R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wakacje...
Autor Wiadomość
red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2008-06-13, 10:29   Wakacje...

Jak powszechnie wiadomo wielkimi krokami zbliżają się wakacje. W związku z tym należałoby pomyśleć o jakimś wypoczynku. Stąd moje pytania i prośba do forumowiczów:

- jaki wypoczynek preferujecie?

- gdzie najlepiej wyjechać? (Polska - czyli morze i inne czy może lepiej gdzieś dalej?)

- jak w Polsce to dokąd? jakie miejscowości polecacie i dlaczego?

- jak zagranice to dokąd? Jakie kraje (a może i miejscowości) polecacie i dlaczego? Jaki srodek transportu wybrać (samochód czy może samolot?)? Jakie biura podróży polecacie z własnego lub znajomych doświadczenia?

- kiedy najlepiej wyjechać (lipiec, sierpień, wrzesień a może jeszcze inaczej?)?

- i wreszcie - ile te przyjemności kosztują? :D

Wiem że temat bardzo rozległy i jeśli Szanowna Administracja Forum uzna, że należy go podzielić na mniejsze, to proszę bardzo :D

Aha - tylko proszę unikać wypowiedzi typu "ta Dominikana ALL INCLUSIVE w zeszłym roku za 5 tys zł/os. była nie do zniesienia..." bo chyba tego nie strawie 8)
Postaw piwo autorowi tego posta

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Piwa: 33/113
Wysłany: 2008-06-17, 11:38   

IMHO, najlepszy :D jest wypoczynek bierny, gdzieś nad morzem (naszym lub innym) najlepiej w jakiejś spokojnej miejscowości. No i dobrze aby przyświecało nam słońce. :)

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2008-06-17, 12:03   

Gdzie wyjechać na wakacje, to kwestia gustu i upodobań, więc wmawianie komuś że Polska jest OK. mija się z celem jak i tak ktoś już ma własne zdanie na ten temat. Ale jeśli już jakieś polskie kurorty, to polecam Trójmiasto, jak trafimy z pogodą mamy kilka plaż do dyspozycji, tramwaj wodny na Hel, tam też jest gdzie poleżeć i co pozwiedzać. A jak w międzyczasie trochę pogoda się „zwichnie” to jest co pooglądać, Stary Gdańsk, Sopot, Skwer Kościuszki w Gdyni, można zajrzeć do portów, generalnie słońce czy deszcz można sobie coś zaplanować. Inne miejscowości nadmorskie, mówię tu o małych kąpieliskach, to tylko przy słonecznej pogodzie, bo jak deszcz to już nie bardzo jest co ze sobą począć a już tym bardziej zwiedzać, no chyba że jesteście w kilka osób i lubicie przystosować się do barowej pogody ;) .

Jeśli chodzi o wyjazdy zagraniczne, wszędzie będzie ładnie, pod warunkiem że jesteśmy tam pierwszy raz ;) .
Kiedy jechać, jak nie lubisz spoconych kobiet i ciepłego piwa, to listopad jest dobrą porą :D :twisted:
Kwestia kosztów, wakacje są raz w roku nie patrzy się wtedy na portfel, tylko na doznania duchowe. Pasa zaciśniemy po urlopie ;) .

No to jak już wszystko wiemy, to teraz życzę udanych i miłych wakacji :) .

Monika 
Dojeżdża PKSem

Pomogła: 9 razy
Piwa: 1/5
Wysłany: 2008-06-22, 20:41   

Ja zdecydowanie preferuję leżenie, a jeśli leżenie to raczej za granicą bo u nas ciężko trafić na zadowalającą pogodę, zwłaszcza nad morzem. Polecam kraje arabskie, tanio i zawsze ciepło. Jeśli chodzi o terminy, to obserwując od kilku lat ceny, najbardziej opłaca się od połowy maja do połowy czerwca, wtedy ceny są nawet do 80 % niższe niż w sezonie. W zeszłym roku udało nam się wyjechać właśnie w tym terminie i tym sposobiem zaoszczędziliśmy około 1000zł od osoby, ale w tym roku już dokładnie tyle samo straciliśmy bo jedziemy właśnie w sezonie. Ale niestety o terminie urlopu nie zawsze można samemu decydować...

akirus 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-06-22, 21:14   

miko 005 napisał/a:
to polecam Trójmiasto

a ja właśnie nie polecam takich molochów, bo jest drogo i tłoczno.

Jeśli chodzi o mnie to lubię morze, więc wybieram małe miejscowości na wybrzeżu (bo jest wszędzie blisko) z możliwością zwiedzania okolic na rowerze. Dobrze byłoby trafić na pogodę, ale to niestety nad Bałtykiem nigdy nie jest pewne.

maed 
Dojeżdża PKSem
a wolałabym PKP!

Wysłany: 2008-06-22, 21:29   

Polecam Rewę - dość niedaleko Trójmiasta, zakwaterowanie w pensjonacie "Krystyna". Drugi lokal z tak smacznym jedzeniem do wyboru, w którym dane mi było mieszkać.

Morgoth 
Przyjeżdża na zakupy
Nadworny Hejter

Piwa: 3/1
Wysłany: 2008-06-22, 22:58   

red, jeśli zagranica to polecam Chorwację - pewna pogoda, czyste, ciepłe morze, słońce idealne do opalania, nieprzepełnione plaże. Ceny niewiele wyższe niż nad Bałtykiem - ok. 30-35€ za dobę od osoby za tzw. apartament (na ogół: dwa pokoje, kuchnia z jadalnią, łazienka i taras/balkon, satelita, trochę drożej za apartament z klimatyzacją), dzieci mają zniżki. Mnóstwo restauracji, nawet w małych miejscowościach.
Dojazd: jeśli wybierasz się na Istrię (w miarę najtańsza część Chorwacji i położona najbliżej Polski) polecam drogę przez Brno -> Wiedeń -> Graz -> Maribor -> Ljubljanę -> Rijekę (lub zachodni wariant: przez Koper do Puli) - duży odcinek prowadzi autostradami (takimi prawdziwymi) dzięki czemu przejazd jest szybki i przyjemny. Jeśli decydujesz się na południową Chorwację (zdecydowanie drożej ~50€, więcej kurortów), możesz próbować przejazdu przez Słowację, Węgry i Bośnię. Jeśli samolotem to najlepiej do Splitu - jest się już praktycznie nad morzem.

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Wysłany: 2008-06-29, 22:26   

Wreszcie przychodzi czas na urlop. :)

Dane mi jest pobyczyć się od jutra do soboty nad polskim morzem, a dokładnie w Darłówku.
Wyjeżdżam dziś w nocy, tak więc do usłyszenia za tydzień. :D

akirus 

Wysłany: 2008-06-30, 22:11   

Ooo Darłówko... Mam miłe wspomnienia z tego miasteczka... :)

Udanego pobytu Jaro

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Wysłany: 2008-07-02, 19:56   

Dzięki, dzięki. :D

Pozdrawiam wszystkich z bardzo słonecznego Darłówka!

Ps. Woda w Bałtyku nadaje się do kąpieli - sprawdzam codziennie. :D

akirus 

Wysłany: 2008-07-02, 21:45   

To skoro już temat zaczęty to może pochwalice się kto gdzie jedzie, albo skąd wrócił :)

Ja z czarnym pojedziemy oczywiście nad nasz kochany Bałtyk. Będzie to Niechorze jak w zeszłym roku, ale bardzo polubiliśmy to miasto :)

Mby tylko pogoda się nie zepsuła.

Mam nadzieję, że Jaro trochę słońca zostawi dla nas :P

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-07-03, 18:17   

akirus napisał/a:
miko 005 napisał/a:
to polecam Trójmiasto

a ja właśnie nie polecam takich molochów, bo jest drogo i tłoczno.

Właśnie wróciłem z kilku dniowego wypadu nad morze i powiem że w małych nadmorskich kurortach potrafi być drożej niż w Trójmieście. W centrum Gdańska w knajpach było taniej lub tak samo jak w Krynicy Morskiej. W TVN24 pokazywali porównanie cen kwater i 3 najdroższe miejscowości z tego co pamiętam to Świnoujście, Ustka, Krynica Morska. Taniej jest w Międzyzdrojach czy Mielnie.

Nie potrafię powiedzieć czy lepsza jest mała miejscowość czy Trójmiasto. Wszystko ma swoje zalety i wady. Oczywiście że lepiej odpoczywa się wśród przyrody ale wieczór w ogródku na ulicy Długiej w Gdańsku to niepowtarzalna sprawa.

Polska jest jeszcze tańsza niż za granica, ale wynika to tylko z niższego standardu. Niestety coraz trudniej znaleźć jest miejsca gdzie można znaleźć dziką przyrodę, gdzie nie ma betonu i tłumów ludzi. Costa del Sol, Costa Brava czy Hurghada to wielkie kurorty i poza hotelami nie znajdziemy tam praktycznie niczego.

Jeśli ktoś chciałby zobaczyć coś innego, dziewiczego to polecam Formenterę.

Monika 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2008-07-18, 11:02   

a najpiękniejsze plaże (jakie do tej pory widziałam) to na Dominikanie są.... Cudnie było!

Jaro 
Administrator
wielun.biz

Wysłany: 2008-07-18, 21:28   

Monika, jeśli te Twoje zdjęcia są z tych dominikańskich plaż, to ja Ci po prostu zazdroszczę. :wink:

Monika 
Dojeżdża PKSem

Wysłany: 2008-07-19, 14:04   

Oj są, są

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi