Wysłany: 2008-02-24, 15:04 Czyżby Wieluń bez foliówek ?
Jakie było moje zaskoczenie, gdy wczoraj robiąc zakupy w popularnym "MLEKOLUX" -ie przy ul. 18-Stycznia nie otrzymałem jednorazowej foliówki do zapakowania produktów. Ekspedientka stwierdziła, że sklep nie będzie stosował foliówek do pakowania, być może w przyszłości będą do tego służyć torby papierowe. Na dzisiaj, aby zapakować zakupy należy posiadać własną torbę lub kupić dużą torbę foliową za około 50 gr.
Czyżby Wieluń dołączył do innych miast rezygnujących z jednorazowych foliówk ? Może macie doświadczenia w tym temacie z innych wieluńskich sklepów...
Poniżej kilka linków z artykułami omawiającymi ten problem:
Czekam na zaprzestanie uzywania foliowych jednorazowek do pakowania zakupow. Oczywiscie przy stoiskach z warzywami itp sa nadal niezastapione ale denerwuje mnie czasem jak kupuje jeden produkt w markecie i kasjerki sama mi go pakuja, choc jest to zbedne dla mnie. Oczywiscie dziekuje im i mowie ze nie potrzebuje to patrza na mnie jak na dziwaka... Popieram kierownictwo mlekoluxu! I mowie z nimi STOP DLA FOLIOWYCH SMIECI
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2008-02-24, 19:03
Jermar napisał/a:
Na dzisiaj, aby zapakować zakupy należy posiadać własną torbę lub kupić dużą torbę foliową za około 50 gr.
A jak chce przyjść na zakupy akurat bez swojej torby i nie chcę płacić za dużą foliową ?? A tak w ogóle to czemu duże, foliowe, płatne zostały??... Chyba przez ostatni przymiotnik...
Ogólnie Ja też jestem za stosowaniem torebek papierowych, ale to sklep powinien je zapewnić klientowi, w momencie kiedy rezygnuje z foliówek...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-02-25, 12:02
jestsuper napisał/a:
Popieram kierownictwo mlekoluxu! I mowie z nimi STOP DLA FOLIOWYCH SMIECI
jestsuper, co popierasz? To że naciągają na wydatek 50gr. za torbę foliową, tyle że jeszcze większą i jeszcze trudniejszą do rozłożenia się na wysypisku śmieci .
Jermar napisał/a:
Na dzisiaj, aby zapakować zakupy należy (..... ) kupić dużą torbę foliową za około 50 gr.
Też popieram walkę z torbami foliowymi, ale nie w takiej formie jak w w/w sklepiku. Moim zdaniem, każda taka akcja powinna być przez kilka dni poprzedzona odpowiednimi informacjami widocznymi w danym sklepie. Informacja, która uprzedzałaby klientów że od dnia XXXX nie będą tam używane torby foliowe, aby klienci mogli się odpowiednio przygotować do nowej sytuacji. A.... skoro nie posiada ( ów sklep), toreb alternatywnych, to niech nie będzie nadgorliwy i da sobie spokój, z niby troską o ekologię, fundując ludziom foliówki za pieniądze.
A tak na marginesie, już od dłuższego czasu, staram się chodzić na zakupy z torbą lnianą .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Ostatnio zmieniony przez miko 005 2008-02-25, 12:14, w całości zmieniany 1 raz
Też popieram walkę z torbami foliowymi, ale nie w takiej formie jak w w/w sklepiku. Moim zdaniem, każda taka akcja powinna być przez kilka dni poprzedzona odpowiednimi informacjami widocznymi w danym sklepie. Informacja, która uprzedzałaby klientów że od dnia XXXX nie będą tam używane torby foliowe. A skoro nie posiada ( ów sklep), toreb alternatywnych, to niech nie będzie nadgorliwy i da sobie spokój, z niby troską o ekologię, fundując ludziom foliówki za pieniądze.
No i znowu ktoś chce coś dobrze, ale źle sie do tego zabiera.
Najpierw się informuje, potem zapewnia inną fromę pakowania zakupów a później zaprzestaje stosowania foliówek. Takie jest moje zdanie.
Mogli sprawdzić jak to działa gdzie indziej, np w Ikei kupuje sie przy kasie torby na zakupy, ale papierowe!!!! co i tak nie usptawiedliwia tych plastyowych, które klienci noszą po sklepie.
Sam pomysł natomiast dobry, tych foliowych opakowań jest za dużo.
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Robiąc ostatnio zakupy w carrefourze, kasjerka rozmawiała ze znajomą nt. właśnie tych toreb. Powiedziała, że w najbliższym czasie foliówki znikną ze sklepu. Tylko ciekawe jak problem braku foliówek będzie tam rozwiązany.
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-02-25, 15:16
Oglądałem wczoraj w tv reportaż, z którego jasno wynikało, że torebki foliowe wcale nie są takie be i też je można poddać recyklingowi. No i stąd moje pytanie: gdzie w Wieluniu można takie torebki wyrzucać. Orientuje się ktoś? Do pojemników z napisem PLASTIK - tam gdzie butelki plastikowe? Segreguję prawie wszystko, ale właśnie z tym foliowym badziewiem mam problem
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2008-02-25, 18:35
Dzisiaj byłem po chleb krojony - pakowany w małym sklepiku z pieczywem i czekałem chwile bo pani cos grzebala pod ladą a ona szukała dla mnie foliowki. Jakie było jej zdziwienie, że nie będzie mi potrzebna
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum