R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: red
2008-02-01, 03:17
Korwin-Mikke i jego polityka wobec niepełnosprawnych
Autor Wiadomość
ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-10-12, 14:51   

rhclaus, nie widzę związku między moją wypowiedzią a Twoim zapytaniem.

A jeśli pytasz ogólnie , to cóż można powiedzieć. Fikcja. Nie ma czegoś takiego jak równy dostęp, równe szanse itp. itd. To jest po prostu nierealne. Zawsze osoby zamieszkałem na wsi będą miały gorszy dostęp do wielu rzeczy - szkół, kin, teatrów, przedszkoli, służby zdrowia i wielu innych.

A swoją drogą (choć właściwie od tego może trzeba było zacząć) - co rozumiesz przez równy dostęp do edukacji?

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-10-12, 14:59   

ourson napisał/a:
Zawsze osoby zamieszkałem na wsi będą miały gorszy dostęp do wielu rzeczy - szkół, kin, teatrów, przedszkoli, służby zdrowia i wielu innych.

I również często gorsze traktowanie, tak jak i niepełnosprawni.
Myślę, że słusznym jest w edukacji stawianie wszystkich na równi, a nie traktowanie wybiórczo. To nie szkoły prywatne, gdzie rodzice płacą za wychowanie.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-10-12, 15:17   

Ferbik napisał/a:
Myślę, że słusznym jest w edukacji stawianie wszystkich na równi, a nie traktowanie wybiórczo

Ponawiam pytanie - co oznacza Waszym zdaniem równy dostęp do edukacji, czy też stawianie wszystkich na równi?

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2007-10-12, 15:33   

Ferbik a kto płaci w szkole publicznej jak nie Ty? Oby się nie okazało że kosztuje to więcej niż szkoła prywatna.

Nie ma i nigdy nie będzie równego dostępu do edukacji. To tak jakby zaproponować wszystkim w kraju równe pensje, taką samą odleglość do pracy iszkoły, takie same mieszkania, meble... hmmmmm czy czegoś wam to nie przypomina?
Postaw piwo autorowi tego posta

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-10-12, 16:44   

Administrator napisał/a:
Ferbik a kto płaci w szkole publicznej jak nie Ty? Oby się nie okazało że kosztuje to więcej niż szkoła prywatna.
bez przesady

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2007-10-12, 17:07   

Cytat:
Średni dla wszystkich badanych szkół i placówek koszt kształcenia w 2003 r. wyniósł per capita 3.754 zł. To prawie dokładnie tyle, ile wyniosła przeciętna suma rocznych wydatków na jednego ucznia w Polsce wg informacji ministerstwa, a która w tym roku stanowiła 3.762 zł (łączne wydatki wyniosły 26.081.227 tys. zł. przy ogólnej liczbie uczniów wynoszącej 6.932,1 tys.[1]).

W poszczególnych grupach placówek roczne koszty kształtowały się także na zróżnicowanym poziomie. I tak:

* w przedszkolach średni koszt edukacji jednego wychowanka wyniósł 4.884 zł. Trzeba jednak pamiętać, że w tej grupie placówek średnie koszty zawierały się w przedziale od 3.346 zł do 6.258 zł. Tylko w tych placówkach widać wyraźną zależność między liczbą wychowanków a kosztami. Niższe koszty uzyskiwały przedszkola z liczbą wychowanków pow. 120, zaś najwyższe z liczbą dzieci poniżej 70.
* w szkołach podstawowych średni koszt kształcenia jednego ucznia wyniósł 3.622 zł, przy czym zbiór zawierał się w przedziale od 2.785 do 8.490 zł. W szkołach wiejskich od 3.137 do owych 8.490 zł, w miejskich natomiast od 2.785 do 4.514 zł. Jednak, w odróżnieniu od przedszkoli trudno tu dopatrzyć się innych prawidłowości, jak choćby wyraźna wielkość placówki.

Źródło: Instytut badań w Oświacie
http://www.ibo.edu.pl/bad...i_finansowe.asp

Weź po uwagę że te dane nie obejmują zapewne kosztów dowozu dzieci do szkoły, internatów, stypendiów. Po drugie dane z roku 2003.

Dla przykładu posłużę się górnymi kosztami - ponieważ chcę pokazać że szkoła publiczna niekoniecznie musi być tańsza od prywatnej.

Koszty poniesione przez budżet na kształcenie cześć dzieci w roku 2003 wynosiły:

Przedszkole - 6.258/12 = 521zł miesięcznie
Szkoła - 8.490/10 (bez wakacji) = 849zł miesięcznie

Czy to mało biorąc pod uwagę rok 2003 i nie uwzględnianie wszystkich kosztów?
Przeciętne wynagrodzenie wzrosło od tego czasu 20%.

A teraz o cenach w szkołach prywatnych
Cytat:
W Lublinie wzrasta liczba szkół niepublicznych. . Koszty uczęszczania do takich placówek są bardzo zróżnicowane. Najdroższe są licea ogólnokształcące. Miesiąc nauki może tu, kosztować 450 zł, lub nawet ok. 650 zł. Nieco taniej jest w gimnazjach, ale tu również różnice są spore. Można się w nich uczyć za 450 zł miesięcznie, ale są też szkoły, w których czesne za miesięc wynosi ok. 600 zł. Podstawówki są tańsze (ok. 400-500 zł), ale nie jest to zasadą. W części szkół kwoty są identyczne jak te, które trzeba zapłacić za gimnazjum.

Źródło: http://www.kurierlubelski...tid=9&pid=42497

A tutaj przypadki jednych z droższych szkół w Warszawie:
Cytat:

Przedszkole językowe prowadzone przez Greenwich School of English wpisowe 750 zł, czesne 950 zł, ; prywatna szkoła podstawowa i prywatne gimnazjum w Warszawie: 1800 zł wpisowe, czesne - 600 zł; społeczne gimnazjum i LO: 650 zł wpisowe, czesne - 600 zł.

To naprawdę nie jest takie oczywiste że szkoła publiczna jest tańsza. A jeśli szkoła prywatna będzie droższa powiedzmy o 10-20% to dlaczego nie mogę dopłacić tylko różnicy?

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2007-10-13, 07:46   

Ludzie mówią że JKM „Chce dzielić dzieci na lepsze i gorsze”. A jest dokładnie odwrotnie.

Cytat:
Otóż na to by wydać zarządzenie, że „dzieci niepełnosprawne powinny być przydzielane do klas z dziećmi sprawnymi” trzeba najpierw właśnie podzielić dzieci na sprawne i niepełnosprawne!!

Administrator

Zakładając że Polacy po wczorajszej debacie zrozumieli że wszystko idzie z ich składek i podatków, to może wizja prywatnego szkolnictwa wyższego stanie sie realna.

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2007-10-13, 09:58   

onet napisał/a:
Kampania LPR bez Janusza Korwin- Mikkego?
"Dziennik": LPR zrezygnowała z używania wizerunku Janusza Korwin-Mikkego w kampanii wyborczej - dowiedziała się gazeta. Według gazety powodem decyzji jest wypowiedź polityka na temat nauki osób niepełnosprawnych w klasach integracyjnych.
Janusz Korwin-Mikke podczas prawyborów we Wrześni miał powiedzieć, że "w klasach integracyjnych dzieci zdrowe przejmują schorzenia od niepełnosprawnych" oraz obraził matkę niepełnosprawnej dziewczynki. Polityk zaprzecza, że użył takich słów i twierdzi, że stał się obiektem negatywnej kampanii politycznej.

Byłego lidera Unii Polityki Realnej czeka też z tego powodu proces w trybie wyborczym. Wniosek do Sądu Okręgowego w Warszawie złożyła w tej sprawie Partia Kobiet.

No i się zaczęło. Już go nie chcą w swojej kampanii, bo im psuje wizerunek. Więc jednak coś w tym jest, skoro nawet LPR w to uwierzyła.

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-10-13, 12:45   

gregg napisał/a:
Więc jednak coś w tym jest, skoro nawet LPR w to uwierzyła.

no dokładnie. Na 99% po tym wybryku JKM LPR nie wchodzi do parlamentu, zobaczycie

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2007-10-14, 16:06   

rhclaus
Ja wygram piwo :p

gregg

Tydzień temu JKM założył sprawę Dziennikowi, więc ataki tej niemieckiej gazety mnie nie dziwią.
Komentarz bloga:

Cytat:

13 października 2007
Wreszcie dobry sondaż...

Bardzo ostro atakujący mnie „DZIENNIK”, wydawany przez „AxelSpringerVerlag”, zamieścił tym razem krzepiącą statystykę: 61% ankietowanych uważa, że powinienem wycofać się z polityki, 26%nie ma zdania, a 13% nie widzi powodu.

Od dwóch miesięcy tłumaczę, że otrzymamy właśnie jakieś 13% głosów. Oczywiście: zagłosuje na nas część z tych 26% - a nie zagłosuje część z tych 13% - ale to jest skala wielkości.

W polityce ważne jest, by wiedzieć, na kogo się liczy. Jeśli naszym celem jest zdobyć głosy 15% np. Prawicy – to im bardziej pozostałe 85% będzie nas nienawidzieć, wyzywać itp – tym lepiej! To wzmacnia chęć wsparcia nas przez ludzi normalnych. Natomiast chęć przypodobania się wszystkim powoduje, że nasz naturalny elektorat może wzruszyć ramionami i powiedzieć: „To tacy sami jak tamci, usiłują demagogią przypodobać się wszystkim; pewno idzie im o koryto...”. Głosów Lewicy się nie zyska – głosy Prawicy można stracić.

Tym bardziej, że Prawica jest raczej autorytarna – i nie znosi nielojalności.

Dlatego ja osobiście jestem zwolennikiem brania byka za rogi – ale to nie ja decyduję o kształcie propagandy KW LPR, więc lojalnie się podporządkowuję. Pogadamy po wyborach...
JKM (23:50)

jestsuper 
Przyjeżdża na zakupy

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-10-14, 21:39   

Ten blog to taki lans jaki to ja jestem fajny i co ciekawego ja wam powiem...

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2007-10-14, 21:59   

Powinien pisać bloga w którym atakuje siebie? :mrgreen:

rhclaus 
Przejeżdżał przez Wieluń

Wysłany: 2007-10-14, 22:11   

Mateusz napisał/a:
niemieckiej gazety

Z tego co wiem piszą tam nasi rodacy. Doszukiwanie się wszędzie żydów, niemców i komunistów to po pierwsze KRETYNIZM, po drugie OGRANICZNIE UMYSŁOWE, po trzecie KSENOFOBIA.

Skrytykował JKM = żyd, komuch, niemiec albo rusek*

______
* - niepotrzebne skreślić

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Wysłany: 2007-10-15, 10:58   

rhclaus

Miki proszę... Wcale nie jestem fanem JKM i nie rób ze mnie oszołoma proszę. :wink:
Nie przekonasz mnie do PO, bo UPR ma zdecydowanie lepszy program gospodarczy.

rhclaus 
Przejeżdżał przez Wieluń

Wysłany: 2007-10-15, 14:07   

Ja teraz piszę o twoich nieustannych aluzjach do tego, że wszystko co w Polsce złe lub ew. co nie jest zgodne z twoim światopoglądem jest niemieckie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi