Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-07-15, 19:22 Gaz, a przegląd techniczny
Doszły mnie słuchy, że posiadaczowi auta z instalacją gazową, a wybierającemu się na cykliczny przegląd techniczny, nie wystarczy już sam dowód rejestracyjny.
Czy ktoś mógłby mi naświetlić sprawę odnośnie tego, czym muszę się teraz wykazać, dokonując takowego przeglądu autka z gazem?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Musisz zabrać ze sobą świadectwo homologacji zbiornika LPG. Standardowo zbiorniki posiadają homologację na 10 lat. Po upływie tego czasu możesz wymienić butlę lub ją ponownie zalegalizować, z tym że raczej nikt nie zalegalizuje Ci je na kolejne 10 lat, poza tym koszt ponownej legalizacji może być zbliżony do zakupu nowego zbiornika.
Zgadzam się z przedmówcą, bo sam to przechodziłem 1,5 miesiąca temu posiadając homologację na instalacje gazową ale nie posiadając kopii homologacji na butle gazową. Koszt wyrobienia nieraz pokrywa się z wymianą butli na nową. Jest mały trik jeśli ktoś nie posiada takowej na butle - pożyczyć od kogoś na czas przeglądu ale po za Naszym powiatem bo wszystkie stację zostały dokładnie skontrolowane
_________________ Pesymista widzi ciemny tunel.
Optymista widzi światełko w tunelu.
Realista widzi światło pociągu.
A maszynista widzi trzech debili na torach.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-07-16, 09:02
wln4life napisał/a:
Jest mały trik jeśli ktoś nie posiada takowej na butle - pożyczyć od kogoś na czas przeglądu ale po za Naszym powiatem bo wszystkie stację zostały dokładnie skontrolowane
Jeśli mamy być precyzyjni to nie jest to atest, ani homologacja tylko dokument o nazwie:
"Poświadczenie wykonania i badania samochodowego zbiornika LPG"
"Homologacja" wystawiona jest na konkretny egzemplarz butli i numery seryjne na homologacji muszą być zgodne z tymi na butli. Jeśli zbiornik nie jest starszy niż 10 lat i problem polega na zagubieniu dokumentu homologacji ,to można wystąpić do producenta o przysłanie duplikatu. Koszt 30-50zł.
Często się zdarza że wyrobienie takiego dokumentu trwa ponad 2 tyg. Czy administrator wcześniej w wln miał kontrolowaną homologację na gaz i butlę?. W tamtym roku byłem na 3 różnych stacjach kontroli pojazdów z trzema pojazdami w których wyszedł przegląd i jedyne kontrole związane z inst. gaz. była szczelność.
_________________ Pesymista widzi ciemny tunel.
Optymista widzi światełko w tunelu.
Realista widzi światło pociągu.
A maszynista widzi trzech debili na torach.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-07-16, 09:32
wln4life napisał/a:
Czy administrator wcześniej w wln miał kontrolowaną homologację na gaz i butlę?.
Homologacja na instalacje lpg nie jest do niczego potrzebne, wystarczy tylko papierek na butlę.
wln4life napisał/a:
W tamtym roku byłem na 3 różnych stacjach kontroli pojazdów z trzema pojazdami w których wyszedł przegląd i jedyne kontrole związane z inst. gaz. była szczelność.
No i nic z tego nie wynika. Pojedziesz na 4 i sprawdzą sobie numery butli. To, że diagnosta łamie prawo mało mnie interesuje. Napisałem jak powinno wyglądać badanie zgodnie z przepisami.
Ciekawe co zrobisz jeśli po jakimś poważniejszym wypadku firma ubezpieczeniowa sprawdzi dokładnie papiery...
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 402 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: WIELUŃ
Wysłany: 2010-07-16, 11:43
Administrator napisał/a:
wln4life napisał/a:
Czy administrator wcześniej w wln miał kontrolowaną homologację na gaz i butlę?.
Homologacja na instalacje lpg nie jest do niczego potrzebne, wystarczy tylko papierek na butlę.
wln4life napisał/a:
W tamtym roku byłem na 3 różnych stacjach kontroli pojazdów z trzema pojazdami w których wyszedł przegląd i jedyne kontrole związane z inst. gaz. była szczelność.
No i nic z tego nie wynika. Pojedziesz na 4 i sprawdzą sobie numery butli. To, że diagnosta łamie prawo mało mnie interesuje. Napisałem jak powinno wyglądać badanie zgodnie z przepisami.
Ciekawe co zrobisz jeśli po jakimś poważniejszym wypadku firma ubezpieczeniowa sprawdzi dokładnie papiery...
Chyba że spłoniesz razem papierami Bo i tak się może zdarzyć .
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-07-16, 19:05
Panowie dzięki, sprawdziłem w papierach i okazało się że mam wszystko co potrzebne (chyba ). Reszta w rękach pana diagnosty A mnie termin legalizacji butli upływa gdzieś w maju 2011, a badanie mam we wrześniu tego roku, więc jeszcze powinno mi się upiec
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum