Sanepid będzie szukał tajemniczej choroby tropikalnej pochodzącej z Filipin, na którą miał zapaść były prezydent Aleksander Kwaśniewski - podaje portal gazeta.pl, powołując się na Radio TOK FM.
- To jest nasz obowiązek - mówi Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła.
Postępowanie wszczęto zgodnie z obowiązującą ustawą o chorobach zakaźnych i zakażeniach. Sprawą zajmuje się Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Warszawie. "W związku z podejrzeniem zawleczenia do Polski choroby zakaźnej (...), polecam wszczęcie dochodzenia epidemiologicznego i podjęcia wszelkich niezbędnych czynności wobec Pana Aleksandra Kwaśniewskiego, byłego prezydenta, w celu wyjaśnienia, czy zaistniała sytuacja grozi rozprzestrzenieniem się zakażenia oraz ustalenie, czy osoby kontaktujące się z chorym nie wymagają podjęcia wobec nich działań zapobiegawczych lub skierowania ich na leczenie" - głosi dokument, podpisany przez zastępcę Głównego Inspektora Sanitarnego Pawła Policzkiewicza, do którego dotarł dziennik.pl.
- Jeżeli faktycznie to zagraża zdrowiu lub życiu ludności, to trzeba będzie podjąć działania zapobiegawcze w stosunku do ludzi, którzy mają styczność z tą chorobą - mówił w radiu Tok FM Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła.
A to może oznaczać nawet kwarantannę dla wszystkich, którzy zetknęli się z Aleksandrem Kwaśniewskim. O chorobie będzie musiał też opowiedzieć lekarz, który ją stwierdził i przepisał leki byłemu prezydentowi.
Waldemar Dubaniowski, prawa ręka Kwaśniewskiego, komentuje w dzienniku.pl: - Cieszy mnie taka niezwykła czujność Sanepidu. Myślę, że w trosce o kraj Sanepid powinien natychmiast zbadać Jarosława Kaczyńskiego, który przecież jest premierem, a miał bezpośredni kontakt z Aleksandrem Kwaśniewskim.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-11, 20:38
Proponuję aby każdy obywatel napisał do Sanepidu że podejrzewa u siebie chorobę tropikalną (np po wizycie wujka z Filipin) - darmowe badania gwarantowane , jeżeli nie zareagują to będzie oznaczało że opisana akcja została przeprowadzona na zamówienie PISu.
A ja widziałem Kwacha w TV. Też mam się zbadać? Idąc tokiem rozumowania Korwina w innym temacie na forum można się zarazić od upośledzonego dziecka, tak w tym przypadku przez media. Pomóżcie!
siwy_, a jeśli nie był? Przeprosisz?
Sam byłem kiedyś na takich lekach, gdzie język mi się prawie plątał. Że Kwachowi zdarzyło się raz czy dwa wystąpić przed kamerami podchmielonemu, to nie przypinaj mu łatki, że człowiek wypić musi przed widownią dla odwagi!
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-11, 22:11
Dobra, wycofuję się, bo dowodów rzeczywiście nie ma, no ale te oczy... Jeśli okaże się, że faktycznie jest chory i się leczy, to założę nowy temat i publicznie na forum przeproszę.
Wyjaśniam dyskutantom, że każdy lekarz stwierdzający u kogolwiek chorobę zakaźną , podejrzenie tej choroby lub chorobę, którą się zaraził obywatel w krajach tzw. tropikalnych, ma obowiązek powiadomienia o tym Sanepidu. To jest uregulowane prawnie. Skoro Kwaśniewski podał, że ma tajemniczą chorobę zawleczoną z Filipin i się na nią leczy, to ten fakt powinien być przez leczacego go lekarza zgłoszony. Sprawdzono zapewne, że choroby nie zgłoszono. Więc, albo Kwasniewski łże...( to jest dla mnie najbardziej prawdopodobne, bo robił to wiele razy) lub lekarz tego nie zrobił mimo, że Kwasniewski choruje. Trwa kampania wyborcza....i warto by to wyjaśnić....prawdomówność kandydata LIDu na premiera jest chyba ważną sprawą dla jego elektoratu...? Nieprawdaż ?
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-11, 22:54
I tak się nie dowiesz ani ja, ani Ty czy Kwaśniewski kłamał - dane pacjenta są chronione.
Wyłączenie obowiązku dochowania tajemnicy ma miejsce jeśli badanie lekarskie zostało przeprowadzone na żądanie uprawnionych organów lub instytucji, wówczas lekarz jest obowiązany poinformować o stanie zdrowia pacjenta (w niezbędnym zakresie) wyłącznie te organy lub instytucje.
A właściwie to kogo obchodzi że Kwaśniewski zostanie przebadany ?? Może jakiś reality show zrobić w sejmie jeszcze ?? (kamery na korytarzach, w łazienkach, mikrofony podczepione do ubrania, żebyśmy wiedzieli co dana osoba publiczna robi w danej chwili...
Mówiąc króŧko porozmawiajmy o pogodzie w Malezji ??
Mnie na przykład obchodzi. Któryś raz już piszesz, że ciebie coś nie interesuje takim tonem jakby nikogo nie mogło. Chciałbym wiedzieć, czy Kwachu rzeczywiście jest chory, czy też kłamie.
Wysłany: 2007-10-12, 16:07
A tak kończy się temat choroby tropikalnej:
Cytat:
Lekarz domowy byłego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego wysłał list do Sanepidu, w którym stwierdza, że 13 lipca zadzwonił do niego Aleksander Kwaśniewski. Skarżył się na bóle w okolicach jamy brzusznej. Bo badaniach nie stwierdzono znamion choroby zakaźnej, która byłaby groźna dla otoczenia.
Oznacza to, że Sanepid zakończył swoją kontrolę ws. "tropikalnej choroby" Kwaśniewskiego.
- Główny Inspektor Sanitarny Andrzej Wojtyła powinien zostać odwołany ze stanowiska w związku decyzją o zbadaniu przypadku tropikalnej choroby z Filipin u byłego prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego - oświadczył Wojciech Olejniczak. Według lidera SLD interwencja sanepidu w tej sprawie to ewidentne włączenie się w kampanię wyborczą.
Były prezydent Aleksander Kwaśniewski powiedział, że cierpi na wirusową chorobę tropikalną, na którą zachorował na Filipinach i zażywa bardzo mocne leki. Tak odpowiedział na pytanie o wtorkową niedyspozycję w Szczecinie i sugestie niektórych mediów, że był pijany.
Ja zaś dodam tylko dla wiedzy userów jedno. Zawiadomienie do Sanepidu wysyła się przy każdym podejrzeniu choroby zakaźnej. Niektóre badania wirusologiczne, czy bakteryjne trwają tygodnie. Nie wolno czekać, aż potwierdzi się diagnozę. Gdyby to była jakaś np. Ptasia grypa.... a są jeszcze gorsze możliwości... Lekarz domowy pana prezydenta i tak złamał więc przepisy prawa. Już poza tematem, to bardzo mnie interesuje, jak ten pan dr wykluczył tę chorobę....skoro była zawleczona z Filipin...i do tej pory leczona lekami mającymi, aż taki niekorzystny wpływ na pana prezydenta. Dla niewtajemniczonych dodam, że większość takich badań ( mówię o chorobach tropikalnych) można wykonać w Instytucie Medycyny Tropikalnej w Gdyni ). Ja pozostanę w przekonaniu, że Kwaśniewskiemu podpowiedział sposób na wytłumaczenie wpadek...ktoś totalnie nie zorientowany w co prezydenta pakuje... No cóż...kłamstewka maja zazwyczaj krotkie nogi....tak jak i z tytułem magistra zresztą. ŻAŁOSNE TO W SUMIE.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum