1. Zdjęcie mnie przytłacza. Nieostrość przy dole, jakiś taki masywny kadr, nic szczegolnego IMHO nie pokazujacy, bo nie wiem na czym mam skupic wzrok - poczytaj troche o "zlotym podziale"
2. Cos z dzialu reporterki. Nie wiem czy miales na mysli pokazanie biustu pani na 1 planie, ale tak mi sie cos zdaje Przepalenia w tle, ale przy reporterce przymruze oko. BTW: zdjecie sie cale nie zaladowalo. Zdjecie moze uratowac dyskretne spojrzenie pani z prawej i poprawnosc jej umieszczenia w kadrze.
3. Zdjecie ladne, ekspozycja poprawna, kadr prawidlowy, zachowany "zloty podzial" 1/3 w horyzoncie, drzewa ladnie zamykaja sie w trojkat
4. Szkoda przepalen na rekawach, zdjecie ciekawe, skadrowalbym tą postać wg "złotego podziału, czyli na 1/3 od lewej strony kadru patrząc w pionie
5. Nieostrość i przewody dyskwalifikują zdjęcie
6. Temat ciekawy chociaz IMHO niedopracowany. Mozna bylo sie pobawic bardziej ze swiatlem i tlem.
1. Poprawne, szkoda odbicia flasha w kloszu lampy, potrafisz to wyretuszować. I te gałęzie z tyłu przeszkadzają. Widziałbym to bardziej w b/w
2. Też widziałbym to w b/w - poza tym przeszkadzają mi w odbiorze te małe gałązki w dole kadru
3. Ale to już było...
4. Szkoda uciętych uszu, mogło być ciekawie. Flasha czepiał się nie będę, bo nie wszyscy mogą zauważyć
5. Kwiatek. Centralny kadr, przepalenia. Ogólnie na nie.
6. Na miniaturce wygladało bardziej ciekawie i tajemniczo. Troszkę za duża rozrzutność w histogramie.
Wysłany: 2006-11-09, 23:07 Nie wymagaj za dużo
To tylko kodak z Auto Focusem któru działa jak działa. I coś ty się przyczepił tego poprawnego kadrowania widzisz wiele zdięć można robić innaczej. Można do obiekty statyczne umieścić w pozycji dynamicznej kadru, wiesz tak żeby gryzło w oczy. Może to mój pomysł, ale Pani z ładnym biustem jest niezła . Podrugie nie dajmy się przerosnąć formie nad treścią.
[ Dodano: 2006-11-09, 23:09 ]
Defakto dziękuję za krytykę i ta jest już bardziej konstruktywna. Mam nadzieje że reszta naszych rozmów będzie przebiegać na podobnym poziomie.
MiXas, ja rozumiem że są kanony w fotografii, które można a nawet trzeba łamać, ale jeszcze raz proponuję poczytać o złotym podziale, dowiesz się wtedy jak ludzkie oko przetwarza obraz i gdzie skupia się wzrok. Ty akurat łamiąc kanony robisz to troszkę bez pojęcia... przepraszam ale staram się być obiektywny.
Rozumiem, że w Twoim kodaku nie można wyłączyć lampy?
Wysłany: 2006-11-09, 23:11
Fakt uszy uszy. Choć mnie się osobiście nie podoba. Ale nie zwróciłem uwagi. Wiesz lubię jak ktoś mi rzucą rękawice. Postaram się w weekand przy dobrej pogodzie wyjść i porobić pare fotek to może wrzucę coś co zrobię z zamiarem pokazania.
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 412 Skąd: Parafia Wieluń
Wysłany: 2006-11-09, 23:14
MiXas napisał/a:
Postaram się w weekand przy dobrej pogodzie wyjść
Fotografik z krwi i kości wstaje o 4 rano i bez względu na pogodę idzie w plener. W myśl zasady kto rano wstaje temu Pan Bóg daje.
_________________ Człowiek, który ma zlikwidować Stalina - inżynier Vladimir Krizek - słyszy najdziwniejsze zdanie w swoim życiu : - Macie zburzyć pomnik, ale z godnością.
MiXas [Usunięty]
Wysłany: 2006-11-09, 23:14
złoty podział wałkowałem rok czasu na studiach. Może i masz rację muszę to przemyśleć. Można ale czasami zapomnę wyłączyć. ALe napruty krakowiak jest ok tego mi nie podwarzysz . Kompozycja dynamiczna z tędęcją opadająca. No i ten uśmiech.
Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 412 Skąd: Parafia Wieluń
Wysłany: 2006-11-09, 23:17
MiXas napisał/a:
złoty podział wałkowałem rok czasu na studiach.
To co, nauka poszła w las?
_________________ Człowiek, który ma zlikwidować Stalina - inżynier Vladimir Krizek - słyszy najdziwniejsze zdanie w swoim życiu : - Macie zburzyć pomnik, ale z godnością.
MiXas [Usunięty]
Wysłany: 2006-11-09, 23:19
wiem ale nie oceniaj mnie zbyt ostro. Dlatego dałem to ogłoszenie (kto czyta formu będzie wiedział), żeby wkońcu zmienić pracę w której muszę wstawać o 7 i siedzieć do 18 na taką w której będe mógł się rozwijać. A naprawde nie mam czasu na fotografie. Więc mam nadzieje , że się spotkamy może gdzieś na piwku podejżewam, że możemy się od siebie wiele nauczyć. Chyba ostatnio wszyscy zapomnieliśmy, że w sumie taki sens ma to forum.
MiXas, my nie zapomnieliśmy - my pamiętamy - myślałem, że Ty nie wiesz o tym jaki klimat tworzymy na forum Ale widzę, że szybko się uczysz. Dam znać kiedy spot lub plener forumowy.
[ Dodano: 2006-11-09, 23:37 ]
Który kolwiek usunął ten wiecznie niekończoncy się Temat dzięki. Mam nadzieje teraz będzie OK Postaram Się by z mojej strony nie było więcej zgrzytu.
A tak przy okazji nie wiedziałem, że w wieluniu jest tyle osób interesujących się fotografią.
[ Dodano: 2006-11-10, 21:39 ]
Co sądzicie może być czy robić od nowa. Tylko nie piszcie, że to moja indywidualna sprawa. Podoba się albo nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum