Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-10-23, 09:59
Administrator napisał/a:
Dopóki będziesz chciał pracować za 1000zł to tyle będziesz zarabiał.
Namawiasz do rewolucji
Ale już poważnie, powinniśmy zaprzestać tych wewnętrznych walk, i……. po prostu odczekać jakiś czas. Dajmy Donaldowi Tuskowi i samej Platformie Obywatelskiej, przysłowiowe 100 dni. Wtedy będziemy mieć już jakieś odniesienie do tego, czy głos na PO był trafną decyzją, czy tylko wpadliśmy z deszczu pod rynnę.
Wzajemne obrażanie się, do niczego dobrego nie doprowadzi, poza jednym, zaognimy atmosferę tutaj i sami podzielimy się na jakieś dziwne, nikomu nic nie przynoszące „obozy”.
Skoro już PO i pan przewodniczący Tusk, zdobyli na tyle zaufanie społeczeństwa, i to był pierwszy ruch na szachownicy polskiej sceny politycznej, to teraz poczekajmy na ruch drugi, który należy do Donalda Tuska i ugrupowania PO.
A czy wieś w naszym powiecie, głosowała za PSL-em, czy PiS-em, a nawet Samoobroną, czy może sami mieszkańcy Wielunia tak uczynili, to już historia. Ważne jest to, że w całych tych demokratycznych wyborach wygrała Platforma Obywatelska. I nie bójmy się, bo Donald Tusk zapowiedział że jak On wygra wybory, to będzie lepiej wszystkim; i tym którzy oddali głos na PO, i tym co pomimo wszystko wierzyli PiS-owi, czy nawet Samoobronie.
Nie obawiajcie się, nie spacyfikują nas za to (chyba )
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
miko 005, masz całkowitą rację. Dajmy PO trochę czasu. Ja tam wierze że bedzie lepiej - może nie dziś czy jutro, może nawet nie za rok ale za kilka lat...
Ja czekam na jedno i jak PO tego nie zrobi, a to skomplikowane nie jest, to będzie oznaczało że jest to zwykła partia typu PiS i LiD żyjąca kosztem obywateli.
Cytat:
(…) Platforma Obywatelska od początku walczy i mogę państwu obiecać, że konsekwentnie będzie walczyć z finansowaniem partii z budżetu państwa. I niezależnie od tego, ile razy jeszcze politycy różnej maści będą apelowali do nas o edukację, o nawrócenie się na tę koalicję skoku na kasę podatników, będziemy bardzo konsekwentni w zwalczaniu przywilejów władzy i finansowania z budżetu państwa.
(…)
Poseł Sławomir Nowak
ta Izba jeszcze pod koniec swojego urzędowania przywróci obywatelom odrobinę wiary w to, że polityka nie musi być skokiem na kasę (…)
Obecnie PO będzie finansowana przez podatników kwotą ok. 50 mln złotych rocznie (w latach 2006-2007 po około 20 mln zł. rocznie), nie licząc zwrotu kosztów kampanii, diet, funduszy na biura, itd.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-23, 11:30
hiszpan napisał/a:
Nie masz racji Zdecydowana wiekszosc? HAHAHA. Wroca osoby, ktore nie maja szans na lepsze zycie zagranica. Nie maja szans rozwoju. A sa tutaj takie osoby. Bo wiadomo, ze nie wyjechaly tylko same inteligenciki i osoby o twardym charakterze, ale tez osoby bez wykrztalcenia i samozaparcia. Zagranica trzeba byc silnym czlowiekiem. Inaczej psychika padnie i bedziesz wracal do Polski z niczym. Ilez to przykladow mozemy podac..? Prawda?
Administratorze piszesz nieprawde. Ja i moja dziewczyna wynajmujemy apartament z dwoma pokojami, salonem, lazienka i kuchnia i zyjemy na poziomie europejskim. I wiesz co. Pracujemy za najnizsza stawke.
Silne osoby poradzą sobie bez problemów w kraju. A jak sobie nie radzą to jadą za granicę.
5,5£ na godzinę? Dużo więcej zarabiam w kraju i znam sporo młodych osób które mają lepiej płatną pracę w Polsce.
A co to jest europejski poziom dla Ciebie? Jakiś bank da ci tam kredyt na dom, mieszkanie? Stać Cię tam na nowe auto i utrzymanie go? Stać Cię aby po pracy zjeść codziennie w dobrej knajpie? Uważasz że szczytem marzeń ludzi jest praca pakowacza?
Mieszkanie za 50£ tygodniowo? Za tyle to w Polsce w większym mieście nie wynajmiesz kawalerki!
Dla wielu osób wyjazd jest szansą na normalne życie, ale trzeba pamiętać że koszty utrzymania i standard życiowy jest tam znacznie wyższy niż w Polsce.
Miko 005 nie namawiam do żadnej rewolucji. Podałem tylko termin wzrostu płac
Znajdź pojęcie słowa zaścianek, wtedy mi coś zarzucaj.
No to proszę Jaśnie Pana , niech mi wytłumaczy co znaczy zaściankowy, wg słownika PWN tak w skrócie
Cytat:
miejscowość lub środowisko zacofane pod jakimś względem
, obrażasz a więc naruszasz regulamin i to tyle. Zanim coś napiszesz to sprawdź co to znaczy a nie się rzucaj bezpodstawnie. Jeśli masz honoru to powinieneś przeprosić wyborców PiSu. Zygmunt Stary, masz rację ale ale nie pogodzę się z tym że jestem ciągle obrażany na tym forum. Mam swoją godność.
_________________ Żeby tak zarobić i się nie narobić;)
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-23, 12:11
Maniekl jeżeli poczułeś się obrażony wypowiedzią któregokolwiek z administratorów/moderatorów to przepraszam Cię w swoim imieniu oraz w imieniu forum. Mam nadzieję że przeprosiny zostaną przyjęte. Postarajmy się wszyscy być bardziej tolerancyjni. Proszę bardzo administrację forum o nie kontynuowanie tematu i o więcej życzliwości.
Administrator, nie przepraszaj, bo nie ma za co. maniekl po prostu wybiórczo pokazał definicję zaścianku, nie biorąc pod uwagę etymologii tego słowa.
I ostatni raz proszę: zmień na poprawną lokalizację swojego miejsca zamieszkania, bo poprzednim razem zignorowałeś moją prośbę i poprawiłeś z powrotem. Niestosowanie się do zaleceń administracji skończy się kolejnym ostrzeżeniem.
I especially for maniekl:
zaścianek - wieś lub część wsi zamieszkana przez ubogą szlachtę, nieposiadającą chłopów i własnoręcznie uprawiającą swoją ziemię. Szlachecka część wsi oddzielona była od części zamieszkanej przez chłopów niewidzialną ścianą (stąd nazwa). Zaścianki powstawały zwykle przez rozrastanie się jednej rodziny i rozdrabnianie majątku protoplasty. Szlachta zaściankowa chociaż posiadała podobny do chłopów stopień zamożności zachowywała odrębność kulturową, izolowała się od otoczenia chłopskiego (bardzo rzadkie były małżeństwa "mieszane"). Wyróżniał ją patriotyzm, religijność, wielkie przywiązanie do tradycji rycerskich i do ziemi.
a z PWN sprytnie przytoczyłeś drugą definicję tego słowa:
zaścianek
1. «w dawnej Polsce: wieś zamieszkana przez drobną szlachtę»
2. «miejscowość lub środowisko zacofane pod jakimś względem»
Jeśli nie rozumiesz, że pod pojęciem zaścianku miałem na myśli głosowanie całymi rodzinami na jedną partię, jest w jakiś sposób odizolowana od społeczności miejskiej, itd., to bardzo mi przykro.
Poza tym uważam, że brak trzeźwego myślenia i skłonność do manipulacji przez osoby trzecie jest zacofaniem -tak jak to robił Kaczyński ze swoimi wyborcami. Teraz się możesz obrazić, jak już tak bardzo tego pragniesz, chociaż ja nadal nie widzę podstaw.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2007-10-23, 13:03
Administrator napisał/a:
Administratorze piszesz nieprawde. Ja i moja dziewczyna wynajmujemy apartament z dwoma pokojami, salonem, lazienka i kuchnia i zyjemy na poziomie europejskim. I wiesz co. Pracujemy za najnizsza stawke.
Silne osoby poradzą sobie bez problemów w kraju. A jak sobie nie radzą to jadą za granicę.
Czy moglbys wyjasnic, co wedlug Ciebie oznacza sformulowanie "radzic sobie"?
Administrator napisał/a:
5,5£ na godzinę? Dużo więcej zarabiam w kraju i znam sporo młodych osób które mają lepiej płatną pracę w Polsce.
Serdecznie Ci gratuluje, ze zarabiasz powyzej 28 zl/h. Dobrze, ze w Polsce sa jeszcze osoby, ktore same bez pomocy i ukladzikow potrafia dojsc do tak wysokich zarobkow!
Administrator napisał/a:
A co to jest europejski poziom dla Ciebie? Jakiś bank da ci tam kredyt na dom, mieszkanie? Stać Cię tam na nowe auto i utrzymanie go? Stać Cię aby po pracy zjeść codziennie w dobrej knajpie? Uważasz że szczytem marzeń ludzi jest praca pakowacza?.
Poziom zycia wiekszosci Polakow, ktorych znam w tym mnie, nie rozni sie niczym od poziomu zycia Anglikow - pisze na moim przykladzie. Oczywiscie, ze bank da mi kredyt na dom i mieszkanie. Stac mnie na nowe auto i utrzymanie go. Stac mnie na jedzenie w dobrej knajpie codziennie. I nie uwazam, ze szczytem marzen jest praca pakowacza, ale szczerze przyznam, ze nie wiem skad wytrzasnales taki przyklad......???
Administrator napisał/a:
Mieszkanie za 50£ tygodniowo? Za tyle to w Polsce w większym mieście nie wynajmiesz kawalerki!
Dla wielu osób wyjazd jest szansą na normalne życie, ale trzeba pamiętać że koszty utrzymania i standard życiowy jest tam znacznie wyższy niż w Polsce.
Juz sie troche pogubilem. Najpierw sugerujesz, ze emigranci Polscy nie maja szans na dostanie kredytu zagranica itp. Teraz piszesz, ze standard zycia jest wyzszy, niz w Polsce. Zajmij jedno stanowisko. Prawda jest taka. Koszty utrzymania w Anglii (moj i moich znajomych przyklad) sa duzo nizsze, niz w Polsce. I szybko sie to nie zmieni. No, ale teraz podobno Irlandia ma byc w Polsce, to kto wie... Oby, jak najszybciej Choc w to nie wierze.
Z innej beczki. Tak sie sklada, ze szukam nowego zajecia i bylem dzisiaj w agencji pracy. I co widze? Chyba z 10 polakow. Pytam, kiedy przyjechaliscie? Wczoraj , przedwczoraj, 3 dni temu. Ide do drugiej agencji. Dokladnie taka sama sytuacja Oto, jak reaguja mlode osoby na Irlandie w Polsce. Wracaja do Polski samolotami z Gdanska, Warszawy, Katowic do UK I nie dziwie im sie. Sa realistami.
Wysłany: 2007-10-23, 14:02
Hiszpan no to gratuluję, że stać Cię na to co napisałeś. Najwyraźniej zarabiasz nie 5,5 £ na godzinę tylko kilka razy więcej, lub po prostu to mieszkanie i samochód będą spłacać Twoi potomkowie . Przeciętny koszt nieruchomości w całej Wielkiej Brytanii wyliczony został na 199 tysięcy funtów.
Co do kosztów utrzymania to nie będę dyskutował, dziwi mnie w takim razie to, że Anglicy latają na weekendy do Krakowa czy na Ibizę bo jest taniej.
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2007-10-23, 14:07
PiS - wyborcy ze wschodu Polski - biedni
PO - wyborcy z zachodu Polski - bogaci
I tym prostym porownaniem widac, kto bedzie sie cieszyl z tego rzadu. Czyli wracamy spowrotem 10 lat w tyl. Nie atakuje PO, sam na nich glosowalem. Mam poglady PiSowe, ale jest wiele aspektow, ktore nie pozwolily mi na nich glosowac.
Tych wyborów wcale nie wygrało PO. To było referendum które miało odpowiedzieć na pytanie "Czy odsunąć PIS od władzy?". Zwolennicy PISu powinni sobie zadać pytanie w jaki sposób ich ugrupowanie zraziło do siebie tak dużą część społeczeństwa.
Jest to moim zdaniem bardzo ciekawa refleksja, która mogłaby stać się przedmiotem pogłębionej dyskusji w oddzielnym wątku. Wypowiedzieć się mógłby na ten temat Dementi, gdyby nie doprowadzono poniżającymi uwagami "nie karmić trola", wygłaszanymi przez zwolennika PO, do opuszczenia przez Niego forum. Mógłby się wypowiadać tomow, który jak sądzę już "ochłonął" i w spokojniejszym tonie byłby skłonny do refleksji.
Po raz pierwszy głosowałem na PiS, dostrzegając w PiS-ie wiele niedoskonałości, jednak o wiele więcej widziałem tam plusów. Spróbuję to rozwinąć.
(+)
1. Jarosław Kaczyński i PiS przedstawili sensowny program i strategię dla Polski.
2. Jarosław Kaczyński okazał się mężem stanu, zdolnym do perspektywicznego widzenia interesu Polski i jego zdecydowanej obrony na arenie międzynarodowej.
3. PiS wyartykułował i rozpoczął działania w najtrudniejszej i do tej pory albo wogóle nie tykanej, albo konsekwentnie psutej sferze państwa, jakim jest system sprawiedliwości.
W szczególności konsekwentnie dążył do przełamywania oporu korporacji prawniczych przed napływem "nowej krwi", bez powiązań towarzyskich i rodzinnych mających swoje źródła w PRL-u.
4. PiS i Jarosław Kaczyński potrafił zjednywać sobie zdecydowanych fachowców, niezależnie od tego, w jakiej wcześniejszej opcji występowali: Gilowska, Sośnierz, Religa, Kryże.
5. Po raz pierwszy w Polsce po 1989r. domagano się od ludzi powszechnego przestrzegania prawa, bez uciekania się w nieskończoność do przeciągania spraw:
wymiana w okreslonym ustawowo terminie prawa jazdy, mundurki szkolne, fotoradary..., łapówki wśród lekarzy, jazda po pijanemu, chuligańskie rozróby kibiców (sądy 24-godzinne).
6. Jarosław Kaczyński potrafił budować Państwo Polskie z udziałem ruchu populistycznego Samoobrona, mimo iż ruchy populistyczne z zasady niszczą państwo.
7. PiS zadbał o prawdziwych bohaterów Polski oddając im należną cześć .
8. Rozpoczął się proces przywracania historycznej pamięci i świadomości narodowej.
(-)
1. PiS nie potrafił docenić roli mediów i właściwie nimi zarządzać. Zamiast nie dopuszczać do krytyki rządu w mediach publicznych, powinien zdecydowaną i wiekszą rolę poświęcić medialnemu odpieraniu ataków.
W tej dziedzinie, w telewizji publicznej, proces "urządowienia" przynajmniej jednego kanału powinien być szybko i twardo nazwany i mimo protestów zrealizowany. (Wildstein był pomyłką)
2. PiS nie potrafił się zdemokratyzować na tyle, aby być zdolny do uszanowania godności inicjatorów podejmujących działania służące programowi PiS, chociaż występujących niezgodnie z priorytetami nakreślonymi przez Jarosława Kaczyńskiego.
3.PiS decydując się na koalicję, nie zdołał jednoznacznie określić zasad w taki sposób, aby nie było konieczne tworzenie aneksów i dodatkowych porozumień. Zabrakło również okazywania koalicjantom elementarnego szacunku i kultury.
4. Nie doczekawszy się ze strony koalicjanów wystarczającego zaufania dla działań podejmowanych przez rząd, PiS nie wystąpił o rozwiązanie Sejmu, tak by wybory wypadły na początku września.
5. PiS nie zadbał wystarczająco o dyskusję z młodzieżą. Młodzież nie rozumiała działań PiS i dlatego zwróciła się w kierunku, który im wskazały zwalczające PiS media: TVN, Polsat.
6. Zaniedbano problematykę emigracji zarobkowej.
7. Wykorzystywano RM (za przyzwoleniem OTR) do walki politycznej, wskutek nie dokonania 1.
(-+)
1. Nie potrafię wypowiedzieć się n/t wykorzystywania i używania w kampanii CBA,
raczej jestem skłonny widzieć w tym korzystną dla Polski walkę z korupcją.
2. Nie potrafię jednoznacznie wypowiedzieć się przeciw wykorzystywaniu mediów do walki
z przestępczością, chociaż wolałbym, aby do tego słuzył sam wymiar sprawiedliwości.
3. Nie potrafię wypowiedzieć się jednoznacznie przeciw zwiększonym wydatkom w administracji rządowej i prezydenckiej, ponieważ stanowią one relatywnie niskie obciążenie społeczeństwa, ale jeżeli przez wspieranie tej koncepcji władzy, służyłyby te wydatki Polsce, to gotów byłbym je ponosić.
Wysłany: 2007-10-23, 14:19
Czyli wg was w Polscy byłoby lepiej gdyby wszyscy byli biedni i rządził PIS? Przecież ktoś musi to wszystko utrzymać! Polsce potrzebna jest klasa średnia - to ona wybrała PO.
Ferbik jeśli ktoś przychodzi do mnie do domu i poczuje się obrażony to niezależnie czy ma rację czy też nie przeproszę go. Taka jest rola gospodarza.
Administrator masz całkowitą rację, tylko za chwilę będziemy przepraszać za to, że administrujemy tym forum, bo tak niektórym się wydaje a nie potrafią poprawnie zinterpretować prostego zdania. Jeśli jest podstawa do przeprosin, bo mogło coś kogoś urazić to przeproszę. Jednakże niech ktoś nie doszukuje się we wszystkich moich wypowiedziach próby obrażania drugiego człowieka, bo to zakrawa na schizofrenię.
Zaraz będziemy przepraszać zwolenników PiSu, że głosowaliśmy na PO. Niektórym proponuję nie doszukiwania się spisku w każdym zdaniu tego, kto jest przeciwny PiSowi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum