Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-08-10, 20:43 Policjanci handlują danymi ofiar wypadków
Jesteś ofiarą wypadku i chcesz dostać odszkodowanie. Nagle zjawia się windykator i obiecuje, że bardzo szybko wyszarpie dla Ciebie od ubezpieczyciela odszkodowanie. Tylko skąd ma Twoje nazwisko, adres i numer telefonu? "Wszystkie dane sprzedają im policjanci" - skarżą się poszkodowani.
To bardzo prosty sposób na biznes. Windykatorzy, którzy nie mają najmniejszych problemów z zarejestrowaniem działalności, zajmują się załatwianiem wypłaty odszkodowań dla poszkodowanych w wypadkach. Za swoją pracę dostają od nich prowizję, 20-30 proc. kwoty odszkodowania. Problem tylko jest na początku, ze znalezieniem ofiar wypadków. Z ustaleń "Gazety Wyborczej" wynika, że windykatorzy dogadują się z policjantami i kupują od nich dane.
Tak było w przypadku Ewy K. z Katowic. Z wypadku wyszła ze złamaną ręką, urazem kręgosłupa i obrażeniami głowy. Kiedy doszła do siebie, zaczęli wydzwaniać windykatorzy. "Komórka była na kartę (nie figuruje więc w książce telefonicznej), a numer podałam wyłącznie policjantowi, który mnie przesłuchiwał. Nie mam wątpliwości co do źródła przecieku" - twierdzi kobieta, która sama postanowiła starać się o odszkodowanie.
Podobnie zrobiła Bogusława T. z Dąbrowy Górniczej, która ofertę współpracy otrzymała zaraz po śmiertelnym wypadku męża. Jadącego na rowerze mężczyznę potrącił samochód. Windykatorzy obiecali kobiecie, że wycisną majątek z firmy ubezpieczeniowej sprawcy. "Kiedy zapytałam ich, jak zdobyli moje namiary, powiedzieli mi wprost, że od policji" - mówi kobieta "Gazecie Wyborczej".
Nadkomisarz Adam Momot, szef katowickiej policji, przyznał w "Gazecie Wyborczej", że dane ofiar wypadków można ujawnić wyłącznie firmom ubezpieczeniowym zajmującym się likwidacją szkód. Przekazywanie ich osobom trzecim jest niedopuszczalne. Momot zapowiedział, że zawiadomi prokuraturę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum