Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 230 Skąd: z lasu
Wysłany: 2007-10-01, 09:46
To żeś Tomek machnął szablą, aż na dziesięć części wszystko się rozleciało. To wprowadza chaos tak okrutny, że ciężko jest czytać to co napisałeś, a już udzielenie odpowiedzi na wszystko staje się niemal niemożliwe. Radzę spróbować się nauczyć formułowania jednolitej odpowiedzi w odniesieniu do całości wypowiedzi drugiej osoby.
O, sancta simplicitas! Resorty siłowe to był głupi pretekst (wymówka) ze strony PO. Poza tym to chyba oczywiste jest, że resorty siłowe są bardzo ważną sprawą i powinna nimi zarządzać partia, która zwyciężyła w wyborach. Według tego co napisałeś to PiS powinien był się zgodzić na każde despotyczne żądanie Platformy - bzdura i to do kwadratu. Koalicji POPiS nie było m.in. z tych powodów, które podałem wyżej (wcześniejszy post), a tłumaczenia PO to mydlenie oczu i to jak widać skuteczne mydlenie oczu.
Twierdzisz, że Kaczyński mógł stworzyć rząd mniejszościowy i skutecznie rządzić? Bzdura! Na chwilę przed wyborami mieliśmy taką sytuację kiedy był rząd mniejszościowy i przypomnij sobie jak wyglądał wtedy sejm! To wyglądało tak jak klasa szkoły średniej kiedy nauczyciel ją opuści - jeden wielki raban!! Zresztą spójrz na to, że rząd mniejszościowy nie mógł rządzić (musiała być koalicja), bo mieliśmy przez chwilę taki rząd i właśnie mamy wybory! Co do tych setek stanowisk obsadzonych ludźmi SO to oczywiście uległeś egzaltacji - SO dostała tylko niektóre stanowiska i posiadając je nie miała wiele do powiedzenia.
Jak to, że SLD we wszystkich tych sprawach było przeciw "nie ma większego znaczenia"? Skoro twierdziłeś, że możliwa jest koalicja PiS-LiD (SLD) to to ma znaczenie i to wielkie znaczenie ponieważ między tymi partiami nie ma zgodności, a kiedy nie ma zgodności to nie można tworzyć koalicji!! Proszę - zastanawiaj się nad tym co piszesz, bo to znacznie ułatwia życie.
Drogi Tomku - znów bredzisz. Nie będę odpowiadał na pisane bez zastanowienia brednie. Proszę wykaż, że PiS i SLD to partie z punktu widzenia gospodarki populistyczno-socjalistyczne! Jeśli mi to udowodnisz to wtedy będę rozmawiał, bo nie widzę powodu, aby komentować tak wielkie bzdury. Czy widzi ktoś powód, aby komentować np. takie słowa - PO to partia, która zmierza do przywrócenia komunizmu, a herr Tusk chce zostać królem świata? Po prostu bzdur się nie komentuje, chyba iż ktoś przedstawi jakąś rozsądną argumentację na to, że bzdur nie mówi.
Co do akcji CBA to znów wyraźnie uwidacznia się nieznajomość problemu z Twojej strony. Wszystko co napisałeś jest oderwane od rzeczywistości - na czym oparłeś swoją wypowiedź, że było "8 miesięcy przestępczej działalności"? Masz jakieś dowody, że ta przestępcza działalność była, czy też po prostu zwyczajnie bredzisz, aby udowodnić, że masz rację? Odpowiem Ci, choć zaznaczam, że ostatni raz odpowiadam na takie oderwane od rzeczywistości brednie! CBA przez te osiem miesięcy prowadziła działania operacyjne mające na celu doprowadzenie do zatrzymania ludzi, którzy chcieli załatwiać jakieś rzeczy w MR za pieniądze, czyli łapówkę. Poza tym to to, że prowadzono jedną sprawę nie oznacza, że CBA nie mogło prowadzić jeszcze innej sprawy gdyby popełniono jakieś inne przestępstwo lub zamierzano je popełnić - zapewniam Cię, że to jest duża organizacja!
PS Tomek. Zastanów się dobrze zanim coś napiszesz, ponieważ po prostu nie chce mi się odpowiadać na nie mające nic wspólnego z rzeczywistością ecie-pecie. Odpowiadanie na takie bzdury jest zwykłą stratą cennego przecież czasu.
PSS Red. Nie powiedzenie prawdy czasem nie jest równoznaczne z kłamstwem i właśnie tak było w tym przypadku.
_________________ Chcesz być lepiej doinformowany? Przeczytaj sobie o KŁAMCACH
Dementi, tonuj nieco swoje wypowiedzi. Brak rzeczowych argumentów nie moze byc pretekstem do atakowania innych uzytkowników.
Dementi napisał/a:
PSS Red. Nie powiedzenie prawdy czasem nie jest równoznaczne z kłamstwem i właśnie tak było w tym przypadku.
I dalej brniesz w swoje pokręcone teorie. Kaczyński skłamał czy Ci sie to podoba czy nie. Zarówno jak mówił o koalicji z SO jak i o tym że nie będzie premierem jak jego brat wygra wybory prezydenckie. Czy tak trudno jest Ci sie z tym pogodzić?
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-01, 11:10
Dementi napisał/a:
To żeś Tomek machnął szablą, aż na dziesięć części wszystko się rozleciało. To wprowadza chaos tak okrutny, że ciężko jest czytać to co napisałeś, a już udzielenie odpowiedzi na wszystko staje się niemal niemożliwe. Radzę spróbować się nauczyć formułowania jednolitej odpowiedzi w odniesieniu do całości wypowiedzi drugiej osoby.
A ja sugeruję więcej dystansu i szacunku, bo Twoje posty sprawiają na mnie takie samo wrażenie a jednak jakaś elementarna kultura powstrzymywała mnie przed "ad persona".
Cytat:
O, sancta simplicitas! Resorty siłowe to był głupi pretekst (wymówka) ze strony PO. Poza tym to chyba oczywiste jest, że resorty siłowe są bardzo ważną sprawą i powinna nimi zarządzać partia, która zwyciężyła w wyborach. Według tego co napisałeś to PiS powinien był się zgodzić na każde despotyczne żądanie Platformy - bzdura i to do kwadratu. Koalicji POPiS nie było m.in. z tych powodów, które podałem wyżej (wcześniejszy post), a tłumaczenia PO to mydlenie oczu i to jak widać skuteczne mydlenie oczu.
Bzdurą jest to co piszesz, bowiem do tej pory zdarzało się, że resorty siłowe były dzielone między partie koalicyjne i nie było problemu. Zresztą PO nie chciało wszystkich resortów tylko jakąś tam część, więc to następna manipulacja z Twojej strony (odnośnie zgody na każde *despotyczne* żądanie). Wszystkie ministerstwa są ważne i nie można powiedzieć, że akurat MSWiA czy MS jest ważniejsze od MZ i MG, bo może się zdarzyć, że w danym okresie te ostatnie będą podejmować bardziej strategiczne decyzje. Zresztą moim zdaniem bezpieczniej jest w koalicjach, że jedna partia kontroluje drugą.
Cytat:
Twierdzisz, że Kaczyński mógł stworzyć rząd mniejszościowy i skutecznie rządzić? Bzdura!
Twierdzę, że koalicja z Samoobroną była błędem, a rzeczy, które wymieniasz jako sukcesy mogły zostać dokonane bez SO!
Cytat:
Co do tych setek stanowisk obsadzonych ludźmi SO to oczywiście uległeś egzaltacji - SO dostała tylko niektóre stanowiska i posiadając je nie miała wiele do powiedzenia.
Tylko, że ja miałem na myśli stanowiska w przeróżnych urzędach, biurach KRUSU, etc w całej Polsce, a nie tylko w Rządzie. Sugeruję najpierw doczytać o tym co się działo w Polsce przez ostatnie miesiące, a dopiero ewentualnie później zarzucać kłamstwa.
Cytat:
Jak to, że SLD we wszystkich tych sprawach było przeciw "nie ma większego znaczenia"? Skoro twierdziłeś, że możliwa jest koalicja PiS-LiD (SLD) to to ma znaczenie i to wielkie znaczenie ponieważ między tymi partiami nie ma zgodności, a kiedy nie ma zgodności to nie można tworzyć koalicji!! Proszę - zastanawiaj się nad tym co piszesz, bo to znacznie ułatwia życie.
Nie ma to znaczenia, ponieważ partia w opozycji zachowuje się inaczej! Samoobrona, która była w koalicji teraz ma zupełnie inne zdanie o wielu sprawach w których głosowała "za". I podobnie było zanim weszła do koalicji z PiS, też była przeciwna wielu sprawom, które później ochoczo poparła. To jest zresztą specyfika partii populistycznych, co jest odpowiedzią na Twoje dalsze zarzuty. Naprawdę nie widziałeś jak partie nagle zmieniają swoje poglądy o 180 stopni gdy oferuje się im koalicje? Ciekawe, bo dzieje się to na Twoich oczach.
Cytat:
Co do akcji CBA to znów wyraźnie uwidacznia się nieznajomość problemu z Twojej strony. Wszystko co napisałeś jest oderwane od rzeczywistości - na czym oparłeś swoją wypowiedź, że było "8 miesięcy przestępczej działalności"?
Sorry, ale to najwyraźniej Ty wykazałeś się właśnie nieznajomością problemu! Przypomnijmy zatem od czego się zaczęła afera gruntowa. Zaczęła się od tego, że dwóch panów z Samoobrony przechwalało się tym, że mogą załatwić wszystko w ministerstwie rolnictwa. Od tej (mocno skróconej) informacji zaczęła się akcja CBA. Nie zaczęła się ona od tego, jak sugerujesz między wierszami, że CBA wpadła na pomysł, że może w MR biorą łapówki to sprawdzimy czy się złapią. Było podejrzenie przestępstwa, bo być musiało, skoro zdecydowali się na akcję. Te przesłanki świadczą o tym, że proceder mógł tam trwać nawet dłużej niż 8 miesięcy! Oczywiście niezbity dowód to nie jest, ale w między czasie przewinęło się kilka innych przewinień posłów SO, choćby afera rozporkowa, czy oskarżenie o wzięcie łapówki przez Dębickiego a skończywszy na totalnym nepotyźmie w lokalnych oddziałach KRUS (pamiętasz Pana o nazwisku Rohde?) - ta sprawa również znalazła się w CBA, podejrzewa się oszustwa przy konkursach w całej Polsce - nie słyszałeś?
Wysłany: 2007-10-01, 12:23
red napisał/a:
Dementi, tonuj nieco swoje wypowiedzi. Brak rzeczowych argumentów nie moze byc pretekstem do atakowania innych uzytkowników.
Dementi napisał/a:
I dalej brniesz w swoje pokręcone teorie. Kaczyński skłamał czy Ci sie to podoba czy nie. Zarówno jak mówił o koalicji z SO jak i o tym że nie będzie premierem jak jego brat wygra wybory prezydenckie. Czy tak trudno jest Ci sie z tym pogodzić?
To nie są żadne moje pokręcone teorie. Naturalnie, że przykłady, które podałem zostały wymyślone przeze mnie, ale to, że niepowiedzenie prawdy czasem nie jest równoznaczne z kłamstwem to jest wiedza stricte psychologiczna. Można powiedzieć nieprawdę jednocześnie niekłamiąc! Najbardziej prymitywny przykład z możliwych: Pacjent w psychiatryku twierdzi, że jest Napoleonem i choć nie mówi prawdy to też nie kłamie, ponieważ jest święcie przekonany o tym, że jest Napoleonem. Zatem z jego punktu widzenia mówi prawdę, choć oczywiście nie jest to prawda. Także powtarzam to jeszcze raz - można powiedzieć nieprawdę i jednocześnie w sposób świadomy nie kłamać! Jak to mogło być w przypadku Kaczyńskiego napisałem wcześniej.
PS A tam zaraz atakowania... zwyczajnie napisałem, że Tomek wygaduje głupstwa i powinien się bardziej zastanowić nad tym co pisze, bo nie ma to większego sensu. Jak można skomentować wypowiedzi na poziomie forum łonetu? Bzdury i tyle...
PPS Nie wiem co Ty Tomek czytasz między wierszami tego co piszę. Co do CBA to sam udowodniłeś, że się myliłeś, bowiem wskazałeś, że CBA jednak powstrzymywała to "8 miesięcy przestępczej działalności". Więc po co wcześniej pisałeś bzdury? Również ciekawe jest Twoje stwierdzenie, że "sukcesy mogły zostać dokonane bez SO" (sic!) Inaczej rzecz ujmując to uważasz, że w sejmie można czegoś dokonać nie mając większości - co jest bzdurą do potęgi n-tej! Dalej też produkujesz bzdury i jeszcze raz bzdury - póki nie zaczniesz pisać sensownie to nie będę tego komentował, bo bzdur się nie komentuje, a innym zalecam zbytnie nie branie sobie do serca tych głupstw, bo w ogóle czytanie takich bredni przypomina wkładanie własnego mózgu do sokowirówki!
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-01, 12:32
Dementi: Tak, właśnie dałeś dowód na to, że absolutnie nie warto przytaczać Ci faktów, bo albo stwierdzisz, że to kłamstwo/bzdura, albo zywczajnie wytniesz nie odnosząc się do tego słowem, ewentualnie przekręcisz zupełnie sens (jak w przypadku Twojej wypowiedzi o powstrzymywaniu 8 miesięcy przestępczej działalności). Czytający forumowicze są świadkami, że powstrzymywałem się tutaj od Twojego chamskiego tonu wypowiedzi, który próbowałeś narzucić, ale ja nie mam zamiaru dyskutować z kimś, kto sam się prosi o zignorowanie! Magnez, człowieku, bierz magnez, jeśli masz problemy z nerwami, to powinno pomóc.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Wysłany: 2007-10-01, 12:52
Tomek napisał/a:
Dementi: Tak, właśnie dałeś dowód na to, że absolutnie nie warto przytaczać Ci faktów
Gdzie Ty Tomek chłopie przedstawiasz fakty? Mieszasz te fakty, niekiedy nawet półprawdy sam nie wiem z czym - tworząc jakieś pokrętne pseudoteorie! Exemplum:
Cytat:
Co to znaczy "aż do akcji CBA?" Przecież akcja CBA obejmuje wydarzenia od stycznia tego roku z oficjalnych informacji, czyli mamy już 8 miesięcy przestępczej działalności. Naprawdę uważasz, że wcześniej nic się nie działo, bo wiedzielibyśmy o tym? Naprawdę jesteś naiwny. Przypominasz mi stary rysunkowy dowcip - "Breżniewa nie ma, bo go nie widzę".
Popełniłeś tutaj błąd logiczny polegający na dowodzeniu czegoś za pomocą tego co się chce dowieść tzw. błędne koło - bodajże circulus vitiosus z tym, że nie mam 100% pewności co do nazwy tego błędu. Inaczej mówiąc to stwierdziłeś, że jak nie ma dowodów na to, że coś się działo to znaczy to, że to się działo, (i błąd w uzasadnieniu!) bo jak czegoś nie widzę to nie znaczy to, że tego nie ma! Wybacz, ale nie komentuję takich bredni!
Wysłany: 2007-10-01, 13:07
Dementi: oczywiście pominąłeś moją wypowiedź o genezie całej akcji, pominąłeś również inne afery/przestępstwa, który wymieniłem z pamięci a które stanowią udowodnienie tezy.
Są przesłanki ku temu, że coś się działo bowiem CBA podejrzewało takie działania, dlatego podjęło postępowanie, napisałem o tym! Tylko tyle masz do powiedzenia?
Wybacz, ale nie dyskutuję z chronicznymi manipulantami.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Wysłany: 2007-10-01, 13:29
Tomek napisał/a:
Wybacz, ale nie dyskutuję z chronicznymi manipulantami.
Oczywiście, że jak ktoś Ci wskaże, że jesteś w ogromnym błędzie to taka osoba musi być zaraz manipulantem! Pewnie więcej jest takich manipulantów wokół Ciebie, bowiem każdy kto Ci powie i udowodni, że nie masz racji to jest oczywiście manipulantem. Zamiast pisać sensownie i po głębokim zastanowieniu się nad tym co piszesz to lejesz chłopie wodę, aby tylko wskazać, że masz rację, a jej nie masz! Opierasz się na jakichś półprawdach, spekulacjach, pseudoteoriach, stronniczych opiniach et cetera, et cetera i wyciągasz błędne wnioski, a gdy Ci ktoś wskaże, że sie mylisz to rzecz jasna taka osoba jest ....! No właśnie manipulantem! Żałosne to trochę, ale cóż...
Wysłany: 2007-10-01, 14:00
Twoje słowa, Dementi: "nic się nie działo przed akcją w ministerstwie".
Fakty (które wcześniej wypisałem a ty ochoczo pomijałeś):
- afera z załatwianiem stanowisk w KRUS (ustawiane konkursy) - marzecz 2007 (to data wykryca, proceder trwał dłużej), przed akcją w ministerstwie
- afera rozporkowa - grudzień 2006, przed akcją w ministerstwie
- łapówka Dębickiego, maj 2007, przed akcją w ministerswie
Pewnie, gdybym miał czas to znalazł bym więcej, ale szkoda mi czasu na prostowanie Twoich manipulacji (czy jak je pokrętnie nazywasz "głębokim zastanowieniem").
Wysłany: 2007-10-01, 17:20
Tomek napisał/a:
Twoje słowa, Dementi: "nic się nie działo przed akcją w ministerstwie".
Fakty (które wcześniej wypisałem a ty ochoczo pomijałeś):
- afera z załatwianiem stanowisk w KRUS (ustawiane konkursy) - marzecz 2007 (to data wykryca, proceder trwał dłużej), przed akcją w ministerstwie
- afera rozporkowa - grudzień 2006, przed akcją w ministerstwie
- łapówka Dębickiego, maj 2007, przed akcją w ministerswie
Pewnie, gdybym miał czas to znalazł bym więcej, ale szkoda mi czasu na prostowanie Twoich manipulacji (czy jak je pokrętnie nazywasz "głębokim zastanowieniem").
Cytat:
I co ma z tego wynikać? Zresztą co to za fakty i o czym one mówią? Bez obrazy Tomek, ale dalej bredzisz.
Oto Twoja wielka afera korupcyjna:
*łapówka Dębickiego: "Tadeusz Dębicki z Samoobrony wcisnął nam do kieszeni 100 zł. Gdy oddaliśmy, przepraszał - mówią dziennikarze TVP 3 Poznań. - Niczego nie dawałem, to nagonka! - twierdzi poseł" źródło.
No faktycznie działo się wiele - taka afera łapówkarska (100zł) jest wręcz porażająca. Poza tym to nie miało to nic wspólnego z rządami SO.
*Afera rozporkowa może i wyszła na jaw w grudniu 2006, ale wszystko działo się wcześniej. Sprawa była wyjaśniana, a wyrok jeszcze nie zapadł. Poza tym to ta sprawa nie ma wymiaru politycznego, a obyczajowy. Gdy SO była w rządzie to już nikt (chyba) nie wykorzystywał seksualnie Anety Krawczyk, a Premier mówił, że gdy zarzuty wobec Leppera się potwierdzą to go wykluczy z rządu. Dodatkowo to warto sobie zobaczyć jeszcze ten film.
*Korupcja w KRUS? CBA wyjaśniała tą sprawę i z braku dowodów sprawa ta została przez prokuraturę umorzona! Nie wprowadzaj dezinformacji i nie naginaj rzeczywistości do swoich wypowiedzi! W internecie jest dostępna niestety, ale już tylko kopia z której można to przeczytać - Lubelski serwis informacyjny. Nic innego nie mam zamiaru szukać.
Najbardziej prymitywny przykład z możliwych: Pacjent w psychiatryku twierdzi, że jest Napoleonem i choć nie mówi prawdy to też nie kłamie, ponieważ jest święcie przekonany o tym, że jest Napoleonem. Zatem z jego punktu widzenia mówi prawdę, choć oczywiście nie jest to prawda. Także powtarzam to jeszcze raz - można powiedzieć nieprawdę i jednocześnie w sposób świadomy nie kłamać! Jak to mogło być w przypadku Kaczyńskiego napisałem wcześniej.
To może Kaczyński jest chory psychicznie i nie ma świadomości że mówi nieprawde? Tak by to można było zinterpretowac...
Po co brać się za jakieś teorie? Obiecywał że czegoś nie zrobi a zrobił. Czyli nie dotrzymał słowa. Skłamał czy Ci się to podoba czy nie.
Tomek, nie wiem czy jest sens dyskutować z logikiem który uważa że kłamstwo jest prawdą i nawet tworzy do tego specjalne teorie.
Dementi, kolejny raz apeluję o tonowanie wypowiedzi i szanowanie poglądów innych uzytkowników forum. Jeszcze nigdy nie dalem na forum żadnego ostrzeżenia ale jestem coraz bliżej decyzji o tym, że to Ty zostaniesz przeze mnie "nagrodzony". I mozesz się obrażać, pisac o tym że jest łamana wolność słowa i dyskryminowani są zwolennicy PISu ale ja zdania nie zmienie. Możesz kiedyś zostaniesz męczennikiem IV RP. Widzę że każdy chce załagodzić nieco spór a Ty ciągle stoisz na stanowisku "po głupiemu ale po mojemu"...
Wysłany: 2007-10-01, 18:01
red napisał/a:
To może Kaczyński jest chory psychicznie i nie ma świadomości że mówi nieprawde? Tak by to można było zinterpretowac...
Po co brać się za jakieś teorie? Obiecywał że czegoś nie zrobi a zrobił. Czyli nie dotrzymał słowa. Skłamał czy Ci się to podoba czy nie.
Tomek, nie wiem czy jest sens dyskutować z logikiem który uważa że kłamstwo jest prawdą i nawet tworzy do tego specjalne teorie.
Przykład "Napoleona" był tylko dowodem na to, że można nie mówić prawdy jednocześnie niekłamiąc! Próbowałem wytłumaczyć Ci to w najbardziej prymitywny sposób z możliwych. Proszę czytać ze zrozumieniem i nie tego nie można sobie tak zinterpretować.
Red - nie uważam, że kłamstwo jest prawdą! Nigdzie tak nie napisałem. Napisałem tylko, że mówiąc nieprawdę można też nie kłamać i to jest zrozumiałe chyba dla każdego psychologa etc. Trzeba mieć bardzo złą wolę, aby tego nie zrozumieć.
Słów Kaczyńskiego o które się rozchodzi nie uważam za kłamstwo, bo w mojej ocenie to nie było kłamstwo, choć została powiedziana nieprawda. Dlaczego tak uważam wyjaśniłem wyżej i nie będę się powtarzał.
Z dużym trudem i mieszanymi uczuciami udało mi się przebrnąć przez polemikę między Tomkiem, a Dementi. Polemikę, która z jednej strony, zahaczała o logikę, z drugiej strony o politykę, z trzeciej o psychologię kłamstwa, wreszcie sprrowadziła się do ataków "ad personam".
Zacznę od spraw politycznych:
Jestem w dość komfortowej sytuacji, ponieważ dla mnie koalicja PiS, LPR, Samoobrona, była niemal od początku wymarzoną koalicją, przede wszystkim dlatego, że uderzała bezpośrednio w kapitalizm polityczny, który stał się udziałem UW i SLD, a z czasem dołączyło do niego AWS, z którego wyłoniło się PO i PiS.
PO w zwiążkach z kapitalizmem państwowym i PiS, który udziału w kapitaliźmie państwowym nie brał.
Podpieram się cytatem przeciwnej opcji, aby mi nie zarzucono kłamstw.
Cytat:
Powstała niedawno koalicja PiS-LPR-Samoobrona ma przełomowe znaczenie, ponieważ większość jej uczestników wywodzi się spoza Okrągłego Stołu i nie uczestniczyła w trwającym od kilkunastu lat procesie nazwanym „kapitalizmem politycznym”, a więc przekuwania pozycji politycznej i dostępu do władzy na korzyści gospodarcze. Nie ulega wątpliwości, że jest to jedno ze źródeł obecnej frustracji wielu działaczy tych ugrupowań. To oni właśnie chcą budować IV RP. To jednoczy Kaczyńskiego, Leppera i Giertycha.
Z drugiej strony zawiązuje się właśnie naturalny – z punktu widzenia genezy z przełomu PRL/III RP – sojusz tych, którzy po 1989 r. w procesach „kapitalizmu politycznego” uczestniczyli. Są to politycy wywodzący się elit władzy PZPR (m.in. obecne SLD i SdPl), uchodzący za tzw. lewicę oraz politycy wywodzący się z dawnej opozycji, a dziś skupieni m.in. w PO i demokratach.pl. Sojusz tych ludzi wydaje się więc czymś naturalnym w obliczu zapowiadanych przez Kaczyńskich czystek dotychczasowego „układu”. I na tym polega obrona III RP. To jest „Centrolew”, na czele którego ma stanąć Aleksander Kwaśniewski. Nie ma żadnych przeszkód, by jego zastępcą został Leszek Balcerowicz.
http://www.lewica.pl/?id=11285
Magdalena Ostrowska
Autorka jest działaczką Komitetu Pomocy i Obrony Represjonowanych Pracowników oraz Polskiej Partii Pracy. Artykuł ukaże się w "Kurierze Związkowym".
Zamiast wzajemnie się upokarzać i wzajemnie oskarżać proponuję, abyście obaj Panowie odnieśli się do programu gospodarczego przedstawionego przez Artura Zawiszę, lidera Prawicy Rzeczypospolitej.
Dementi, podałes przykład osoby która kłamie (nie mająć tej świadomości) bo jest chora psychicznie jako argument w dyskusji o kłamstwie Kaczyńskiego. Wniosek sam się nasunął...
red:
Jeszcze nie całkiem, jeszcze Ci nie odpisałem na PW.
a w kwestii"mówienia nieprawdy przez Kaczyńskiego wysuwasz z analogii bezpośredni związek z kwestią, której analogia dotyczy, a to jest kardynalny błąd logiczny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum