R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ourson
2008-06-04, 15:37
Będzie komisja ws. śmierci Blidy?
Autor Wiadomość
Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2007-10-31, 10:59   Będzie komisja ws. śmierci Blidy?

Cytat:
5 listopada LiD wystąpi o komisję ws. śmierci Blidy.

Już na pierwszym posiedzeniu Sejmu nowej kadencji LiD złoży wniosek o powołanie komisji śledczej do wyjaśnienia okoliczności śmierci Barbary Blidy - zapowiada w dzienniku.pl Wojciech Olejniczak. Była minister budownictwa zginęła w kwietniu, gdy do jej domu przyszli agenci ABW.

Olejniczak, najmocniejszy kandydat na szefa klubu Lewicy i Demokratów, potwierdza, że wniosek zostanie złożony już 5 listopada, czyli w najbliższy poniedziałek. LiD domaga się wyjaśnień, co dokładnie stało się 25 kwietnia w Siemianowicach Śląskich, gdy do domu byłej posłanki SLD zapukali funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Barbara Blida miała poprosić wówczas o możliwość skorzystania z toalety. Tam wyjęła pistolet i strzeliła sobie w serce.

Wyjaśnienia tej sprawy chce również Platforma Obywatelska. Ale - jak mówi poseł Zbigniew Chlebowski - nie ma jeszcze ostatecznej decyzji, czy PO złoży wnioski o powołanie trzech komisji śledczych, czy jednej, która będzie musiała wyjaśnić kulisy trzech spraw: śmierci Barbary Blidy, akcji CBA w resorcie rolnictwa oraz wobec posłanki PO Beaty Sawickiej. 1 października Sawicka została zatrzymana pod zarzutem przyjęcia łapówki za próbę ustawienia przetargu.

Wiadomo natomiast, że jednym z pierwszych projektów, jakie złoży w Sejmie Platforma Obywatelska, będzie ustawa dotycząca Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. PO domaga się m.in. zniesienia abonamentu i odpolitycznienia mediów publicznych.

Platforma chce również, by KRRiT stała się "ciałem społecznym". Zdaniem Donalda Tuska, rada powinna funkcjonować jak Urząd Komunikacji Elektronicznej i jego szefowa Anna Streżyńska. "To jest jedna z nielicznych postaci PiS, której działalność mi imponuje" - przyznaje lider Platformy Obywatelskiej.

Źródło: dziennik.pl

Jak myślicie, czy jeśli komisja zostanie powołana to odkryje w całej tej sprawie jakieś nowe fakty :?:

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2007-10-31, 11:12   

Jaro napisał/a:
Jak myślicie, czy jeśli komisja zostanie powołana to odkryje w całej tej sprawie jakieś nowe fakty

Żeby tylko nie daj Boże, nie ożywiła tej kobiety, owa komisja oczywiście ;) :twisted: .
O zmarłych, powinno się mówić dobrze, albo w ogóle nie mówić nic. Dlatego uważam że ta, jak poprzednie, i ewentualne następne komisje śledcze, w wydaniu parlamentarzystów, to zbędny wydatek, za który płacimy my, podatnicy. A niestety jak widzimy, żadna z tych działających już komisji nie przyniosła wiążących rozstrzygnięć.

Tomek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-10-31, 14:10   

Jeśli chodzi o komisję ws śmierci Blidy to powinna być takowa powołana. Komisja powinna zbadać moim zdaniem przede wszystkim okoliczności wznowienia śledztwa, bo przecież wiadomo, że jedno postępowanie już kiedyś przeciwko niej umorzono. Jakie były dowody na to, żeby znów sprawę otworzyć, kto podejmował decyzje. Dotychczas odpowiedzialność ponieśli sami szeregowi funkcjonariusze (o ile w ogóle), a coś mi mówi, że oni wcale nie byli najbardziej winni temu co się stało. Okoliczności są tym bardziej niejasne wobec tego co słyszeliśmy od Kaczmarka na temat Ziobry. To trzeba sprawdzić, choćby po to, żeby uciąć mnóstwo teorii spiskowych, które się namnożyły o całej sprawie.
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Postaw piwo autorowi tego posta

hajen 
4x2+8x1x1+2+1

Piwa: 29/26
Wysłany: 2007-10-31, 18:29   

Ja uwazam, ze byla winna a ta komisja nie bedzie miala na celu dobra pamieci Blidy tylko pograzenie PiSu. Z tego co widze otwarta wojna w sejmie nie bedzie miala szans na zakonczenie.

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-10-31, 18:32   

Komisja jest bezsensowna. Nie wiem na co komu jest potrzebna? Przecież to jest jasne, że popełniła samobójstwo. Co tu wyjaśniać? Jej powstanie ma chyba być tylko daniem pstyka w nos PiS-owi. Druga komisja ds. przcieku w CBA powinna powstać, ale ta ws. Blidy nie ma celu.

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-10-31, 21:37   

tomow, widać że nie potrafisz obiektywnie spojrzeć na pewne sprawy, od razu negujesz i wiesz doskonale, że to było samobójstwo, jakbyś był na miejscu zdarzenia. Dorośnij trochę ze swoimi wypowiedziami, bo już zaczyna się to robić nudne co wypisujesz.

Lesiu 
Wieluniaczek

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-11-01, 00:29   

tomow napisał/a:
ale ta ws. Blidy nie ma celu.

tomow, Ferbik ma racje, do póki nie bedzie wyjasniona sprawa smierci Blidy to tak do konca nie mozna stwerdzić czy to było samobójstwo :!: , a widze, że Ty dobrze wiesz, że tak było :!:

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2007-11-01, 10:33   

tomow napisał/a:
Komisja jest bezsensowna. Nie wiem na co komu jest potrzebna? Przecież to jest jasne, że popełniła samobójstwo. Co tu wyjaśniać? Jej powstanie ma chyba być tylko daniem pstyka w nos PiS-owi. Druga komisja ds. przcieku w CBA powinna powstać, ale ta ws. Blidy nie ma celu.

Czy to było samobójstwo czy nie to się wyjaśni... Tomow Ciebie bardziej przeraża fakt, że komisja może (ale nie musi) wyjaśnić wszystkie aspekty poboczne, związane nie tylko z samym zatrzymaniem, ale również z całą pracą operacyjną...

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2007-11-01, 11:02   

W takim wieku chyba do CBA nie przyjmują więc więc napewno Go nie przeraża.

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2007-11-01, 11:23   

mareks napisał/a:
W takim wieku chyba do CBA nie przyjmują więc więc napewno Go nie przeraża.

Nie zrozumiałeś... Chodziło mi o to, że on jest propisowski... a teraz komisja przypatrzy się również aspektowi politycznemu, jakże ważnemu w tej sprawie...

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2007-11-01, 17:11   

Mnie chodzi o nadużywanie słownictwa z za dużą ekspresją.

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2007-11-02, 11:13   

Lesiu napisał/a:
Ferbik ma racje, do póki nie bedzie wyjasniona sprawa smierci Blidy to tak do konca nie mozna stwerdzić czy to było samobójstwo

Panowie, a według Was co to mogło być? Chyba że w polskim słowniku jest jakieś nowe słowo, określające odebranie sobie życia ;) .
Możemy jedynie polemizować, nad przyczyną takiego postępku pani Blidy, ale fakt pozostaje bezdyskusyjny, Barbara Blida popełniła samobójstwo :!: :!: :!: .
Może ja jestem staroświecki, ale bez przyczyny śmierci nie ma, i nikt mi nie wmówi że Blida zastrzeliła się bo, przestraszyła się kilkoro funkcjonariuszy ABW czy CBA.
Na złodzieju czapka gore, to takie życiowe powiedzenie. I dla mnie, co już wcześniej napisałem tuż po samobójstwie pani Blidy, ta śmierć jest „śmiercią honorową”.

A nad całą tą sprawą, pracują; policja, prokuratorzy, adwokaci, sędziowie, czyli polskie bezstronne prawo sprawiedliwości. I to wyniki tej pracy będą wiążące, a nie jakiś raport końcowy po kilku, a może nawet kilkunastu miesiącach pracy, jakiejś tam komisji do sprawy, tej czy innej.
Przykład; sprawa Rywina, paranoja, polskie prawo karne, wyjaśniło sprawę do końca, Rywina skazano wyrokiem sądowym, w każdym razie sprawa się rozstrzygnęła. A co zostało po owej komisji, dwa raporty, śmichy na sali i nie tylko, no i masa straconych pieniędzy podatników, uczciwych podatników.

Wszystkie komisje do spraw XXX, są walką polityczną za nasze pieniądze, a nie walką o sprawiedliwość społeczną.

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-11-02, 11:38   

Kiedyś, dawno temu, istniał taki zwyczaj, że kiedy aresztowano arystokratę to zostawiano go na jakąś chwilę sam na sam z naładowanym rewolwerem. Delikwent miał okazję aby uniknąć procesu upokarzającego rodzinę, szargającego nazwiskiem itd. itp.
W tym przypadku sytuacja różni się tylko tym, że p. Blida wbrew przepisom miała przy sobie naładowaną broń.

Karzełek 

Piwa: 1/7
Wysłany: 2007-11-02, 11:52   

ourson napisał/a:
W tym przypadku sytuacja różni się tylko tym, że p. Blida wbrew przepisom miała przy sobie naładowaną broń.

No właśnie.
miko 005 napisał/a:
Może ja jestem staroświecki, ale bez przyczyny śmierci nie ma, i nikt mi nie wmówi że Blida zastrzeliła się bo, przestraszyła się kilkoro funkcjonariuszy ABW czy CBA.

Nie chodzi o to dlaczego się zastrzeliła, tylko o to, dlaczego funkcjonariusze ABW do tego dopuścili. Nie po to z całym kordonem funkcjonariuszy idzie się po wezwaną, żeby później dać się jej zastrzelić.

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2007-11-02, 12:49   

Karzełek napisał/a:
Nie chodzi o to dlaczego się zastrzeliła, tylko o to, dlaczego funkcjonariusze ABW do tego dopuścili. Nie po to z całym kordonem funkcjonariuszy idzie się po wezwaną, żeby później dać się jej zastrzelić.

Nad tą, między innymi sprawą pracują odpowiednie, powołane do takich prac organa państwowe jak policja i sądy. A prace posłów powinny toczyć się w kierunku lepszego jutra całej Polski i obywateli w niej żyjących. Nie stać nas, kraju na płacenie podwójnych pieniędzy za tą samą pracę.
Dlatego już nigdy nie powinna powstać żadna komisja sejmowa do spraw, którymi zajmują się już odpowiednie instytucje państwowe. A przede wszystkim;
Cytat:
- Sąd we współczesnych demokratycznych systemach prawnych to niezawisły organ państwowy powołany do stosowania prawa w zakresie rozstrzygania sporów między podmiotami pozostającymi w sporze, a także decydowania o przysługujących uprawnieniach oraz dokonywania innych czynności określonych w ustawach lub umowach międzynarodowych.

Czym więc, mają być w takim razie komisje sejmowe?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi