Wysłany: 2006-11-16, 01:10 Czekolada zapobiega zakrzepom i zawałom
Codzienne zjadanie niewielkiej ilości ciemnej czekolady zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w podobny sposób, jak przyjmowanie aspiryny - poinformowano podczas kongresu American Heart Association w Chicago.
Naukowcy z Johns Hopkins University prowadzili badania dotyczące wpływu aspiryny na płytki krwi, maleńkie elementy odpowiedzialne za krzepnięcie. 139 "czekoladoholików" nie włączono do eksperymentu, bo nie byli zdolni do ograniczenia swojego nałogu.
Wcześniejsze badania sugerowały, że czekolada ma korzystny wpływ na serce, na przykład na ciśnienie. Naukowcy postanowili więc sprawdzić wskaźniki biochemiczne w grupie uzależnionych od czekolady. Okazało się, że płytki krwi osób jedzących czekoladę tworzyły skrzep wolniej (w ciągu 130 sekund) w porównaniu z płytkami osób trzymających się z dala od czekolady (123 sekundy). Efekt ten jest podobny do działania aspiryny, powszechnie stosowanej w małych dawkach jako środek zapobiegający zawałom serca. Prawdopodobnie kluczowe znaczenie mają zwarte w czekoladzie flawonoidy
Zdaniem autorów badań kubek kakao lub niewielka ilość czekolady mają działanie profilaktyczne. Nie należy jednak jeść zbyt dużo (nie więcej niż kilkanaście gramów dziennie) i lepiej wybierać czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao. Biała czekolada jest pod tym względem bezwartościowa, a mleczna zawiera za dużo masła i cukru.
Czekolada gorzka była wskazana przy wędrówkach po górach!Swojego czasu bywałam na rajdach w Bieszczadach, nasz przewodnik zawsze nam przypominał o czekoladzie
Musze przyznac, ze w jakis sposób pomagała
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Wysłany: 2006-11-17, 16:41 Czekolada
Dla Mnie czekolada jest najlepszym słodyczem - dodam, że naj, naj -zdrowszym, po którego siegam od czasu do czesu (kiedyś było inaczej.... to były czasy.... No właśnie, bo czekoladę należy jesć z umiarem) Nigdy nie jem całej tabliczki (100 g) max 50g. Trzeba dbać o "linię"
Pozdrawiam czekoladożerców
_________________ Absit dicto invidia. - Niechaj słowo wolne będzie od nienawiści
Ryfka [Usunięty]
Wysłany: 2006-11-17, 16:46
Dominika napisał/a:
Ja moge byc prezesem
Dominika ja mogę być członkiem też jestem czekoladoholiczką, to mój nałóg, wchłonę każdą ilość
Extra
Od rownych 48 h nie zjadlam czekolady (kakao sie nie liczy prawda? ) .... jako prezes klubu proponuje spotkanie- kazdy przynosi na nie taka ilosc czekolady jaka jest w stanie zjesc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum