Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-04-14, 18:34
acei czekałem kiedy się wpiszesz i wkleisz o srentuu.Dla niektórych srentuu to jak religia... Ciekawy widok-> nigdy nie widziałem emerge wszystkiego. Kojarzysz mi się ze ZłyZ.. z dug czy to TY ?
Jak ja nie lubie srentuuu.. wole beastie.
fbcondecor na debianie posadzi sie również
kitor to tylko moja opinia. "róbta co chceta.... " Każdy ma taki jak chce system/pulpit freedom
nie musisz tego czytać o śmietniku. życze dalszego zaśmiecania i nie gubienia się w tym
Byle Polish Wódka timy żyły długo i szcześliwie ... nieuchwytni.
Ostatnio zmieniony przez yampress 2010-04-14, 18:41, w całości zmieniany 1 raz
yabos dla mnie i tak śmietnik... przy 10 ikonach jeszcze spoko na pulpicie przeżyje się . Uważam że to już śmietnik jest! Musielibyście używać FreeBSD ono jest uporządkowane i uczy porządku.. Taki nieład to wbrew feng shui desktopu komputerowca
Może to być dla Ciebie szokiem, ale niektórzy mają feng shui głęboko gdzieś i pulpit dostosowują do swojej wygody tak żeby mieć wszystko co potrzeba pod ręką. I nie są dumni z tego, że mają na nim tylko pół ikony przy 5 zainstalowanych systemach bo im to do szczęścia w ogóle nie jest potrzebne. Komputerowemu onanizmowi mówię stanowcze NIE
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Mateusz możesz próbować o ile masz takie platformy tak w ramach zamiast 64
Na kalkulatorze matematycznym uruchomię albo na grze telewizyjnej z takimi dyskietkami
Siedzę na Ubuntu teraz, bo...
Viśta mi odmówiła posłuszeństwa a partycja Recovery padła(HP właśnie mi wysyła płytkę z Vistą)
I tak zauważyłem że Ubuntu kilka razy szybciej chodzi, że sterowników nie trzeba instalować, że wirusów z pendrive nie trzeba się obawiać. No i wszystko można doszlifować, a jak znasz angielski to na forach zagranicznych multum wiedzy. A system tak prosty w obsłudze i tak klikalny... Chociaż terminal też się przydaje.
Tak mi się zdaję, że linux raz skonfigurujesz i masz spokój a nie że co pół roku format, bo rejestr zapchany, bo jakaś biblioteka uszkodzona itd.
I zamiast minuty ładowania system staje po 15sekundach. Spora różnica...;)
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-04-14, 21:18
kitor napisał/a:
a ty co, nawiedzony, czy wątek założyłeś żeby ponarzekać? bo takie mam wrażenie po postach tutaj.
może monitor jeszcze powinien być w portrait żeby więcej strony było widać?
Taki aż pedancik to ja nie jestem..
Ale ... na początku był zawsze chałłooos...... potem Linus wymyślił linuxa ....
a potem pomyślał i powiedział :"If 386BSD had been available when I started on Linux, Linux would probably never had happened." . Gdyby wcześniej pomyślał a potem zrobił to świat byłby inny.
Tak dla zainteresowanych FreeBSD ciągnięty jest wątek na forum debian users gangu...
http://forum.dug.net.pl/v...hp?id=16211&p=1 ja troche i Vermaden BsdGuru opowiadamy co umiemy albo piszemy zupełne bzdury Beastie górą
acei czekałem kiedy się wpiszesz i wkleisz o srentuu.Dla niektórych srentuu to jak religia... Ciekawy widok-> nigdy nie widziałem emerge wszystkiego. Kojarzysz mi się ze ZłyZ.. z dug czy to TY ?
Jak ja nie lubie srentuuu.. wole beastie.
fbcondecor na debianie posadzi sie również
Dla mnie gentoo, ani linux to nie religia. Po prostu system operacyjny, tyle że
znacznie ciekawszy niż winda. Ma swoje wady i zalety. Dopóki nie zainstalujesz to nie zrozumiesz.
ZłyZ.. nieee. Mam taki sam nick na dug-u jak i tu. Ale debiana nie miałem, nie mam i nie zamierzam mieć.
Wysłany: 2010-04-15, 11:02
Kolejne zrzuty.. Czyli dos pod linuxem/freebsd i stare dosowe gry
CZYLI CENTRUM ROZRYWKI ZE STARYCH CZSÓW....Ktoś zna jakieś fajne platformówki dosowe .... ?
Oczywiście pod tym emulatorem można uruchamiać też dosowe programy tylko nie wiem czy by wsparcie było z tego emulatora dla drukarek poprzez linuxa....
@acei a ja to samo ino srentuuu ... jak TY z debiankiem 3x podchodziłem ale takiego Lamera jak ja cofła kompilacja jaja... " O nie tego dodatkowo nie chce mi sie kompilować", może się nie znam i można wrzucic binarke jaja ale nie dochodziłem do tego dalej co i jak, zrezygnowałem z tego.. Poza tym nie lubie tych wielu zaklęć w tym systemie... więcej mówiąć nawet nie mam chęci ich poznawania." Na router openbsd, pldlinux, na serwer freebsd,netbsd,debian, na desktop debian,freebsd,łyndołs ewentualnie łubudubu". Ot moja życiowa dewiza.
Jak to mówił Marc z badguru.. " Istnieja binarki nie kompiluj sobie życia"
Kompilować można ale jeśli paczki nie posiadają wsparcia czegoś.
Vermaden pisze "Paczek uzywam zawsze z dwoch powodow:
1. Na wolnym komputerze nie ma sensu kompilowac bo bedzie to trwalo wiekami.
2. Na szybkim komputerze nie warto tracic czasu na kompilacje, bo i tak nie zauwazysz roznicy." i tego trzeba się trzymać..
Ceń swój czas bo masz go mało ...
ale ja oczywiście
"Wiem że nic nie wiem ..."
Mateusz napisał/a:
Konfiguracja Debiana od postaw zajmie pewnie trochę czasu... Póki co idę na łatwiznę.
Jakie trudności w konfigurowaniu ??
Instalujesz wszystko apt-get/aptitude a i synaptic też jest i od razu wszystko działa po zainstalowaniu..... Trzeba tylko znać nazwy jakie paki zainstalować...
We Freebsd potrzeba z 1h-2h konfiguracji ... od podstaw tzn przepisania plików konfiguracyjnych z papieru...
ale jeśli je masz gdzies schowane to króciutko...
Ja mam tu
http://yampress.dug.net.pl/NOTATKI/FreeBSD/ http://yampress.dug.net.pl/NOTATKI/Debian/
Po instalacji kopiuje tylko tam gdzie potrzeba z małą kosmetyką ....
Nie wiem dlaczego boisz się tak tego debiana. Łubudubu jest tworzone na bazie debiana... Więc co spodziewasz się czegoś innego ?? Powiem jedno i tak i nie tak brak graficznych konfiguratorów, ale jeśli chcesz dobrze poiznać linuxa musisz umieć grzebać w plikach txt. Linux to nie łyndołs. wiesz na vco się decydujesz. Albo pozostajesz przy łyndołsie albo uczysz się linuxa. musiałbyś spróbować srentoo/gentuu wtedy byś się dopiero linuxa nauczył! Spytaj acei skoro on uużywa to Ci powie na czym polega użytkowanie i konfiguracja tego systemu.
Mateusz a zapytam dlaczego właściwie używasz linuxa i dlaczego to akurat łubudubu/Ubuntu?
Spytaj innych debianowców czy debian jest trudny .... Lenistwo masz opr
choć to łubudubu to nie wiadomo co się tam dzieje. Jaja nie powinien Ci aktualizować automatycznie tak że stare usuwa!!
Takie rzeczy robi się ręcznie, że usuwa stary kernel. Powinny być do wyboru 2 jaja stare i nowe. Takie rzeczy tylko w erze
Wiem do czego zmierzasz i masz rację. Nauka linuxa od podstaw to coś trudniejszego by się zdało niż Ubuntu np. Debian. Skoro mówisz że konfiguracja Debiana to 2 godziny, trzymam za słowo.
Na razie mam tylko Wi-Fi i jak mi padnie, to nie bede biegał do znajomego z kablem żeby pakiety instalować.
Druga rzecz to obsluga ntfs/ bluetooth, touchpad(chyba niepotrzebne stery w debianie)
oszczędzanie energii CPU to już się dowiedziałem jak zrobić, sterowniki do nvidia - laptop mode.
Kamerka mi na ubuntu działa jak korzystam ze Skype więc pewnie pójdzie bez problemu. Jeszcze bratu muszę skaner zainstalować, bo drukarka Brother działa chyba.
Dlaczego łubudubu? Bo najpopularniejszy i o pomoc techniczną najłatwiej na forach i jak wspomniałeś graficzny interfejs.
Poszedłem na łatwiznę, ale jak mam szukać godzinami na forach rozwiązania problemu dlaczego wtyczka tlen nie działa w Pidginie, albo dlaczego flash nie działa poprawnie...
Szkoda mi czasu na zabawę, wolę korzystać z komputera a nie męczyć się i nerwy psuć. Co innego jak mam gotowy poradnik pod ręką najbardziej popularnych komend, problemów a co innego jak szukasz po forach internetowych i nic nie możesz znaleźć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum