Daję linki bo nie było by rysunków.
Wałęsa pośmiewiskiem francuskich internautów
Autor: Redakcja Fronda.pl Kategoria: Wydarzenie wtorek, 9. grudnia 2008 14:58
Karykarura z bloga Langelota na stronie Le Monde.
- Król Arabii Saudyjsiej go przekupił, biedny Lechu zwariował na stare lata, brakuje tylko tego, by przyznać nagrodę tolerancji dla Adolfa - tak Francuzi śmieją się na blogach z Lecha Wałęsy.
Arabia Saudyjska praktykuje najsurowszą interpretację prawa islamskiego, karę śmierci za zabójstwo, gwałt, kradzież z bronią w ręku, handel narkotków, czary, cudzołóstwo, sodomię, sabotaż i apostazję. Arabia Saudyjska jest jednym z krajów, gdzie dokonuje się najwięcej egzekucji. Między 1980 a 2002 rokiem ok. 1500 osób zostało zabitych. Rekordową liczbę egzekucji (191) wykonano w 1995 roku.
Nie zniechęciło to Instytutu Lecha Wałęsy, którego celem jest promocja „wartości założycielskich ruchu Solidarność”, do wręczenia swojej pierwszej nagrody tolerancji królowi Arabii Saudyjskiej Abdullahowi.
Instytut uznał wysiłki króla na rzecz „dialogu między religiami, promocję tolerancji oraz wzajemne zrozumienie między kulturami i cywilizacjami”. W honorowym komitecie nagrody zasiadają francuski minister Spraw Zagranicznych Bernard Kouchner i były prezydent Czech Vaclav Havel.
Jak wygląda tolerancja według nagordzonego pzez Lecha Wałęsę króla Arabii Saudyjskiej? Rządzony przez niego kraj jest państwem segregacji płciowej - kobiety mają status nieletnich podporządkowanych opiece mężczyzny, segregacji religijnej – żadna religia, z wyjątkiem islamu, nie jest autoryzowana, nie-muzułmanie nie mają prawa wejść do Mekki czy Mediny, segregacja ze względu na pochodzenia – 20 proc. populacji tworzą pracownicy imigracyjni pozbawieni wszelkich praw oraz dokumentów osobistych. Są zatrudniani w warunkach bliskich niewolnictwu, które pod presją Zachodu zostało oficjalnie zniesione w 1962 roku. Arabia Saudyjska odgrywa także ważną rolę czarnych interesach związanych z ropą i wspiera islamistów europejskich. Nagroda Tolerancji dla króla Arabii Saudyjskiej jest jak nagroda demokracji dla Kim Dzon Ila czy nagroda cywilizacji dla talibów. I w tym tonie komentują doniesienia z Gdańska francuscy internauci.
Przeczytane na francuskich blogach:
Ecoeurée
Nie do wiary!!!
Jakie lobby, jaka rozgrywka? To już koniec, wkrótce nie będziemy mieli nic „na sprzedaż”, ale „już sprzedane”. Brak odwagi i demagogia... Aż chce się...
JLV
On go kupił!
Judd
Na pewno dostał walizki dolarów ze strony tych facetów w chustach na głowach! Sprzedany!!!!
La Hire
Europa na sprzedaż...
BIDUL
niezrozumiałe...
Coranus @ Araya
Jestem daleki od obrony tej nagrody. Ale przyznawanie jej takim ludziom pokazuje, że nagroda ta ma wartość zerową.
Gallad
Ciężko jest się starzeć...
Mitch
Tymczasem, nie jest to przecież 1 kwietnia.
Michel
Biedny Lechu zwariował na stare lata!
SERGIO
Żyjemy w czasach przeciętności!!.. cierpliwości, ten czas niedługo przeminie!!!
Gropepere
...po pokojowym Noblu dla Arafata...
tartempion
Brakuje tylko tego by przyznać nagrodę tolerancji dla Adolfa „Wiecie Jakiego” za całokształt jego dzieł i to by było dopiero!
Zarzekałem się zawsze i mówiłem sobie, że nic już mnie nie zaskoczy a jednak. I z pewnością nie jest to koniec...
tartempion: zupełnie się z tobą zgadzam! Założę się, że następnym zwycięzcą tej nagrody będzie Osama Bin Laden! Możemy się wszystkiego spodziewać!
isis
Jeśli ten baryłkowaty Wałęsa żyłby w latach 40-tych, prawdopodobnie nagrodę dostałby lekarz Józef Mengele.
François
Wydaje mi się, że ten artykuł można podsumować w dwóch podobnych do siebie pytaniach:
- Czy Saudyjczycy zapłacili Panu Wałęsie? lub - Ilu Saudujczyków zapłaciło Panu Wałęsie?
Oczywiście pomieszanie tych pytań jest prawdopodobne.
Mimo wszystko można umrzeć ze śmiechu.
Ice-lam
Nie karykaturujmy, kraj ten [Arabia Saud. = przyp. red.] toleruje muzułamanów na swojej ziemi podczas, gdy historycznie był to wielki kraj żydowski...
Wydaje się, że niektórzy wolą bardziej reklamować wszechmocnego ropo-dolara niż tolerancję...
Przychodzą mi na myśl Francuzi i Anglicy, którzy nie zareagowali na porozumienia z Monachium z 1938 r.
Kiedy III wojna światowa?
Jiminy
Nie istnieje więc nikt bardziej zasłużony na tej planecie? Zgadzam się z Tia, czego oni oczekują rozwijając dywan przed emirami? To jest obrzydliwe. Zachód staje się politycznym i intelektualnym burdelem. Jeśli chodzi o Solidarność – godziny jej chwały są za nią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum