Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-02-02, 18:21 Są rachunki za energię elektryczną
No to mamy NOWOŚĆ !!! Rachunek za energię elektryczną „przychodzi” pocztą, a nie jak dawniej poprzez inkasenta. A to nowe wyzwanie dla klientów, bo jak się przekonacie, analizując poniższe załączniki, czeka na nich kilka „haczyków”, które będą mogły mieć wpływ na naliczenie odsetek karnych, nie wynikających z winy płatnika.
Kilka istotnych danych, które są zaznaczone, ale tak gwoli ścisłości;
Data nadania: 23/01/2009
Data na stemplu pocztowym: 28/01/2009
W skrzynce przesyłka znalazła się: 2/02/2009
Termin płatności: 5/02/2009
Uwagę należy zwrócić na fakt, co jest brane przez sprzedawcę energii elektrycznej, pod „lupę” w kwestii „termin płatności”.
Mam takie nieodparte wrażenie że ludzie będą jednak płacić kary, i to nie z własnej winy, chyba że to wszystko zostanie dopracowane, bo teraz wygląda to raczej kiepsko.
PGE..jpg rachunek
Plik ściągnięto 706 raz(y) 239,49 KB
PGE 1.jpg informacja dla klienta
Plik ściągnięto 304 raz(y) 248,05 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Uwagę należy zwrócić na fakt, co jest brane przez sprzedawcę energii elektrycznej, pod „lupę” w kwestii „termin płatności”.
To nie jest żadna nowość - normalną praktyką jest to, że za datę płatności uznaje się date wpływu środków na rachunek wierzyciela. Wielu dostawców usług (telekomunikacyjnych, telewizje satelitarne itp) bezwzględnie naliczają odsetki za każde opóznienie w płatnościach. W normalnym obrocie gospodarczym toleruje się niewielkie opóźnienia w terminach płatności.
W tym przypadku rzeczywiście jest mało czasu na uregulowanie faktury. Chyba dostawca powinien troszkę "zagęścić ruchy" przy dostarczaniu faktur do klientów.
Złodziejstwo i jeszcze raz złodziejstwo. Zakładając hipotetycznie, że wystawiono fakturę 26 kwietnia, wysłano 27 kwietnia, doręczono 4 maja dajmy na to w czwartek, a płatność jest do 6 maja (sobota) wpłacamy na konto, gdzie pieniądze są zaksięgowane dopiero w poniedziałek 7 maja. Naliczanie odsetek nie z winy klienta? Totalny debilizm.
Nie wiem, czy jest to zgodne z prawem, bo otarłem się o coś takiego, jak data wpłaty = data uregulowania rachunku.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-02-02, 21:02
Ferbik, niestety nie. Pomijając kwestie podatkowe i ZUS kiedy rzeczywiście Urzędy uznają datę wpłaty jako datę uregulowania zobowiązania, to w obrocie gospodarczym za dzień uregulowania zobowiązania uznaję się dzień uznania rachunku wierzyciela.
A co faktur - odsetki będą z pewnością naliczane automatem i nikt nie będzie sprawdzał kiedy zostały dostarczone faktury. Niestety. Pytanie co na ten temat mówi umowa
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2009-02-03, 08:18
zastanawia mnie jedno,kiedy zrobilo sie glosno o tym ,ze inkasent nie bedzie juz dawal rachunkow,powstalo pytanie o czas do zaplaty.I wszedzie bylo mowione ze beda 2 tygodnie od daty wyslania.A ja jakos tu nie widze tych 2 tyg
Nic niezwykłego. Dla wielu instytucji finansowych czy banków rónież wpłynięcie środków na konto umowy i zaksiegownie jest uznawane za spłate raty. Bank nie może odpowiadać za inne instytucje finansowe czy poczte, która jak doświadczenie pokazuje przesyła przekazy z dużym opóźnieniem.
Właśnie patrze na mój rachunek. Data wystawienia 22.01
Data nadania 23.01
Wczoraj w skrzynce
Termin płatności 05.02
No to zabieram sie za płacenie (oczywiście przez internet )
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-02-03, 17:11
ourson napisał/a:
U mnie pobili rekord (tymczasowy) Data wystawienia 19, nadania 20, pieczątka z poczty 28, termin zapłaty 29, w skrzynce 30
ourson, teoretycznie masz do płacenia odsetki jak w banku . Tak z czystej ciekawości dla pozostałych, pamiętaj w tym miejscu o umieszczeniu informacji na ten temat, jak już cokolwiek się wyjaśni, dobrze? Dzięki .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-02-03, 18:11
miko 005, nie dotyczy, bo zgodnie z umowa mam polecenie zapłaty - czyli potrącono mi z konta odpowiednią kwotę we właściwym terminie. Ale fakt faktem terminy skandaliczne.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-02-06, 15:14
Kto za to płaci?? Obywatel. Poroniony pomysł. Czy nie było dobrze jak było wczesniej...
W końcu po drodze ktos musi jeszcze zarabiac na tym, bo by było az dziwne aby ktoś nie chciał oskubać dosłownie z czegokolwiek w tym kraju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum