Wysłany: 2007-12-26, 00:28 Potrawy wigilijne i świąteczne
Podzielcie się, co mieliście na wigilię, co macie na święta w swoim jadłospisie
Np. ja w wigilię miałem jak zawsze tradycyjnie jak co roku barszcz czerwony z uszkami nadziewanymi grzybkami i kapustą, ziemniaczki gotowane w mundurkach a następnie smażone z cebulką w talarkach i karpia Do tego kompot z szuszu obowiązkowo
Na święta rosółek, zrazy, babka, makowiec Zobaczymy co jutro na obiad
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-12-26, 10:55
w tym roku we Wrocławiu więc trochę inaczej niż w Wieluniu... Barszczyk, uszka, kapusta z grzybami, karp, śledzie, kompot z suszu W Wieluniu zwykle jest jeszcze zupa grzybowa, ziemniaki i zupa śledziowa, kapusta z grochem...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
No więc grzybowa z makaronem, czerwony barszczyk z uszkami, kapusta z grochem, karpi pstrąg smazony, kompot z suszu, śledzie w oleju.
A obiad swiateczny to zupki te same , ziemniaczki roladki z pysznym sosikiem, paszteciki, bigos, sałatki
I oczywiście duzo ciasta, cukierków i owoców
Jak ja kocham święta
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
U mnie Kompot z suszu z makaronem, grzybowa, barszcz z uszkami, karpik , ziemniaki kapusta z grochem. To w wigilię
W Boże Narodzenie w sumie jedliśmy to co zostało z wigilii + krokiety z barszczem a i salatka warzywna. Dzisiaj za to gotowana kurka, ziemniaki kapusta z grochem i bigos.
Pomogła: 12 razy Wiek: 44 Dołączyła: 17 Lis 2005 Posty: 1648 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-12-26, 22:48
hmmm od czego zacząć?
wigilia: kompot z suszonych owoców z makaronem, rosół z karpia z grzankami, zupa grzybowa z naleśnikami, kapusta z grzybami, śledzie w śmietanie i śledzie na słodko z rodzynkami, naleśniki z kapusta i grzybami, no i oczywiście karp
I i II dzień świat: czego dusza zapragnie aż do przejedzenia
Pomogła: 8 razy Wiek: 36 Dołączyła: 08 Gru 2006 Posty: 727 Skąd: z 1038:D
Wysłany: 2007-12-27, 15:07
a u mnie w domu tradycja od lat ta sama... 24grudnia jemy bardzo delikatne śniadanie (np jajko, kromkę chleba, herbatę), kolacja wigilijna zaczyna się około 17nastej (dlatego wszyscy zdąża już być porządnie głodni) i kolejno potrawy wyglądają tak: kompot z suszonych owoców z makaronem, ryż z cynamonem na słodko, zupa rybna, kapusta na słodko, kapusta z grochem, barszcz czerwony z uszkami, barszcz grzybowy z krokietami, zupa śledziowa z ziemniakami i sosem grzybowym, karp (co dwa lata jest też kutia)
I dzień świąt- najczęściej to co z wigilii pozostało:)
II dzień świąt-rosół z makaronem, kluski śląskie +jakieś mięso+ surówka+ kompot
a do tego oczywiście piernik, makowiec, sernik, orzechowiec, ciastka (wszystko pieczone, nic kupowane )... jakieś sałatki, galaretki, wędliny, owoce... itp
generalnie II dnia już nikt nie ma na nic siły prócz mojego brata...który na wigilijnego karpia zawsze ma ochotę i zawsze znajdzie miejsce
[ Dodano: 2007-12-27, 15:08 ]
aha, warto dodać że uszka są z przepisu mojej prababci jeszcze;) nadziewane kaszą, grzybami i kapustą.... pyszności
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum