Czy chcesz aby codzienna prognoza pogody, nadawana przez Radio Ziemi Wieluńskiej była prezentowana przez Stację Hydrologiczno-Meteorologiczną w Wieluniu
W świąteczny,niepodległościowy czwartek zapowiedziano w RZW dwa deszczowe dni...a pogoda nie była najgorsza.nie padało w Wieluniu...Myślę,ze od tego dnia prognoza pogody o 12.15 "kukana" jest z innych żródeł...Bóg jeden wie z jakich...Nikt się nie powołuje na żródła...Słyszę o wróżeniu z fusów przez p.Redaktora,inny natomiast rozbrajająco mówi,że pogoda ma szanse na polepszenie,ale nie powie kiedy,bo sam tego nie wie,Dzisiaj powiedziano,ze jaka będzie pogoda póżniej to zobaczymy i ze nie ma już szans na przejaśnienia.Właśnie pięknie świeci słońce.Ciśnienie od tygodnia jest poniżej 1000hPa,natomiast mój barometr widać się popsuł,bo pokazuje wartości o kilkanaście hPa większe.Nie znam się na prognozowaniu pogody,ale uważam ze skoro mamy to szczęście,ze w Wieluniu jest placówka meteorologiczna ,to dane pogodowe na nasz region powinny być podawane na podstawie jej pracy przez lokalną rozgłośnię radiową.Po co wyważać otwarte drzwi.A poza tym RZW słuchane jest przez dużą grupę ludzi właśnie dla prognozy pogody...interesują się nią Ci co remontują dachy,hodują kwiaty w szklarniach,grillują oraz niektórzy Samotni starsi ludzie,dla których 12.15 to wizyta "Nawijacza" ,Szamana ,a może zwyczajnie powiedzieć- sympatycznego Pana Włodka w Ich domu poprzez radyjko.Pani Prezes zajęta wyborami i nie zauważyła,ze w Jej "pogodzie" zaszły zmiany.
Prognozy są sponsorowane przez Zakład Mleczarski w Wieluniu i Hurtownię elektryczną"Ania" więc RZW nie musi inwestować w pogodę,ale zarabia przy okazji na reklamach firm. Dzięki 'kukaniu" o 12.15, odkryłem smak serka ulubionego,,który mój Znajomy wywozi kilogramami do Łodzi,jak jest służbowo w Wieluniu. Natomiast ja , kilkadziesiąt świetlówek do firmy rocznie, z sympatii do "pogody" kupuję w ww.hurtowni.Reklama dżwignią handlu,a dobre słowo o"pięknych okolicznościach przyrody" z eteru niesie się pod dachy pałaców i strzechy. :)Mam takie przeczucie,że może tyle lat P.Włodek przekazywał swoje doświadczenie i wiedzę meteorologiczną Redaktorom .....niczym w tym skeczu ...Ucz się Jasiu ucz..i wężykiem Jasiu, wężykiem... że uczniowie przerośli Mistrza???
Słuchać pana Włodka - sama przyjemność
Usłyszeć przewidywaną pogodę - przyjemność podwójna
Przekonać się, że przepowiadana pogoda się sprawdza - bezcenne
Za resztę można zapłacić ...
Mam nadzieję, że pani prezes dostosuje się do tej rady Inaczej byłoby szkoda
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2010-11-20, 12:38
Dzisiaj przed pogodą (sponsorowaną przez mleczarnie) pojawił się komunikat "pogoda z portalu pogodynka.pl"
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2010-11-20, 21:39
Ja również do protestu się przyłączam. Jeżeli pogoda w RZW to tylko Pan Mateusiak
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum