Pomogła: 4 razy Wiek: 36 Dołączyła: 10 Lis 2006 Posty: 1014 Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2007-02-04, 22:24 Cała prawda na temat mleka
Należy obalić mit o doskonałości mleka jako pokarmu. Według najnowszych badań mleko jest produktem wręcz niestrawnym. Żaden ssak, oprócz człowieka i kota (mleka nauczył go pić człowiek) po wyjściu z okresu niemowlęcego nie pije żadnego mleka. Mleko zawiera dużo kazeiny, która jest potrzebna tylko do budowy włosów i paznokci. Organizm dziecka w wieku 1-2 lat przestaje wydzielać podpuszczkę, która jako jedyna jest zdolna trawić kazeinę. Mit o przywajalnym wapniu można sprawdzić u chorych na osteoporozę, gdzie picie mleka wcale nie leczy choroby, a wręcz ją pogłębia. Mleko spożywane z innymi pokarmami zostaje natychmiast ścięte w żołądku i oblepia inny pokarm utrudniając jego trawienie. Jako pokarm zaczyna być nadtrawiane w ostatniej kolejności. Jeśli ktoś nie chce z niego zrezygnować to niech spożywa go osobno i nie w dużych ilościach. Zaleca się natomiast spożywanie mleka przetworzonego - jogurt, kefir, kwaśne mleko, twarogi, żółte sery leżakujące (ale nie polski "trotyl", którego czas leżakowania jest uzależniony tylko od długości trwania transportu do sklepu).
Według najnowszych badań mleko jest produktem wręcz niestrawnym.
Nie lubie mleka od dziecka (bleeeee), jednak organizm czlowieka wie sam przed czym sie bronic
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
mleko do kawy, musli z mlekiem, czy gorae kakao... tego i tak sobie nie odmowie , co mi sie zle kojarzy z mlekiem? zupa mleczna w przedszkolu, a fuuuuj
Ja natomiast uwielbiam wypić sobie dziennie szklaneczke ciepłego mleka prosto od krowy. Oczywiście przecedzone.
hasta napisał/a:
Zaleca się natomiast spożywanie mleka przetworzonego - jogurt, kefir, kwaśne mleko, twarogi, żółte sery leżakujące (ale nie polski "trotyl", którego czas leżakowania jest uzależniony tylko od długości trwania transportu do sklepu).
Z powyżej wymienionych produktów bardzo często popijam kefir znakomity na kaca
_________________ I była zgroza nagłych cisz! I była próżnia w całym niebie!
A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebie?
"Chory diabeł potrafi być mnichem, a gdy poczuje się lepiej znów jest sobą"
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2007-02-04, 22:45
hasta napisał/a:
To już nie mnie pytaj...
hasta, masz rację, bo Ty mi na to pytanie nie odpowiesz , a tak wracając do tematu to nie lubie mleka w czystej postaci, ale jogurt, kefir itp. jak najbardziej
Mleko szkodliwe... życie szkodzi zdrowiu bo można umrzeć na śmierć. Co za bzdury... Szkoda, że zapychają nam głowy pierdołowatymi tekstami o tym co jest szkodliwe, zamiast temu zapobiegać.
Ja lubię mleko i jego przetwory i na pewno nie będę sobie odmawiać mleczka czy kakaa z tego powodu, że to niby niezdrowe.
Naukowcy teraz we wszystkim doszukują się jakichś wad, taka jest prawda.
Jedzmy to co lubimy, a nie to co każą nam naukowcy, bo inaczej jedlibyśmy tylko kiełki
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-02-05, 12:06
Ja uwielbiam mleko i wszystkie inne mleczne.Np moja 3 letnia córka go nienawidzi bo jest białe ,ale wystarczy zrobić budyń,kakao ,czy inne ,byleby nie było białe .Pamiętam kiedyś w szkole podstawowej piłam codziennie gorące mleczko,teraz szkoły tego unikają bo okazało sie ze za długo je gotowaliśmy (według norm unijnych)A wiadomo żołądeczki naszych dzieci przyzwyczajone są do zagotowanego albo surowego ale nie do niedogotowanego(niezłą rewolucję miałyby w brzuszkach)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum