R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Panterka
2008-06-27, 12:06
Uwaga, nadciąga.... zima
Autor Wiadomość
miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
  Wysłany: 2007-11-16, 12:11   Uwaga, nadciąga.... zima

Cytat:
Atak zimy na południu Polski
Zasypane drogi, awarie energetyczne i korki. Tak rysuje się krajobraz na południu Polski po nocnych opadach śniegu. Policja apeluje o szczególną ostrożność. Zdaniem synoptyków taka pogoda utrzyma się przez kilka dni.

Żródło- TVN24.pl

No tak, zaczyna się; zimno, pełno śniegu, drogi nieprzejezdne, brrr jednym słowem przerąbane na kilka miesięcy.
A oto co zobaczyli dzisiaj mieszkańcy południowej Polski, po przebudzeniu się;

Kraków..jpg
Plik ściągnięto 89 raz(y) 21,13 KB

Jastrzębie Zdrój.jpg
Plik ściągnięto 88 raz(y) 28,39 KB

Dąbrowa Górnicza.jpg
Plik ściągnięto 91 raz(y) 22,06 KB

Sosnowiec.jpg
Plik ściągnięto 96 raz(y) 25,54 KB

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2007-11-16, 12:26   

Myślę, że nie długo przyjdzie nam czekać na takie widoki ze swoich okien. :)

Marta 
WIELUNIAK

Pomogła: 40 razy
Piwa: 5/4
Wysłany: 2007-11-16, 14:40   

Jaro napisał/a:
Myślę, że nie długo przyjdzie nam czekać na takie widoki ze swoich okien.

Oby jednak jak najdłużej !!
Postaw piwo autorowi tego posta

gebbers 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2007-11-16, 16:50   

a Ja lubie zime

twiggy
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-16, 16:57   

Ja nie lubię - szczególnie gdy trzeba odkopywać sobie drogę by wydostać się z domu a po kilku godzinach można zacząć od nowa.

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2008-01-04, 17:06   Nie będzie zimy?

Cieszcie się odrobiną zimy, tej zimy bo;

Cytat:
Prognoza sezonowa styczeń - czerwiec 2008

Prognoza sezonowa powstaje na podstawie skomplikowanych korelacji w obserwacjach odchyleń od normy temperatury wód Atlantyku, wpływie anomalii El Nińo i La Nińa na ziemski klimat, tendencji rozwoju sytuacji atmosferycznej względem miesięcy minionych, charakterystyki oraz porównań stanu pogody względem południowej półkuli naszej planety, a także anomalii pogodowych mających miejsce na całej Ziemi. Pamiętajmy, że prognozy mają charakter orientacyjny i nie są szczegółowe.

Styczeń będzie ciepły i mokry

W styczniu temperatura przez większą część miesiąca będzie się utrzymywać na poziomie nieco powyżej normy wieloletniej, a to oznacza, że możemy liczyć na wiele cieplejszych dni niż zwykle ma to miejsce w tym miesiącu. W ciągu dnia temperatura przeważnie wynosić będzie od 0 do 5 stopni, ale w najcieplejsze dni może lokalnie przekraczać 10 stopni. W części południowej i południowo-wschodniej Polski temperatura na poziomie normalnym, chociaż miejscami w Małopolsce i na Podkarpaciu może być zimniej. Związane to będzie z częstym utrzymywaniem się w tych regionach pokrywy śnieżnej. Mimo spodziewanego ciepła mogą się pojawiać krótkotrwałe zimniejsze epizody, które zaznaczą się niewielkimi mrozami i pogodnym niebem, głównie na początku miesiąca. Jednocześnie będą występować częste opady, głównie deszczu i deszczu ze śniegiem. W ten sposób wieloletnia norma opadów dla stycznia może zostać w większości kraju przekroczona i tym samym będzie bardzo mokro. W cieplejsze dni musimy się przygotować na porywisty wiatr, który może łamać drzewa.

Luty bardzo ciepły i wilgotny

Luty niewiele będzie się różnić od stycznia, ponieważ temperatura wciąż będzie znacznie wyższa niż zwykle w tym miesiącu. Na termometrach najczęściej zobaczymy od 10 do 15 stopni. W dalszym ciągu będzie sporo opadów i wszystko wskazuje na to, że będą one nie tylko częste, ale i intensywne. W górach pokrywa śnieżna zacznie się roztapiać wcześniej niż zwykle. Wraz z wysokimi temperaturami grunt będzie odmarzać w błyskawicznym tempie. W większości Polski śnieg w tym miesiącu powinien zniknąć całkowicie. W cieplejsze dni nadal możliwe są silne porywy wiatru, lokalnie niszczycielskie. Podczas nagłych odwilży na południu kraju możliwe są równie niebezpieczne przybory stanu wody w rzekach i lokalne podtopienia, chociaż o tej porze roku nie powinno to być zaskoczeniem.

Marzec z wcześniejszą wiosną

Nie ma żadnej wątpliwości, że w 2008 roku wiosna przyjdzie znacznie wcześniej niż powinna. Przez cały marzec będziemy się mogli cieszyć bardzo ciepłym powietrzem. Temperatura często będzie w cieniu przekraczać 20 stopni. Opady tymczasem będą wciąż spore, ale na pewno nie odwiodą nas od wiosennych spacerów po rozkwitających parkach. Wszyscy mający ogródki działkowe i pola w pobliżu rzek, podobnie jak w lutym, mogą się obawiać podtopień, które będą związane z nagłym topnieniem śniegu na terenach górskich i zwiększaniem się poziomu wód w rzekach, zwłaszcza południowej Polski.

Kwiecień bardzo ciepły i słoneczny

Po prawdziwie wiosennym marcu w kolejnym miesiącu przyroda będzie się odradzać do życia tak, jakby był już maj. Kwiecień minie więc pod znakiem temperatury znacznie wyższej od tej, jaka normalnie powinna panować w tym miesiącu. Często zdarzać się będą przekroczenia 20 stopni, zdarzą się również dni z temperaturą przekraczającą 25 stopni, co szczególnie powinno ucieszyć tych, którzy nie będą się mogli doczekać lata. Bardzo ciepła pogoda ma jednak swoje minusy, którymi w kwietniu będą dla odmiany bardzo słabe opady, co może wpłynąć na wegetację roślin, głównie w województwach południowych i centralnych Polski. Padać nie będzie całymi dniami i to może być powodem do zmartwień. Są jednak też plusy, ponieważ mniej opadów i wysoka temperatura to częstsze rozpogodzenia. Po bardzo ciepłych dniach będą nadchodzić pierwsze w tym roku burze, ale będą to zjawiska jedynie miejscowe.

Maj już z pierwszymi upałami

Maj będzie już zapowiedzią wczesnego lata. Temperatura nadal będzie wyjątkowo wysoka. Wszystko wskazuje na to, że letnia aura rozpocznie się wcześniej niż normalnie powinna. W tym miesiącu temperatura w cieniu zacznie przekraczać 30 stopni i będziemy mieć do czynienia z pierwszymi upałami, które początkowo niekorzystnie wpłyną na nasze samopoczucie. Mogą również przyspieszyć wegetację roślin. Po suchym kwietniu nowy miesiąc powinien przynieść więcej opadów, ale głównie o charakterze przelotnym, chociaż mogą być one intensywne, połączone z gwałtownymi burzami. Maj będzie więc nie tylko gorący, parny i duszny, ale również burzowy. Gwałtowne zjawiska mogą powodować straty na polach uprawnych i w sadach. Pamiętajmy jednak, że burza to zjawisko lokalne i dotyczące małego obszaru, więc większość z nas nie powinna się ich obawiać.

Czerwiec z gorącym latem

Będzie kontynuacją pogody z poprzedniego miesiąca. Przy bardzo wysokiej temperaturze, często przekraczającej w cieniu 30 stopni, będą się pojawiać burze i ulewne deszcze. Gwałtowne zjawiska mogą występować często, dlatego zagrożenie spustoszeniami przez nie powodowanymi będzie zwiększone. Obecne prognozy nic nie mówią o chłodach w tym miesiącu, więc nie musimy się ich obawiać.

Źródło – Twojapogoda.pl

Maru 
Mieszka pod Wieluniem
Bywa w Wieluniu

Piwa: 4/4
Wysłany: 2008-01-04, 18:42   

Oby się spełniło :grin:

Jack_Black 
Dojeżdża PKSem

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-01-04, 19:18   

Według mnie takie "pseudo" prognozy mają tylko za zadanie zrobienie wody z mózgu czytelnikom...Nikt nie jest w stanie przewidzieć pogody aż do czerwca...A co do zimy to mogłaby w końcu nastąpić, najlepiej z obfitymi opadami śniegu tak aby odwołali lekcje w szkołach :D

glizda 
Moderator
diablica

Pomogła: 45 razy
Piwa: 24/21
Wysłany: 2008-01-04, 20:18   

Jack_Black napisał/a:
...A co do zimy to mogłaby w końcu nastąpić, najlepiej z obfitymi opadami śniegu tak aby odwołali lekcje w szkołach

Jak wykraczesz Jack_Black, to będziesz odśnieżać wjazd na moje podwórko :twisted:

Chudyy 
Ma stragan na targu

Piwa: 2/1
Wysłany: 2008-01-04, 22:07   

Ja powiem tak rok temu zapowiadali upalne lato i wcale upalne nie było. Więc troche zimy na pewno będzie

yampress 
WIELUNIAK

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2008-01-05, 11:45   

bajdy bajdy. nie potrafia przewidziec pogody na kilka dni wczesniej a snuja bajki o pogodzie :)
2 lata temu oglaszali ze lato bedzie zimne a bylo bardzo upalne :)

Lesiu 
Wieluniaczek

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-01-05, 14:27   

glizda napisał/a:
Jak wykraczesz Jack_Black, to będziesz odśnieżać wjazd na moje podwórko

glizda, jak wykracze to odsnieżanie nie pomoże :D , będziesz musiała kopać sobie tunel saperką :D :D

Jack_Black 
Dojeżdża PKSem

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2008-01-05, 15:04   

glizda napisał/a:
Jack_Black napisał/a:
...A co do zimy to mogłaby w końcu nastąpić, najlepiej z obfitymi opadami śniegu tak aby odwołali lekcje w szkołach

Jak wykraczesz Jack_Black, to będziesz odśnieżać wjazd na moje podwórko :twisted:

A mówią, że w Polsce nie ma pracy dla ludzi z moim wykształceniem :twisted:

Maru 
Mieszka pod Wieluniem
Bywa w Wieluniu

Piwa: 4/4
Wysłany: 2008-01-06, 18:52   

glizda napisał/a:
Jak wykraczesz Jack_Black, to będziesz odśnieżać wjazd na moje podwórko

W Łodzi dzisiaj się zaczeło, jeśli jest tak samo w Wieluniu, to szykuj łopatę. Robota Cię nie ominie. Przy okazji, mam rodzinę na Słowackego - podskoczysz w wolnej chwili :D

bob_mistrz 
WIELUNIAK
Skowyrny

Piwa: 9/14
Wysłany: 2008-01-06, 23:41   

Ja właśnie wróciłem z Katowic... Jedna Wielka Masakra :!: :!: 3 godziny jazdy 50, 60 km/h po prostu okropność...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi