Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2007-01-29, 19:15 Piwo ! szkodzi czy pomaga ?
Skład piwa to przede wszystkim woda, a poza nią przetworzony jęczmień lub przenica, drożdże, szyszki chmielu ... Piwo zawiera witaminy, aminokwasy, minerały i elektrolity. Jest lepszym niż razowy chleb źródłem witamin B-1 (wpływa korzystnie na przemianę materii) B-2, B-12, PP. Ma również spore ilości soli mineralnych - potasu, magnezu, fosforu, wapnia i sodu.
Szyszki chmielu, które dodaje się do piwa, zawierają od 8 do 12 % żywic, głównie humuliny i lupuliny. Piwo zawiera również substancje goryczkowe oraz kwas węglowy.
Zupełnie niewystępują w nim tłuszcze i cholesterol.
Czy piwo jest zdrowe ?
Zacznijmy od tego, że wspomniane żywice działają silnie bakteriobójczo, podobno nawet na prątki gruźlicy ludzkiej (gruźlica występuje wśród piwowarów niezwykle rzadko) oraz przeciwnowotworowo (chociaż wroga propaganda winiarzy twierdzi wręcz odwrotnie). Zdaniem niektórych specjalistów, żywice te zwalczają nawet bakterie odporne na antybiotyki. Humulinę stosuje się w lecznictwie jako środek uspokajający przy bolesnych podrażnieniach pęcherza moczowego oraz jako środek ogólnie uspokajający i pobudzający apetyt. W lupulinie zawarty jest z kolei olejek eteryczny stosowany jako składnik złożonych specyfików w leczeniu m.in. zaburzeń sercowo-naczyniowych, nerwic wegetatywnych i skurczów jelit. Warto również dodać, iż w lecznictwie ludowym napar i odwar chmielu stosuje się w niedomaganiach żołądka, zapaleniu nerek, chorobach śledziony, nerwobólach, przy braku apetytu i zaburzeniach przemiany materii, a także w niektórych przypadłościach nerwowych.
Piwo ułatwia trawienie węglowodanów, zaś jego pobudzające działanie na apetyt ma duże znaczenie w odżywianiu rekonwalescentów. Z tego względu zalecane jest osobom wycieńczonym oraz wychudzonym. Jest ono również niezłym środkiem moczopędnym. Zdaniem niektórych specjalistów dietetyków, mogą je pijać (w umiarkowanych oczywiście ilościach) nawet chorzy, albowiem bardzo szybko ulega ono strawieniu i jest łatwo przyswajalne przez organizm. Pracę żołądka pobudzają zawarte w piwie specyficzne substancje goryczykowe oraz kwas węglowy. Podobno, choć nie jest to w pełni potwierdzone, piwo zawiera składniki zapobiegające marskości wątroby. Wielu nefrologów i urologów zaleca picie piwa przy niektórych postaciach kamicy nerkowej. Uderzenie piwne plus środki rozkurczowe, to niekiedy skuteczny sposób na wypłukanie drobnych złogów i kamieni, jednak nie należy przeprowadzać tego typu kuracji bez kontroli lekarza. Przy bolesnych podrażnieniach pęcherza moczowego stosowane bywają leki zawierające żywice z szyszek chmielu. Piwo zalecają równiez neurolodzy (pomaga w zasypianiu) oraz kardiolodzy ponieważ przeciwdziała gromadzeniu sie aminokwasu - homocytsteiny - łączonego ze schorzeniami układu krwionośnego. Można się nim wprawdzie upić (zwłaszcza jeśli służy ono jako "utrwalacz" pod mocniejsze alkohole), jednakże spożywane w rozsądnych ilościach jest absolutnie nieszkodliwe, gdyż organizm nasz szybko asymiluje stosunkowo niewielkie ilości alkoholu zawarte w tym napoju. Stężenie alkoholu we krwi po wypiciu litra piwa spada mniej więcej po upływie godziny poniżej dopuszczalnej granicy, powyżej której nie można prowadzić pojazdów mechanicznych.
Piwo rekompensuje utratę wody i soli mineralnych ubywających podczas pocenia dlatego też zalecane jest do picia w krajach tropikalnych lub w czasie dużych upałów.
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum