A poważnie: wg mnie niedoświetlona ekspozycja, kadrowałbym bardziej w górę tak, aby horyzont poniżej drzew był na wysokości 1/3 wysokości zdjęcia. Balans bieli również do poprawy Śnieg powinien być biały
Tak na szybko widziałbym to mniej więcej tak, chociaż nie zadowala mnie to do końca
A poważnie: wg mnie niedoświetlona ekspozycja, kadrowałbym bardziej w górę tak, aby horyzont poniżej drzew był na wysokości 1/3 wysokości zdjęcia. Balans bieli również do poprawy Śnieg powinien być biały
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 226 Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2010-01-25, 14:23
yabos napisał/a:
_Tomek__ napisał/a:
Po pierwsze nie moglem znaleźć takiego kadru żeby niczego nie było w tle (zobacz na zdjęcie satelitarne) po drugie zaczynało kropić, po trzecie bylem bardzo wqu.... że zaczyna kropić i poleciałem do samochodu, zaraz przestało ale ja już bylem w innym miejscu, niestety słońce szybko wstało i trysnął magiczny urok tych pofalowanych górek, a tylko boczne światło daje taką piękną plastykę
Właśnie takie zdjęcie chciałbym zobaczyć żeby porównać ten obrobiony widok z tym co widzi "normalny człowiek" który nie miał tyle szczęścia i nie trafił na warunki idealne do zrobienia takiego zdjęcia.
Porównanie mojego zdjęcia by wyglądało mnie więcej tak moje po lewej
Jeśli chodzi o widok na żywo to nie można do niczego porównać, po prostu jakby Cie ktoś wrzucił do jakiejś bajki
Wyjechałem z Florencji chyba po 1 w nocy, byłem tam przed świtem, nie było widać nic, ale GPS pokazywał że jestem w dobrym miejscu
Jak zaczęło świtać nie było za ładnie, wszystko szare, ale jak pokazały się pierwsze promienie Wtedy też zobaczyłem, że w moim niedalekim sąsiedztwie jest zaparkowane kilka aut i z każdego wyskakują fotografowie i lecą robić te cypryski
Tumasz ja bym to widział tak. Oczywiście z małego zdjęcia nie da się za wiele zrobić i też robiłem na "prędce" (widzę, że ubiegł mnie Ferbik):
P.S. Nie odbierz tego jako złośliwość ale na twojej wersji Marcin wydaje mi się, że dałeś za duży kontrast. Zdjęcie pogubiło detali, ale to może wina mojego monitora
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-25, 18:14
Ferbik: Twoja wersja jakaś taka przepalona
mixas: fajnie wyostrzone, ale jak dla mnie trochę za dużo blur'a na górze i jakieś dziwne czerwone ziarna powstały.
I dla obydwojga plus za kadrowanie, bo w oryginale nie leżały mi te obcięte drzewa w lewym górnym rogu EDIT: a nie, jednak nie ma plusów za kadrowanie, bo to wina mojej przeglądarki że chwilowo przycięło mi górę hehe
Generalnie to opinia amatora, więc nie bierzcie nic do siebie
Tak na marginesie zauważam pewną tendencję, że wiele osób przy fotografii cyfrowej próbuje odciąć się od obróbki komputerowej takiego zdjęcia.
Przecież w "czasach analogowych" ludzie też spędzali długie godziny w ciemni na odpowiednim wywołaniu zdjęcia.
Dlatego nawet przy użyciu dedykowanych narzędzi dostarczonych z aparatem trzeba trochę popracować już nad zrobionym zdjęciem, żeby uzyskać żądany efekt (jakość).
Jasne, rozumiem - wytknąłeś podstawowe błędy w kadrze, o czym każdy powinien mniej więcej wiedzieć - chodzi mi tutaj tylko o to, żeby nie zrażać fotografów, bo to delikatne dusze i czasem kruche na słowa krytyki
_Tomek__ napisał/a:
Zrazić to się można na PLFOTO, jak wrzucasz zdjęcie i kilka pierwszych osób Ci napisze co za gniot itp.
Myślę że w ogóle można by zrezygnować z krytykowania zdjęć w tym dziale, może ktoś sobie tego nie życzy, a przyjdzie taki jeden z drugim i wytknie wszystkie błędy a było tak miło. Myślę że tutaj powinno się wstawiać zdjęcia tylko do podziwiania i ewentualnego słodzenia, a zrobić osobny przyklejony wątek "KRYTYKUJ MNIE" (tak bynajmniej widziałem na innym forum) i wtedy forumowicze wrzucają tam zdjęcia chcąc dowiedzieć się co jest z nimi nie tak
Wtedy może nawet więcej osób będzie wstawiało tutaj zdjęcia, a tak to się boją krytyki
mixas napisał/a:
Co do krytyki to też zauważyłem, że lepiej się nie odzywać bo jest się tym złym
Uważam, że słowa krytyki są jak najbardziej wskazane, pod warunkiem, że krytyka jest uzasadniona. Wtedy, próbujemy coś poprawiać, pracować nad sobą etc.
I nie obrażajmy się na tych, co krytykę stosują, to oni nas właśnie motywują do działania, prawda.
To zupełnie tak jak w życiu, tyle ode mnie.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-01-27, 11:24
Skoro już się tak bawimy w poprawki, to też chcę coś powiedzieć ( jeśli mogę ).
Fotka tumasz`a, faktycznie może troszkę przyciemnawa ( co to za słowo ), nie mniej zdjęcie widać że robione prawie pod słońce, a biorąc jeszcze pod uwagę śnieg, bardzo trudno jest o idealny efekt .
Ferbik, przerabiał to na szybko jak mówi, a szybkość jest wskazana przy łapaniu pcheł . mixas zaś, skupił się na pierwszym planie, rozmazując całkowicie las i pozostały widnokrąg. A w zasadzie nie wiemy co chciał nam pokazać tumasz, dlatego retusz zdjęcia powinien być taki, żeby zachować resztę detali nienaruszonych.
Dlatego również poświęciłem odrobinę czasu , i przerobiłem to zdjęcie według własnego uznania. Będą dwa, każde inaczej poprawione, dodałem też kolaż, na którym pierwsza fota to oryginał, a 1a i 1b to moje poprawki ( być może będzie lepiej widać różnicę ).
Oczywiście oczekuję bezstronnej oceny efektów tychże retuszy .
1a.jpg
Plik ściągnięto 96 raz(y) 47,09 KB
1b.jpg
Plik ściągnięto 98 raz(y) 51,19 KB
abc..jpg
Plik ściągnięto 103 raz(y) 51,97 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-27, 11:34
Woda w morzu czy oceanie też nie jest niebieska, a jednak taki ma właśnie kolor na wszystkich zdjęciach. Myślę że śnieg także delikatnie odbija kolor nieba.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 325 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-01-27, 12:34
Skoro już prawie każdy wrzucił swoją wersję zdjęcia tumasza, postanowiłem nie być gorszy
Po lewej oryginał, po prawej moja wizja.
Niestety nie jestem zadowolony ze swojej pracy, ale nie wiele można było wyciągnąć, ze względu na ostre światło z prawej strony (jak już wspomniał miko 005)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum