Oto sekret ataku Platformy Obywatelskiej w internecie. Stoi za nim tajna instrukcja firmowana nazwiskiem szefa MSWiA Grzegorza Schetyny. Wynika z niej, że wicepremier polecił działaczom młodzieżówki wpisywać na internetowych forach pozytywne komentarze o Platformie.
Do instrukcji o tworzeniu przez Młodych Demokratów grup do spraw monitoringu internetu dotarł "Fakt". Dziennikarze podali się za młodych działaczy partii i zadzwonili do koordynującego akcję Dariusza Słodkowskiego. To zastępca sekretarza generalnego młodzieżówki Platformy.
Szczegółowe informacje obiecał wysłać pocztą elektroniczną. I wysłał. "Młodzi Demokraci, sekretarz generalny PO Grzegorz Schetyna zwrócił się do nas z prośbą o utworzenie grupy ds. monitoringu sieci. Nie muszę chyba tłumaczyć jak wiele dla Stowarzyszenia znaczy prośba z tej strony" - czytamy w instrukcji.
Dalej padają szczegóły: "Praca grupy miałaby polegać na dodawaniu na kilkunastu największych polskich portalach (WP, Onet, Gazeta, Dziennik, Interia) komentarzy życzliwych PO". Działacze mieliby na to poświęcić około 30 minut dziennie. A na koniec w instrukcji pada jeszcze prośba o zachowanie najwyższego stopnia dyskrecji.
Co na to organizatorzy "dywersyjnej" akcji w internecie? Dariusz Słodkowski, pytany o nią przez dziennikarzy, wił się jak piskorz. "Jest to gruba przesada. Przecież to byłaby propaganda" - mówił o akcji.
Gdy dziennikarze przytoczyli mu treść dokumentu, był bardzo zmieszany. "Uczciwie przyznaję, że ten tekst jest podkoloryzowany. My nigdy nie podpieralibyśmy się postacią wicepremiera Schetyny" - przekonywał.
Wicepremier Schetyna odcina się od tej akcji. "Nigdy w życiu nie wydawałem takich dyspozycji. Jeśli ktoś użył mojego nazwiska, to wyciągnę wobec niego konsekwencje" - mówi.
Jakiś czas temu Polskę obiegła informacja, że posłowie PiS codziennie dostają SMS-y z oceną telewizyjnych materiałów. Tak, by sami nie musieli zastanawiać się, czy pokazano ich w pozytywnym świetle.
Potem - za sprawą DZIENNIKA - wyszło na jaw, że parlamentarzyści PO dzień w dzień dostawali propagandowe instrukcje, przygotowane za pieniądze podatników przez Centrum Informacyjne Rządu. Mieli tam napisane czarno na białym, jak mają komentować w imieniu partii bieżące wydarzenia polityczne.
Oczywiście yampress znowu wyolbrzymia problem. Już sam temat "przejąć internet" brzmi zatrważająco, a tu chodzi tylko o wpisywanie na różnych forach pozytywnych opinii. Skoro to jest to samo, co "przejąć internet" to ja jestem spokojny, bo przecież nie ma przymusu odwiedzania tamtych forów.
Młodzieżówka PO ma się wykazywać na forach intentetowych, a np. młodzieżówki PiS-u czy LPR-u wraz młodzieżą wszechpolską urządzać burdy na ulicach większych miast... Jak widać są różne sposoby
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-07-25, 10:50
jak pisze wyżej
Kod:
na dodawaniu na kilkunastu największych polskich portalach (WP, Onet, Gazeta, Dziennik, Interia) komentarzy życzliwych PO"
chodzi o manipulowanie opinią pulbliczną i stwarzanie sztucznych przychylnych politycznie komentarzy, tzw. tworzenie "pięknego wizerunku" partji PO w internecie.
A jak wiadomo skoro opinie, komentarze zawsze przychylne politycznie PO to czesto moga byc nieobiektywne i fałszować rzeczywistośc.
Wielu niestety nie da sobie oczek mydlić.
przecież na tym forum również można powiedzie, że ktoś manipuluje opinią publiczną, bo pisze pochlebne posty czy tu w kierunku do PiS czy PO. I nikt nie mówi, że chce przejąć to forum!!
Trzeba umieć ważyć słowa i stwierdzenie "przejęcie internetu" jest paranoiczne
Ciekawy jest zapis w tej "instrukcji:
"Nie wdawać się w żadne programowe dyskusje(na to szkoda czasu), tylko pisać przyjazne PO komentarze"
Jeżeli to nie jest manipulacja, to ktoś może powiedzieć, co nią jest?
Jak wreszcie traktuje się sympatyków i elektorat PO?
Jak bezmyślną i nic nie wartą masę!
Ale jeżeli niektórym bezmózgowcom to odpowiada, to ich sprawa...
Mi tylko szkoda, że ludzie ci, zamiast głową, myslą legitymacją partyjną.
Tyle, że to już było w PZPR, szkoda, że za sprawą PO wraca...
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2008-07-25, 13:08
Zygmunt gdzybym miał takie poglądy jak Ty to stwierdziłbym poprostu "PROWOKACJA" (tak jak stwierdziłeś w wątku o śmierci Geremka)
Nigdy nie byłem za PO ani za PiSem i te przepychanki polityczne zaczynają mnie totalnie śmieszyć.
Natomiast najgorsze w tym wszystkim jest to że wszystkie partie zamiast zajmować się gospodarką robią sobie takie jaja... a szarzy obywatele cierpią.
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-07-25, 14:25
Jest to manipulacja, PiS zresztą robi to samo, ale na większą skalę i odpłatnie
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-07-25, 14:34
yampress napisał/a:
Tomek, wklej jakieś przykłady tego.
Ale po co? Przecież były informacje w dziennikach miesiące temu? Był przypadek, że nawet nakryto urzędników jakiegoś państwowego urzędu wypisujących peany na cześć PiS na jakiś forach.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-07-25, 15:08
Cytat:
Internauci nie ustają w podejrzeniach, który z nich komentuje polityczne wydarzenia, bo lubi, a który, bo mu kazano. Ujawniona poufna instrukcja, rozsyłana do młodych sympatyków PO, zachęca ich do pisania w sieci peanów na cześć Platformy. "Szkoda, że partie nie wierzą swoim zwolennikom, że są oni w stanie umieścić jakiś komentarz bez polecenia" - komentuje na stronie dziennika.pl internautka ~E.Z.
W sieci trwa tropienie "młodych demokratów". Po publikacji "Faktu" każdy wpis popierający PO jest podejrzany. Nie wiadomo, czy powstał z potrzeby serca, czy na zlecenie.
"Kochani, pomocy! Jak rozpoznać dywersanta w sieci? Który to młody demokrata, a który stary pisowczyk?" - pyta ~Zagubiony.
"Panie i Panowie Forumowicze! Łapać dywersanta! Musimy zdusić w zarodku tę hydrę, zdemaskować i napiętnować piątą kolumnę PO" - wzywa ~Patriota_62.
"Jestem ciekawa, ilu z Was zwolennicy PiS-u działa na zlecenie własnej partii? Ilu z Was to hipokryci? Bo widzę tu prawdziwy desant" - pyta ~E.Z.
Na ratunek śledczym przychodzi ~pisior, opisując cechy młodego demokraty:
"Ziobrę nazywa zerem, albo zioberkiem, uważa, że to symbol wszelkiej nieprawości krwawych rządów Kaczyńskich; doktora G. uznaje za guru walki o prawa człowieka; o Radiu Maryja i ojcu Rydzyku wypowiada się wręcz wulgarnie. Wiarę tych ludzi w Boga i konserwatywne zasady nazywa zaściankiem, głupotą i fanatyzmem; ogląda tylko TVN, a nie wiejski Polsat, psychicznie onanizuje się w trakcie Szkła Kontaktowego, kocha niepodważalną błyskotliwość Wojewódzkiego, z gazet czyta jedynie Wyborczą, Faktem się brzydzi (choć po cichu i tak ogląda w kiblu), uznaje Monikę Olejnik za najlepszą bezkompromisową dziennikarkę w Polsce; głośno mówi o konieczności walki z globalnym ociepleniem, jest gorącym przeciwnikiem plastikowych torebek, żąda wstrzymania budowy obwodnicy przez dolinę Rospudy...".
PiS się śmieje i ubolewa
"Internet jest najbardziej wolnym medium, jego idea opiera się na możliwości umieszczania w nim swoich własnych przemyśleń. Instrukcja nawołująca do umieszczania w sieci pozytywnych komentarzy na temat tylko jednej partii po prostu wypacza tę ideę. To naganne działanie i manipulowanie wolną dyskusją" - mówi Mariusz Kamiński, rzecznik klubu poselskiego Prawa i Sprawiedliwości.
"Kuriozalny jest też związek z cała sprawą wicepremiera Grzegorza Schetyny. Jeśli prawdą jest, że wmieszano go w tę instrukcję bez jego zgody, to czekam na wskazanie winnego, odnalezienie konkretnej osoby, która to zrobiła" - dodaje poseł PiS.
Kamiński uważa też, że cała sprawa podważa opinię, że Platforma Obywatelska rządzi w internecie. "Mówi się, że członkowie i sympatycy PO stanowią zdecydowaną większość internautów. Teraz okazuje się, że być może mamy do czynienia z fabrykowaniem wielu opinii ukazujących się w sieci".
PO nabrało wody w usta
Instrukcja miała być sporządzona na polecenie wicepremiera Schetyny. Tak wynika z informacji, którą dziennikarze "Faktu" dostali od Dariusza Słodkowskiego, zastępcy sekretarza generalnego młodzieżówki Platformy.
Grzegorz Schetyna odcina się jednak od akcji. "Nigdy w życiu nie wydawałem takich dyspozycji. Jeśli ktoś użył mojego nazwiska, to wyciągnę wobec niego konsekwencje" - mówi.
W Klubie Parlamentarnym PO nikt nie pali się do tego, żeby skomentować sprawę. "To dotyczy młodzieżówki, a nie klubu, i dlatego nikt z nas na razie nie będzie komentował tych doniesień" - dowiedzieliśmy się w Klubie Parlamentarnym PO.
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-07-25, 15:23
Tomek bzdury pleciesz. Znam młodzieżówki PiS-u od podszewki i tam nikt się tego nie uczy. Sami działamy. Dyskutujemy z ludźmi na te tematy, które są dla nas ważne i chcemy je poruszyć.
Wiem o tym, że PO manipuluje sondażami na stronach internetowych, ale to o czym pisze yampress to dla mnie nowość.
Dokładnie. PO i PIS jednocześnie starają sie robić wszystko byle tylko zyskać większe poparcie jakoś w komentarzach w internecie nigdy nie zauważyłem przewagi jednej z tych partii. Ale taki już elektorat, na ludzi nie działają konkretne racjonalne plany reform tylko czysty populizm. Niestety polityka w naszym kraju stoi na bardzo niskim poziomie
_________________ "All this chaos in heads of quarter intelligentsia comes from that science
is really not for everybody."
[Hugo Steinhaus "Memories and Notes"]
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-07-26, 16:25
Panowie jestem członkiem tej młodzieżówki i mam pojęcie co się w niej dzieję. Mamy za zadanie dużo dyskutować z ludźmi. To jest główny cel naszej organizacji.
Sprawa internautów PO jest dla mnie nowa, nie wiedziałem że tak dobra niegdyś organizacja jak SMD teraz dopuszcza się takich sposobów działania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum