dawid W trakcie przeprowadzki do Wielunia się gra, się ma
Pomógł: 14 razy Wiek: 44 Dołączył: 27 Sie 2006 Posty: 1173 Piwa: 14/19 Skąd: znienacka
Wysłany: 2007-10-12, 18:53 Pomóżmy rodzinie Stasiaków z Szynkielowa !!!
Nie jestem jakimś społecznikiem, ani nie szukam rozgłosu, ale to co zobaczyłem dzisiaj w TVK WSM totalnie mnie "rozmiękczyło".
Obejrzałem reportaż o rodzinie Pani Stasiak z Szynkielowa, która sama wychowuje 6 dzieci w wieku od 11-miesiąca do 13 lat (+ schorowana teściowa, z której emerytury utrzymuje się cała rodzina) i niedawno straciła męża. Warunki w których mieszkają, są mało powiedziane FATALNE, zasiłek po śmierci męża, juz dawno został przeznaczony na ksiązki do szkoły dla dzieci.
Zwracam się do Was o ofiarowanie nawet niewielkiej kwoty pieniędzy, może jakichś ubrań w b.dobrym stanie, środków chemicznych, art. spożywczych, zabawek lub tym podobnych rzeczy.
Na forum jest nas ponad 800-set użytkowników i myślę , że jeżeli każdy z nas dołoży małą cegiełkę w tą akcje, to naprawdę możemy komuś bardzo pomóc.
Co o tym sadzicie?
Proponuję zbiórkę w/w darów w jakimś konkretnym terminie i w konkretnym miejscu, a już po zbiórce, możemy jechać moim samochodem do Szynkielowa i przekazać Pani Stasiak zebrane rzeczy.
Czekam na Wasze opinie i komentarze
Nie widziałam tego reportażu i nie znam tej rodziny, jednakże mimo, że takich potrzebujących znalazłoby się więcej w naszym regionie zbiórka darów jest bardzo dobrym pomysłem. Może nie zrzucajmy wszyscy wszystkich rzeczy, które wydaja nam się przydatne, bo po prostu moga okazać sie nawet niepotrzebne. Warto dotrzeć do tej rodziny i dowiedzieć się, czego potrzebują lub po prostu niech ktoś zorientowany poda więcej informacji o ich potrzebach. Jestem zainteresowana pomocą innym, mam sporo ubrań, które są bardzo dobre i ładne, ale nie miałam ich komu dać, dlatego chciałabym poznać wiek dzieci i płeć aby przekazać odpowiednie A i te warunki mieszkaniowe, co konkretnie jest potrzebne?
Teraz przypomniała mi sie reklama banku "POMOŻECIE? POMOŻEMY!"
Mam jakieś pluszaki, na pewno coś jeszcze się znajdzie, tylko... poczekajcie na mnie tydzień 20-21 będę w Wieluniu.
Nie widziałam reportażu, Dawid czy możesz napisac o płci dzieciaków?
dawid naprawdę słowa uznania, pomożemy jak tylko możemy jeśli chodzi o naszą rodzinę forumową. Prosiłbym właśnie, tak jak zaznaczyła Dominika, o podanie płci i wieku dzieci, będzie łatwiej segregować rzeczy na zbiórkę.
Jeśli jest taka możliwość, aby uruchomić specjalne konto na wpłaty, również prosiłbym o podanie takiej informacji.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-12, 22:15
Ferbik napisał/a:
Jeśli jest taka możliwość, aby uruchomić specjalne konto na wpłaty, również prosiłbym o podanie takiej informacji.
Ale po co tak komplikować. Proponuję aby ktoś podał swój numer konta a w tytule wpłacający podawał nick z allegro, po zakończeniu zbiórki właściciel konta poda wszystkie wpłaty na forum w formie:
F*** - 30zł
B*** - 20zł
A*** - 10zł
Myślę że gotówka będzie najrozsądniejsza bo rodzina będzie mogła ją przeznaczyć na rzeczy najbardziej potrzebne.
Ale po co tak komplikować. Proponuję aby ktoś podał swój numer konta a w tytule wpłacający podawał nick z allegro, po zakończeniu zbiórki właściciel konta poda wszystkie wpłaty na forum w formie:
F*** - 30zł
B*** - 20zł
A*** - 10zł
Myślę że gotówka będzie najrozsądniejsza bo rodzina będzie mogła ją przeznaczyć na rzeczy najbardziej potrzebne.
W sumie racja. Najbardziej rozsądne rozwiązanie. Szkoda, że na codzień nie mówi się o takich ludziach, tylko dopiero jak w tv pokażą to sumienie rusza... ale przecież jeśli tylko mamy chęci, to oczywiste, że pomożemy. Myślę, że nie powinienem wypowiadać się za innych, ale wiem, że na naszym forum są ludzie o dobrym sercu, którzy z wielką chęcią pomogą. Prawda?
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 427 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2007-10-13, 00:25
numer konta 97 9251 1019 0023 6063 3000 **** - koniecznie z dopiskiem. w sprawie pomocy materialnej można dzwonić do szynkielowskiej parafii - ksiądz Fryś jest obcykany w temacie. na tą chwile najabrdziej potrzebne sa materiały budowlane, bo konieczny jest remont domu, który jest w strasznej kondycji - w jednym z pokojów sufit sie niebezpiecznie ugina. poza tym ogólnie ledwo zdatne do zamieszkiwania - bez centralki, stare okna, drzwi, ściany popękane i zagrzybione.
materiały były juz w dzienniku łódzkim, kulisach i rzw
Usunąłem 4 ostatnie cyfry bo jak napisałem wcześniej nie ma podanego właściciela ww konta bankowego.
Ostatnio zmieniony przez Administrator 2007-10-15, 12:14, w całości zmieniany 2 razy
Skoro już się Dawid zdeklarował na dokonanie zbiórki a następnie przekazanie zebranych pieniędzy i rzeczy materialnych rodzinie Stasiaków, dałem od siebie kwotę 30,00.
Mam nadzieję, że wielu z nas nie pozostanie obojętnych temu przypadkowi.
Dawid, chylę czoła przed Tobą.
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2008-01-16, 12:41, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-10-13, 13:50
Dawid, świetny pomysł i godny realizacji. Oczywiście przyłączam się finansowo do tej akcji i po niedzieli dokonam odpowiedniej wpłaty, ale o tym poinformuję odrębnym postem.
Teraz chciałem jeśli mogę, wtrącić swoją sugestię, a mianowicie;
Rodzina ta, boryka się z wieloma trudnościami życiowymi, począwszy od artykułów spożywczych, poprzez przybory szkolne, odzież, a na remoncie budowlanym kończąc. I nie ma się co oszukiwać, My sami tych wszystkich problemów nie rozwiążemy, ale….. możemy spróbować wywołać, poprzez własną akcję, coś w rodzaju presji na pozostałych, mam tu na myśli ewentualne prywatne firmy itd. Jak to zrobić, tak jak powiedziałem, wszystkich problemów nie załatwimy, bo pomimo że jest nas tu prawie osiem setek luda, to trzeba być realistami i mieć świadomość że nie każdy dołączy do Nas ( a może się mylę ), nie mniej proponuję, skupmy się na jednym, postarajmy się tej rodzinie pomuc pod względem odzieżowo-żywnościowo-gospodarczym, czyli coś do ubrania dla najmłodszych, coś do wyżywienia Ich, oraz artykuły do pielęgnacji higieny w tym domu, proszki, mydła itp. A zawożąc te dary do rodziny Stasiaków, nie róbmy tego anonimowo, tylko postarajmy się o rozgłos ( wieluńskie media ), i wcale nie chodzi mi tu o rozgłos samego Biz-a, ale o to że ktoś w ogóle pomaga, i to ktoś o bardzo małym znaczeniu na wieluńskim rynku. A skoro mogą zwykli ludzie zmobilizować się do takich działań, to dlaczego nie mieli by pomóc ci „wielcy” ? Myślę że trochę takiego medialnego szumu, trochę „połaskotania” czyjś ambicji może przynieść tej rodzinie też wiele pożytku. Co Wy o tym sądzicie?
Mam nadzieję że ta akcja, mogę już chyba powiedzieć, że nasza akcja, zakończy się dużym powodzeniem, i będziemy mieć z czym jechać do Stasiaków, do Szynkielowa. A za pasem mamy święta Bożonarodzeniowe, i te dzieciaczki wierzą w moc Świętego Mikołaja, i mam nadzieję że tym Mikołajem z powodzeniem możemy być My, forumowicze.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum