Wysłany: 2009-03-27, 12:52
Cytat:
Tak się tylko zastanawiam... bo skąd w naszym godle wziął się orzeł bielik?
W godle RP jest orzeł biały. Występujące w heraldyce zwierzęta nie zawsze mają swoje odpowiedniki w naturze. Np. orzeł dwugłowy w naturze prawdopodobnie występuje bardzo rzadko.
Wracając jednak do fotografii ptaków, trzeba stwierdzić, że jest to zajęcie bardzo trudne. Szczególnie w sytuacji gdy „poluje się” na rzadki gatunek. Agnara, gratuluję!
Wysłany: 2009-03-29, 18:05 Nazewnictwo
Witam ponownie,
1. W polskiej terminologii ornitologicznej używa się nazwy bielik lub birkut (choć np. po rosyjsku birkut to orzeł przedni) na ptaka, którego nazwa łacińska brzmi w tłumaczeniu orzeł morski ( i ta nazwa jest przyjęta w kilku językach europejskich, vide: white-tailed sea-eagle, havsörn). Bieliki są u nas stosunkowo liczne, natomiast przedni to rarytas.
2. Identyfikacja: fotka 1- młody bielik w swojej pierwszej szacie, 2- na pierwszym planie młody orzeł przedni, w tle bielik, 3- młody orzeł przedni
3. Sprzęt- wysłużony Canon 20D z wypożyczonym EF 500
4. Paprochy- niestety jakość mocno siadła przy kompresji, toteż może nie widać, że rzekome paprochy to padający śnieg.
Mam prośbę do forumowiczów- w lipcu mam zamiar odwiedzić stare kąty wieluńskie, byłbym wdzięczny za tipsy, dotyczące ptaków w okolicy Wielunia. Pomęczę Was trochę jeszcze kilkoma fotkami przednich.
Wysłany: 2009-03-29, 21:08
Cytat:
W polskiej terminologii ornitologicznej używa się nazwy bielik (...) na ptaka, którego nazwa łacińska brzmi w tłumaczeniu orzeł morski.
To zależy na jaki język tłumaczysz z łaciny Haliaeetus albicilla... Wiadomo, że ten sam ptak w różnych językach jest różnie nazywany, ale nazwa ta nie koniecznie jest tłumaczeniem z łaciny. Mnie chodziło tylko o to, że zgodnie z przyjętą systematyką, bielik to nie orzeł a orłan.
Taka dygresja... bo nie o ptakach, a o zdjęciach ten temat, chyba...
Witam ponownie,
Mam prośbę do forumowiczów- w lipcu mam zamiar odwiedzić stare kąty wieluńskie, byłbym wdzięczny za tipsy, dotyczące ptaków w okolicy Wielunia.
Witam podam namiary na miejscówki gdzie można coś "ustrzelić". Odezwę się na pw. I bardzo chętnie podpiął bym się pod lipcowe focenie. Fajnie by było podpatrzeć coś niecoś u kogoś z większym stażem (ja dopiero zaczynam). Choć wiem, że im więcej osób tym większa szansa na niepowodzenie w "polowaniu".
No cuż nie myślałem, że dla kogoś będzie to potwarz. Nie ma problemu już wrzucam.
Są to miejscówki które często odwiedzam. W okolicach miejsc "czerwonych" ostatnio "poluję" na (z racji mojego nazwiska napiszę) Upupa epos widziałem go tam 3 razy.
Ogólnie fauna dość bogata dużo ssaków szczególnie dzików. Tak jak napisałem wcześniej dopiero zaczynam więc wiele rzeczy mi umyka podczas prób fotografowania ale jeżeli chodzi o nasze najbliższe okolice to te miejsca chyba najbardziej bym polecał.
Ostatnio podczas próby podejścia saren wyskoczyło mi "coś" takiego z lewej zdjęcie trochę od "d..y strony". Toż bodajże jastrząb.
Osobiście dodałbym jeszcze okolice Piechowa.
Odnośnie jastrzębi, to u nas Ci ich dostatek. Myszołowów także. Dużo drapieżców kręci się również w okolicach Załęcza Dużego, skręcając na moście w lewo w stronę ośrodka harcerskiego.
Wysłany: 2009-04-09, 07:20
Przed Załęczem Wielkim po prawej stronie (dawne stawy WPB) są siedliska czapli siwych. Pięknie tam szczególnie jesienią jak zbierają się do odlotu. Barrrrdzo płochliwe ptaki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum