red:
Po raz kolejny udało ci się mnie zdenerwować - gratuluję!
Administrator:
Czy możesz wskazać, kto próbował w tym kraju rozbić "monopole" w systemie sprawiedliwości?
Poza tym zgoda. Doświadczyłem dochodzenia sprawiedliwości. Finansowo zapłaciłem tyle samo, albo i więcej, jak gdyby stwierdzono moją winę. Uniewinnienie było gorzkie.
Nowe fakty ws. śmierci Geremka; "zmieniłem zeznania ze strachu".
"Polska": Uczestnik wypadku, w którym zginął Bronisław Geremek nie stracił przytomności, jak utrzymywała prokuratura. Pamięta zdarzenie i mówi gazecie, że zmienił zeznania ws. wypadku, bo bał się kłopotów.
Pasażer fiata ducato pamięta, jak auto polityka nagle wyjechało na jego pas i uderzyło w samochód. Tak świadek zeznał podczas pierwszego przesłuchania przez policjantów, tuż po wypadku. Ale podczas kolejnego przesłuchania, prowadzonego przez panią prokurator z Nowego Tomyśla, zmienił zeznania.
– Mówiłem jej to samo, co policjantom – relacjonuje "Polsce" uczestnik wypadku. – W końcu doszliśmy do kwestii samego zderzenia. Wówczas pani prokurator po raz kolejny powiedziała o grożącej mi odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Pytała, czy aby na pewno wszystko pamiętam. Stwierdziła, że napisze, iż to policjant zasugerował mi treść poprzednich zeznań. Przestraszyłem się. Bałem się, że będę miał kłopoty i zmieniłem zeznania – przyznaje pasażer fiata. Prokuratura zaprzecza. – Nie zgłaszał jakichkolwiek zastrzeżeń do przebiegu przesłuchania. – mówi "Polsce" Magdalena Mazur-Prus, rzecznik poznańskiej Prokuratury Okręgowej.
Uczestnik wypadku liczy, że Geremek zostanie wskazany jako winny zdarzenia. Dzięki temu 31-latek oraz jego teść, który siedział za kierownicą fiata, mają szansę na wypłatę pieniędzy przez ubezpieczyciela.
Jak czytamy w "Polsce" obecnie uczestnik wypadku nie ma środków do życia. Od października miał rozpocząć dobrze płatną pracę jako kierowca w Poznaniu, a zamiast niej jeździ na zabiegi rehabilitacyjne.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-10-30, 11:04
Mieszają jak ślepy w kinie. Z punktu widzenia poszkodowanego, nie ma różnicy, czy Geremek wjechał na przeciwległy pas ruchu bo; zasłabł, stan techniczny auta na to miał wpływ, czy może podszczypywał w tym momencie pasażerkę, z którą podróżował. Ważne jest że ten samochód zmienił pas ruchu i doprowadził do czołowego zderzenia obu pojazdów, co z góry powinno już wskazywać winnego tego wypadku.
Zadam może pytanie tego typu;
- Czy każde zasłabnięcie kierowcy, bądź nagła usterka techniczna pojazdu, zwalniają kierowcę powodującego kolizję, a powołującego się na te czynniki, od odpowiedzialności względem poszkodowanego uczestnika tejże kolizji?
Bo jeśli tak, to możemy mieć wszyscy za chwilę problem z wypłatą odszkodowań z tytułu OC.
To jest idealne wyjście dla ubezpieczycieli, tylko po co w takim razie mamy płacić składki?
Przypadek Geremka pokazuje jak bardzo można zagmatwać sprawę, jeśli w grę wchodzi osoba publiczna, ciekawe czy ktoś zna podobne zajście, gdzie tak by mataczono w przypadku zwykłych obywateli.
Jak za życia miałem bardzo stabilne i co ważne dobre zdanie o tym człowieku, tak teraz człowiek leży w grobie, a powiem szczerze że zaczyna mnie irytować, nie On sam oczywiście, ale cała ta sprawa z nim i tym wypadkiem związana.
Są dwa wyjścia, albo ktoś próbuje ukryć prawdziwe a być może kompromitujące Geremka fakty mające związek z tym wypadkiem, albo celowo, takim niejasnym mataczeniem chce zszargać dobre imię profesora Geremka.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Oglądając konferencję n/t przyczyn wypadku, pragnąłem się dowiedzieć, czy wykluczono udział osób trzecich (myślę o pasażerce mercedesa), np: przypadkowe potrącenie kierowcy.
Chciałem również wiedzieć, czy pasażerka i kierowca mercedesa mieli zapięte pasy bezpieczeństwa.
Niestety żaden z dziennikarzy o to nie zapytał. Natomiast zapytanie j/w umieszczone jako komentarz na onecie nie znalazło uznania w oczach moderatora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum