Wysłany: 2009-12-28, 11:51 Pomoc w doborze monitora.
Mój monitor CRT dogorywa
Czas na zmianę... macie może jakieś sugestie na jaki monitor go wymienić?
Szukam LCDka w wielkości 22-24 cale z dobrym odwzorowaniem kolorów (fotografika) i niewielkim zuzyciem energii.
Wszelkie sugestie mile widziane.
Sam posiadam Samsunga 21,6" SyncMaster 2243LNX. Zakupiony rok temu za około 600zł.
Widzę, że cenowo nadal stoi podobnie. Czerń dość ładna, odwzorowanie kolorów również - parę ustawień ciepła barw - jak to w każdym monitorze bywa. Jak chcesz zobaczyć, jak pracuje w realu, to zapraszam do mnie Daleko nie masz
Sam posiadam Samsunga 21,6" SyncMaster 2243LNX. Zakupiony rok temu za około 600zł.
Widzę, że cenowo nadal stoi podobnie. Czerń dość ładna, odwzorowanie kolorów również - parę ustawień ciepła barw - jak to w każdym monitorze bywa.
Mam tego samego Samsuga i zgadzam sie z Ferbikiem.
_________________ Nie trzeba być bogaczem, aby ofiarować coś cennego drugiemu człowiekowi: można podarować mu odrobinę czasu i uwagi.
Jezeli do grzebania w pixelach to wszystkie na matryach TN i IPS (kiepska czerń - tz jej brak) odpadają. Pozostaje cos na VA (PVA i MVA z przedrostkami).
Polecany wyżej P221W Neca to absolutne minimum. Monitor niezły, ale duuuzy rozrzut jakościowy matryc (poczytaj wiecej), a kalibracją sprzetowa to troche marketing (kalibrator plus oprogramowanie to około 2200zł i dochodzi spora trudnosc w poprawnym ustawieniu. Jego nie kalibruje się kolorymetrem tylko spektofotometrem).
Z rozsądnych cenowo, nowych (do 2500) i juz prawie dorosłych monitorów zotaje Eizo S2233W (dodam od siebie, bo go mam, że jako fan CRT (miałem LaCie electron22blueIV) jest niezły. Pracowałem na 2x droższych ColorEdge i wiele mu nie ustępuje).
Powtorze co ważne. Absolutnie nie bierz matryc TN!!! i w mniejszym stopniu ISP (i pochodnych)
Wydaje mi się, greeg, bo zapewne nie będziesz chciał wydać 2000-7000 na monitor . Że dobrym rozwiązaniem jest ten samsung z pierwszego linka odemnie. Wiadomo są lepsze jak pisał kolega wyżej, ale też droższe.
Jeżeli chodzi o kalibracje to możesz poszukać gotowego profilu do monitora, jednak lepszym rozwiązaniem jest kalibracja sprzętowa używam Eye Display One 2 i póki co jestem zadowolony.
Na marginesie mam kolegę który ma tego samsunga jest zarejestrowany na tym forum (scottie), możesz go zapytać o zdanie z autopsji.
Jeżeli chodzi o Eizo... i masz troszkę kasy na porządny monitor to patrz post wyżej.
Nie ma co oszczędzać na jakiś marketówach szczególnie jeżeli pasjonuję cię fotografia.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2009-12-29, 08:09
OK Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc.
Sprzęt kupiony (żaden z modeli które polecaliście bo cena mnie niestety trochę przeraziła)
Kupiłem coś tekiego: http://www.allegro.pl/ite...3l_gw_fvat.html
Zobaczymy jak się sprawdzi.
Wydaje mi się, greeg, bo zapewne nie będziesz chciał wydać 2000-7000 na monitor . Że dobrym rozwiązaniem jest ten samsung z pierwszego linka odemnie. Wiadomo są lepsze jak pisał kolega wyżej, ale też droższe.
Jeżeli chodzi o kalibracje to możesz poszukać gotowego profilu do monitora, jednak lepszym rozwiązaniem jest kalibracja sprzętowa używam Eye Display One 2 i póki co jestem zadowolony.
Na marginesie mam kolegę który ma tego samsunga jest zarejestrowany na tym forum (scottie), możesz go zapytać o zdanie z autopsji.
Jeżeli chodzi o Eizo... i masz troszkę kasy na porządny monitor to patrz post wyżej.
Nie ma co oszczędzać na jakiś marketówach szczególnie jeżeli pasjonuję cię fotografia.
gregg nie napisał ile chce wydać, a podkreślił ze ma być do "fotografiki". Według mnie, S2233W jest najrozsądniejszym wyborem. Tego nie kupuje się na rok czy tez dwa.
Ale temat juz nieaktualny, a i tak wszystko zależy od wymagań.
Dla potomnych. niestety gotowe profile nic nie dadzą. Rozrzut parametrów matryc, nawet ciut lepszych monitorach jest zbyt duży.
Mam pytanie, ma ktoś może w Wieluniu (może znacie kogoś) kalibrator X-Rite I1 Pro?
Chciałbym odpłatnie wypożyczyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum