Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2007-06-17, 20:09
Wiem ze w tamtym roku w MDK uczyla pani Szynka gry na "jembe".
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
A ja gram na gitarce. Niedługo mam zamiar kupić sobie gitarke elektryczną Potrafie także zagrać coś niecoś na flecie Chciałabym się nauczyć jeszcze grać bluesa na harmonijce ustnej oraz porządnie cos zagrać na perkusji
Hej!!!
Gram na gitarze gdzieś od 8 klasy podstawówki czyli będzie już z 15 lat a może więcej...
oczywiście zaczynałem na starym polski Defilu,póżniej były różne wiosła,teraz zostałem przy starym Fenderze,w którym to juz by przydało by się wymienić progi.
Ogólnie wiedzę na temat gitary zdobywałem sam i polegałem jedynie na swoim słuchu (wcześniej nie było zbyt dużo podręczników,internetu itp.)
Przeszedłem przez długi etap zabawy z gitarami,wzmacniaczami i efektami a były to raz dobrze wydane pieniądze innym razem wyrzucone z błoto
Myślę więc,że moge podzielic się swoimi doświadczeniami z tymi którzy zaczynają dopiero swoją edukację.
Jeśli zamierzacie kupić "wiosło"to nie musi być odrazu ibanez czy fender,ważne aby gitara dobrze stroiła w każdej pozycji,była wygodna ,nie rozstrajała się itd..
Jeśli chodzi o wzmacniacze to oczywiście najlepsza lampa(lepiej odłożyć trochę kasy niż kupować tranzystor a potem efekty typu distorttion,które i tak nie dadzą tego efektu co lampa).oczywiście efekty przydają się ale to są nieraz zbędne gadżety które nie są tanie.
z tych które naprawde się przydają to dealy czy chorus.
Ja się kiedyś uczyłem grać na gitarze... bodaj 4 lata w MDKu. Teraz leży na strychu bez strun, i tak ostatnio ją wykopałem, korci mnie żeby przypomnieć sobie jak to było
Ktoś kojarzy ile w queenie kosztują struny metalowe do akustyka? Tamte nie przeżyły do dziś...
A jednak nie będę kupował Pocket PODa. Zainwestuje odrazu w Fendera Frontmana 212r - 100 wat. Sąsiedzi nie będą zadowoleni ]:->
A co do strun to polecam firmę Ernie Ball. Grają na nich min. Clapton, Page, Young, Edge, Iron Maiden. Cena to około 40 złotych chyba. Ale to do elektryka. Mam je naprawdę długo i się dobrze trzymają. Tylko zrobiłem błąd bo kupiłem 11 a powinienem dziesiątki. Chodzi tutaj o grubość strun.
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-05-06, 07:31
żaden błąd, kwestia brzmienia, dziesiątki są "mocniejsze" SRV grał bodajże na trzynastkach a jakie fajnie brzmienie osiągał
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum