R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Ferbik
2011-10-08, 19:13
Halina Topór Lista PSL okręg nr 11
Autor Wiadomość
Halina Topór 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-09-07, 00:07   Halina Topór Lista PSL okręg nr 11

Witam,

Moi drodzy postanowiłam kandydować do sejmu w tegorocznych wyborach. Chciałabym przedstawić swoją osobę. Nazywam się Halina Topór mam 50 lat. Urodziłam się w Wieluniu i darzę to miasto jaki i jego mieszkańców wielkim sentymentem. Mieszkam w Gaszynie. Sama nie posiadam gospodarstwa rolnego ale od najmłodszych lat pomagałam rodzicom w prowadzeniu gospodarstwa. Praca ta dawała mi wiele satysfakcji dlatego podjęłam studia na Akademii Rolniczej w Krakowie. Po ukończeniu studiów w roku 1984 podjęłam pracę w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Masłowicach gdzie pracuję do chwili obecnej. Powierzchnia gospodarstwa zakładu doświadczalnego wynosi 205 ha.

Mam męża, który jest prawdziwym góralem, bo pochodzi z Bukowiny Tatrzańskiej. Ale udało mi się go przekonać do porzucenia rodzinnych stron i razem jesteśmy już od 28 lat. Mamy dwójkę dorosłych dzieci, którzy co prawda nie poszli w moje ślady, bo córka skończyła psychologię i mieszka w Warszawie a syn kończy Politechnikę we Wrocławiu

Chętnie odpowiem na wasze pytania na forum lub na Facebooku.

Gregg Sparrow
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-07, 08:52   

Proszę o przedstawienie Pani poglądów w zakresie:
1. Finansowania służby zdrowia (jak wiemy każdy płaci ubezpieczenie zdrowotne a dostęp do lekarzy specjalistów jest ta,k że jak ktoś ma kasę to się dostanie) Czy ma Pani jakies pomysły na rozwiązanie sytuacji?
2. Sposób ubezpieczenia rolników. Jak wiemy składka na KRUS jest kilkakrotnie mniejsza niż dla osób w ZUSie. Czy ma Pani pomysł co do tych składek?
3. Jakie są Pani poglądy w sprawie in vitro oraz aborcji? Prosiłbym o uzasadnienie.
4. Czy jest Pani za PRAWDZIWYM I RZETELNYM rozdziałem Kościoła Katolickiego od państwa o czym jak wiemy mówi konstytucja a co nijak ma się do rzeczywistości?

Prosiłbym żeby odpowiedziała Pani na forum.
Pozdrawiam

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2011-09-07, 16:07   

Gregg Sparrow, pytania bardzo rzeczowe to fakt, ale zadajesz je osobie startującej do sejmu, a nie na urząd prezydenta RP ;)
Jaka by tu odpowiedź nie padła, to pozostanie i tak bez echa w perspektywie ewentualnego dostania się tej kandydatki do ław poselskich. PSL ma zdolności do zawiązywania koalicji i na tym rola tej partii w parlamencie się kończy.
Pytasz o służbę zdrowia, o KRUS, in vitro, kościół. Czy coś się zmieniło pod tym względem przez te mijające cztery lata? A przecież PSL było przedstawicielem ekipy rządzącej! No właśnie, było.
PSL, jest partią z bogatą historią chłopską i bez względu na to jakim dysponuje programem, to dziedzictwo tej spuścizny historycznej pozwala jej, PSL-owi ciągle uzyskiwać minimum progu wyborczego.
Dlatego zadawanie tego typu pytań do przyszłego znowu pewnie koalicjanta, z kimkolwiek ;) , dla mnie osobiście nie ma sensu. Ale ... posłuchać i poczytać nie zawadzi :razz:

Mnie bardziej interesuje to, co pani Halina chciałaby ewentualnie uczynić dla ziemi wieluńskiej, gdyby dostała się do sejmu. Sam nie będę wymieniał tego co by się u nas przydało, bo doskonale wiem iż pani Halina Topór nie jest Dżinem z lampy Alladyna i życzeń nie spełnia :twisted: Zatem, wolę przeczytać od samej zainteresowanej, na co Ją stać tam w wielkim świecie ... zagmatwania, obłudy i kłamstwa, jakim jest ten gmach na Wiejskiej :evil:

alef 
Ma stragan na targu

Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2011-09-07, 16:58   

Szanowna Pani dodaj swoje nazwisko panienskie, męża znam i szanuję a dodanie nazwiska panieńskiego może tylko pomóc.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w wyborach i pracy parlamentarnej.
Postaw piwo autorowi tego posta

Halina Topór 
Słyszał o Wieluniu

Wysłany: 2011-09-07, 22:24   

Może odpowiem na najprostsze pytanie, Moje nazwisko panieńskie Gronowska prawda, że ładne :)
miko 005 zgadzam się z Tobą problemy dotyczące służby zdrowia ciągną się już od lat.
Moim zdaniem powinny być koszyki świadczeń lekarskich:
-podstawowy (powinien obejmować głównie zabiegi ratujące życie. Te każdy pacjent powinien mieć od ręki a nie czekać miesiącami na kolejkę. Natomiast na pozostałe zabiegi czekać terminowo do 6 miesięcy w zależności od stanu pacjenta
- rozszerzony pakiet o jakiś procent w stosunku do podstawowego ale oczywiście rozsądny %.
Zdaję sobie sprawę że to bardzo trudny temat wzbudzający wiele kontrowersji.
Ale tak naprawdę czy jeżeli konieczny jest dla nas albo naszych bliskich zabieg nie szukamy wszystkich możliwych sposobów aby go przeprowadzić?
Czyli składki rolników KRUZ są niższe, od ZUS może tak. Ale dochody rolników są dużo niższe. Rolnik prowadzi fabrykę ' pod chmurką" i proszę mi wierzyć, że tak jak on nikt nie jest narażany na czynniki zewnętrzne (grad, nawałnice, powodzie, susza) Nikt nie zwróci mu tego co zainwestował (nawozy, nasiona, paliwo). A jeżeli jest już urodzaj to jest problem ze sprzedażą. Bardzo często jest to cena poniżej kosztów. Dlaczego tak mało młodych chce przejmować gospodarstwa i pracować na roli?
Jestem praktykującą katoliczką i jestem przeciwnikiem aborcji. Dlatego trzeba prowadzić uświadamianie już od szkoły podstawowej, ale nie tak jak to jest obecnie, bo dla wielu młodych ten sposób jest po prostu śmieszny a konsekwencję już nie ale wówczas jest za późno.
Natomiast co do in vitro trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć. Sama jestem matką i wiem czym dla kobiety jest macierzyństwo i w tym wypadku jestem za. Ale przeraża mnie to że embriony mogą być używane do innych celów wówczas nie

A dla Wielunia najważniejszą priorytetową sprawą są obwodnice północna i południowa. Jestem tego w pełni świadoma gdyż wracam z pracy z Masłowic do Gaszyna o godz. 15:00 i stoję we wszystkich możliwych korkach. Ale nie korki są największą moją obawą ale bezpieczeństwo ludzi. Z Wieluniem związana jestem od urodzenia i uważam, że to piękne miasto zasługuje na szczególne miejsce zarówno w historii Polski jak również na promocję w całej Polsce. Kiedy ktoś zapytam mnie skąd jestem z dumą zawsze odpowiem, że z Ziemi Wieluńskiej. miko 005 pytasz jak w takim wielkim świecie dać sobie radę? pamiętaj co mówi przysłowie "gdzie diabeł nie może tam babę pośle" :)

hajen 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia
4x2+8x1x1+2+1

Piwa: 29/26
Wysłany: 2011-09-08, 08:28   

Ja prosiłbym o podejście do odpowiadania w inny sposób. Zdania typu: "każdy pacjent powinien mieć od ręki a nie czekać miesiącami na kolejkę" to tylko wymagania funkcjonalne/niefunkcjonalne. My oczekujemy jasnego planu realizacji. Co zrobić mówiąc po polsku.

Np.:
- zinformatyzować większość procesów w szpitalach, by zlikwidować biurokrację
- w ramach informatyzacji zredukować etaty osób niepotrzebnych do zajmowania się dokumentacją
- ustabilizować system kaskadowy (tak teraz sobie wymyśliłem nazwę), by pacjenci przechodzili przez etapy: lekarz pierwszego kontaktu -> specjalista -> szpital, a nie że ludzie zdrowi zapychają kolejki do specjalistów

To tylko przykłady. Ja oczekuję od rządzących konkretnych PLANÓW. Same chęci, poglądy nic nie zmienią.

Co do Wielunia, to nieufnie patrzę na sprawę obwodnicy wieluńskiej. Temat przeciągany od wielu lat, traktowany jak kiełbasa wyborcza przez wszystkie możliwe opcje.

Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2011-09-08, 11:23   

hajen napisał/a:
Ja prosiłbym o podejście do odpowiadania w inny sposób. Zdania typu: "każdy pacjent powinien mieć od ręki a nie czekać miesiącami na kolejkę" to tylko wymagania funkcjonalne/niefunkcjonalne. My oczekujemy jasnego planu realizacji. Co zrobić mówiąc po polsku.

Np.:
- zinformatyzować większość procesów w szpitalach, by zlikwidować biurokrację
- w ramach informatyzacji zredukować etaty osób niepotrzebnych do zajmowania się dokumentacją
- ustabilizować system kaskadowy (tak teraz sobie wymyśliłem nazwę), by pacjenci przechodzili przez etapy: lekarz pierwszego kontaktu -> specjalista -> szpital, a nie że ludzie zdrowi zapychają kolejki do specjalistów

To tylko przykłady. Ja oczekuję od rządzących konkretnych PLANÓW. Same chęci, poglądy nic nie zmienią.

Co do Wielunia, to nieufnie patrzę na sprawę obwodnicy wieluńskiej. Temat przeciągany od wielu lat, traktowany jak kiełbasa wyborcza przez wszystkie możliwe opcje.

A czego oczekiwałeś po politykach głównego nurtu. Każdy chce dobrze, problem tkwi w planie/realizacji albo jego braku.

W Polsce to jest taki ewenement na skalę Europy że istnieje taka partia jak PSL, która powiązana jest ściśle z ARiMR oraz KRUS.

Gdyby nie te instytucje dające możliwość ciepłych posad, to elektorat PSL przejąłby już dawno PiS.

marcin-gorski 
Przyjeżdża na zakupy

Piwa: 4/2
Wysłany: 2011-09-08, 12:12   

Mateusz napisał/a:

Gdyby nie te instytucje dające możliwość ciepłych posad, to elektorat PSL przejąłby już dawno PiS.

tak, szczególnie z takim podejściem jakie prezentuje ich czołowy polityk - Hofman: "Chłopy wyjechały ze wsi i im odbiło". Już widzę tych "chłopów" skreślających krzyżyk na listach PISu.
Postaw piwo autorowi tego posta

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-09-08, 13:43   

Mateusz napisał/a:
Gdyby nie te instytucje dające możliwość ciepłych posad, to elektorat PSL przejąłby już dawno PiS

To elektorat grzeje te stołki ?

Coś chyba pokręciłeś. :)

KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-09-08, 17:10   

Halina Topór napisał/a:
Jestem praktykującą katoliczką i jestem przeciwnikiem aborcji. Dlatego trzeba prowadzić uświadamianie już od szkoły podstawowej, ale nie tak jak to jest obecnie, bo dla wielu młodych ten sposób jest po prostu śmieszny a konsekwencję już nie ale wówczas jest za późno.

Pomijając kwestię aborcji, żeby nie rozpoczynać tu OT, chciałbym się dowiedzieć, czy nie sądzi Pani, że "jako praktykująca katoliczka" i być może posłanka będzie Pani narzucać swój katolicki światopogląd wszystkim, w tym osobom niewierzącym? Czym innym jest wiara we własne poglądy i przekonania, a czym innym wdrażanie prawa, które im sprzyja. Poseł ma reprezentować ma pracować dla całego narodu, a potem także dla swojej lokalnej społeczności. Zauważę tu również, że nie odniosła się Pani do:
Gregg Sparrow napisał/a:
4. Czy jest Pani za PRAWDZIWYM I RZETELNYM rozdziałem Kościoła Katolickiego od państwa o czym jak wiemy mówi konstytucja a co nijak ma się do rzeczywistości?

Halina Topór napisał/a:
Natomiast co do in vitro trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć. Sama jestem matką i wiem czym dla kobiety jest macierzyństwo i w tym wypadku jestem za. Ale przeraża mnie to że embriony mogą być używane do innych celów wówczas nie

Jako "praktykująca katoliczka" powinna być Pani absolutnie przeciw.
A do czego, według Pani, wykorzystuje się embriony?
Halina Topór napisał/a:
Czyli składki rolników KRUZ są niższe, od ZUS może tak. Ale dochody rolników są dużo niższe. Rolnik prowadzi fabrykę ' pod chmurką" i proszę mi wierzyć, że tak jak on nikt nie jest narażany na czynniki zewnętrzne (grad, nawałnice, powodzie, susza) Nikt nie zwróci mu tego co zainwestował (nawozy, nasiona, paliwo). A jeżeli jest już urodzaj to jest problem ze sprzedażą. Bardzo często jest to cena poniżej kosztów. Dlaczego tak mało młodych chce przejmować gospodarstwa i pracować na roli?

Nie sądzi Pani, że jest to faworyzowanie pewnej grupy społecznej? W miastach ludzie również mają niskie zarobki, dużą konkurencję na rynku pracy i całą litanię zła, tego imperialistycznego świata.

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-09-08, 17:18   

KubaWinter napisał/a:
Nie sądzi Pani, że jest to faworyzowanie pewnej grupy społecznej? W miastach ludzie również mają niskie zarobki, dużą konkurencję na rynku pracy

W miastach ludzie jak mają niskie zarobki to nie płacą podatku (kwota wolna,odpisy,ulgi itd.)
Na wsi rolnik musi płacić podatek czy ma dochód czy stratę.

A wiesz ile wynosi przeciętna emerytura z KRUSu ?

KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-09-08, 17:38   

ilin napisał/a:
A wiesz ile wynosi przeciętna emerytura z KRUSu ?

A ile wynosi przeciętna emerytura z ZUSu? Jest to ewidentne faworyzowanie pewnej grupy społecznej, an którą muszą się składać inni. Z resztą, co ja się będę rozwodził. Sam Rzecznik Praw Obywatelskich ma podobne zdanie: http://www.rpo.gov.pl/pliki/1194864080.pdf

Czytając te wszystkie posty o Polskiej wsi i mając z nią styczność od zawsze (przez znajomych, a nie rodzinę), to ciągle odnoszę wrażenie pewnego dualizmu pomiędzy tym, co widziałem, a tym co "powinienem" widzieć. Ale to taka moja dygresja...

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-09-08, 17:48   

KubaWinter napisał/a:
A ile wynosi przeciętna emerytura z ZUSu?

Jest co najmniej 2 jak nie trzy razy wyższa.

KubaWinter napisał/a:
Jest to ewidentne faworyzowanie pewnej grupy społecznej, an którą muszą się składać inni

Taka wypowiedź świadczy o zupełnym dyletanctwie na temat problemów wsi.

Dla KRUSu nie składka jest problemem a przepisy o tym kto może być w nim ubezpieczony.

Znam wielu wielkich przedsiębiorców którzy są W KRUSie wraz z rodzinami.

KubaWinter 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2011-09-08, 18:09   

Cytat:
Taka wypowiedź świadczy o zupełnym dyletanctwie na temat problemów wsi.

A więc znalazłem się w tej samej drużynie, co RPO. Fajnie.

ilin 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2011-09-08, 18:11   

RPO jest tak samo jak każda inna instytucja podatny na lobbing.
Przykład chociażby sprawa ze szczepionkami na grypę ptasią.

Odpowiedz do tematu