Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-01-31, 20:39
Pogoń za uciekającym samochodem to głupota. Wczoraj właśnie niebiescy z Olsztyna skasowali swoje Mondeo a przy okazji jadący z przeciwka samochód. Oto film z nieudanego pościgu:
A co do wieluńskiego VW to 2,0 T wystarczy, może chłopaki się nie zabiją
Wczoraj na dwupasmówce spod świateł próbowałam się Z A4 z tym samym silnikiem 2,0 Turbo benzyna 200KM bez quatro. No i do 120km/h wyszedłem na długość auta przed niego. Powyżej tej prędkości już zdecydowanie odstawał. A nie mam jakiegoś super szybkiego pojazdu. Mam trzeci silnik benzynowy pod względem mocy na sześć oferowanych w tym modelu samochodu no i masę znacznie większą niż A4.
Jeśli chodzi o film, to naprawdę samobójcy... 180km/h miejscami w nocy. Totalny debilizm. A policjanci wykonywali tylko swoją pracę. Mam nadzieję, że wideoradar zarejestrował głównego bohatera pościgu i będzie on od tego momentu chodził pieszo.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 960 Piwa: 6/3 Skąd: Oklahoma Village
Wysłany: 2008-02-01, 09:11
Ferbik napisał/a:
i będzie on od tego momentu chodził pieszo.
Jest szansa że pieszo ... po celi 2m x 2m ... niestety być może w zawiasach dostanie
Art. 174. § 1 k.k. Kto sprowadza bezpośrednie niebezpieczeństwo katastrofy w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
oraz stosowne orzeczenie w tym zakresie:
Postanowienie Sądu Najwyższego - Izba Karna
z dnia 24 stycznia 2007 r.
II KK 260/2006
Biuletyn Prawa Karnego 2007/2
Krakowskie Zeszyty Sądowe 2007/5 poz. 23
Oczywistym wyznacznikiem stopnia zagrożenia osiągającego wymagany przez ustawę stan niebezpieczeństwa sprowadzenia katastrofy w ruchu lądowym, jest fakt, że jazda w taki sposób, z taką prędkością i w takich warunkach doprowadziła do wypadku drogowego o tragicznych skutkach, w którym uczestniczył jeden ze ścigających skazanego radiowozów oraz wypadnięcia z trasy kolejnego radiowozu uczestniczącego w pościgu. Dawało to wystarczającą podstawę do przyjęcia, że każde z tych zdarzeń potwierdza skalę zagrożenia, jakie wywoływała taka jazda po jednej z głównych tras tranzytowych i po ulicach miasta oraz o bardzo wysokim stopniu prawdopodobieństwa nastąpienia skutków określonych w przepisie art. 174 § 1 kk.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-02-02, 00:12
Dla mnie pościg bez powodu to taka sama głupota jak strzelanie w tłumie do złodzieja cukierków. Nadmierna prędkość wariata drogowego to nie powód by stwarzać dodatkowe zagrożenie jakie wywołuje pościg. Co by się zmieniło gdyby policjanci nie zaczęli pościgu za bmw? Otóż nie ucierpiałby niewinny obywatel i nic ponadto. Absolutnie nie usprawiedliwiam uciekających ale Ci policjanci stworzyli takie same zagrożenie jak kierowca BMW.
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-02-02, 16:00
Cytat:
Dla mnie pościg bez powodu to taka sama głupota jak strzelanie w tłumie do złodzieja cukierków. Nadmierna prędkość wariata drogowego to nie powód by stwarzać dodatkowe zagrożenie jakie wywołuje pościg. Co by się zmieniło gdyby policjanci nie zaczęli pościgu za bmw? Otóż nie ucierpiałby niewinny obywatel i nic ponadto. Absolutnie nie usprawiedliwiam uciekających ale Ci policjanci stworzyli takie same zagrożenie jak kierowca BMW.
Masz rację, no ale wiesz, jakoś trzeba takiego wariata zatrzymać...
Administrator, to rozumiem, że dla Ciebie taki idiota może bezkarnie śmigać po ulicach 170km/h łamiąc wszelkie możliwe przepisy, bo jest świetnym kierowcą? Od czegoś to prawo drogowe jest i należy go przestrzegać, nie zawsze do końca się da, ale co ten gość zrobił to naprawdę przegięcie. Pościg pościgiem, tylko dlaczego uciekał? Powinien niezwłocznie zatrzymać się po zauważeniu sygnalizacji świetlnej.
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2008-02-03, 01:04
Ferbik napisał/a:
Powinien niezwłocznie zatrzymać się po zauważeniu sygnalizacji świetlnej.
... i dźwiękowej... Ot wszystko w temacie. Nie można sobie pozwolić na to, żeby policja nie wypełniała zadań, jakie do niej należą... Mnie mogą zatrzymać bo jadę 130 km/h i im się zatrzymam, a wariata co leci 180 już nie bo powodują zagrożenie?? kolczatka na drogę albo strzelać w opony takim osobnikom
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum