trybunału Konstytucyjnego
Dzięki rozporządzeniu premiera Jarosława Kaczyńskiego CBA uzyska pełny dostęp do zgromadzonych w ZUS danych osobowych: przebiegu pracy Polaków, ich zarobków, zwolnień lekarskich.
Baza ZUS to największy w Polsce zbiór danych o osobach prywatnych i firmach. CBA jako jedyna ze służb ma dostać swobodny dostęp do bazy.
Co więcej według informatorów Gazety Wyborczej ZUS nie będzie miał kontroli nad tym, po jakie dane sięga CBA.
Dotychczas CBA (jak policja, ABW i inne służby), chcąc uzyskać od ZUS dane, musiało zwracać się do ZUS, wskazując dokładnie, o kogo chodzi, i podając sygnaturę sprawy.
Gazeta Wyborcza ujawni w czwartek dokumenty, które opisują, w jaki sposób CBA będzie przeglądać dane Polaków.
Proponuję każdemu kto zarabia powyżej średniej krajowej zaocznie przyznać 2 lata odsiadki.
Wysłany: 2007-10-03, 21:48
Cytat:
Poza tym to M.Kamiński jest człowiekiem przede wszystkim uczciwym
No właśnie, to mnie przeraża. Wasza wiara w uczciwych ludzi. Pracuje od paru lat z paroma setkami ludzi i nauczyłem się już, że "wiara w ich uczciwość" prowadzi wyłącznie do problemów. Dlateo niezbędne są dobre procedury i kontrola.
Możemy przyjąć, oczywiście, że zwycięska partia "bierze wszystko" (JKM). Możemy przyjąć, że w Jarku "jest czyste dobro". Możemy przyjąć na wiarę masę innych rzeczy. Ale ja mam dość takiego naiwnego myślenia. Im większe uprawnienia, tym większa kontrola niezależnych od partii rządzącej instytucji. Kaczyński jednak zrobił wszystko by konkursy zlikwidować i wyłącznie sam decydować o wszystkim. Dopuszczenie do tego to objaw tej samej sklerozy jaka ludzi popycha do głosowania na LiD.
Na chwilę obecną M.Kamiński to doświadczenie zapewne już ma!
No tak. To może niech mnie zrobią prezesem Orlenu na dwa lata. Przecież przez ten okres zdobęde doświadczenie
Dementi napisał/a:
Poza tym to M.Kamiński jest człowiekiem przede wszystkim uczciwym (jak to mawiają najwyższej próby), niesłychanie elokwentnym i tak dalej.
Znasz go osobiście że tak twierdzisz? Czy tez tak mawiają inni politycy PISu? Ja tez jestem uczciwy i nikt mi z tego powodu nie dał posady szefa CBA... Zresztą Kaczmarek tez był nieskazitelny.
A może jego zaleta jest absolutne oddanie Kaczyńskim? Jak mówią - mierny, bierny ale wierny...
Dementi napisał/a:
Nie wiem, ale kogo byś chciał widzieć jako decydującego o takim stanowisku jeśli nie wybranego w demokratycznych wyborach premiera? Wskaż lepsze rozwiązanie, które nie prowadziłoby do nadużyć etc.
Wiesz - Hitler tez został wybrany w demokratycznych wyborach...
ourson napisał/a:
Tomek napisał/a:
Jestem nawet ZA podniesieniem jej uprawnień, ale jestem przede wszystkim za całkowitym odpolitycznieniem tej instytucji.
A ja jestem za jej całkowitą likwidacją wraz z likwidacją korupcjogennego prawa. To naprawdę skuteczniejsze niż państwo policyjne.
Tu sie zgodzę - zamiast szukać tysięcy uczciwych urzędników (co do ich uczciwości nigdy nie można być pewnym) lepiej stworzyć proste i przejrzyste prawo, w którym pewne sprawy będą regulowane wprost a nie zależne od czyjegoś "widzimisie"...
Nie wiem, ale kogo byś chciał widzieć jako decydującego o takim stanowisku jeśli nie wybranego w demokratycznych wyborach premiera?
Przecież premiera wybrał sejm większością głosów (PiS). Naród go nie wybrał. Mylisz totalitaryzm z demokracją.
W totalnym zakłamaniu zresztą, na niekorzyść Marcinkiewicza.
Lechu przecież zaklinał się, że jak zostanie prezydentem to jego brat nie będzie premierem. Gdzie tu konsekwencja? Kłamstwo, obłuda, oszustwo, chęć władzy absolutnej. Dobrze, że nie urodziło się ich więcej (chociaż uważam, że o jednego za dużo), bo wszyscy byliby ministrami.
CBA uzyska bezpośredni dostęp do informacji, jakie ZUS gromadzi o 25 milionach Polaków. Premier złamał konstytucję - uważa prof. Marek Safjan b. prezes Trybunału Konstytucyjnego
Nie wspominając już o ochronie danych osobowych....
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Wysłany: 2007-10-04, 14:20
Btw.
Szef ABW - prokurator, długoletni zastępca dyrektora biura ds. przestępczości zorganizowanej (prowadził najpoważniejsze śledztwa).
Szef CBŚ - naczelnik CBŚ z Bielska Białej, zgodnie z trdycją zresztą, gdyż jego poprzednicy to też ludzie doświadczeni w prowadzeniu lokalnych jednostek biura.
Szef CBA - członek PiS (wcześniej AWS).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum