R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Rocznica smoleńskiej tragedii
Autor Wiadomość
miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2011-01-29, 14:02   Rocznica smoleńskiej tragedii

Wiem że do tej rocznicy, to jeszcze prawie dwa i pół miesiąca ;) Ale sami widzicie, że dyskusja na ten temat już rozgorzała na arenie politycznej, więc dlaczego nie u nas? ;)

Jest sporo opcji, padają różne propozycje z różnych stron. Już teraz widać, że 10 kwietnia rok po katastrofie, to nie będzie ten sam 10 kwietnia tuż po ... . Wtedy w tym dniu wszyscy "złapaliśmy się za ręce", teraz wygląda na to, że po tych rękach będziemy się nawzajem "okładać".

Proponuje zatem podyskutować nad najlepszą formą upamiętnienia tej rocznicy, aby wilk był syty i owca cała, tzn. aby tak to zorganizować, żeby nie dać znowu powodów do tego, by Polska stała się pośmiewiskiem, tak jak chociażby za sprawą krzyża przed Pałacem Prezydenckim.

Zapraszam więc do luźnej dyskusji, do wymiany poglądów i do odnoszenia się do tego co proponują politycy z górnej półki.
A po 10 kwietnia 2011 roku zobaczymy, który scenariusz zaprezentowany przez naszych forumowiczów był najbliższy prawdy, prawdy jaka będzie miała miejsce w tym dniu ;) :)

hiszpan 
Wieluniaczek
KiKo

Piwa: 17/150
Wysłany: 2011-01-29, 15:05   

Jeśli ktoś będzie chciał upamiętnić rocznice tragedii to zrobi to nawet nie wychodząc z domu. Jeśli zaś komuś będzie zależało na usilnym szukaniu i wskazywaniu winnych, to wiadomo, jak to będzie wyglądać.. I na to się zapowiada, będzie piknik. Żeby tylko pogoda dopisała :grin:

Postaw piwo autorowi tego posta

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2011-01-29, 18:58   

hiszpan napisał/a:
Jeśli ktoś będzie chciał upamiętnić rocznice tragedii to zrobi to nawet nie wychodząc z domu.

Generalnie to chodziło mi o uroczystości rangi państwowej, a nie piknikowej.

Dzisiejszy wariant prezydencki przewiduje dwa scenariusze. Pierwszy, to Smoleńsk, rodziny ofiar i pierwsza dama. Drugi, pan prezydent i cmentarz powązkowski.
Z całym szacunkiem dla pozostałych 95 ofiar, ale moim skromnym zdaniem pan prezydent Komorowski powinien złożyć hołd tragicznie zmarłemu prezydentowi Kaczyńskiemu, osobiście przed grobem prezydenta, czyli na Wawelu.
I nie chodzi tu o kwestię osobistej sympatii, ale o poszanowanie urzędu. Prezydent składa hołd prezydentowi, bez względu na podziały polityczne. Tak nakazywała by etykieta (może niekoniecznie pisana).

Dzisiaj nie ma problemu z przemieszczaniem się z punktu A do punktu B, tym bardziej dla głowy państwa. Tłumaczenie zatem kancelarii prezydenckiej, że pan Komorowski nie może być w dwóch miejscach naraz, jest trochę niesmaczne. Przy odrobinie dobrej woli da się pogodzić wszystkie trudności czasowe.

nusia 
Przejeżdżał przez Wieluń

Pomogła: 1 raz
Piwa: 7/3
Wysłany: 2011-01-30, 18:43   

miko 005 napisał/a:
Z całym szacunkiem dla pozostałych 95 ofiar, ale moim skromnym zdaniem pan prezydent Komorowski powinien złożyć hołd tragicznie zmarłemu prezydentowi Kaczyńskiemu, osobiście przed grobem prezydenta, czyli na Wawelu.

Szczytem marzeń byłoby, gdyby nad grobem prezydenta Lecha Kaczyńskiego, w rocznicę tej katastrofy, podali sobie ręce; brat zmarłego prezydenta i obecny prezydent Komorowski.
I pewnie to by było sensacją, obiegającą wszystkie stacje telewizyjne świata. Ale byłaby to sensacja pozytywna.

cogito 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 12/4
Wysłany: 2011-01-30, 21:08   

Jest problem z ustaleniem miejsca obchodów tej rocznicy. Jak sądzę, brat śp.Lecha Kaczyńskiego niewątpliwie, wraz ze swoją świtą, uda się przed Pałać Prezydencki. Przemawia za tym tradycyjne składanie wieńców i palenie zniczy oraz odprawianie modłów w każdą miesięcznicę.

Syn Mariana 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-01-30, 23:21   

A ja chciałbym już nic nie słyszeć o Tej katastrofie.

Świstek 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 2/2
Wysłany: 2011-02-01, 19:19   

Jarosław Kaczyński mógłby 10.04.11 dokonać samospalenia przed rosyjską ambasadą, zaś Antoni Macierewicz powinien przewodzić desantowi Solidarnych2010 na Rosję. Mogą też wziąć kombatanów NSZ.

boozy1 
Przejeżdżał przez Wieluń
Arek

Wysłany: 2011-02-10, 22:03   

Syn Mariana napisał/a:
A ja chciałbym już nic nie słyszeć o Tej katastrofie.

Podpisuję się pod tą petycją . Dosyć już upamiętniania co dzień. Od nieszczęsnego kwietnia zeszłego roku słyszy się i czyta o tym co dzień. Wydaje mi się że już wystarczy

xawer 
Dojeżdża PKSem

Postawił 15 piw(a)
Wysłany: 2011-02-10, 22:46   

Niestety ale raczej nie ma szans na to aby o tym nie słyszeć :)

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2011-02-10, 23:20   

Za chwilę pewnie będą rekonstrukcję robić... tupolew i dubler pewnie by się znaleźli...

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2011-04-10, 11:50   Ten trzeci

Miałem obawy co do naszych krajowych, rocznicowych obchodów smoleńskich. Tego wariantu nie przewidziałem, myślę, że nie przewidział go nikt, oprócz tego trzeciego ... Rosjan.

Tablice smoleńskie.jpg
Plik ściągnięto 121 raz(y) 42,63 KB

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2011-04-10, 12:51   

Mnie natomiast zadziwił Jarosław. Zamiast złożyć wieniec na grobie swojego brata poszedł i złożył go przed pałacem prezydenckim. Czy to jest normalne???

Krool50 
Przyjeżdża na zakupy

Wysłany: 2011-04-10, 12:57   

Gregg Sparrow napisał/a:
Mnie natomiast zadziwił Jarosław. Zamiast złożyć wieniec na grobie swojego brata poszedł i złożył go przed pałacem prezydenckim. Czy to jest normalne???

A co tym kraju jest normalne?
Jakby zbudowali nowy pałac prezydencki to zacznie składać pod nowym.
Taki ci już zmyślny jest.

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2011-04-10, 13:03   

Gregg Sparrow napisał/a:

To samo dziś komentowałem w domu, dla mnie Kaczyński J. stracił w moich oczach resztkę normalności, która w nim gdzieś głęboko tkwiła...

Shymool 
Mieszka pod Wieluniem
carpet crawler

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-04-10, 14:14   

PiS próbuje sprowadzić uczczenie rocznicy tragedii do przepychanek na Krakowskim Przedmieściu.

Odpowiedz do tematu