R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: red
2008-02-01, 03:17
Platforma bierze władzę

Czy Platforma będzie rządzić przez pełne 4 lata?
Tak
77%
 77%  [ 17 ]
Nie
22%
 22%  [ 5 ]
Nie mam zdania
0%
 0%  [ 0 ]
Nie interesuje mnie to
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 22
Wszystkich Głosów: 22

Autor Wiadomość
miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2007-10-27, 10:52   

Ferbik napisał/a:
Ludzie z wyższym wykształceniem:
65% PO - 35% PiS (około)
Im uboższe wykształcenie, tym większe poparcie dla PiS

Dzieje się tak tylko dlatego, że w naszej kochanej, demokratycznej Polsce nie ma w dalszym ciągu równości społecznej. Polak dzieli się na tego od brudnej roboty (wykształcenie techniczne i poniżej), i polski obywatel lepszej kategorii z dyplomem w kieszeni. Jakoś dziwnym trafem nikt nie może u nas tego zrozumieć, że jedni bez drugich nie dadzą sobie rady. Szczególnie obozy polityczne, nie ma programu, który stawiałby na równi wszystkich obywateli, tylko z premedytacją dzielą Polskę na biedną i głupią, oraz mądrą, wykształconą i bogatą.
I stąd, takie a nie inne proporcje w głosach oddanych w tych i innych wyborach.

Ferbik napisał/a:
Ludzie młodzi 18-30 lat:
65% PO - 35% PiS (około)
Im większy wiek, tym większe poparcie dla PiS.

Ten stan rzeczy, według mnie ma podłoże eksperymentalne. Dwa lata rządów PiS-u i wszyscy wiedzą na co tą opcje stać, Platforma Obywatelska jest partią, która jeszcze za sterami rządowymi nie miała okazji się wykazać. Dlatego ludzie młodzi eksperymentują, w końcu nie mają nic do stracenia, czemu nie. Inaczej ma się sprawa z ludźmi starszymi, Ci może i chcieli by jakiś zmian, ale obawa przed „nowym” robi swoje. Ta grupa społeczna chce po prostu w spokoju doczekać „schyłku”.
Po czterech latach, okaże się w stosunku do jakiego innego ugrupowania, młody elektorat wykaże próby zaufania. Chyba że PO spełni oczekiwania wyborców, a wtedy i to starsze pokolenie nie będzie miało obaw. No ale to za cztery lata :lol: .

Ferbik napisał/a:
Wnioski można wysunąć samemu.

No właśnie, a jakimi Ty byś się podzielił, skoro widzisz je w takich oczywistych wizjach :?: ;)

Tomek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-10-27, 11:07   

mareks napisał/a:
Tomek doświadczenie może masz nawet wielkie ale w życiu a nie w polityce.
W polityce zawsze manipulowano młodymi-przykładów mógłbym podać aż nad to.

Po pierwsze to taki bardzo młody już nie jestem, a po drugie niewiele o mnie wiesz, a szufladkować ludzi na podstawie wieku to też chwyt poniżej pasa.

Cytat:
A co ja mam do Schetyny?

TO nie bylo do Ciebie, po prostu spieszylo mi sie, i nie mialem czasu dodac, ze to do ZYgmunta.
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Postaw piwo autorowi tego posta

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2007-10-27, 11:24   

Ależ ja nie neguję Twojego doświadczenia życiowego ale w wieku 26lat nie możesz mieć doświadczenia politycznego bo wiek dorosły osiągnąłeś w wolnej Polsce gdzie różnice w pogladach są różnicami na wybory./prawie/

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-10-27, 11:47   

miko 005 napisał/a:
No właśnie, a jakimi Ty byś się podzielił, skoro widzisz je w takich oczywistych wizjach

Myślę, że tu akurat błędnie odebrałeś mojego posta. Ja nie dzielę społeczeństwa na klasy, tylko chciałem pokazać u kogo PiS ma poparcie. Ludzie prawie wcale nie wykształceni, ludzie starsi z zatwardziałymi poglądami, niezdatni na przemiany i racjonalne myślenie. Niestety ale taka prawda. Ktoś mówił, że PO ma poparcie wśród przedsiębiorców, ludzi bardziej zamożnych itp. Tu akurat zamożność nie ma nic wspólnego z poparciem, tylko rozsądek. Znam ludzi bogatych w różnych klasach społecznych: ludzi młodych wykształconych, młodych tych, którzy skończyli ledwie podstawówkę i kombinują, ludzi starszych wykształconych i tych granatem od pługa oderwanych. Muszę powiedzieć, że w wielu przypadkach ludzie starsi z wyższym wykształceniem osiągneli mniej niż Ci bez wykształcenia, wśród których jest wielu kombinatorów i przekrętów.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2007-10-27, 12:12   

miko 005, takie sa wyniki wyborów i nie sposob z nimi polemizować.
PO wybral młody elektorat który nie chce rozliczać przeszlości i bardziej myśli o tym co go czeka za 5-10-15 lat niz o tym kto i na kogo donosił w PRLu slużbom bezpieczeństwa. Jeśli chodzi o osoby slabiej wyksztalcone popierające PIS to zapewne wynika to z ich niższego statusu społecznego. Z reguły zarabiają one mniej i na nich takie populistyczne hasła PISu działają bardziej. Do tego często im sie w życiu nie udało a odpowiedzialnością za to obarczają poprzednie rządy i retoryka PISu, że zyje sie im żle bo postkomuniści a razem z nimi byli politycy AWS okradli Polske trafia do nich bardzo wyraźnie. Natomiast osoby wykształcone, często bardziej zamożne, wybrały PO. I nie ma się czemu dziwić skoro z ust lidra PISu slyszą że każdy kto sie dorobił to zapewne zlodziej, aferzysta i łapówkarz.

Dalej nie wiem co jest złego w PO, Tusku a teraz jeszcze w Schetynie.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2007-10-27, 15:16   

Kto się chce ze mną założyć o piwo na spocie, że PO nie wprowadzi podatku liniowego :?:

Tomek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-10-27, 20:27   

mareks napisał/a:
Ależ ja nie neguję Twojego doświadczenia życiowego ale w wieku 26lat nie możesz mieć doświadczenia politycznego bo wiek dorosły osiągnąłeś w wolnej Polsce gdzie różnice w pogladach są różnicami na wybory./prawie/

Prawie robi dużą różnicę. Wszystko zależy od wielu czynników, nie samego wieku i doświadczenia życiowego.
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi