Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2007-11-25, 21:43
ourson napisał/a:
bob_mistrz napisał/a:
Ale nijak mają się tutaj poglądy polityczne ( nie wspominam tutaj o stanowiskach funkcyjnych) Dobry prawnik powinien być apolityczny...
Ale co znaczy apolityczny? Przecież polityka jest tak naprawdę tylko podsumowaniem i zebraniem w jedną całość zasad, poglądów. Siłą rzeczy każdy kto ma poglądy może zostać posądzony o działanie polityczne na takim stanowisku jak Min Sprawiedliwości - bo jego poglądy są zbieżne z poglądami danej partii politycznej. Nie ma takiego pojęcia jak apolityczny minister.
W tym moim fragmencie, który przytoczyłeś napisałem że nie wspominam o stanowiskach funkcyjnych... a takimi są np Prokurator generalny, prokuratorzy apelacyjni, prokuratorzy okręgowi i rejonowi... O ich wyborze w mniejszym czy większym stopniu faktycznie decydują poglądy, relacje, konotacje polityczne...
tak na marginesie to jest jeszcze rzesza innych rodzajów poglądów niż polityczne...
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-26, 12:46
Wystarczającym uzasadnieniem jest to, że Macierewicz ma być jednym z pierwszych wezwanych na przesłuchanie. Zresztą to za jego urzędowania dochodziło do dziwnych przecieków, bezmyślnych oskarżeń, za które później trzeba było przepraszać, etc. Ten człowiek nie nadaje się na żadne poważne stanowisko, a jeśli komisja ma pracować sprawnie to tym bardziej.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Tomek:
Niestety, ale nie masz racji.
Jeżeli na Antonim Maciarewiczu ciążą jakieś zarzuty kryminalne, to powinna tym się zająć prokuratura. Komisja nie ma prawa oskarżać, ma jedynie prawo wyjaśniać.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby członek komisji był przesłuchiwany przez nią samą.
PO kompromituje się proponując 4-osobową komisję, a potem z propozycji tej się wycofuje z powodu kandydatury Maciarewicza. Tak to bawią się trzylatki w piaskownicy.
Podobnego zdania, że nie ma żadnych przeciwskazań, by członkiem komisji został Maciarewicz jest Pawlak.
Nawet nie miałbym zastrzeżeń, gdyby 4-osobowa komisja ukonstytuowała się w 3-osobowym składzie i przesłuchała Antoniego Maciarewicza, a po przyjęciu wyjaśnień, które by złożył przed komisją, powołałaby go do swojego składu.
Przyjmowanie "z góry", że
Cytat:
Ten człowiek nie nadaje się na żadne poważne stanowisko
to dzielenie Polaków na lepszych i gorszych.
To obrażanie tysięcy wyborców, którzy na niego głosowali, to faktyczne zaprzeczenie WSZYSTKICH tez expose premiera Tuska o współpracy z wszystkimi Polakami dla dobra Ojczyzny.
To polityka zemsty i rewanżyzmu.
A z tego Polacy rozliczą PO za 4 lata.
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2007-11-26, 15:00
Zygmunt Stary napisał/a:
To obrażanie tysięcy wyborców, którzy na niego głosowali, to faktyczne zaprzeczenie WSZYSTKICH tez expose premiera Tuska o współpracy z wszystkimi Polakami dla dobra Ojczyzny.
To polityka zemsty i rewanżyzmu.
A z tego Polacy rozliczą PO za 4 lata.
Nie... to dzielenie Polaków na mogących zajmować określone stanowiska i na nie mogących... Z Macierewiczem NIE DA SIĘ współpracować czy to dla dobra Ojczyzny czy dla dobra koła gospodyń... wielokrotnie to udowodnił...
Politykę zemsty i rewanżyzmu powiadasz Nie pamięta wół jak cielęciem był...
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-26, 16:04
Zygmunt Stary napisał/a:
Nie chodzi o to, że ŻADEN adwokat nie powinien być ministrem.
Każdy adwokat broni przestępców i nie ma znaczenia, czy będzie to Stokłosa, gwałciciel czy złodziej samochodów. Co? Przestępstwa Stokłosy są gorsze od przestępstw gwałciciela? Poza tym w ogóle się Zygmunt nie odniosłeś do mojego dość długiego posta, jestem rozczarowany, nie masz argumentów? Niemożliwe...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-26, 17:55
bob_mistrz napisał/a:
Politykę zemsty i rewanżyzmu powiadasz Nie pamięta wół jak cielęciem był...
Skoro PiS to robił to nie oznacza że PO ma robić to samo.
Zgadzam się z Zygmuntem, że można przesłuchać Macierewicza, wyjaśnić i powołać do komisji śledczej. Zresztą podobnego zdania jest zdaje się koalicjant PO - przynajmniej tak zrozumiałem wczorajsze wypowiedzi Waldemara Pawlaka.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Wysłany: 2007-11-26, 18:01
ourson napisał/a:
Zgadzam się z Zygmuntem, że można przesłuchać Macierewicza, wyjaśnić i powołać do komisji śledczej.
A nie wydaje wam się to troszkę dziwne Przesłuchuję się kogoś w związku z daną sprawą, poźniej on wstępuje do organu przesłuchującego, i po części sam się odnosi do swoich zeznań....
To tak jakby studenta broniącego pracy magisterskiej najpierw odpytać z obrony a później włączyć go w gremium i razem dywagować nad oceną... Coś tutaj jest nie halo...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-26, 18:09
bob_mistrz, oczywiście włączenie Macierewicza będzie możliwe, jeśli sprawy zostaną wyjaśnione. Spec komisja nie jest powołana tylko w celu przesłuchania Macierewicza...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
siwy_:
Ja Twój post przeczytałem i odniosłem się do tych spraw, do których uważam, że powinienem się odnieść.
Co do "profesorskiego" aspektu i jego rzetelności naukowej odnosi się Jacek Czabański:
Cytat:
Wywiad prof. Ćwiąkalskiego jest zaś znakomitym przykładem metody polemiki - oskarżanie przeciwników o nieuctwo na podstawie zmyślonego przykładu, który po analizie wystawia raczej świadectwo nieuctwa temu co atakuje http://jacekczabanski.salon24.pl/17997,index.html
A co do jego kompetencji politycznych niech świadczy fakt:
Cytat:
Zbigniew Ćwiąkalski wraz z Andrzejem Zollem zasłynęli konfliktem z ministrem Ziobrą i mentorem Ziobry – prof. Władysławem Mąciorem. W Newsweeku ukazał się artykuł w którym obaj panowie profesorowie wspierali zarzuty o utrzymywanie kontaktów przez prof. Mąciora z SB (IPN nie potwierdził, żeby Mącior był tajnym współpracownikiem lub kontaktem operacyjnym SB).
http://bernardo.salon24.pl/45545,index.html
[ Dodano: 2007-11-26, 18:14 ]
bob_mistrz napisał/a:
to dzielenie Polaków na mogących zajmować określone stanowiska i na nie mogących...
A można tak robić, według innych kryteriów, niż kompetencje?
Czy uważasz, że były minister spraw wewnętrznych nie ma pojęcia o słuzbach specjalnych?
[ Dodano: 2007-11-26, 18:24 ]
bob_mistrz napisał/a:
Nie pamięta wół jak cielęciem był...
Nigdy nie byłem cielęciem. Nigdy nie stosowałem polityki zemsty i rewanżyzmu.
Widzę pewne elementy tej polityki w różnych partiach, najczęściej jednak w odniesieniu do swoich członków.
Wysłany: 2007-11-26, 18:25
ourson napisał/a:
bob_mistrz, oczywiście włączenie Macierewicza będzie możliwe, jeśli sprawy zostaną wyjaśnione. Spec komisja nie jest powołana tylko w celu przesłuchania Macierewicza...
Oczywiście, że nie tylko w tym celu... Tylko niejako będzie on sędzią we własnej sprawie... bo jego osoby będzie dotyczyć więcej aspektów, więcej osób będzie się prawdopodobnie odwoływać do jego osoby...
Zygmunt Stary napisał/a:
to dzielenie Polaków na mogących zajmować określone stanowiska i na nie mogących...
A można tak robić, według innych kryteriów, niż kompetencje?
Czy uważasz, że były minister spraw wewnętrznych nie ma pojęcia o słuzbach specjalnych?
Czytaj ze zrozumieniem... Gdzie napisałem, że to dzielenie na ludzi kompetentnych i nie-...
Ja nie patrzę tu przez pryzmat kompetencji, tylko osobowości i całokształtu...
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-26, 18:26
Cytat:
Witamy na Ziemi! Są Polacy lepsi i gorsi ... w pewnych zadaniach jakie można im powierzyć. Ja oczywiście nie chcę tu powiedzieć, że Macierewicz jest gorszym Polakiem. Po prostu jako fachowiec od spraw związanych ze służbami jest dla mnie ZEREM, dlatego nie widzę nic złego w tym, że PO też go nie chce w komisji. Ten gość w pewnym momencie nawet z Olszewskim czy z PC się kłócił!
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Po prostu jako fachowiec od spraw związanych ze służbami jest dla mnie ZEREM,
A ja Ci powiem, że jesteś ZEREM, w sprawie wypowiadania się na temat fachowości Maciarewicza!
PS.
Ale, zeby Ci nie było przykro, to powiem, że ja również...
Zygmunt koniecznie prosisz się o trzecie ostrzeżenie. Jako, że Macierewicz piastuje ważną funkcję w państwie, każdy ma prawo do oceny. Natomiast obrażanie użytkowników dlatego, że mają inne zdanie niż ty jest naprawdę żenujące z Twojej strony.
Ferbik
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-11-26, 21:16, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2007-11-26, 19:25
Zygmunt Stary napisał/a:
A ja Ci powiem, że jesteś ZEREM, w sprawie wypowiadania się na temat fachowości Maciarewicza!
PS.
Ale, zeby Ci nie było przykro, to powiem, że ja również...
Zygmunt jeśli nie masz jakiś rozsądnych argumentów, to zaczynasz pisać takie pierdoły... mam nadzieję, że Tomek tak tego nie zostawi...
Trochę kultury...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum