Wiatr wiejący z prędkością nawet 150 kilometrów na godzinę, ulewne deszcze, burze, a nawet grad. Tak ma wyglądać cały weekend. Wszystko za sprawą orkanu, o wdzięcznej nazwie Emma, który już wieje w Polsce.
Dziś będzie najgorzej. Od samego rana w całej Polsce porywy wiatru będą przekraczać 90 km/h. Późnym popołudniem, wieczorem oraz w nocy z soboty na niedzielę może wiać nawet nawet z prędkością 100-120 km/h, a w górach - 150km/h. Wiatr będzie zrywał dachy, łamał drzewa i uszkadzał linie energetyczne.
Meteorolodzy spodziewają się też potężnego sztormu na Bałtyku. Fale mogą osiągać wysokość ponad dwóch metrów.
Emma jest w tej chwili nad zachodnim Atlantykiem.
Specjaliści od pogody apelują, by nie wychodzić z domu jeśli nie jest to konieczne. Radzą też, by zabezpieczyć przedmioty znajdujące się na balkonach. Lepiej też nie parkować pod drzewami, słupami czy billbordami. Możliwe nawet, że w niektórych rejonach Polski pojawią się małe trąby powietrzne.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-03-01, 12:41
Słuchałem właśnie naszego „szamana pogodowego” , była mowa o burzach nad naszym krajem i regionem, oto dla ciekawskich link do takiej obserwacji wyładowań atmosferycznych;
http://www.startsidan.org/burza.php
a poniżej dwa obrazy z kilkunastu minut wstecz.
Cytat:
W momencie wyładowania na mapie pojawia sie niebieski krzyżyk. Po 2 minutach krzyżyk zmienia sie na żółtą kropkę, która z czasem zmienia kolor na pomarańczowy i później na czerwony. Po 120 minutach krzyżyk znika z mapy. W ten sposób można widzieć gdzie burza sie poruszała przez ostatnie 2 godziny.
burza 1.jpg
Plik ściągnięto 86 raz(y) 52,75 KB
burza 2.jpg
Plik ściągnięto 74 raz(y) 52,68 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Najpierw się chroniłam przed satelitą, który miał spaść, teraz nas dezinformują o wichurach. Żałosne te dezinformacje. Kumulacja na Wieluń o 22 wiatr około 42 km/h takie ja mam dane z foreci. Potem słabnie.
Jak narazie w Gliwicach jedynie przez moment tak porządnie powiało. Do tego sypnęło trochę gradem i trochę pogrzmiało i pobłyskało. Poza tym jest spokojnie
Masakra!!! Wróciłam właśnie z Opola i powiem jedno: bardzo źle sie jechało!! Znosilo mnie ciągle, pełno gałęzi i różnych badyli na drodze. Trzeba bylo bardzo uważać!
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2008-03-01, 22:09
Na horyzoncie widoku z okna (widze okolice Dzietrznik) widziałem jak jakies pol godziny temu tam dwa razy coś błysło na niebiesko i brakło tam światła.
U mnie na sadach cały czas widze jak stare metalowe lampy odchylają sie od normy. Może żadna nie spadnie...
Ostatnio zmieniony przez Mrówek 2008-03-01, 23:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum