Dwie sprzeczne informacje: "jak dostać mieszkanie komunalne lub socjalne" i "gdzie w Wieluniu znajdują się mieszkania socjalne". Musisz się określić, na które z nich chcesz dostać odpowiedź.
jak dostac mieszkanie komunalne lub socjalne to TEMAT i zachecam osoby zainteresowane jak i szukajace pomocy w tym temacie na forum.moje pytanie dotyczy gdzie jeszcze w Wieluniu znajduja sie mieszkania socjalne niz na POW za torami,bo te komunalne maja oznaczenia co niektóre GOBO ,natomiast socjalne?
Chyba GOKO
Tak poza tym, to wszelkie socjalne podlegają pod komunalkę. Najlepiej udać się na Zamenhofa i dopytać, jak wygląda przydział mieszkań. W takich sprawach nie liczyłbym na informacje na forum (tzn. nie do końca, ale rzetelne otrzymasz z pierwszej ręki) - wtedy możesz podzielić się z nami uwagami.
Troszkę z innej beczki - najlepiej mieszkanie kupić na wolnym rynku. Przydział mieszkań komunalnych zalatuje mi komuną (jak sama nazwa wskazuje). Z socjalnymi (jeśli mowa o tych na Widoradzu) już trochę lepiej.
A wracając do tematu - przydziałem mieszkań komunalnych zajmuje się pewnie jakaś komisja mieszkaniowa w Przedsiębiorstwie Komunalnym. Jak zwykle przy tego typu sprawach kryteria są niejasne - zapewne najłatwiej jest dostać mieszkanie mając znajomości na szczytach władzy wieluńskiego PK...
czyli nikt nie wie? ja jestem już na liscie oczekujacych i wcale nie poprzez jakies znajomosci,a czy komunalne czy socjalne ci przydziela zalezy od twojej sytuacji finansowej poprzedzajacej okres poprzedzajacy 3 msce przed przydziałem mieszkania,w momencie gdy wciagnieto mnie na liste miałam prace i przysługiało mi komumalne,teraz moja sytuacja sie zmieniła i stad moje obawy bo teraz łapie sie tylko w kryteria socjalnego a nie chciałabym wylądowac na POW,Dlatego pytam czy jak socjalne to tylko tam?
Komunalne przynawane są po złożeniu wniosku przez Oczekującego. Wniosek składa się w Ratuszu,i toteż tam można go pobrać. Po opisaniu swojej sytuacji i z notką zarządcy lub właściciela obecnego lokalu, po złożeniu wniosku czeka się na decyzję Komisji Mieszkaniowej. Czyli czy wniosek rozpatrzą pozytywnie czy negatywnie. Głównym problemem dla starających się o mieszkanie jest wymagane 5 lat zameldowania w Gminie Wieluń. W Urzędzie Miejskim, przy ul.Piłsudzkiego 14, na 1.piętrze jest pan Waldemar Kluska. On zajmuje się sprawami mieszkaniowymi. U niego można się dowiedzieć jaka jest duża lista oczekujących na przydział i w jakim czasie możemy się spodziewać otrzymania mieszkania. A także czy przysługuje komuś mieszkanie socjalne<dotyczy trudnej sytuacji materialnej> czy komunalne. W obu tych przypadkach głównym wymogiem jest 5 lat zameldowania. Niestety w obecnym czasie nie jest to zmienione w Statucie i problem długości zameldowania pozostaje dla niektórych barierą nieprzekraczalną.
Co do miejsc, gdzie są/będą wolne mieszkania czy to socjalne czy komunalne, niestety nie pomogę.
Mieszkania komunalne to chyba pozostałość po dawnym systemie (jak sama nazwa wskazuje).
Naprawdę wystarczy być bezrobotnym żeby dostać mieszkanie komunalne czy też socjalne? Z czystej ciekawości zapytam - czy ktoś może podać jakie są kryteria przydziału? Czy w ogóle takowe istnieją?
Socjalne mieszkania mają to do siebie, że są przyznawane osobom w trudnej sytuacji materialnej. Chodzi tu nie tylko o niskie dochody-tj,zasiłek, korzystanie z Pomocy Społecznej, ale także o rodziny wielodzietne lub osoby samotnie wychowujące dzieci. Ale tak jak już wcześniej zaznaczyłam, wymagany jest w Gminie Wieluń 5-letni okres zameldowania. Łatwiej mają Ci, którzy od urodzenia są zameldowani w tej Gminie. A w obecnym czasie wiadomo, że nie wszyscy Wynajmujący chcą meldować swoich Najemców.
Co do mieszkań komunalnych, to kwalifikują się te osoby, które mają jakieś dochody, a ich dochód i liczność rodziny przewyższa kryterium dla mieszkań socjalnych.
Pomogła: 3 razy Wiek: 38 Dołączyła: 18 Sie 2009 Posty: 76 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-02-08, 14:35
netbus napisał/a:
A w których rejonach Wielunia znajdują się mieszkania komunalne? Proszę o jakiś przykład.
Na Starych Sadach są dwa bloki komunalne. Jeden na pewno przy sklepie Lewiatan. Na os. Wyszyńskiego jest chyba też blok komunalny niedaleko basenu. Mieszkania komunalne znajdują się też przy ul. Moniuszki, skrzyżowanie ul. Krakowskie Przedmieście - ul. Piłsudskiego, ul. Różana, ul. Okólna, ul. św. Barbary. Ostatnio widziałam również logo Przedsiębiorstwa Komunalnego GOKO nad sklepem Step (obuwniczy) na ul. Kaliskiej. Pewnie jest ich jeszcze sporo (może ktoś jeszcze coś dorzuci).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum