Wysłany: 2007-09-24, 08:51 Torby ze swastyką - skandal w świecie mody
onet napisał/a:
Hiszpański koncern odzieżowy Zara wypuścił na rynek europejski model torby ze swastyką. Na torbie były wyhaftowane różne kolorowe ornamenty z motywami kwiatów i zwierząt, a między nimi znalazła się powtórzona kilkakrotnie zielona swastyka - podały hiszpańskie media.
Jako pierwsza zauważyła to klientka z Wielkiej Brytanii, która oburzona odniosła torbę do sklepu i zażądała zwrotu 55 euro.
Przedstawiciele Zary zdecydowali o natychmiastowym wycofaniu toreb ze sklepów. Dyrekcja koncernu poinformowała media, że na oryginalnym wzorze zatwierdzonego do produkcji modelu swastyki nie było. - Torbę wyprodukował zewnętrzny wykonawca, firma indyjska, więc w tym przypadku chodzi zapewne o symbolikę indyjską, a nie symbol nazistowski - tłumaczyła przedstawicielka koncernu. Swastyka została przejęta przez III Rzeszę i obecnie jest kojarzona przede wszystkim z nazizmem. Jednak jako symbol istnieje ona od wielu tysięcy lat w różnych religiach Indii, jak buddyzm czy hinduizm. - Stąd nieporozumienie - tłumaczyli przedstawiciele koncernu Zara.
Zara to flagowa marka hiszpańskiej firmy Inditex Group. Posiada 2700 sklepów w ponad 60 krajach świata.
Jak dla mnie to idiotyzm przyrównywanie nazistowskiej swastyki do tej na torbie.
Poza tym nazistowska swastyka nie była zielona tylko czarna wpisana w białe koło, które z kolei było wpisane w czerwony kwadrat.
Nasi polscy żołnierze m.in. przed wojną byli odznaczani orderami, na których była swastyka.
Dla porównania, jak wygląda nazistowska swastyka i reszta zapraszam tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka
Ludziom swastyka będzie kojarzyć się zawsze z jednym, mianowicie z okresem II wojny światowej w tym z masowym mordowaniem ludzi.
Te skojarzenia ze swastyką pozostaną jeszcze długo w pamięci pokoleń i stąd to całe zamieszanie w świecie mody.
Osobiście uważam, że to nic złego, lecz jak widać uprzedzenia wzięły górę nad rozsądkiem.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-09-24, 13:05
BTW ten symbol jest znany od kilku tysięcy lat i występuje w wielu religiach.
Jak zwykle ludzie widzą zagrożenie tam gdzie go nie ma, za to nie zwracają uwagi na realne problemy.
Dopiero po dłuższej chwili wpadłem na swastykę.
Jesli się tak doszukujemy to na torbie może ktoś znajdzie odniesienie do złotego cielca, bo jakieś zwierze tam jest
hmmm trudno powiedzieć, myślę, że gdyby nikt tego nie podpowiedział to nie rzucłałoby sie to od razu, a tak ja bym nie ryzykowała noszenia takiej torby....
jeszcze by mnie ktoś wyzwał od najgorszych na ulicy..... ludzie są dziwni w tych czasach
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
generalnie torba jest super.. ukłon w stronę Zary ale swastyka mnie jednak troche razi, jednym słowem projektant nie pomyślał do końca, i nawet pomijając fakt jak ten symbol sie kojarzy to nawet gdyby to był zwykły znaczek to i tak nie pasuje do reszty
Niezłe zamieszanie zrobiło się w Europie wokół tej torebki...
Jedni są oburzeni, drudzy nie mają nic przeciwko, a produkt zostaje wycofany ze sprzedaży, bo producent chce uniknąć reklamacji i nieporozumień z kolejnymi klientami.
hmm mi osobiście coś takiego nie przeszkadza, bo dla mnie to nawet nie przypomina prawdziwej, konkretnej swastyki, inne barwy i w ogóle na tej torebce prezentuje się całkiem inaczej niż w oryginalnej wersji...
No, ale jak widać nie każdy ma takie podejście.
Myślę, że to jest idiotyzm tak jak pisałem wyżej. Ktoś chce nosić taką torbę - kupuje. Nie podoba mu się to, bo nie ma pojęcia o swastyce - nie kupuje.
A torba naprawdę rewelacyjna, chociaż nie gustuję w damskich torebkach
Mnie osobiście razi swastyka, kojarzy mi się tylko z hitlerowcami bo właśnie taką poznałam, wcześniej nawet nie wiedziałam, że ten wzór pochodzi też z innych kultur. Nie kupiłabym takiej torebki. W Europie hinduskie swastyki nie są rozpowszechnione i wiele osób ma prawo kojarzyć je z II wojną światową mimo innego koloru itp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum