Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2006-07-19, 10:46 Zakaz palenia w pubach ....
Koniec z zadymionymi pubami i restauracjami?
Dziennik Łódzki
Zakaz palenia papierosów we wszystkich zamkniętych miejscach publicznych, a więc m.in. pubach i restauracjach, może zostać wprowadzony już we wrześniu. Projekt ustawy w tej sprawie wkrótce trafi do Sejmu.
- Kończymy zbieranie ekspertyz prawnych i konsultacje społeczne. Wspierają nas posłowie z innych ugrupowań - mówi poseł Tadeusz Cymański (PiS), inicjator nowelizacji ustawy. Przyznaje, że sam stara się walczyć z nałogiem palenia.
Zdania w tej sprawie nawet wśród posłów PiS są jednak podzielone. Piotr Krzywicki, lider tej partii w Łódzkiem, który pali od 10 do 20 papierosów dziennie, jest przeciwny tak rygorystycznej ustawie.
- Obawiam się, że absolutny zakaz palenia w punktach gastronomicznych będzie pustym prawem. Lepiej egzekwować istniejące przepisy, które zobowiązują właścicieli lokali do zagwarantowania miejsc dla niepalących.
Inicjatywę Cymańskiego wspiera ogólnopolskie Stowarzyszenie Empatia, które bezskutecznie walczyło o wprowadzenie zakazu palenia na przystankach.
- Nie ma odwrotu od mody na niepalenie. Wcześniej czy później palacze będą musieli dostosować się do niepalących. Tak jest na całym świecie - uważa Dariusz Gzyra, prezes "Empatii".
Dr Artur Antczak, który w Miejskim Ośrodku Profilaktyki Zdrowotnej w Łodzi prowadzi terapie odwykowe dla palaczy, twierdzi, że państwo powinno mieć jakieś instrumenty chroniące niepalących przed dymem. - Jednym z nich jest zakaz palenia w miejscach publicznych. Można też podnieść ceny wyrobów tytoniowych lub wprowadzić wyższe składki zdrowotne dla palaczy - dodaje dr Antczak.
Niektóre instytucje w Łódzkiem już wprowadziły całkowity zakaz palenia. Np. w 16-piętrowym budynku Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi nie ma ani jednej palarni. - System przeciwpożarowy, tak zwane prysznice, uruchomi się przy każdej próbie palenia "po cichu" - mówi Marcin Nowicki, rzecznik marszałka województwa. W Elektrowni Bełchatów zakaz obowiązuje we wszystkich pomieszczeniach i na korytarzach. Pracownicy łódzkiej Polleny-Ewy dostają dodatki za niepalenie.
Właściciele pubów obawiają się, że wprowadzenie zakazu palenia w miejscach publicznych odbije się na frekwencji w ich lokalach.
- Palacze przeniosą się do domów i nie będą do nas przychodzić - mówi Ryszard Czernicki z pubu "Dwie Dłonie" w Łodzi.
Te obawy podziela Grzegorz Resch z łódzkiej dyskoteki Cabaret. - Mamy podpisaną umowę sponsorską z firmą tytoniową. Zakaz zmniejszy nasze dochody - zapowiada.
Marek Janiak, prezes Fundacji Ulicy Piotrkowskiej, uważa, że palacze przeniosą się do lokali, w których zakaz nie będzie respektowany. Ale wprowadzenie zakazu popiera.
- Palaczy trzeba gonić, gdzie się da, bo to najgłupszy nałóg na świecie. Sam próbowałem rzucić kilka razy, ale bez powodzenia. Palę trzy paczki dziennie.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2006-07-19, 12:38
No co ty ? wiesz ile państwo kasy by straciło? a biedny rząd musiałby diety poobcinać. Każdemu rządowi w każdym kraju tak naprawdę jest na rękę jak ludzie dużo piją i palą - akcyza... No ale osobiście też nie wejdę do knajpki gdzie nie można zapalić , głupio tak siedzieć przy piwku , muzyczce bez dymka.Mogą przecież otworzyć kanajpki dla niepalących jak kiedyś przedziały w pociągach
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-07-19, 14:57
Ja nie palę, ale jestem mimo wszystko przeciwnikiem ustawy
Knajpki z dymkiem mają fajny klimat
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
A mnie to przeszkadza. Na dłuższą metę nie wytrzymuję, ponieważ mam słabą krtań i później dostaje chrypki (czasami występuje zanik głosu na kilka dni.. )
Uważam, ze wszędzie powinny zostać wydzielone miejsca dla palaczy, natomiast zakaz powinien obejmować wszystkie te miejsca, w których mogą przebywać osoby niepalące.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2006-07-20, 17:00
palenie przeszkadza mi z tego względu, iż moje ubrania po wyjściu z zadymionego lokalu śmierdzą fajkami na odległość. Myślę, iż decyzja, czy w lokalu wolno palić, należy do właściciela. Całkowity zakaz palenia to dla mnie przejaw nietolerancji!
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2006-07-20, 20:29
majk-el napisał/a:
Całkowity zakaz palenia to dla mnie przejaw nietolerancji!
Zgadzam się tutaj w 100%. Powiem szczerze, że stosunek palaczy i osób nie palących w knajpach wynosi mniej więcej 55%-45%... Ja sam palę i nie wyobrażam sobie, że można tego zabronić tam gdzie pali się najlepiej ... Tak jak już moi przedmówcy pisali- kolejny martwy przepis....
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2006-07-20, 21:12
No tak... tylko Marta jeśli masz tyle lat ile podałaś w profilu to dobrze, że nie lubisz za bardzo siedzieć w pub'ach... Nie chce tutaj się rozpisywać odnośnie tego, dzieciom nie wolno palić, bo ja paliłem dużo wcześniej przed 18...ale de facto w knajpach przesiadują takie osoby, które palą i które nie palą... i do tej pory jakoś nikt od tego nie umarł i było dobrze... Szkoda słów
tylko Marta jeśli masz tyle lat ile podałaś w profilu to dobrze, że nie lubisz za bardzo siedzieć w pub'ach... Nie chce tutaj się rozpisywać odnośnie tego, dzieciom nie wolno palić, bo ja paliłem dużo wcześniej przed 18.
Mam tyle lat, co podałam w profilu, nie oszukuję nikogo
A do papierosów mnie nie ciągnie, bo gdybym była taka jak niektórzy, to już dawno bym paliła. Ale po co? Zdrowia nie chcę sobie marnować. Ani pieniędzy.. A przyjemność z tego żadna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum