Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Lip 2006 Posty: 285 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-05-29, 14:31 Nieczynne kamieniołomy w Bobrownikach - dojazd
Witam!
Chciałbym wybrać się do nieczynnych kamieniołomów w Bobrownikach, jednak nie za bardzo wiem gdzie dokładnie się one znajduja. Czy ktoś z Was mógłby mi napisać lub narysować na mapie dokładny dojazd z Wielunia do owych kamieniołomów. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam!
_________________ Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo. Jean de Gribaldy
Wysłany: 2008-05-29, 14:43 Re: Nieczynne kamieniołomy w Bobrownikach - dojazd
KubaWinter napisał/a:
Witam!
Chciałbym wybrać się do nieczynnych kamieniołomów w Bobrownikach, jednak nie za bardzo wiem gdzie dokładnie się one znajduja. Czy ktoś z Was mógłby mi napisać lub narysować na mapie dokładny dojazd z Wielunia do owych kamieniołomów. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam!
A nie masz czasem na myśli kamieniołomu w pobliżu Koloni Lisowice i źródeł? Chyba, że tamtejszy wciąż jest czynny (koparki są na miejscu z tego co widziałem).
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-05-29, 16:32
Archdevil napisał/a:
A nie masz czasem na myśli kamieniołomu w pobliżu Koloni Lisowice i źródeł?
Bo chyba nawet innego w okolicach Działoszyna nie ma .
Poniżej wstawiłem mapkę tej okolicy, droga nr. 486 to droga z Wielunia przez Szczyty, resztę da się zobaczyć na owej mapce. Mam nadzieję że się przyda Tobie KubaWinter i nie tylko .
Kolonia Lisowice.gif
Plik ściągnięto 172 raz(y) 54,02 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Sporo nieczynnych wyrobisk i starych piecy do wypalania kamienia wapiennego jest wzdłuz drogi Działoszyn - Bobrowniki. Trzeba sie tylko dobrze rozgladać na boki.
_________________ S. J. Lec
Czasami ciemno od skrzydeł anielich
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-05-30, 13:42
Bardzo duży czynny wapiennik znajduje się we wsi Węże, tam też obok jest czynny kamieniołom. Dojazd od wsi Draby. Przy okazji polecam na drabach zwiedzenie jaskini Ewy (albo Draby - jak kto woli). W sklepie spożywczym w Drabach spotkałem pracownika wapiennika, który handlował szpatem i kalcytem z tego kamieniołomu.
Jest jeszcze kamieniołom przy nieczynnym wapienniku na Janinowie, zaraz zaraz stacją kolejową Janinów, dojazd łatwy bo wapiennik znajduje sią przy asfaltowej drodze na Słowików.
Pomógł: 2 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Lip 2006 Posty: 285 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-05-30, 20:50
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Osobiście nie wybieram się tam po kamienie, ale po coś co ponad 145 milionów lat temu żyło w morzu na tym terenie
_________________ Kolarstwo to nie jest gra. Kolarstwo to jest sport. Twardy, ciężki, który wymaga wiele wyrzeczeń. Można grać w piłke, tenisa lub hokeja. Ale nie można grać w kolarstwo. Jean de Gribaldy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum