R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Z Nimi zobaczysz więcej.
Autor Wiadomość
miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2009-06-07, 12:58   Z Nimi zobaczysz więcej.

W sobotę 6.06.2009, miałem przyjemność uczestniczyć w jednodniowej edukacyjnej wycieczce po ziemi opolskiej.
Dlaczego o tym piszę? Chciałbym na tym forum, po trochu zareklamować, a po trochu pochwalić instytucje i ludzi w nich działających, za ich prace, która owocuje tym, że dzięki nim można od czasu do czasu zobaczyć kawałek Polski, w dużej mierze tej w naszym bliskim otoczeniu, o której czasami nie mamy pojęcia że istnieje ;) .
Chciałbym też tą drogą zachęcić użytkowników tego forum, aby jeśli tylko to możliwe, korzystali z dobrodziejstw tych instytucji.
To teraz pokrótce opowiem o tej wycieczce, a z mojej relacji będziecie mogli wyczytać, dzięki jakim to kołom działającym w Wieluniu, można zobaczyć co nieco, i to za niewielkie pieniądze, co trzeba podkreślić grubym drukiem :) .

Otóż organizatorami tej wycieczki edukacyjnej były; Jurajski oddział PTTK w Wieluniu, Młodzieżowy Dom Kultury i Muzeum Ziemi Wieluńskiej. A takim bardzo znaczącym sponsorem tego wypadu, była dyrekcja wieluńskiego PKS-u, która to zafundowała organizatorom, nieodpłatnie autokar. Dlatego koszt całego wyjazdu to tylko 10zł., plus ceny biletów wstępu na obiekty zwiedzane, to koszt 14zł.

Tematem przewodnim tej wycieczki była zbliżająca się 70 rocznica wybuchu drugiej wojny światowej, a głównym celem uczestników wypadu była chęć zobaczenia i tych byłych, i tych nieistniejących już lotnisk, z których niemieckie samoloty startowały w dniu 1 września 39 roku, a których celem był właśnie Wieluń.

Takimi miejscowościami były w tamtym czasie; Nowa Polska Wieś, do dzisiaj istnieje tam hangar samolotowy, który Niemcy wybudowali. Teraz działa tam, opolski aeroklub, a ów hangar dalej spełnia swoją rolę.

Drugą miejscowością był Kamień Śląski, tam też startowały niemieckie samoloty, które miały zrzucić bomby na uśpiony jeszcze Wieluń. Dzisiaj owe lotnisko jest przygotowywane jako lotnisko dla miasta Opole, być może w niedalekiej przyszłości będziemy mogli z niego korzystać tak jak np. w Łodzi z Lublinka ;) .

Było jeszcze trzecie lotnisko w Ligocie Dolnej, niestety dzisiaj już nieistniejące.

Odwiedziliśmy też miejscowość Łambinowice ( niemiecka nazwa Lamsdorf ), z unikalnym kompleksem muzealnym, gdyż właśnie tutaj mieści się Centralne Muzeum Jeńców Wojennych. Historia tego miejsca zaczyna się w latach 1870, poprzez pierwszą, następnie drugą wojnę światową. Aż, niestety do roku 1946, bo do tego czasu, po zakończeniu wojny polska administracja stworzyła tam obóz pracy dla niemieckiej ludności, oczekującej na przesiedlenie w głąb Niemiec.
Szacuje się że przez cały ten okres swojej działalności, w obozie jenieckim przebywało łącznie ok. 400 tyś. jeńców różnych narodowości, zmarło w tym obozie kilkadziesiąt tysięcy ludzi.
Obiekt naprawdę warty zobaczenia, niestety potrzeba poświęcić mu kilka godzin, my tyle nie mieliśmy :sad: .

Zwiedziliśmy jeszcze dwie miejscowości, Mosznę z przepięknym kompleksem zamkowo-ogrodowym. Niestety zamek przez najbliższe dwa lata będzie otoczony rusztowaniami, z racji przeprowadzanych prac renowacyjnych, ale ogród i wnętrza zamku cały czas są dostępne dla zwiedzających. Właścicielami zamku była praktycznie bez przerwy rodzina von Tiele Wincklerów ( 1866-1945 ).

I na koniec zostawiliśmy sobie Górę Św. Anny i samą bazylikę. Oraz amfiteatr, gdy Góra Św. Anny znajdowała się jeszcze w rękach III Rzeszy, dokładniej mówiąc, w latach trzydziestych ubiegłego wieku, hitlerowcy zapragnęli stworzyć ogromny amfiteatr, gdzie mogłyby odbywać się wielkie wiece, a także wybudować mauzoleum dla uczczenia poległych Niemców. Tak też i uczynili, w miejscu dawnego kamieniołomu w roku 1938 ukończono budowę tegoż amfiteatru. Według różnych źródeł może on pomieścić od 30 do 100 tysięcy widzów, to czyni go jednym z największych w Europie.
Po przegranej przez hitlerowców drugiej wojnie światowej, mauzoleum - z oczywistych powodów zostało wyburzone, natomiast w jego miejscu wybudowano w roku 1947 Pomnik Czynu Powstańczego, który został zaprojektowany przez Xawerego Dunikowskiego.

I to chyba tyle, poniżej przedstawiam króciutką foto-relację, bez uczestników ( nie pytałem o zgodę na pokazywanie ich twarzy ;) ).

Jeszcze raz chcę podkreślić, że warto się bliżej zainteresować: Jurajskim oddziałem PTTK, Młodzieżowym Domem Kultury i Muzeum Ziemi Wieluńskiej, współdziałając z nimi możemy też sporo skorzystać. Ja osobiście brałem już któryś raz z kolei, udział w wycieczkach organizowanych przez te instytucje, i jestem z nich bardzo zadowolony. Tak jak wcześniej pisałem, dzięki tym wycieczkom mogłem zobaczyć to co miałem, czy mam pod nosem, a czego nie dostrzegałem z różnych przyczyn ;) .

PS. Przez cały dzień trzeba było coś jednak zjeść, MDK zapewnił rozpalenie grilla oraz tacki i dodatki, o kiełbaski każdy zatroszczył się we własnym zakresie :D . Dzięki :!: :!: :!:

Nowa Polska Wieś..jpg
Nowa Polska Wieś, lotnisko i jakiś PRL-owski relikt latający
Plik ściągnięto 280 raz(y) 241,89 KB

Nowa Polska Wieś.jpg
Nowa Polska Wieś, wnętrze hangaru wybudowanego przez Niemców
Plik ściągnięto 285 raz(y) 236,63 KB

Kamień Śląski 1.jpg
Kamień Śląski, obiekty lotniska
Plik ściągnięto 258 raz(y) 209,99 KB

Kamień Śląski.jpg
Kamień Śląski, tereny lotniska
Plik ściągnięto 260 raz(y) 145,12 KB

Łambinowice.jpg
Łambinowice, tablica informacyjna CMJW
Plik ściągnięto 245 raz(y) 219,28 KB

CMJW..jpg
Łambinowice i główny budynek Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych
Plik ściągnięto 241 raz(y) 216,9 KB

Moszna.jpg
Moszna, zamek należący do rodziny von Tiele Wincklerów
Plik ściągnięto 266 raz(y) 172,85 KB

Moszna 1.jpg
Moszna, fontanna w ogrodzie
Plik ściągnięto 245 raz(y) 217 KB

Moszna 2.jpg
Moszna i ogród otaczający zamek
Plik ściągnięto 242 raz(y) 217,75 KB

Moszna 3..jpg
Moszna, zamek i jedna z atrakcji, kościotrup w jednej z wież
Plik ściągnięto 400 raz(y) 179,87 KB

Góra św. Anny.jpg
grota w Bazylice (Góra Św. Anny)
Plik ściągnięto 376 raz(y) 209,13 KB

amfiteatr..jpg
widok ogólny (Góra Św. Anny)
Plik ściągnięto 275 raz(y) 179,63 KB

amfiteatr.jpg
widok z góry (Góra Św. Anny)
Plik ściągnięto 270 raz(y) 207,94 KB

pomnik.jpg
Pomnik Czynu Powstańczego, który został zaprojektowany przez Xawerego Dunikowskiego. (Góra Św. Anny)
Plik ściągnięto 264 raz(y) 203,67 KB

Mrówek 
Moderator

Piwa: 39/17
Wysłany: 2009-06-07, 18:57   

Miałem jechać na tą wycieczke ale niestety plany się zmieniły.
"Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Postaw piwo autorowi tego posta

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2009-06-07, 19:26   

Mrówek napisał/a:
Miałem jechać na tą wycieczke ale niestety plany się zmieniły.

Mrówek, czyżbyś miał okazję być na Lednicy ;)
Tak, czy owak nic straconego. Pewnie jeszcze nie jedna taka wycieczka, organizowana przez w/w instytucje będzie zorganizowana. Mam nadzieję że już nic ważniejszego Ci nie wyskoczy :razz: :)
Ostatnio zmieniony przez miko 005 2009-06-07, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  

Mrówek 
Moderator

Wysłany: 2009-06-07, 19:46   

Tak właśnie byłem na Lednicy:)
"Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2009-11-08, 18:14   Tym razem Kalisz - Gołuchów

Tym razem Młodzieżowy Dom Kultury i Jurajski oddział PTTK w Wieluniu, przy pomocy Urzędu Miasta, zorganizowali wycieczkę Kalisz – Gołuchów. Wycieczka miała miejsce w sobotę (7.11.2009), a motywem przewodnim tegoż jednodniowego wypadu, było zbliżające się Święto Niepodległości.

Zwiedzając starówkę Kalisza, mieliśmy okazję zapoznać się z Jego historią, która usiana jest tragicznymi wydarzeniami. Trawiące miasto pożary, ten z 1792 roku, który wybuchł przypadkowo w nocy z 13 na 14 września, pochłonął 274 budynki w mieście, które wtedy liczyło niespełna cztery tysiące mieszkańców.
W sierpniu 1914 roku miasto zostało prawie całkowicie zniszczone ostrzałem artyleryjskim, a czego nie zniszczyły bomby, zniszczyły pożary, wzniecane przez wojska niemieckie, stacjonujące wtedy pod Kaliszem, a będące pod dowództwem majora Hermanna Preuskera.
Kalisz to również rozbiory Polski, choć ten problem nie ominą żadnego polskiego miasta.
Sporo dowiedzieliśmy się o odbudowie miasta po pożogach powojennych, a historia naprawdę ciekawa, tym bardziej że opowiadana w sposób bardzo czytelny i zrozumiały.
Kalisz to również kościoły, między innymi Bazylika Mniejsza p.w. Św. Józefa i Katedra Kaliska, w której urzęduje bp Stanisław Napierała, ordynariusz kaliski.

No i ciekawostka, która dotyczy wieluńskich stron, mianowicie prezydentem tego ok. 106 tysięcznego miasta jest pan Janusz Pęcherz, człowiek pochodzący z Dzietrznik, tak z tych …….. „naszych” Dzietrznik ;) .

Zanim jednak odwiedziliśmy sam Kalisz, to po drodze „zahaczyliśmy” o Gołuchów, i piękny zespół zamkowo - leśno - przyrodniczy. Niestety mgła tak spowiła cały teren ziemi kaliskiej, że widoczność była czasami ograniczona do zera :sad: . Ale miało to też swój niepowtarzalny urok, tym bardziej że zamek znajdujący się tam, jest nazywany zamkiem z nad Loary, więc mgła jaka otaczała ten zamek miała swój swoisty klimat ;) .
Na 160 hektarach parku leśnego można sporo zobaczyć, ale przede wszystkim na uwagę zasługuje Muzeum Leśnictwa, mieszczące się w kilku budynkach, rozmieszczonych na terenie parku. Gwoździem programu jest typowa ścieżka dydaktyczno – przyrodnicza, zakończona hodowlą; żubrów, danieli, koników polskich i dzików, a wszystko to udostępnione zwiedzającym.
My mieliśmy trochę pecha, mgła i totalny brak słońca, na dodatek jesienny czas, który sprawił że sam park stracił na swym kolorycie wszelakiej roślinności tam rosnącej, troszkę nam przeszkadzały :P . Lato to bez wątpienia najlepszy okres na tego typu wypady, choć i w listopadzie można zachwycić się tym miejscem.

Tradycyjnie już na koniec krótka fotorelacja, która w namiastce ukaże to, co my mogliśmy oglądać na żywo.
No i może kiedyś będzie więcej forumowiczów Wieluń.biz biorących udział w takiej wycieczce, bo jak na razie to spotkałem tam tylko jednego z „Nas”, ale niech sam wypowie się na temat własnych wrażeń z tej imprezy :P :D .

1.JPG
widok z wieży Urzędu Miasta na Katedrę Kaliską
Plik ściągnięto 268 raz(y) 38,78 KB

2.JPG
i widok na Bazylikę Mniejszą z tej samej wieży
Plik ściągnięto 231 raz(y) 50,01 KB

3.JPG
zamek w Gołuchowie, i mgła jak nad prawdziwą Loarą :)
Plik ściągnięto 233 raz(y) 32,68 KB

4.JPG
jeden z kompleksów muzealnych leśnictwa
Plik ściągnięto 232 raz(y) 37,33 KB

5.JPG
gołuchowski zamek z oddali i we mgle
Plik ściągnięto 231 raz(y) 37,16 KB

6.JPG
odpoczywające leniwie żubry
Plik ściągnięto 226 raz(y) 110,88 KB

7.JPG
koniki polskie na "śniadaniu"
Plik ściągnięto 246 raz(y) 84,1 KB

Mrówek 
Moderator

Wysłany: 2009-11-09, 19:42   

Impreza jak zawsze ciekawa i tania bo za 20 zł + ... można było zobaczyć żubry, pochodzić po parku, być w muzeum leśnictwa, na zamku rewelacyjnie wyposażonym, zwiedzić Kaliską starówkę wraz z Kościołami i wieżą ratuszową z której podziwialiśmy zamgloną panoramę miasta. 8 osobowa reprezentacja młodzieży fajnie zintegrowała się z prawie 30 osobową grupą dorosłych.

Zdjęcia wstawie za jakiś czas

Rybak 
Przyjeżdża na zakupy
ornitolog

Piwa: 12/1
Wysłany: 2009-11-10, 10:09   

miko 005 napisał/a:
No i może kiedyś będzie więcej forumowiczów Wieluń.biz biorących udział w takiej wycieczce,

Z pewnością byłoby więcej chętnych na taką wycieczkę, gdyby było o niej wiadomo PRZED wyjazdem
a nie PO, i tylko zdjęcia pozostają do obejrzenia :)

miko 005 
WIELUNIAK

Wysłany: 2009-11-10, 15:54   

Rybak napisał/a:
Z pewnością byłoby więcej chętnych na taką wycieczkę, gdyby było o niej wiadomo PRZED wyjazdem
a nie PO, i tylko zdjęcia pozostają do obejrzenia :)

Rybak, mnie chodziło raczej o to, że więcej osób z tego forum zasili szeregi Jurajskiego oddziału PTTK :P . A wtedy możliwości brania udziału w takich wycieczkach będą o wiele większe, z racji samej przynależności. Bo niestety tak to działa, najpierw członkowie, potem ewentualni inni chętni :) .

Mrówek napisał/a:
8 osobowa reprezentacja młodzieży fajnie zintegrowała się z prawie 30 osobową grupą dorosłych.

Mrówek, czyżbyś zaliczał mnie już do „wapniaków” :roll: , oj pchasz mi się chłopie do gipsu :twisted: , pchasz się aż miło :D .
Ale faktycznie wiekowo byliśmy bardzo zróżnicowani, co oczywiście w niczym, nikomu to nie przeszkadzało :) . A plusem takiego „mieszanego” towarzystwa było niewątpliwie to, że młodzież była bardziej skoncentrowana ;) , wszak nie wypadało w gronie dorosłych źle się zachowywać :razz: , skutkowało to tym, że o wiele więcej wynieśli z takiej wycieczki :P :twisted: .

Mrówek 
Moderator

Wysłany: 2009-11-10, 17:57   

O "wapniakach" nic nie pisałem ;D
Można było również jechać też z koła MDK regionalno-historycznego do którego należę. (wersja młodzieżowa)

Grzegorz Nowak (W) 
Moderator
nil nisi bene ;)

Piwa: 23/18
Wysłany: 2009-11-12, 09:08   

Dokladnie, może warto by było napisac jakiś tydzień - dwa przed wycieczką że jest planowana, terminy i jej program....
Na pewno osób zainteresowanych by było więcej...
A skoro czlonkowe są preferowani to i pewnie parę osob by się zapisało :)
Idea super, tylko chwalic...!!!!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi