Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2008-09-04, 18:36
Nie wiem dlaczego ale wystarczyło, że zobaczyłem nazwę tematu i już wiedziałem kto go założył.
Morgoth napisał/a:
"Panie Ziobro, jest pan ZEREM". Te słowa wypowiedziane przez Leszka Millera najlepiej świadczą o tym kim/czym jest Ziobro.
Nie te słowa świadczą kim jest pan Miller.
chlopczyk napisał/a:
Ciekawe czy skazaniu go prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne, a jestem pewien, że tak się stanie, bo w Polsce już skończyło się państwo policyjne;
Jak ja lubię gdy powtarzasz to co mówią w telewizji...
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-09-06, 08:04
Cytat:
O istnieniu w Ministerstwie Sprawiedliwości "grupy hakowej", mającej pogrążyć Zbigniewa Ziobrę, mówią nieoficjalnie nawet pracownicy resortu
Na "zamordowanym" laptopie się nie skończy
W podległej Ministerstwu Sprawiedliwości Prokuraturze Krajowej od dziewięciu miesięcy funkcjonuje specjalna, nieoficjalna grupa, której celem jest przegląd najistotniejszych śledztw i działań prowadzonych w okresie jesień 2005 - jesień 2007 przez resort podległy wówczas ministrowi Zbigniewowi Ziobrze. Ministerstwo oficjalnie zaprzecza istnieniu "grupy hakowej", ale o swoistej "lustracji" prokuratorskich dokumentów i śledztw pod kątem zebrania "kwitów" na byłe kierownictwo resortu donoszą opozycyjnym posłom nawet ludzie wciąż pracujący w prokuraturze.
Po licznych kontrolowanych przeciekach, poczynając od nieszczęsnego "zamordowanego" laptopa po sprawę rzekomych nacisków na prokuratorów, wreszcie ujawnienie akt w sprawie mafii paliwowej i więzienia CIA, które regularnie pojawiają się na łamach ściśle wyselekcjonowanych, dyspozycyjnych wobec rządu mediów, Zbigniew Ziobro, minister sprawiedliwości w rządzie Jarosława Kaczyńskiego, wypowiadając się dla Telewizji Trwam, postawił jednoznaczną tezę: w ministerstwie funkcjonuje "grupa hakowa".
- Docierają do mnie sygnały również od urzędników Ministerstwa Sprawiedliwości, które rzeczywiście wskazują na działania takiego sztabu ludzi, który ma zajmować się wyszukaniem haków na mnie. Otrzymuję takie telefony z informacją, listy, e-maile. Jeżeli te informacje okazałyby się prawdziwe, to znaczy, że mamy do czynienia z szajką rządzącą resortem sprawiedliwości - mówi nam sam Ziobro.
Poprosiliśmy resort o wyjaśni enia. Choć od pewnego czasu na odpowiedzi na dziennikarskie pytania przychodzi czekać nam niekiedy bardzo długo, a wysoko postawiony urzędnik z kręgów zbliżonych do kierownictwa resortu poinformował nas o nieoficjalnej dyrektywie, by starać się "nie odpowiadać na pytania 'Naszego Dziennika'", tym razem odpowiedź uzyskaliśmy zaskakująco szybko, po zaledwie kilkudziesięciu minutach.
- Ta wypowiedź świadczy o tym, że były minister uważa, że inni posługują się tymi samymi metodami, co sam poseł Ziobro, i kierują tymi samymi kategoriami. Czas wykorzystywania prokuratury do celów politycznych skończył się wraz ze zmianą na stanowisku ministra sprawiedliwości. W ministerstwie ani w prokuraturze nie istnieje żadna grupa, która miałaby w szczególny sposób prowadzić badania działalności poprzednich ministrów sprawiedliwości pod kątem ewentualnych nieprawidłowości - komentuje Grzegorz Żurawski, rzecznik prasowy ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ćwiąkalskiego.
Nie w ministerstwie, a w prokuraturze
Specjalna "grupa hakowa", której celem ma być zebranie i przygotowanie, bądź to w postaci śledztw, bądź kontrolowanych przecieków do mediów, specjalnych "kwitów", deprecjonujących działalność Ziobry na stanowisku szefa resortu sprawiedliwości, funkcjonuje od ponad dziewięciu miesięcy, nie jednak w samym Ministerstwie Sprawiedliwości, ale Prokuraturze Krajowej. Nasze ustalenia podzielają też niektórzy opozycyjni parlamentarzyści, m.in. członkowie sejmowej komisji śledczej ds. zbadania nacisków na prokuraturę i służby specjalne oraz komisji śledczej zajmującej się samobójczą śmiercią Barbary Blidy. Jak mówią, od jakiegoś czasu również przekazywane są im nieoficjalnie lub z zastrzeżeniem zachowania anonimowości przez urzędników resortu sprawiedliwości o tajnej, liczącej zaledwie kilka osób specjalnej komórce, której celem jest wyszukiwanie "kwitów na Ziobrę" i informacji, które pomogą w medialnych atakach na poprzednie kierownictwo resortu.
- Otrzymałam materiały, listy i pisma, które wskazują, że być może taka tajna grupa rzeczywiście istnieje. Informowano mnie m.in. o ściągnięciu akt spraw, które w jakiś sposób wiązały się z okresem, kiedy ministerstwem kierował Zbigniew Ziobro, w których - jak zakładano - mogą znajdować się informacje pozwalające na przynajmniej medialne stawianie zarzutów pod jego adresem - przyznaje poseł Beata Kempa (PiS), była wiceminister sprawiedliwości, obecnie członek komisji śledczej badającej śmierć Barbary Blidy.
Według informacji, które wyciekły od pracowników Ministerstwa Sprawiedliwości i organów ścigania do parlamentarzystki, nie można również wykluczyć tezy, że owa grupa wspiera - przekazywaniem tajnych informacji ze śledztw - parlamentarzystów koalicji rządowej zasiadających w komisji sejmowej ds. nacisków na prokuraturę i służby specjalne.
- Za dużo na ten temat nie mogę powiedzieć. Biorąc pod uwagę informacje medialne, jak i pozostałe sygnały rzeczywiście skłaniam się ku twierdzeniu, że pewna grupa osób, być może w sposób bardziej nieformalny, pracuje nad tym, by znaleźć haki na Zbigniewa Ziobrę i jego współpracowników - mówi poseł Arkadiusz Mularczyk (PiS), wiceprzewodniczący sejmowej Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka, uchodzący za jednego z najbardziej zaufanych ludzi Ziobry.
Nasi rozmówcy, tak parlamentarzyści, jak i osoby związane z resortem sprawiedliwości, zastrzegają, że o sprawie mogą mówić jedynie w kategoriach własnych spostrzeżeń, nieoficjalnych sygnałów i obserwacji. Jednak przekazane przez nich informacje mają zasadniczy punkt styczny: wskazują, że decyzja o powołaniu owej tajnej struktury zapadła około dwóch miesięcy po wygraniu wyborów parlamentarnych przez Platformę Obywatelską, a aktywną działalność rozpoczęła z początkiem tego roku. Warto przypomnieć, że właśnie w owym okresie prokurator krajowy Marek Staszak, zaufany ministra Ćwiąkalskiego, a wcześniej wiceminister sprawiedliwości w rządzie Leszka Millera, przyznał dziennikarzom, że zarządził przegląd najważniejszych śledztw prowadzonych w okresie rządów PiS. Jak zapewniano oficjalnie, miano skontrolować ślamazarny tryb niektórych postępowań i zbadać sygnały o ewentualnych nieprawidłowościach. Niewykluczone jednak, że była to tylko zasłona dymna pozwalająca na ściągnięcie do resortu z prokuratur terenowych istotnych dokumentów. Kiedy w połowie stycznia prokurator krajowy Marek Staszak wraz ze współpracownikami zwołał specjalną konferencję prasową, by zgodnie z wcześniejszą deklaracją przedstawić dziennikarzom informacje z wnikliwej kontroli tych spraw, miał zaskakująco niewiele do powiedzenia. Jednocześnie jednak już kilkanaście dni później do mediów zaczęły, zwłaszcza w sytuacjach niekorzystnych dla rządu lub ministra Ćwiąkalskiego, przedostawać się ściśle wyselekcjonowane informacje; "newsy" oskarżające Ziobrę o mniej lub bardziej wydumane sprawki.
- Chociażby na podstawie tychże informacji medialnych można wnioskować, że istnieje taka tajna grupa, która "puszcza" spreparowane kwity na posła Ziobrę. Jak nie laptopy, to naciski; jak nie naciski, to mobbing; jak nie mobbing, to więzienia CIA. Te informacje w toku prac komisji śledczej okazują się nieprawdziwe, ale w mediach żyją własnym życiem - konkluduje Mularczyk.
yampress, czy to artykuł z "Naszego dziennika"? Bo moge sie tego domyślić tylko z treści.
yampress napisał/a:
Otrzymałam materiały, listy i pisma, które wskazują, że być może taka tajna grupa rzeczywiście istnieje. Informowano mnie m.in. o ściągnięciu akt spraw, które w jakiś sposób wiązały się z okresem, kiedy ministerstwem kierował Zbigniew Ziobro, w których - jak zakładano - mogą znajdować się informacje pozwalające na przynajmniej medialne stawianie zarzutów pod jego adresem - przyznaje poseł Beata Kempa (PiS),
Równie dobrze możnaby stwierdzić, że "istnieja informacje, które wskazują, że być może UFO istnieje"... To jest takie gdybanie sfrustrowanych polityków przegranej partii, które we wszystkim doszukują się układu i spisku wrogich sił. Gdyby Ziobro przeglądał sprawy swoich poprzedników w MS to wtedy PIS mówiłby, że sprawdzane sa pewne śledztwa prowadzone za rządów poprzedniej ekipy, bo zapewne znajdzie się wiele nieprawidłowości, tuszowania faktów i celowego przeciągania procesów i śledztw. Ale jak PO chce się przyjrzeć niektórym sledztwom prowadzonym za rzadow Ziobry w MS to od razu jest to celowe działanie pseudogrupy hakowej. zaraz podnoszą sie głosy, że PO chce zniszczyć jedynego prawego i sprawiedliwego ministra sprawiedliwości po 1989 r. Oczywiście dowodów na to nie ma żadnych, ale o wszystkim świadczy fakt, że ministerstwo szybko odpowiedziało na zapytanie dziennikarzy w tej sprawie. PSIPADEK...? Że zacytuje jeden ze znanych kabaretów...
Słabi mnie już to szukanie przez PIS układu, frontu i czego tam jeszcze sobie bracia K. wymyślą. Może politycy PIS powinni się zgłosić do jakiegoś psychiatry? Diagnoza: "mania prześladowcza" gwarantowana...
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-09-06, 17:50
red, przecież Tusk nie powie wprost opini publicznej: " tak mamy taką komórke, która jest utrzymywana z pieniedzy podatników, po to aby wykosić konkurencje", a nie służy czynieniu lepszej naszej ojczyzny, jedynie rozgrywkom politycznym. Wyznawcy jedynej "POprawnej", prawdziwej partji POwinni sie udać na zespołowe mycie zamydlanych oczek.
ps.
jak to w Polsce. Każda władza szuka czegoś na poprzednią albo na konkurencje, ustawiając takie sprawy jakie priorytetowe zamiast czynić co powinni jako władza czynić...
yampress, ale gdyby to robiła poprzednia ekipa to byłoby to sprawdzanie śledztw pod kątem pewnych nadużyć. Jak widac punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Sory, ale mnie argumenty "szybko odpowiedzielei na nasze pytanie to mamy racje" niestety nie przekonują...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum